Pljeskavice od tikvica – recept za ukusne i zdrave zalogaje

Pljeskavica od tikvice lepo servirana na crnom tanjiru.
  • 3
    Osoba/porcija
  • 40 min.
    Vreme spremanja
  • Lako
    Težina recepta
Sadržaj

Pljeskavice od tikvica su prava poslastica za ljubitelje zdravih, laganih i ukusnih jela. Bilo da ste vegan, postite, na keto dijeti ste ili jednostavno želite da probate nešto novo i osvežavajuće, one su savršen izbor u svakoj od ovih varijanti. Ove pljeskavice su sočne i prepune ukusa, a njihova jednostavna priprema čini ih idealnim za brz i ukusan ručak.

Mogu se praviti sa raznim dodacima, poput Ella sira za dodatnu kremastost ili se servirati uz osvežavajući Grekos sirni namaz, ili Moja Kravica jogurt, čineći ih savršenim izborom za svaki obrok.

U nastavku vam predstavljamo različite recepte koje će vas oduševiti svojom lakoćom pripreme i bogatstvom ukusa. Ove pljeskavice će sigurno postati omiljeni deo vašeg kulinarskog repertoara. Pripremite se da istražite sve moguće kombinacije i uživate u svakom zalogaju ovog jednostavnog, a ukusnog jela!

Pljeskavice od tikvica i sira

Kombinacija narendanih tikvica i sira stvara bogatu teksturu koja je izuzetno prijatna za nepca. Ella sir daje pljeskavicama blagu kremastost i bogatstvo ukusa, dok tikvice donose prirodnu svežinu i blagu slatkoću. Dodavanje belog luka, peršuna, kopra ili bosiljka može dodatno obogatiti aromu jela.

Sastojci


Priprema

  1. Ogulite sve tikvice i narendajte, pa sve posolite.

  2. Ostavite ih da puste vodu, pa ih lepo ocedite.

  3. Stavite ih narendane u duboku posudu i dodajte Ella sir, jaja, so i biber po vašem ukusu.

  4. Sjedinite lepo sve sastojke tako da smeša bude homogena što je više moguće.

  5. Smesa ne treba da bude previše gusta, ukoliko jeste, dolijte Moja Kravica mleko po potrebi, dok smesa ne postane odgovarajuća.

  6. Ostavite pripremljenu smesu da odstoji desetak minuta.

  7. Oblikujte kašikom male pljeskavice od tikvice.

  8. Dobro ugrejte ulje na jačoj vatri, pa u vrelo ulje dodajte male pljeskavice od tikvice.

  9. Kada pljeskavice dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz ulja.

  10. Možete ih ređati na papirni ubrus koji će pokupiti višak ulja.

  11. Kada su pljeskavice spremne, možete ih servirati uz neko povrće i hleb, ali i nezaobilazni Moja Kravica jogurt.

Prijatno!

Pljeskavice od tikvica iz rerne

Pljeskavice od tikvica iz rerne su zdravo, ukusno i jednostavno jelo koje će vas očarati svojim ukusom. Pečenjem u rerni postiže se ravnomerno pečenje, koje čuva sočnost unutrašnjosti, dok spoljašnjost postaje hrskava. Njihova lagana i sočna priroda, bez upotrebe ulja, čini ih idealnim za svakodnevni obrok ili specijalne prilike. Pripremite ove pljeskavice i uživajte u zdravom i ukusnom obroku.

Vreme pripreme: 1 sat
Težina: Lako
Broj porcija: 3

Sastojci:

Tikvica na dasci za sečenje sa belim lukom i crnim lukom.

Uputstvo za pripremu:

  1. Ogulite tikvice i narendajte ih, pa sve posolite.
  2. Ostavite ih da puste vodu 15 minuta, pa ih lepo ocedite.
  3. Stavite ih u duboku posudu i dodajte Grčki sir Grekos, jaja, Imlek Iriški kačkavalj, prezle, luk, pecivo i začine po ukusu.
  4. Sjedinite lepo sve sastojke tako da meša bude odgovarajuće gustine, nikako previše retka.
  5. Ostavite smesu da odstoji desetak minuta.
  6. Uključite rernu na 200 stepeni C da se ugreje.
  7. Na pleh za pečenje stavite pek papir, a pljeskavice oblikujte kašikom i ređajte ih na papir.
  8. Stavite u rernu i pecite oko pola sata, dok pljeskavice ne postanu zlatno-smeđe.
  9. Kada pljeskavice od tikvica iz rerne budu gotove, servirajte ih i za potpuni užitak uzmite i Moja Kravica jogurt.

Pljeskavice od tikvica i krompira

Pljeskavice od tikvica i krompira predstavljaju savršen spoj blage slatkoće tikvica i bogatog ukusa krompira. Narendani krompir dodaje pljeskavicama dodatnu teksturu i pomaže u postizanju savršene konzistencije. Ova kombinacija stvara bogat ukus koji je prijatan za nepca.

Vreme pripreme: 50 minuta
Težina: Lako
Broj porcija: 4

Sastojci:

Uputstvo za pripremu:

  1. Ogulite tikvice i narendajte ih, pa sve posolite i stavite da odstoje desetak minuta.
  2. Kada puste vodu, lepo ih ocedite.
  3. Ogulite krompir i takođe ga narendajte.
  4. Narendajte Imlek Iriški kačkavalj i šunku.
  5. U duboku činiju stavite sve suve sastojke, Moja Kravica pavlaku za kuvanje, ulje, jaja i mikserom sve dobro sjedinite.
  6. U dobijenu smesu dodajte narendano povrće, Imlek Iriški kačkavalj, i šunku i lagano umutite mikserom.
  7. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom i stavite malo ulja.
  8. Pljeskavice oblikujte kašikom i poređajte ih na papir.
  9. Zagrejte rernu na 200 stepeni i ubacite tepsiju.
  10. Pecite pljeskavice 30 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
  11. Kada pljeskavice od tikvica i krompira budu gotove, servirajte ih i poslužite uz čašu ukusnog i kremastog Moja Kravica jogurta.

Pljeskavice od tikvica i mlevenog mesa

Pljeskavice od tikvica i mlevenog mesa predstavljaju savršen spoj sočnosti tikvica i bogatog ukusa mesa. Mleveno meso pruža pun, mesnat ukus koji čini ovo jelo izuzetno ukusnim i neodoljivim. Koristite različite vrste mesa, poput govedine, piletine, ćuretine ili svinjetine, kako biste prilagodili pljeskavice svojim preferencijama.

Vreme pripreme: 40 minuta
Težina: Lako
Broj porcija: 3

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 200 g mlevenog mesa po izboru
  • 1 manji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 1 sveža paprika
  • 3 kašike brašna
  • Suvi začin
  • Biber
  • So
  • Ulje

Uputstvo za pripremu:

  1. Ogulite tikvice i narendajte ih, pa sve posolite i stavite da odstoje.
  2. Kada puste vodu, lepo ih ocedite i spremne su za pripremu.
  3. Iseckajte papriku i luk na sitnije komadiće.
  4. U dubljoj činiji izmutite jaja i dodajte isceđene tikvice.
  5. U smesu dodajte mleveno meso, brašno, luk, i papriku.
  6. Dodajte sve začine i viljuškom sve umešajte da se sjedini.
  7. Smesa ne treba da bude previše retka.
  8. U dubokom tiganju ugrejte ulje.
  9. Pljeskavice oblikujte tako što ćete kašikom da uzimate smesu, i neka budu tanje kako bi se bolje ispekle i bile hrskavije.
  10. U vrelo ulje ubacite pljeskavice od tikvica i mlevenog mesa i pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
  11. Kada ih ispržite, stavite ih na papir od ubrusa kako bi pokupio višak ulja.
  12. Možete ih servirati uz ukusan Grekos sirni namaz koji će pljeskavicama dati poseban ukus, a možete poslužiti i Moja Kravica jogurt.

Veganske pljeskavice od tikvice

Veganske pljeskavica od tikvica i povrća u tiganju.

Veganske pljeskavice od tikvica nude osvežavajući i blag ukus tikvica, obogaćen aromatičnim začinima poput belog luka i peršuna. Ovo povrće pljeskavicama daje sočnost i mekoću, dok dodavanje prezli pomaže u postizanju savršene konzistencije. Veganske pljeskavice su niskokalorične, što ih čini zdravom opcijom za one koji paze na unos kalorija i masti.

Vreme pripreme: 30 minuta
Težina: Lako
Broj porcija: 2

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 3 kuvana krompira (1 šolja pirea od krompira)
  • ½ šolje prezli
  • 2 čena belog luka
  • Svež peršun
  • So
  • Biber
  • Maslinovo ulje

Uputstvo za pripremu:

  1. Operite i ogulite tikvice i narendajte ih, pa sve posolite i ostavite desetak minuta, kada puste vodu, lepo ih ocedite.
  2. Kuvane krompire oljuštite i ispasirajte tako da dobijete pire dovoljno da napunite jednu šolju koju koristite za merenje.
  3. U dubljoj posudi stavite tikvicu, pire od krompira, luk, prezle, i sve začine.
  4. Smesu lepo sjedinite tako da ne bude previše retka.
  5. Zagrejte maslinovo ulje na tiganju.
  6. Veganske pljeskavice od tikvica oblikujte rukama, tako što uzmete kašikom smesu i razvucite u oblik pljeskavice.
  7. U vrelom ulju ubacite pljeskavice i pecite dok ne dobiju lepu, hrskavu i zlatnu koricu.
  8. Kada su gotove, možete ih servirati uz povrće i različite priloge.

Keto pljeskavice od tikvica

Ove pljeskavice su savršene za keto dijetu jer koriste niskougljenične sastojke poput tikvica i bademovog ili kokosovog brašna. Ovo ih čini odličnim izborom za one koji prate keto ili niskougljeničnu ishranu. Eksperimentišite sa različitim začinima i dodacima, poput svežeg bilja (bosiljak, origano) ili dodatka orašastih plodova (suncokretove ili bundeve semenke) za dodatnu hrskavost.

Vreme pripreme: 30 minuta
Težina: Lako
Broj porcija: 3

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 2 jajeta
  • 3 kašike LCHF brašna po izboru (laneno, susamovo, bundevino…)
  • Svež peršun
  • So
  • Biber
  • Maslac Moja Kravica za prženje

Uputstvo za pripremu:

  1. Operite i ogulite tikvice i narendajte ih.
  2. Posolite ih narendane i ostavite desetak minuta da odstoje.
  3. Kada puste vodu, lepo ih ocedite kako bi bile spremne za pripremu.
  4. U dubljoj činiji lepo umutite jaja i dodajte brašno, začine po ukusu i sitno naseckan peršun.
  5. U smesu dodajte i tikvice i sve lepo umešajte.
  6. Smesa ne treba da bude retka, već da se lepo oblikuje u malu pljeskavicu.
  7. U dubljem tiganju stavite maslac Moja Kravica na visokoj temperaturi.
  8. U vreo maslac Moja Kravica stavite pljeskavice koje ste oblikovali i pržite dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
  9. Kada ih ispržite, stavite ih na ubrus papir kako bi upio višak masti.
  10. Nakon toga ih servirajte uz šolju Moja Kravica jogurta.

Posne pljeskavice od tikvica bez jaja

Posne pljeskavice od tikvice bez jaja nude osvežavajući i blag ukus tikvica, obogaćen aromatičnim začinima poput belog luka i peršuna. Ova kombinacija stvara jelo koje je bogatog ukusa i odlična opcija za vreme posta.

Vreme pripreme: 30 minuta
Težina: Lako
Broj porcija: 3

Sastojci:

  • 4 tikvice
  • 4 mlada luka
  • 4 čena belog luka
  • Manja glavica crnog luka
  • 6 kašika griza
  • 6 kašika brašna
  • Svež peršun
  • So
  • Ulje

Uputstvo za pripremu:

  1. Operite i ogulite tikvice i narendajte ih pa posolite
  2. Ostavite ih desetak minuta da odstoje i puste vodu, a onda ih ocedite.
  3. Iseckajte sitno peršun, kao i mladi luk, beli luk i crni luk.
  4. Pomešajte svo povrće u dubljoj činiji sa tikvicama.
  5. U smesu dodajte griz, brašno i sve začine po ukusu.
  6. Sve lepo sjedinite da tekstura bude odgovarajuća.
  7. Kašikom uzimajte smesu i oblikujte je u male pljeskavice.
  8. U vrelom ulju stavljajte pljeskavice i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju.
  9. Kada su gotove, izvadite ih na ubrus papir koji će upiti višak ulja.

Sigurni smo da vam se neki od ovih recepata dopao i da jedva čekate da ga isprobate. Odaberite onaj koji vam se najviše sviđa i pripremite ukusne pljeskavice od tikvice već sutra za ručak i poslužite ih uz Moja Kravica jogurt kao i ukusan Grekos sirni namaz!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.