Salata sa tunjevinom – evo kako se pravi božanstvena tuna salata

Salata sa tunjevinom i jajima u beloj činiji.
Sadržaj

Salata sa tunjevinom je lagana, hranljiva i božanstveno ukusna, savršena je obrok salata koja osvaja svojim jednostavnim, a bogatim ukusom. Ova popularna tuna salata nastala je u mediteranskim zemljama, gde su sveže namirnice i morski plodovi deo svakodnevne ishrane. Ljudi širom sveta brzo su zavoleli salatu sa tunjevinom zbog njene lakoće pripreme i nutritivnih vrednosti. Savršeno se uklapa uz svaku priliku, od brzog ručka kod kuće, preko zdrave užine na poslu, do svečanih proslava i okupljanja sa prijateljima.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko varijanti ove salate, kako biste je prilagodili svakom ukusu i prilici. Isprobajte klasičnu salatu sa makaronama i tunjevinom, salatu sa tunjevinom i jajima za dodatni proteinski boost, ili salatu sa avokadom i tunjevinom koja unosi svežinu i zdrave masti. Za ljubitelje zdravih žitarica, tu je salata sa kinoom i tunjevinom, savršen balans ukusa za sve koji traže zdravije opcije.

Sve ove salate se savršeno uklapaju uz svaki praznični ručak ili bilo koji drugi obrok, obogaćujući vaš meni raznovrsnim i ukusnim kombinacijama. Bilo da ih poslužite kao glavno jelo ili prilog, salate sa tunjevinom će zasigurno oduševiti svakoga za stolom!

Zdrava salata sa tunjevinom i makaronama – ukusna i osvežavajuća

Ako tražite savršen recept za brzu i ukusnu salatu koja će oduševiti sve goste, onda je salata sa makaronama i tunjevinom pravi izbor. Ova klasična kombinacija sočne tunjevine, svežeg povrća i savršeno skuvanih makarona, uz lagani kremasti preliv, čini je neodoljivom za sve generacije. Svojom jednostavnošću i bogatstvom ukusa, osvojila je srca mnogih, a sigurni smo da će i vas oduševiti na prvi zalogaj. Isprobajte ovaj recept i uživajte u savršenoj kombinaciji sastojaka koju svi vole!

Sastojci:

  • 250 g makarona (po izboru: fusilli, penne, farfalle)
  • 200 g tunjevine u konzervi (u sopstvenom soku ili ulju, oceđena)
  • 1 srednja crvena paprika (sitno iseckana)
  • 1 srednji krastavac (sitno iseckan)
  • 1 manji crveni luk (sitno iseckan)
  • 100 g kukuruza šećerca (iz konzerve, oceđen)
  • 100 g čeri paradajza (prepolovljen)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • Sok od pola limuna
  • So i sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • Sveže seckani peršun ili bosiljak (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

1. Kuvanje makarona:

U velikom loncu zagrejte vodu do ključanja, dodajte malo soli i makarone. Kuvajte prema uputstvu na pakovanju dok ne budu al dente (ne smeju biti prekuvane). Procedite makarone i isperite ih hladnom vodom kako biste prekinuli proces kuvanja. Ostavite ih da se potpuno ohlade.

2. Priprema povrća:

Dok se makarone hlade, pripremite povrće. Sitno iseckajte crvenu papriku, krastavac i crveni luk. Prepolovite čeri paradajz. Svi sastojci treba da budu slične veličine kako bi se lakše mešali i jeli.

3. Priprema tunjevine:

Otvorite konzervu tunjevine, ocedite višak tečnosti (sok ili ulje), i viljuškom lagano usitnite komade tunjevine.

4. Pravljenje preliva:

U maloj posudi, pomešajte maslinovo ulje, majonez, Moja Kravica kiselu pavlaku i sok od limuna. Dodajte malo soli i sveže mlevenog crnog bibera po ukusu. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine u kremasti preliv.

5. Kombinovanje sastojaka:

U velikoj posudi za salatu, pomešajte ohlađene makarone, tunjevinu, iseckano povrće (papriku, krastavac, crveni luk), kukuruz šećerac i čeri paradajz. Prelijte pripremljenim prelivom i nežno izmešajte sve sastojke da se ravnomerno sjedine.

6. Hlađenje i serviranje:

Pokrijte posudu i stavite salatu u frižider na najmanje 30 minuta da se dobro ohladi i ukusi sjedine. Pre serviranja, ukrasite sveže seckanim peršunom ili bosiljkom, po želji.

Hladna salata sa tunjevinom i jajima – odličan obrok

Ako volite salate koje su hranljive, bogate i pune ukusa, salata od tunjevine i jaja je pravi izbor za vas. Ukoliko vam je primamljiva ova tuna salata recept je jednostavan i spaja sočnu tunjevinu, kremasta kuvana jaja i Grčki sir Grekos, uz dodatak svežeg povrća, stvarajući savršenu harmoniju ukusa. Ukoliko volite salate sa jajima, ova je jedna od boljih.

Idealna je kao obrok salata sa tunjevinom i jajima ili prilog uz svečaniji ručak, a njena kombinacija proteina i zdravih sastojaka čini je omiljenom kod svih generacija. Priprema je jednostavna, a rezultat je tuna salata koju svako mora da isproba i koja se uvek iznova rado sprema. Uverite se sami zašto je svi vole i dodajte ovaj recept na svoju listu omiljenih!

Salata sa tunom i povrćem i jajima u tanjiru.

Sastojci:

  • 200 g tunjevine u konzervi (u sopstvenom soku ili ulju, oceđena)
  • 3 kuvana jaja (isečena na četvrtine)
  • 100 g Grčkog sira Grekos
  • 1 srednja crvena paprika (sitno iseckana)
  • 1 manji crveni luk (sitno iseckan)
  • 100 g čeri paradajza (prepolovljenog)
  • 100 g svežih krastavaca (iseckanih na kockice)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili soka od limuna
  • So i sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • Sveže seckani peršun ili rukola (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

1. Priprema tunjevine:

Tunjevinu dobro ocedite od tečnosti (soka ili ulja). Viljuškom usitnite komade tunjevine kako bi se ravnomerno pomešali sa ostalim sastojcima.

2. Priprema jaja:

Skuvajte jaja u vodi oko 8-10 minuta, dok ne postanu tvrdo kuvana. Ohladite ih pod hladnom vodom, oljuštite i isecite na četvrtine.

3. Priprema povrća:

Dok se jaja kuvaju, pripremite povrće. Sitno iseckajte crvenu papriku, crveni luk, krastavac i prepolovite čeri paradajz. Svi sastojci treba da budu slične veličine za lakše mešanje i serviranje.

4. Priprema sira:

Iseckajte Grčki sir Grekos na male kockice ili ga izmrvite rukama ako želite da bude kremastiji u salati.

5. Kombinovanje sastojaka:

U velikoj posudi za salatu, pomešajte tunjevinu, iseckanu papriku, crveni luk, čeri paradajz, krastavac i Grčki sir Grekos. Lagano promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno rasporedili.

6. Dodavanje preliva:

U manjoj posudi, pomešajte maslinovo ulje i jabukovo sirće ili sok od limuna. Dodajte so i sveže mleveni crni biber po ukusu. Dobro promešajte preliv, zatim ga prelijte preko salate.

7. Dodavanje jaja:

Pažljivo dodajte kuvana jaja isečena na četvrtine u salatu, nežno ih umešajte kako se ne bi raspala.

8. Hlađenje i serviranje:

Pokrijte posudu i stavite salatu u frižider na najmanje 20-30 minuta kako bi se ukusi dobro sjedinili. Pre serviranja, ukrasite sveže seckanim peršunom ili rukolom, po želji.

Tuna salata sa avokadom i tunjevinom – lagana i slasna

Za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka, avokado sa tunjevinom je pravi pogodak. Avokado tuna salata donosi savršenu kombinaciju kremastog avokada i sočne tunjevine, uz dodatak svežeg povrća, Ella sira i laganog preliva. Prepuna je zdravih masti, proteina i vlakana, što je čini savršenim izborom za lagani ručak, užinu ili obrok na poslu. Njena jednostavna priprema i bogat ukus učinili su je omiljenom među ljubiteljima zdrave ishrane.

Sastojci:

  • 200 g tunjevine u konzervi (u sopstvenom soku ili ulju, oceđena)
  • 1 zreli avokado (isečen na kockice)
  • 100 g Ella sira
  • 100 g čeri paradajza (prepolovljen)
  • 1 manji crveni luk (sitno iseckan)
  • 1 srednji krastavac (isečen na kockice)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od jednog limuna
  • So i sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • Sveže seckani peršun ili bosiljak (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

1. Priprema tunjevine:

Viljuškom usitnite tunjevinu kako bi se lakše pomešala sa ostalim sastojcima.

2. Priprema avokada:

Presecite avokado na pola, izvadite košticu, i kašikom izvadite meso avokada. Iseckajte ga na kockice i odmah prelijte sokom od pola limuna kako biste sprečili oksidaciju (potamnjivanje).

3. Priprema povrća:

Dok se tunjevina cedi, pripremite povrće. Prepolovite čeri paradajz, sitno iseckajte crveni luk, i krastavac isecite na kockice.

4. Kombinovanje sastojaka:

U velikoj posudi za salatu, pomešajte tunjevinu, avokado, čeri paradajz, crveni luk, krastavac i Ella sir. Lagano promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno rasporedili.

5. Pravljenje preliva:

U manjoj posudi, pomešajte maslinovo ulje i preostali sok od limuna. Dodajte so i sveže mleveni crni biber po ukusu. Dobro promešajte preliv i prelijte ga preko salate.

6. Finalno mešanje:

Nežno promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno obložili prelivom.

7. Hlađenje i serviranje:

Pokrijte posudu i stavite salatu u frižider i ukrasite sveže seckanim peršunom ili bosiljkom, po želji.

Zelena salata i tunjevina u činiji.

Salata sa kinoom i tunjevinom – zdrava i hranljiva

Ako želite da probate nešto drugačije i zdravo, kinoa salata sa tunjevinom je odličan izbor. Ova salata kombinuje bogatstvo proteina iz tunjevine i hranljive kinoe. Prepuna je vitamina, minerala i vlakana, što je čini idealnom za sve koji žele zdrav i uravnotežen obrok. Lako se priprema, a njen pun ukus i tekstura čine je savršenom za letnji ručak ili laganu večeru.

Sastojci:

  • 150 g kinoe
  • 300 ml vode ili povrtnog bujona
  • 200 g tunjevine u konzervi (u sopstvenom soku ili ulju, oceđena)
  • 100 g Ella sira
  • 100 g čeri paradajza (prepolovljenog)
  • 1 manji krastavac (isečen na kockice)
  • 1 manja crvena paprika (sitno iseckana)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od jednog limuna
  • 1 kašika balzamičnog sirćeta (po želji)
  • So i sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • Sveže seckani peršun ili bosiljak (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

1. Priprema kinoe:

Isperite kinou pod hladnom vodom kako biste uklonili gorčinu (saponine). Stavite kinou u šerpu, prelijte je vodom ili povrtnim bujonom, i pustite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta ili dok kinoa ne upije svu tečnost i ne postane mekana. Nakon kuvanja, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

2. Priprema tunjevine:

Dok se kinoa hladi, otvorite konzervu tunjevine i dobro je ocedite od tečnosti (soka ili ulja). Viljuškom usitnite tunjevinu kako bi se lakše pomešala sa ostalim sastojcima.

3. Priprema povrća:

Sitno iseckajte crvenu papriku i krastavac, a čeri paradajz prepolovite. Svi sastojci treba da budu približno iste veličine kako bi se salata lakše mešala.

4. Kombinovanje sastojaka:

U velikoj posudi za salatu, pomešajte ohlađenu kinoju, tunjevinu, čeri paradajz, krastavac, crvenu papriku i Ella sir. Lagano promešajte sve sastojke da se ravnomerno rasporede.

5. Pravljenje preliva:

U manjoj posudi, pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, balzamično sirće (po želji), so i sveže mleveni crni biber. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.

6. Dodavanje preliva:

Prelijte preliv preko salate i nežno promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno obložili prelivom.

7. Hlađenje i serviranje:

Pokrijte posudu i stavite salatu u frižider. Pre serviranja, ukrasite sveže seckanim peršunom ili bosiljkom, po želji.

Sigurni smo da vam je neka tuna salata već zapela za oko. Svaka salata od tunjevine je osvežavajuća i hranljiva. Tuna salata je savršena za svaki obrok ili kao prilog. Krenite da pripremate jednu po jednu, i pronađite omiljenu kombinaciju ukusa sa tunom.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.