Kinoa – recepti za 4 najukusnije poslastice od kinoe

  • 8-10
    Osoba/porcija
  • 25 minuta
    Vreme spremanja
  • Lako
    Težina recepta
Sadržaj

Da li je kinoa već pronašla svoje mesto na vašem jelovniku?

Ukoliko nije, to bi trebalo da uskoro da se promeni. Ova namirnica izuzetno je zdrava i hranjiva. Iako se u Južnoj Americi konzumira već hiljadama godina, na našim tanjirima se našla tek u skorije vreme i vrlo brzo stekla status super hrane. To je zeljasta biljka prepoznatljiva po svojim jestivim semenkama koje mogu biti sjajna zamena za pšenicu i pirinač zbog bogatstva vitamina, minerala i dijetalnih vlakana.

Na našim prostorima su, kada se spomene kinoa, recepti sa slanim sastojcima češća asocijacija i možete je pronaći u kombinaciji sa različitim vrstama mesa ili povrća. Međutim, za vas smo danas pripremili 4 poslastice od kinoe koje su izuzetno zdrave i lako se prave, a možete ih prilagoditi svojim dijetetskim preferencijama. Savetujemo konzumaciju uz vaš omiljeni Oaza biljni napitak!

#1 Palačinke od kinoe – recept za neuobičajene palačinke

Poznajete li nekoga ko ne voli palačinke? Ni mi još uvek nismo čuli za takvu osobu! Kada vam se jede nešto slatko, one su jedna od prvih opcija. Ne oduzimaju mnogo vremena i svi ukućani im se obraduju. Zbog toga smo svim ljubiteljima koji su spremni za malo eksperimentisanja u kuhinji pripremili ovaj recept. Saznajte kako da napravite posne palačinke od kinoe sa minimalno kalorija, a jednako dobrim ukusom!

Sastojci

  • 1 3/4 šolje kinoinog brašna (prepečenog za bolji ukus)

  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo

  • 1/2 kašičice sode bikarbone

  • 1 1/4 šolje Oaza biljnog napitka

  • 2 flax jaja (biljna zamena za jaja)

  • 2 kašike javorovog sirupa

  • kašika ulja

  • kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka


Priprema

  1. U jednoj posudi pomešajte sve suve sastojke.

  2. U drugoj posudi pomešajte sve mokre sastojke i ostavite da odstoje 3 minuta.

  3. Pomešajte suve i mokre sastojke dok se ne sjedine u glatko testo.

  4. Zagrejte tiganj na srednje niskoj temperaturi i lagano ga nauljite. Na tiganj sipajte 1/4 šolje testa i blago ga raširite sa zadnje strane kašike. Pecite palačinke dok se ne pojave mehurići, oko 1 minut, zatim okrenite i pecite još 1-2 minuta.

  5. Servirajte odmah sa omiljenim dodacima.

Sigurni smo da će vam se dopasti ovako pripremljena kinoa, recept možete obogatiti svežim voćem po izboru ili naseckanim orašastim plodovima, a palačinke od kinoe servirati uz šolju omiljenog ukusa biljnog napitka.

Prijatno!

#2 Puding od kinoe – recept za kinou kremastog i očaravajućeg ukusa

Vreme pripreme: Oko 40 minuta

Broj porcija: 4 porcije

Težina: lako

Ovaj kremasti i dekadentni desert je istovremeno hranljiv i raskošan. Spaja bogate arome badema i vanile sa svežinom malina. Kinoa se kuva u napitku od badema koji je dodatno aromatizovan pravom vanilom, a desert se završava prepečenim listićima badema i malinama prelivenim medom za divan finiš.

Pogledajte sada mere i preciznija uputstva za pripremu.

Sastojci:

  • 4 šolje Oaza bademovog napitka
  • 1 veliki štapić vanile (izvadite semenke i ostavite sačuvan štapić)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje kokosovog šećera ili smeđeg šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 šolja nekuvane kinoe
  • 1/2 šolje tostiranog kokosa bez šećera
  • 1/2 šolje listića badema
  • 225 grama svežih malina
  • 2-4 kašike meda, zavisno od željene slatkosti

Priprema:

  • U srednjoj šerpi, kombinujte Oaza bademov napitak, kokosov šećer, so i semenke vanile iz štapića. Zagrejte smesu do tačke ključanja, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno mešajući.
  • Dodajte nekuvanu kinou u smesu sa bademovim napitkom i kuvajte još 15-20 minuta, ili dok puding ne postane kremast i kinoja ne bude skuvana.
  • Sklonite šerpu sa šporeta i umešajte ekstrakt vanile.
  • Puding prebacite u posudice za posluživanje ili teglice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ih prekrijte i stavite u frižider da se ohlade.
  • Pre posluživanja, pospite svaku porciju kokosom i listićima badema. Dodajte sveže maline preko pudinga i prelijte ih medom prema želji.

Ovaj kinoa puding može se jesti i topao i hladan, zbog čega je savršen desert za bilo koje godišnje doba.

#3 Kaša od kinoe – recept za zdravu kinoa kašu

Vreme pripreme: Oko 20 minuta

Broj porcija: 2 porcije

Težina: lako

Ukoliko ste ljubitelj ovsene kaše za doručak i u stalnoj potrazi za novim verzijama ovog obroka, savršen je trenutak da isprobate i kašu sa kinoom. Kaša od kinoe je idealna za one koji žele nutritivno bogat obrok koji je jednostavan i brz za pripremu i sigurno će postati vaš novi omiljeni jutarnji ritual.

Sastojci:

  • 1/2 šolje nekuvane kinoe
  • 1 šolja Oaza bademovog napitka
  • 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile (opciono)
  • Cimet po ukusu (opciono)
  • 1 kašičica javorovog sirupa ili meda za zaslađivanje (opciono)

Priprema:

  1. Dobro isperite kinou u cediljci pod tekućom vodom.
  2. Stavite kinou i Oaza bademov napitak u šerpu i zagrevajte dok ne proključa.
  3. Poklopite i krčkajte na laganoj vatri dok kinoa ne upije većinu tečnosti i omekša, što obično traje oko 15 minuta.
  4. Skinite sa vatre, dodajte vanilu, cimet i zasladite po ukusu javorovim sirupom ili medom.
  5. Servirajte toplo, sa dodacima po želji, kao što su sveže voće ili orašasti plodovi.

Ova kaša od kinoe je idealna za zdrav i hranljiv doručak. Jelo je bogato proteinima i vlaknima, što ga čini odličnim izborom za početak dana.

#4 Kinoa brownie – posna manje kalorična verzija popularnog recepta

Ukupno vreme: 65 minuta

Broj porcija: 8-10

Težina: srednje

Ovaj recept je dokaz da čokoladne poslastice mogu biti podjednako ukusne i zdrave kada se koriste pravi sastojci. Ako vam se jedu zdravi slatkiši vreme je da ga isprobate i oduševite se kombinacijom ukusa!

Sastojci:

  • 100 gr kinoe (potopljene u vodi preko noći)
  • 50 gr prosa (potopljeno preko noći, opciono, možete pripremiti i samo sa kinoom)
  • 2 banane
  • 2 kašike kakaa (20 gr)
  • 1 kašika kikiriki putera (20 gr)
  • 2 kašike meda (40 gr)
  • 5 urmi (40 gr)
  • 60 ml Oaza biljnog napitka
  • 40 gr crne čokolade

Priprema:

  1. Kinou i proso (ako koristite) potopite preko noći, zatim dobro isperite i ocedite.
  2. Stavite kinou, proso (ako koristite), banane, kakao, kikiriki puter, med i urme u blender. Dodajte Oaza biljni napitak.
  3. Sve sastojke izblendajte dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Crnu čokoladu sitno iseckajte i ručno umešajte u smesu.
  5. Sipajte smesu na pek papir i rasporedite u ravnomernom sloju.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je brownie pečen.

Ova poslastica je savršena za ljubitelje čokolade koji žele zdraviju varijantu popularnog deserta. Uživajte u bogatom i čokoladnom ukusu sa dodatkom zdravih sastojaka!

Nadamo se da smo vas inspirisali i da će se kinoa recepti za slatkiše uskoro naći na vašem stolu. Iznenadite ukućane već ove nedelje nekom od varijanti i uživajte u poslasticama koje su posne, lagane i pune hranjivih vlakana!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.