Prženice recepti – kako se prave prženice u slanoj i slatkoj varijanti?

Sadržaj

Prženice su jedno od onih jela koja su uvek dobrodošla, bilo da ih pripremate za brz doručak, užinu ili večeru. Nastale su kao jednostavan obrok od hleba, jaja i mleka, i kroz godine su postale pravi klasik u mnogim domaćinstvima, jer su brze za pripremu, zasite i mogu se prilagoditi različitim ukusima. U slanoj varijanti su savršene kao brzi obrok sa sirom, šunkom, povrćem i začinima po želji, dok slatke sa džemom, medom ili voćem pružaju poseban užitak.

Zahvaljujući svojoj svestranosti, one su savršen izbor za svaku priliku. Kako god da ih pripremite, odličan su način da brzo napravite ukusan obrok, a u nastavku vam dajemo recept za prženice u slanoj i slatkoj varijanti.

Recept za prženice iz rerne sa jogurtom Moja Kravica

Prženice iz rerne sa jogurtom su savršen obrok za sve ljubitelje jednostavnih, ali ukusnih jela. Ovaj recept je brz i idealan za one dane kada nemate puno vremena, ali želite nešto hranljivo i hrskavo. Kombinacija ukusnih sastojaka stvoriće neodoljive zalogaje mekane iznutra, hrskave spolja i bogate ukusom.

Uz minimalan napor, možete dobiti ukusan obrok koji je savršen za brzi doručak ili laganu večeru, a pogledajte i druge recepte za večeru koji vam se mogu dopasti. Recept možete prilagoditi svom ukusu dodajući sir, povrće ili začine po želji, a rezultat je obrok koji će zadovoljiti celu porodicu. Ako želite da pripremite ove prženice recept pogledajte u nastavku:

Sastojci


Priprema

  1. U velikoj posudi umutite jaja, Moja Kravica mleko, Moja Kravica jogurt i malo soli.

  2. Ako želite da zalogaji budu vazdušasti, dodajte prašak za pecivo u smesu i dobro promešajte.

  3. Isecite hleb na deblje kriške (oko 1-1,5 cm). Ako koristite stariji hleb, to će samo doprineti boljoj teksturi prženica.

  4. Ako volite, možete blago prepržiti parčiće na suvom tiganju pre nego što ih stavite u smesu, kako bi bile još hrskavije, ali to nije obavezno.

  5. Uzmite tepsiju i premažite je sa malo Moja Kravica maslaca kako bi bile hrskave i da se ne zalepe za tepsiju tokom pečenja.

  6. Svaku krišku umočite u pripremljenu smesu, pazeći da hleb dobro upije, ali da ne postane previše mokra.

  7. Stavite svaku u tepsiju jednu pored druge. Ako želite, možete preko dodati Ella sir za bolji ukus.

  8. Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave na vrhu.

  9. Ako želite da budu posebno hrskave, možete ih peći još nekoliko minuta, povremeno ih okrenuti tokom pečenja.

  10. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne da se ohlade.

  11. Poslužite ih dok su još tople, uz Ella sir.

  12. Dodatni savet jeste da možete dodati sitno iseckanu šunku, povrće (kao što su pečurke, paprika, paradajz) ili rendani sir u smesu za još bogatiji ukus.

  13. Ako želite da budu još kremastije, možete dodati Moja Kravica kiselu pavlaku u smesu.

Recept za punjene prženice

Ove francuske prženice su savršen obrok koji će zadovoljiti sve ljubitelje ukusa i jednostavnosti. Ovaj recept je idealan jer se sprema za samo nekoliko minuta, a rezultat je bogat i ukusan obrok. Prženice sa sirom, šunkom ili povrćem, odlična su opcija kada želite nešto brzo, a istovremeno hranljivo i sočno.

Uz samo nekoliko sastojaka, možete napraviti pržene sendviče koji će oduševiti celu porodicu. Punjenje možete prilagoditi svom ukusu, a ovaj obrok je savršen za svaki dan, ali i kao dečija užina. Možete pogledati i ostale recepte za zdravu užinu za školu.

Sastojci:

  • 6 kriški hleba (beli, integralni ili neki drugi po izboru)
  • 2 jaja
  • 150 ml Moja Kravica mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice Moja Kravica maslaca
  • 100 g Ella sira
  • 100 g šunke ili pečene piletine (opciono, može biti i povrće poput pečurki, špinata ili paradajza)
  • 1 kašičica origana ili začina po izboru

Priprema:

  • U velikoj posudi umutite jaja sa Moja Kravica mlekom i posolite.
  • Dodajte kašičicu praška za pecivo u smesu i dobro promešajte.
  • Možete dodati malo Moja Kravica kisele pavlake u smesu, koja će prženicama dati kremastost.
  • Na svako parče stavite malo Ella sira, a zatim dodajte šunku ili pečenu piletinu, po želji.
  • Dodajte origano ili druge začine prema ukusu. Možete koristiti i povrće poput špinata, pečurki ili paradajza, u zavisnosti od vašeg ukusa.
  • Preklopite svaku krišku da biste dobili sendvič sa punjenjem unutra.
  • U tiganju zagrejte malo Moja Kravica maslaca na srednje jakoj vatri.
  • Svaki punjeni sendvič umačite u pripremljenu smesu od jaja sa mlekom, pazeći da dobro upije svaka.
  • Stavite sendviče u tiganj i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi, otprilike 3-4 minuta po strani.
  • Ako je potrebno, dodajte Moja Kravica maslaca tokom prženja kako bi bile hrskavije.
  • Kada su gotove, izvadite ih iz tiganja na papir da upije višak masnoće.
  • Isecite ih na pola ili četvrtine, po želji, i poslužite dok su još tople.

Recept za slatke prženice

Slatke prženice su pravi izbor kada želite da uživate u ukusnom i slasnom obroku. Brzo se pripremaju, a možete ih prilagoditi svom ukusu dodajući različite prelive kao što su džem, med, voće ili čak šlag.

Ovaj recept je savršen za brz i sladak doručak, jer u samo nekoliko minuta možete dobiti hrskavu i sočnu poslasticu koja će zadovoljiti vaša nepca. Možete koristiti i domaći hleb koji ste prethodnih dana napravili, a niste stigli da pojedete. Pronađite svoj omiljeni preliv i uživajte u ovom jednostavnom, a ukusnom jelu koje je omiljeno u svim domaćinstvima.

Sastojci:

  • 4 kriške hleba (beli, integralni ili neki drugi po izboru)
  • 2 jaja
  • 150 ml Moja Kravica mleka
  • 2 kašičice šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Prstohvat soli
  • 2 kašičice Moja Kravica maslaca
  • Džem, med, sveže voće ili šećer u prahu

Priprema:

  • U velikoj posudi umutite jaja sa Moja Kravica mlekom. Dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i prašak za pecivo, pa dobro promešajte.
  • Dodajte cimet za dodatnu aromu. Cimet daje prženicama specifičan, prijatan miris i ukus, ali je opcionalan.
  • Isecite hleb na deblje kriške, oko 1-1,5 cm.
  • U tiganju zagrejte Moja Kravica maslac na srednje jakoj vatri.
  • Svaku krišku umočite u smesu sa jajima i mlekom, pazeći da svako parče dobro upije smesu, ali da ne postane previše natopljeno.
  • Stavite prženi hleb u tiganj i pržite ga sa svake strane 2-3 minuta ili dok ne postane zlatno smeđi i hrskav.
  • Ako je potrebno, dodajte još maslaca tokom prženja.
  • Ukoliko se pitate kako napraviti prženice da nisu masne, kada budu gotove, izvadite ih iz tiganja i stavite ih na papirni ubrus da upije višak masti.
  • Poslužite ih dok su još tople. Po želji, možete ih posuti prah šećerom, preliti džemom, medom, ili dodati sveže voće (kao što su jagode, banane ili borovnice) za dodatnu svežinu.
  • Za bogatiji ukus, možete poslužiti sa šlagom ili čokoladnim prelivom za još slađu varijantu.
  • Isprobajte različite kombinacije voća i preliva kako biste stvorili svoju verziju slatkih prženica.

Ovo je univerzalno jelo koje se lako prilagođava različitim ukusima i potrebama, bilo da se spremaju u slanoj ili slatkoj varijanti. Kroz različite recepte, od klasičnih prženica sa sirom, šunkom i začinima, do slatkih prženica sa džemom, medom i voćem, one su savršen obrok za svaku priliku. Uz mogućnost prilagođavanja sastojaka, možete ih napraviti po svom ukusu, a pečenje u rerni ili punjena varijanta samo će dodati još više ukusa ovom jelu. Ovo je zaista obrok koji je idealan za svaki dan, brzo se spremaju i sigurno ćete uživati i tokom pripreme.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.