Posni doručak – ideje za brze i zdrave obroke

Sadržaj

Posni doručak je savršen način da započnete dan sa hranljivim i zdravim obrokom. Bez obzira na to da li postite ili jednostavno želite da uvedete više biljnih namirnica u svoju ishranu, posni doručak je odličan izbor za sve koji vode računa o svom zdravlju. U pripremi ovih doručaka koriste se Imlek Oaza biljni napici koja nisu samo ukusni, već i bogati važnim nutrijentima poput Imlek Oaza Badema bez dodatog šećera koji ima vitamine B2, B12, D2 i kalcijum. Biljni napici, kao što su oni sa ukusom, badema ili ovsa, pružaju dodatne hranljive vrednosti i ukus.

Svi recepti koje ćemo podeliti sa vama su jednostavni, brzi i, što je najvažnije, veoma ukusni. Bilo da se odlučite za smoothije, ovsene kaše, voćne salate, ili zobene pločice, svaki recept će vas oduševiti. Posni doručci su ne samo hranljivi, već pružaju i energiju za početak dana, pomažu u jačanju imunog sistema i održavanju zdravu ravnotežu u organizmu. Isprobajte ove zdrave i ukusne posne doručke i dajte svom telu savršenu dozu energije i vitalnosti!

Posni Ice Spice Coffee – Savršen način da započnete svoje jutro

Otkrijte čarobni dodir Ice Spice Coffee, savršenog napitka koji će obogatiti vaš posni doručak neodoljivom ukusom. Ova kafa je idealna za one dane kada postite, pružajući vam ne samo uživanje u ukusu, već i neophodnu energiju za početak dana. Njena jedinstvena kombinacija biljne osnove i aromatičnih začina čini je idealnim izborom za svako jutro.

Za još savršeniji užitak, pripremite Ice Spice Coffee sa Imlek Oaza Barista Ovas 1L, proizvodom koji je posebno kreiran za sve ljubitelje kafe i profesionalne bariste. Uživajte u ovom napitku koji je i započnite dan sa vašom omiljenom šoljom kafe. Za prave ljubitelje ovog napitka, tu su i drugi recepti za kafu koji vam mogu biti zanimljivi.

Sastojci

  • 200 ml Imlek Oaza Barista ovas napitka

  • Kašičica javorovog sirupa ili meda

  • Pola kašičice ekstrakta vanile

  • Malo soli

  • Prstohvat cimeta

  • Šoljica espresso kafe


Priprema

  1. U posudi pomešajte so, cimet, javorov sirup i ekstrakt vanile.

  2. Sipajte biljni napitak Imlek Oaza Barista ovas u istu posudu i mešajte mutilicom dok se ne stvori pena.

  3. U čašu stavite kockice leda, a zatim dodajte šoljicu espressa.

  4. Preko espressa prelijte penu sa začinima.

  5. Nežno promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili, i vaš Ice Spice Coffee je spreman!

Ovaj napitak ne samo da je ukusan i osvežavajući, već svojim začinima dodaje i aromatičnu notu koja će vas razbuditi i pripremiti za izazove koji vas čekaju. Uživajte u svakom gutljaju ovog divnog napitka koji će vam svaki posni doručak učiniti posebnim!

Recept za zdravi posni doručak – zobene pločice s orašastim plodovima

Posni doručak je ključ za energičan početak novog dana, a zobene pločice s orašastim plodovima su savršen izbor za sve koji žele zdrav, ukusan i hranljiv obrok. Ove pločice su jednostavne za pripremu, pune vlakana i proteina, a zahvaljujući orašastim plodovima i Imlek Oaza napitku od badema, bogate su zdravim mastima koje će vas držati sitima i energičnima tokom celog jutra.

Savršene su za posni doručak, užinu ili. Uz minimalan broj sastojaka, ove pločice su jednostavno prilagodljive vašem ukusu, bilo da ih volite sa bademima, orasima, lešnicima ili kombinacijom svih orašastih plodova. Ako želite da isprobate nešto brzo, zdravo i ukusno, ove zobene pločice su obrok koji nećete želeti da propustite!

Sastojci:

  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje seckanih oraha (možete koristiti bademe, lešnike ili orah)
  • 1/4 šolje semenki (suncokret, bundeva)
  • 1/4 šolje sušenog voća (brusnice, grožđice)
  • 1/2 šolje Imlek Oaza biljnog napitka od badema
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa (za vegansku varijantu koristite sirup)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Malo soli

 

Priprema:

  • Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje i zagrejte rernu na 175 stepeni Celzijusa.
  • U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, seckane orahe, semenke, sušeno voće, cimet i sol.
  • U maloj šerpici na srednjoj temperaturi zagrejte Imlek Oaza biljni napitak od badema, kokosovo ulje i med (ili javorov sirup). Mešajte dok se sve ne sjedini i ne postane tečno.
  • Prelijte zagrejanu mešavinu preko suvih sastojaka. Dobro promešajte kako bi se sve ravnomerno sjedinilo.
  • Rasporedite smesu ravnomerno po pripremljenom plehu. Koristite spatulu ili dlanove da pritisnete smesu čvrsto u pleh, kako bi pločice bile kompaktne i da se ne bi raspadale nakon pečenja.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok pločice ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  • Ostavite pločice da se potpuno ohlade u plehu pre nego što ih isečete na željene oblike i veličine.

Zobene pločice s orašastim plodovima su odličan izbor za zasitan posni doručak koji će vas držati sitim do ručka. Lako se čuvaju i idealne su za brze užine tokom dana.

Amarant sa sušenim voćem – idealan posni doručak

Kada se pitate šta jesti posno za doručak, važno je izabrati obroke koji su ne samo u skladu sa pravilima posta, već i nutritivno bogati kako bi vam pružili potrebnu energiju tokom dana. Amarant sa sušenim voćem je odlična opcija za takav doručak. Koristeći Imlek Oaza Badem bez dodatog šećera, ovaj doručak postaje još zdraviji izbor. Ovaj napitak ne sadrži dodati šećer, bogato je kalcijumom i vitaminima B2, B12 i D2, što ga čini savršenim dodatkom vašem jutarnjem obroku.

Sastojci:

  • 1 šolja amaranta
  • 2 šolje Imlek Oaza Badema bez dodatog šećera
  • 1/2 šolje sušenog voća (npr. suve šljive, suve kajsije, brusnice)
  • kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira (opciono)
  • 1 prstohvat soli
  • Med ili javorov sirup

Priprema:

  • Isperite amarant pod mlazom hladne vode koristeći sitno sito. Ovo će pomoći da se ukloni saponin, prirodna supstanca koja može dati gorčinu.
  • U malom loncu zagrejte Imlek Oaza Badem bez dodatog šećera do tačke ključanja. Dodajte oprani amarant, cimet, đumbir, i prstohvat soli. Smanjite vatru na nisku i kuvajte poklopljeno oko 20 do 25 minuta, ili dok amarant ne upije većinu tečnosti i ne postane kremast.
  • Kada je amarant skoro gotov, dodajte sušeno voće u lonac. Nastavite sa kuvanjem još 5 minuta. Sušeno voće će se delimično prokuvati i osloboditi svoje prirodne šećere, što će jelu dodati slatkoću i bogatstvo ukusa.
  • Kada je sve skuvano, probajte i po potrebi dodajte malo meda ili javorovog sirupa za dodatnu slatkoću. Dobro promešajte sve sastojke.
  • Servirajte toplo, ukrašeno dodatnim suvim voćem ili prstohvatom cimeta na vrhu za dodatnu aromu.

Ovaj bogat i zasitan doručak ne samo da će vas držati sitim i zadovoljnim tokom jutra, već će vam pružiti i neophodne vitamine i minerale koji su ključni za održavanje energije i dobrog zdravlja tokom posta.

Kinoa sa voćem – brz posni doručak

Kinoa sa voćem je savršen obrok za one koji žele započeti dan s nečim laganim i zdravijim. Ovaj doručak je odličan za vreme posta, jer je potpuno biljnog porekla, a uz Imlek Oaza biljni napitak, postaje još ukusniji. Ovaj recept je idealan za vegane, vegetarijance, one koji poste, ili jednostavno za sve koji žele uživati u zdravijem, slasnom obroku koji pruža energiju i sve potrebne nutrijente. Bogat je vlaknima, proteinima i vitaminima, a uz dodatak svežeg voća, postaje prava energetska bomba. Za ljubitelje kinoe, tu su i drugi recepti za poslastice od kinoe koji vam se mogu dopasti.

Sastojci:

  • 100 g kinoe
  • 200 ml Imlek Oaza biljnog napitka od ovsa
  • kašičica meda (opciono, za slatkoću)
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)
  • 1/2 šolje svežeg voća (borovnice, maline, jagode, banana – po izboru)
  • kašičica čia semenki (opciono, za dodatne omega-3 masne kiseline)
  • kašičica badema ili oraha (iseckani, za dodatnu hrskavost)
  • Prstohvat cimeta (opciono, za dodatnu aromu)

Priprema:

  • Kinoa je vrlo jednostavna za pripremu. Isperite je pod hladnom vodom da biste uklonili gorke saponine koji se nalaze na njenoj površini.
  • U šerpi, pomešajte 100 g kinoe sa 200 ml vode ili biljnog napitka. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok kinoa ne upije svu tečnost i postane mekana, otprilike 10-15 minuta. Ako je potrebno, možete dodati još malo biljnog napitka, zavisno od željene teksture.
  • Kada se kinoa skuva, sklonite je sa vatre i ostavite da odstoji još nekoliko minuta.
  • Dok se kinoa kuva, operite i pripremite voće po izboru. Ako koristite banane, oljuštite ih i iseckajte na kolutove, dok bobičasto voće možete jednostavno oprati.
  • Ako želite da obrok bude još slađi, možete voće posuti sa malo meda ili sirupa od agave.
  • U većoj posudi, pomešajte skuvanu kinou sa Imlek Oaza biljnim napitkom od ovsa. Dodajte malo vanilin šećera ili meda za dodatnu slatkoću i dobro promešajte.
  • Dodajte pripremljeno voće i sve dobro promešajte. Po želji, možete dodati i čia semenke za dodatne nutritivne vrednosti, kao i seckane bademe ili orahe za hrskavost.
  • Poslužite doručak u činijama, pospite sa prstohvatom cimeta i uživajte u ovom zdravom, ukusnom obroku.
  • Možete ga dodatno posuti sa malo kokosovog brašna ili čak dodati nekoliko kapi limunovog soka za dodatnu svežinu.

Kinoa sa voćem je zdrav, brz i ukusan doručak koji možete pripremiti ujutro, a bogat je svim potrebnim nutrijentima za početak dana.

Smoothie od banane i borovnice – Posni doručak na poslu

Ovo je savršen posni doručak na poslu ili kod kuće koji je bogat vitaminima, vlaknima i zdravim mastima. Ovaj ukusan smoothie ne samo da je brz i jednostavan za pripremu, već je i savršen za sve koji vode računa o svom zdravlju, jer se može pripremiti sa Imlek Oaza Badem napitnkom bez dodatog šećera, koji sadrži kalcijum i vitamine B2, B12 i D2. Ovaj napitak je idealan za one koji žele uživati u nečemu slatkom i hranljivom, a istovremeno dodatno vode računa o ishrani. Smoothie je odlična opcija za doručak ili užinu i pruža energiju za početak dana, možete pogledati recepte za smuti i u drugim kombinacijama.

 

Sastojci:

  • 1 banana (zrela)
  • 100 g borovnica (svežih ili zamrznutih)
  • 200 ml Imlek Oaza Badem biljnog napitka bez dodatog šećera
  • kašičica čia semenki (opciono, za dodatne omega-3 masne kiseline)
  • kašičica meda ili javorovog sirupa (za dodatnu slatkoću)
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono, za dodatnu aromu)

Priprema:

  • Ogulite bananu i iseckajte je na kolutove. Banane treba da budu zrele kako bi smoothie imao prirodnu slatkoću.
  • Umesto obične banane, možete koristiti zamrznute banane koje će dodati gušću i hladniju teksturu.
  • Ako koristite sveže borovnice, operite ih dobro. Ako koristite zamrznute borovnice, nema potrebe za odmrzavanjem, samo ih dodajte direktno u blender.
  • Umesto borovnica, možete koristiti drugo bobičasto voće kao što su maline, kupine ili jagode.
  • U blender stavite iseckanu bananu i borovnice.
  • Dodajte biljni napitak bez šećera.
  • Ako želite da smoothie bude još hranljiviji, možete dodati 1 kašičicu čia semenki, koje su bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.
  • Ako želite da smoothie bude slađi, možete dodati kašičicu meda ili javorovog sirupa, ili malo vanilin šećera za dodatnu aromu.
  • Po želji dodajte nekoliko kapi vanilin ekstrakta ili nekoliko listova sveže nane za osvežavajuću notu.
  • Sve sastojke stavite u blender i blendajte na većoj brzini dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Ako je smoothie previše gust, možete dodati još malo biljnog napitka ili vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
  • Smoothie je odmah spreman za konzumiranje. Po želji, možete ga dekorisati sa nekoliko borovnica ili posuti malo čia semenki.

Ovo je jednostavan doručak koji možete pripremiti, a istovremeno je hranljiv, ukusan i zdrav. Idealno je za one koji poste, vegane ili vegetarijance, ili sve koji žele uživati u zdravijim obrocima bez dodatog šećera. Uživajte u ovom osvežavajućem napitku.

Verujemo da ne možete da odlučite koji ćete prvi od ovih recepata isprobati. Predlažemo vam da krenete redom i uživate u svakom od obroka. Pored ovih, na našem sajtu možete da pronađete recepte i za posne palačinke i mnoge druge stvari koje vam mogu biti ukusne.

Nabavite sve sastojke i krenite sa pripremom vašeg favorita među receptima koje smo vam predstavili!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.