Francuskinje imaju vitku liniju i uživaju u poslasticama, sirevima i vinu. Ili ih bar tako opisuju u knjigama. Priča se i da u svemu nema neke tajne, već da one jednostavno jedu od svega pomalo. Nakon ručka koji nije preobiman, sledi jedno parče deserta od visokokvalitetnih namirnica i jedna čaša dobrog vina.
Sve je pripremljeno s manje šećera i testa nego što je to uobičajeno kod nas. I, naravno, uz maslac jer su recepti za deserte, koje ćete pronaći u najboljim francuskim kuvarima, pisani sa samo jednim pravilom za savršen ukus: ubacite maslac; ako ne u testo, onda u fil. Bitno je da ga ima!
Ovaj naš desert ispoštovao je sva pravila: ne sprema se u velikim količinama, nije komplikovan, u njega ide maslac, ali nema previše šećera i testa. Sad možete da uživajte u preplitanju hrskavih i kremastih struktura – i kombinovanim sa ukusima čokolade, ruma, vanile i višanja. Baš onako, kao da ste u Parizu.
Sastojci
Za 4 pitice (kora):
125 g maslaca Moja kravica
125 g brašna
60 ml vode
Fil od višanja:
160 g smrznutih višanja
1 kašičica gustina
1 puna kašika prah šećera
Fil od krem sira:
160 g krem sira Moja Kravica Kuhinjica
Rum ili aroma ruma
Vanila – semenke ili aroma
2 pune kašike prah šećera
I još je potrebno:
2 štanglice mlečne čokolade ili 4 kašičice eurokrema (opciono)
1 žumance za premazivanje pitica
Još malo šećera u prahu za posipanje
Priprema
Svi sastojci treba da budu dobro ohlađeni.
Ubacite maslac seckan na kockice u „secka” i dodajte brašno, pa usitnite.
Zatim masu istresite na podlogu za mešenje i dodajte i vodu, pa zamesite testo.
Ostavite ga u frižideru uvijeno u providnu foliju dok ne pripremite fil.
Prokuvajte višnje i šećer na srednjoj temperaturi i, kad puste sok, prespite sok u čašu i dodajte gustin.
Izmešajte tako da nema grudvica i vratite u šerpicu s višnjama.
Kuvajte još malo, uz mešanje, dok se voćni fil ne zgusne.
Sve stavite u jednu činiju i jednostavno izmešajte.
Uključite rernu na 180-200 stepeni. Ohlađeno testo razvijte na kvadrat prečnika 30×30 cm, pa ga podelite na 4 jednaka dela. Na sredinu svakog dela stavite prvo fil od sira. Preko njega (ako želite) stavite malo otopljene čokolade ili eurokrema. Na kraju, stavite i višnje.
Kora:
Fil od višanja:
Fil od krem sira: