Posna čokoladna torta – recepti za kremaste i ukusne posne torte od čokolade

Posna čokoladna torta za smokvama i kupinama na vrhu.
  • 8-10
    Osoba/porcija
  • 40 min.
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
Sadržaj

Dobrodošli u svet raskošnih posnih poslastica koje zadovoljavaju i najzahtevnije sladokusce.

Čokoladne torte su simbol slavlja i uživanja, a kroz naše recepte pokazaćemo vam kako možete u svoj dom uneti istu tu radost, poštujući pritom princip posne ishrane. Pripremite se, jer vas vodimo kroz zanimljive, kreativne i ukusne recepte koji će obogatiti vašu kulinarsku avanturu I dokazati da posna čokoladna torta može biti jednako ukusna i privlačna kao i njena tradicionalna verzija.

Ove posne torte od čokolade će vam postati nezaobilazni gosti na trpezi za praznike, ali i rođendane, kao i u svim ostalim prilikama kada biste jednostavno da se zasladite nečim ukusnim, bilo da ste vegan, postite ili iz drugih razloga lične prirode želite da izbegnete proizvode životinjskog porekla.

Čokoladna posna torta sa keksom

Evo jedne čokoladne posne torte koja oduševljava svojim bogatim i kremastim ukusom.

Sastojci

  • 400 g posnog keksa

  • 800 ml Oaza biljnog napitka (ovseni ili od badema)

  • 2 kesice pudinga od vanile

  • 100 g posne crne čokolade

  • 125 g margarina

  • 125 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • Za potapanje keksa:

  • 1 kašika nes kafe (možete upotrebiti i tursku kafu razblaženu biljnim napitkom)

  • 2 dl mlake vode

  • 1 kašičica ruma

  • 1 šoljica Oaza biljnog napitka


Priprema

  1. Pripremite puding od vanile sa Oaza biljnim napitkom i ostavite da se ohladi.

  2. Margarin i šećer umutite dok ne postanu penušavi.

  3. Dodajte umućeni margarin i vanilin šećer u ohlađeni puding, neprestano mešajući.

  4. Čokoladu otopite na umerenoj temperaturi, dodajte je u krem i dobro sve izmešajte.

  5. Pripremite smesu za umakanje keksa.

  6. Potopite keks u pripremljenu smesu i složite prvi sloj u kalup za tortu, premažite kremom i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite tankim slojem kreme i po želji pospite narendanom čokoladom ili mrvljenim keksom.

  7. Neka se vaša posna čokoladna torta ohladi pre serviranja i po želji joj dodajte omiljeno voće. Naša preporuka su borovnice!

Uživajte!

Dva parčeta čokoladne posne torte sa borovnicama.

Posna čokoladna torta – recept sa pomorandžom

Ova torta s pomorandžom je veoma osvežavajuća i jednom kada je probate sigurno ćete joj se uvek rado vraćati, a idealna je ne samo u vreme posta već i tokom leta, kad god se zaželite nečeg slatkog.

Sastojci:

Za kore

  • 3 šolje brašna (meko)
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje kisele vode (mineralne)

Za fil broj 1

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 5 kašika pekmeza od pomorandže

Za fil broj 2

  • 7,5 dl dobrog kupovnog soka od pomorandže
  • 5 kašika šećera
  • 3 kesice praška za puding ukusa vanile
  • 175 g margarina

Za fil broj 3 – ganaš preliv

Priprema:

  1. U većoj posudi prosejte brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
  2. U drugoj posudi umutite šećer sa kiselom vodom dok se šećer ne rastopi.
  3. Polako dodajte suve sastojke u tečne, mešajući dok ne dobijete homogenu masu.
  4. Podelite testo na dva dela i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, ili dok testo ne postane čvrsto i ne odvaja se od ivica pleha.

Priprema fila broj 1

  1. Čokoladu za kuvanje otopite na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj.
  2. U rastopljenu čokoladu dodajte pekmez od pomorandže i dobro izmešajte.
  3. Ostavite smesu da se prohladi pre nego što ćete je koristiti za mazanje kora.

Priprema fila broj 2

  1. U šerpi zagrejte sok od pomorandže sa šećerom do ključanja. Pomešajte prašak za puding sa malo hladnog soka i dodajte u ključali sok, stalno mešajući dok se smesa ne zgusne.
  2. Kada se puding malo ohladi, dodajte margarin i mutite dok ne dobijete glatku kremu.

Priprema ganaša

  1. Zagrejte Oaza biljni napitak (ne dozvolite da proključa) i ubacite čokoladu za kuvanje.
  2. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.

Slaganje torte

  1. Na dno kalupa stavite prvu koru, premažite je filom broj 1, zatim stavite drugu koru i premažite filom broj 2. Ponovite postupak dok ne potrošite materijal.
  2. Prelijte tortu pripremljenim ganašem i ravnomerno rasporedite.
  3. Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne pre serviranja.

Ova posna čokoladna torta sa pomorandžom je savršen desert za posebne prilike koji kombinuje bogate čokoladne ukuse sa osvežavajućim notama pomorandže. Uživajte u pripremi i degustaciji!

Parče posne čokoladne torte sa borovnicama na spatuli.

Posna čokoladna torta sa gotovim korama

Ova posna torta sa gotovim korama, smokvama i hrskavom čokoladom je prava senzacija za nepce, idealna za sve koji žele da eksperimentišu izvan tradicionalnih okvira i iznenade svoje goste ili ukućane jednim nepečenim, brzim i ukusnim delikatesom.

Sastojci:

  • Gotove posne kore za tortu (obično nalik na tanke vafel kore)
  • 200 ml Oaza biljnog napitka
  • 100 g tamne posne čokolade sa hrskavim pirinčem
  • 200 g suvih smokava, naseckanih
  • 2 kašike agava sirupa ili drugog posnog zaslađivača
  • 100 g posnog margarina
  • 1 kesica posnog pudinga od vanile
  • 50 g seckanih oraha ili badema
  • 200 ml hladne biljne slatke pavlake (za šlag)

Priprema:

  1. Skuvajte puding u Oaza biljnom napitku prema uputstvu sa kesice, dodajući agava sirup za zaslađivanje. Nakon što se skuva, ostavite ga da se ohladi.
  2. U malom loncu, prelijte seckane smokve sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekšaju i ne postanu kao džem. Ohladite ih.
  3. Rastopite posni margarin i dodajte naseckanu čokoladu sa hrskavim pirinčem, mešajući dok se sve ne sjedini.
  4. Na pladanj za serviranje stavite prvu koru. Premažite je polovinom ohlađenog pudinga. Dodajte sloj smokava. Pokrijte drugom korom, premažite preostalim pudingom, pa rasporedite čokoladnu smesu. Posipajte seckanim orasima ili bademima.
  5. Umutite biljnu slatku pavlaku dok ne postane čvrsta i premažite preko cele torte. Po želji, tortu možete ukrasiti dodatnim komadićima smokava ili orasima.
  6. Ohladite tortu nekoliko sati u frižideru pre serviranja, idealno preko noći, da se sve arome sjedine i torta stegne.

Ova posna čokoladna torta je savršena kombinacija slatkih i hrskavih tekstura, sa izraženim ukusima smokve i čokolade. Pružiće vam zanimljivo kulinarsko iskustvo bez potrebe za pečenjem. Uživajte u pripremi i degustaciji ovog jedinstvenog deserta!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.