Umaci sa grčkim jogurtom – recepti za umake koje ćete obožavati

Sadržaj

Umaci sa grčkim jogurtom su ukusni, osvežavajući i vrlo univerzalni – slažu se odlično sa najrazličitijim namirnicama. Najbolje od svega je što ih je izuzetno lako praviti, pa se ubrajaju u neke od najjednostavnijih, a istovremeno i najbogatijih recepata.

Odlično ih je imati u knjizi recepata, spremne za sve one prilike kada dolaze iznenadni gosti, i sve one situacije kada želite da udovoljite sebi i svojim ukućanima sjajnom mediteranskom delicijom. Iskoristite bogat ukus Grekos grčkog jogurta i kreirajte umake koji će ga imati kao glavnu zvezdu na spisku sastojaka.

Dovedite kremaste delicije do savršenstva uz recepte za umake koji vas čekaju u nastavku teksta.

Beli umak sa grčkim jogurtom – bogat ukus i lako kombinovanje

U SAD poznat kao “rančerski dip”, ovaj umak brzo je osvojio i gastronomske afinitete na domaćem području. Po tradicionalnoj recepturi se pravi od paketa začina pomešanih u kiselu pavlaku, ali svakako da je bolje koristiti kvalitetnije sastojke , koji pružaju mogućnost za dobijanje bogatijeg ukusa i lepšeg šmeka.

Grekos je najbolji način da to postignete!

Ostale sastojke za ovaj ukusni umak verovatno već imate u svom kuhinjskom ormariću.

Sastojci

  • Grekos grčki jogurt

  • Šalot luk ili vlašac

  • Beli luk u prahu

  • Osušena mirođija

  • So i biber


Priprema

  1. Sjedinite, promešajte i sipajte u činijice za umakanje – Uživajte! Tako je lako, a ukusno.

Pogledajte u sledećem videu postupak za pripremu ovog ukusnog umaka, i posetite naš Instagram profil za još recepata sa Greekos jogurtom.

Sa čime se najbolje slaže rančerski umak sa grčkim jogurtom?

Šta umakati, pitanje je sad?!

Zbog divnog ukusa, ovaj beli umak je lako kombinovati sa najrazličitijim sastojcima, te u njega možete da umačete raznovrsno povrće i druge namirnice.

Neki od najboljih izbora za ovaj rančerski umak sa grčkim jogurtom su:

  • Štapići šargarepe
  • Štapići celera
  • Paprika
  • Perece
  • Čips
  • Pita čips
  • Krekeri
  • Grisine

Probajte i uživajte u ovoj mediteranskoj deliciji koja će vam sigurno ulepšati dan!

Recept za umak sa grčkim jogurtom sa kikiriki puterom

Kao jedna od namirnica koja se ističe po izuzetno jakom i specifičnom šmeku, kikiriki je oduvek izazivao podeljene stavove. Njega ili obožavate ili ne podnosite.

Ukoliko pripadate prvoj grupi, onda će vas oduševiti recept sa umakom od grčkog jogurta i kikirikija koji smo za vas pripremili.

U receptu ima samo tri ključna sastojka, a po želji možete da iskoristite još 2!

Sastojci za umak:

  • Grekos grčki jogurt
  • Prirodni kikiriki puter (najbolje je da ga sami napravite miksanjem kikirikija u blenderu dok ne dobijete željenu glatkoću i kremastu teksturu)
  • Malo meda ili javorovog sirupa

Osim navedenih sastojaka, po želji kikiriki puteru dodajte i:

  • Seckani kikiriki
  • Prstohvat soli

Baš kao i kod prvog recepta za umak, dovoljno je da sastojke sjedinite i možete da uživate u umaku koji će vas ukusom zadovoljiti, ali nutritivnim bogatstvom mlečnih masti i proteina iz kikirikija – i zasititi.

Sa čime treba da kombinujete ovaj umak?

Uz njega najbolje idu jabuke, čija se svežina i sočnost odlično uklapa sa punim ukusom grčkog jogurta i intenzitetom kikirikija.

Dovoljno je da omiljenu sortu jabuke isečete na kriške i prepustite se njenom utapanju u kremasti umak neponovljivog ukusa!

Osim jabuka, sa kikiriki umakom možete da jedete i:

  • Grisine
  • Ananas
  • Krekere

Recept za umak Tzatziki – kralj mediteranskih soseva

Izvadite grčku pitu, jer vreme je za tzatziki!

Ovaj esencijalni grčki umak ubraja se i u salate, a obavezno se koristi u svim tradicionalnim grčkim jelima, prevashodno u čuvenom girosu.

Tzatziki umak je odličan za vrele letnje dane i noći, sve one u kojima želite da budete na korak do Mediterana. Bogat je i kremast, svetao i prepun svežeg bilja. Zato ga napravite, poslužite sa velikim tanjirom grčke pite i vašim omiljenim letnjim povrćem i nazovite to – večerom!

Tzatziki je umak od grčkog jogurta i krastavca koji se pravi od: bogatog jogurta punog ukusa, iseckanog krastavca, maslinovog ulja, belog luka, limunovog soka, soli i začinskog bilja.

Koristite Grekos, grčki jogurt koji svaku recepturu pretvara u čisto uživanje.

Autentični grčki tzatziki se najčešće pravi sa ovčijim ili kozjim jogurtom, ali ovaj je još bogatiji! Grekos ima kremastu, gustu konzistenciju koju želite u tzatziki sosu. Zajedno sa ostalim tradicionalnim sastojcima, pomešajte i svežu nanu i mirođiju za sveži, letnji finiš.

Priprema tzatziki umaka

  1. Počnite sa pranjem krastavca. Koristite najveće rupe na alatu za rendanje kako biste dobili dobru teksturu sosa i dosta zelenih mrlja. Izrendajte krastavac.
  2. Zatim iscedite vodu iz rendanog krastavca. Ovaj korak je neophodan za pravljenje kremastog tzatziki umaka – ako ga preskočite, voda iz krastavca će prouzrokovati da se vaš sos odvoji. Iscedite krastavac direktno preko sudopere ili ga lagano pritisnite između kuhinjskih ili papirnih peškira.

Zatim, pomešajte sve zajedno! Pomešajte ceđeni krastavac sa jogurtom, limunovim sokom, belim lukom, maslinovim uljem, solju i začinskim biljem. Ohladite ga u frižideru i spreman je za upotrebu.

Uživajte u umacima ovog leta i već sledeći put iznenadite goste servirajući im neki od umaka iz našeg bloga. Uživajte u mediteranskoj ishrani i uvedite Grekos u svoju svakodnevicu. Dovedite svoje gastro navike na viši nivo!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.