Slani štapići su hrskava poslastica koja ima posebno mesto na trpezama širom sveta. Ovi jednostavni, a izuzetno ukusni zalogaji idealni su za sve vrste okupljanja – od svečanih proslava i prazničnih trpeza, do opuštenih večeri kod kuće. Nastali su kao rezultat želje da se napravi lagana grickalica koja će upotpuniti obrok, ali su se vremenom pretvorili u omiljenu užinu koja savršeno odgovara svakom trenutku, a može se uživati u njoj uz šolju Moja Kravica jogurta.
Ljudi ih vole zbog njihove jednostavne pripreme, prilagodljivosti i neodoljivog ukusa. U daljem tekstu pronaći ćete recepte za klasične slane štapiće, kao i za varijante sa sirom, susamom i drugim sastojcima, koji svaki zalogaj čine još zanimljivijim. Oni su odličan izbor za praznična slavlja, rođendane i sve ostale prilike – jednostavan su, ali poseban dodatak svakoj trpezi. U nastavku vam predstavljamo detaljnije različite varijacije recepata.
Klasični slani štapići
Nezaobilazna su poslastica koja obogaćuje svaku trpezu i unosi radost u svako slavlje. Njihov jednostavan, a istovremeno neodoljiv ukus, čini ih omiljenima kod svih generacija. Oni se idealno kombinuju sa raznim mesnim prerađevinama, možete ih uviti u ukusnu slaninicu ili pršutu. Isprobajte recept za ove štapiće koje svi vole i uverite se zašto su ovi klasični zalogaji savršeni za svaku priliku!
Sastojci
500 g brašna
250 g Moja Kravica maslaca
200 ml Moja Kravica kisele pavlake
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1 jaje (za premazivanje)
So, susam ili kim za posipanje (po želji)
Priprema
U velikoj posudi prosejte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo i kašičicom soli. Dodajte omekšali Moja Kravica maslac i umešajte ga sa brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu.
U smesu dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i zamesite testo dok ne postane glatko i ujednačeno. Ukoliko je previše mekano, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne preterate kako bi štapići ostali mekani.
Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu od oko 0,5 cm. Testo možete iseći na tanke trakice kako biste dobili oblik štapića.
Prebacite štapiće na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom, a zatim pospite solju, susamom ili kimom po želji.
Pecite štapiće u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Ostavite ih da se malo prohlade i poslužite!
Ovi štapići su savršeni uz različite namaze, kao što je Grekos sirni namaz ili kao grickalica uz piće. Prijatno!
Najbrži slani štapići sa sirom
Slani štapići sa Ella sirom su prava poslastica koja oduševljava svojom jednostavnošću i bogatim ukusom. Savršeno hrskavi spolja, a mekani iznutra, ovi štapići obogaćeni aromom Ella sira idealan su izbor za svaku priliku. Uvek su štapići slani i ukusan dodatak svakoj trpezi. Njihov slani, sirasti ukus osvojio je mnoge, a brzina i jednostavnost pripreme čine ih obaveznim receptom koji svako mora da isproba. Ovi štapići su neizostavan deo svake trpeze i pravo zadovoljstvo za sve generacije!
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g Ella sira
- 100 g Moja Kravica maslaca
- 100 g Moja Kravica kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli (po ukusu)
- 1 jaje (za premazivanje)
- Susam
Priprema:
- Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i soli. Dodajte Moja Kravica maslac, Moja Kravica kiselu pavlaku i Ella sir, pa zamesite testo dok ne postane glatko i ujednačeno. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna da biste dobili mekano, ali kompaktno testo.
- Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i isecite na tanke trake dužine po želji kako biste dobili oblik štapića.
- Štapiće prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih jajetom i pospite susamom.
- Pecite štapiće u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
- Ostavite ih da se malo prohlade i poslužite ih kao ukusnu grickalicu.
Slani štapići sa susamom i kimom
Slani štapići sa kimom i susamom su nezaobilazna grickalica koja obogaćuje svaku svečanu trpezu i okupljanje. Njihova hrskava tekstura, zajedno sa bogatim ukusom kima i susama, čini ih savršenim izborom za sve prilike. Ovi štapići sa kimom osvajaju jednostavnom pripremom i savršenim balansom ukusa koji je omiljen među svim generacijama. Bilo da ih poslužujete uz omiljeni sos sa Grekos sirnim namazom, ili kao lagani zalogaj između obroka, ovi štapići su neizostavni dodatak svakoj trpezi i prava poslastica koju svako mora da isproba!
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g Moja Kravica maslaca
- 150 g Moja Kravica kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje (za premazivanje)
- 2-3 kašike susama
- 1-2 kašike kima
Priprema:
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte hladan Moja Kravica maslac isečen na komadiće i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i umesite testo dok ne postane kompaktno i glatko.
- Testo razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm. Isecite ga na trake dužine i širine po želji kako biste dobili štapiće.
- Prebacite štapiće na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom, a zatim pospite susamom i kimom po ukusu.
- Pecite štapiće u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta.
- Ostavite ih da se ohlade i poslužite kao grickalicu uz omiljeni sos ili namaz.
Slani štapići sa semenkama su savršeni za posluženje na rođendanima, proslavama, porodičnim okupljanjima, ali i kao lagana grickalica uz umak od grčkog jogurta Grekos. Savršeno ispečeni i posuti susamom ili kimom, pružaju idealnu kombinaciju hrskavosti i bogatog, slanog ukusa.
Recept za slane štapiće sa belim lukom
Slani štapići sa belim lukom su nezaobilazna grickalica koja oduševljava svojim punim, aromatičnim ukusom i hrskavom teksturom. Sa dodatkom belog luka, ovi štapići dobijaju savršen balans između blage pikantnosti i prefinjenog ukusa, čineći ih idealnim izborom za sve prilike, i dodatno ukusnim uz šolju Moja Kravica jogurta ili Moja Kravica mleka. Isprobajte ovaj recept koji svi vole i uverite se zašto su štapići sa belim lukom savršeni dodatak svakoj trpezi!
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g Moja Kravica maslaca
- 150 g Moja Kravica kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u prahu (ili 2 čena svežeg belog luka, sitno narendanog)
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje (za premazivanje)
- Svež peršun ili susam
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte beli luk u prahu (ili svež, sitno narendan beli luk).
- Dodajte hladan Moja Kravica maslac u brašno i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
- Dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i zamesite testo dok ne postane glatko i kompaktno. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
- Testo razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm.
- Isecite testo na tanke trake dužine po želji kako biste dobili oblik štapića.
- Prebacite štapiće na pleh obložen papirom za pečenje.
- Premažite ih umućenim jajetom, a po želji pospite svežim seckanim peršunom ili susamom za dodatnu aromu i hrskavost.
- Pecite štapiće u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi.
- Ostavite štapiće da se malo prohlade i poslužite ih uz Grčki sir Grekos ili domaći umak od grčkog jogurta.
Recept za slane štapiće sa pivom
Slani štapići sa pivom su pravi klasik među grickalicama – hrskavi, aromatični i savršeno ukusni! Zahvaljujući pivu u testu, ovi štapići dobijaju laganu teksturu i poseban šmek koji ih čini neodoljivima. Svako ko ih proba, oduševi se njihovom hrskavošću i jednostavnim, a bogatim ukusom. Isprobajte recept za slane štapiće za ove omiljene štapiće koji su savršeni za svaku trpezu i priliku za slavlje – oduševiće vas i vaše goste!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml piva
- 150 g Moja Kravica maslaca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 jaje (za premazivanje)
- Susam, kim ili krupna so za posipanje (po želji)
Priprema:
- Prosejte brašno i pomešajte ga s praškom za pecivo i soli.
- Dodajte omekšali Moja Kravica maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
- Zatim dodajte pivo i sve sastojke sjedinite u glatko, mekano testo. Mesite dok se svi sastojci dobro ne povežu, ali pazite da ne premesite testo.
- Testo razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm.
- Isecite testo na tanke trake, dužine i širine po želji, da biste dobili oblik štapića.
- Prebacite štapiće na pleh obložen papirom za pečenje.
- Premažite ih umućenim jajetom, a zatim pospite susamom, kimom ili krupnom solju po želji, kako biste im dali dodatnu hrskavost i aromu.
- Pecite štapiće u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
- Ostavite štapiće da se malo prohlade i poslužite ih kao ukusnu grickalicu uz piće ili kao dodatak svečanom stolu.
Ukoliko su vam omiljeni domaći slani štapići recept možete kombinovati sa brojnim sastojcima i isprobati sve varijante. Svaki recept za slane štapiće je vrlo jednostavan, a ovo je zaista poslastica koja se lako uklapa u svaki obrok i svaku priliku. Bilo da preferirate klasične slane štapiće, bogate štapiće sa sirom, ili hrskave varijante sa susamom i kimom, svaki od ovih recepata donosi nešto posebno i ukusno.
Slani štapići za 15 minuta će se naći na vašoj trpezi, a njihova jednostavna priprema, mogućnost prilagođavanja različitim ukusima i teksturama, kao i neodoljiva hrskavost, čine ih uvek idealnim izborom. Ukoliko ste početnik uz Imlek možete naučiti i kako se pravi testo jednostavno po koracima. Isprobajte recepte i pronađite svoju omiljenu kombinaciju – jer štapići slani su uvek dobrodošli na trpezi, bilo za svečane prilike ili kao mali užitak u svakodnevici.