Pire od spanaća – kako se sprema spanać pire punog ukusa?

Sadržaj

Pire od spanaća jedan je od omiljenih priloga mnogima. Odlično se slaže uz meso, a sjajan je u kombinaciji sa jajima na oko. Svakom jelu daće posebnu notu i dopunjuje ga svojom kremastom teksturom.

Pravi se jednostavno, uz obavezan dodatak mlečnih proizvoda koji neutrališu oksalate iz spanaća, prirodne supstance koja može imati negativne uticaje na naš organizam.

U narednim redovima otkrivamo vam kako se sprema spanać pire i koje korake treba da pratite kako bi vam recepti bili uspešni i kako biste dobili prepoznatljivu kremastu teksturu!

Pire od spanaća sa pavlakom i mlekom – recept za odličan dodatak svim jelima

Ako tražite proveren recept za pire od spanaća sa pavlakom ili mlekom, na pravom ste mestu. Uz svega nekoliko sastojaka, u ovom prilogu dominira prepoznatljiv ukus spanaća, a zahvaljujući mlečnim proizvodima, gorčina izostaje. Klasičan pire nepogrešiv je prilog uz pohovanu piletinu, ćufte, različite vrste šnicli i preukusnu ribu.

Oni koji vole laganije varijante, mogu ga iskombinovati sa 2 jaja na oko i uživati u ovoj neodoljivoj kombinaciji ukusa.

Sastojci:

Priprema:

  1. Svež spanać očistite od peteljki i dobro operite pod mlazom vode, kako bi se otklonili tragovi zemlje i prljavštine. Beli luk naseckajte na sitno.
  2. Zagrejte vodu do ključanja, pa ubacite spanać i kuvajte ga svega 1 – 3 minuta, koliko mu je dovoljno da “splasne”.
  3. Procedite ga i iseckajte na sitno.
  4. U šerpu staviti 50 g maslaca i kada se otopi sipajte kašiku brašna, uz neprekidno mešanje. Brašno ne sme da zagori, pa je vrlo važno biti pažljiv.
  5. Potom odmah dodajte naseckan spanać i mešajte.
  6. Kada promešajte, odmah krenite sa sipanjem mleka koje ste izdvojili. Postepeno sipajte uz neprekidno mešanje. U zavisnosti od gustine možete smanjiti, odnosno povećati količinu mleka.
  7. Kada smesa postane homogena, dodajte naseckani beli luk i biber po ukusu (pola kašičice je optimalno), a potom sklonite sa ringle.
  8. Služite uz kiselu pavlaku!

Svi koji vole jelo kremastije teksture i osvežavajućeg ukusa, mogu napraviti pire od spanaća sa pavlakom na isti način. U tom slučaju, umesto 500 ml mleka, koristite 400 ml Moja Kravica kisele pavlake.

Prijatno!

Pire od spanaća i krompira – kako se pravi spanać sa krompirom

Krompir i spanać?

Možda zvuči neobično, ali već nakon prvog zalogaja, biće vam jasno da je ova kombinacija pravo zadovoljstvo za nepca.

Može vam poslužiti kao prilog, ali i glavno jelo. Baš kao i klasičan pire sprema se jednostavno i brzo, te je nepogrešiv izbor za one dane kada nemate vremena da se posvetite velikim kulinarskim poduhvatima.

Za zasitniji obrok, uz porciju pire spanaća, dodajte filete ribe, grilovanu ili pohovanu piletinu i uživajte.

Pogledajte recept koji smo izdvojili za vas!

Sastojci:

Priprema:

  1. Spanać i krompir očistite i dobro operite.
  2. Krompir iseckajte na manje komade i stavite da se skuva.
  3. Ugrejte vodu do ključanja, pa ubacite da se termički obradi na svega 2-3 minuta
  4. Skuvani krompir procedite i izgnječite.
  5. Spanać iseckajte na sitno, kao i beli luk, pa ih dodajte izgnječenom krompiru.
  6. Sipajte mleko, maslac otopljen na sobnoj temperaturi i so po ukusu.
  7. Mikserom ili blenderom sve dobro usitnite tako da smesa bude homogena.

Uživajte u neodoljivom ukusu!

Ako ste ljubitelji kremastih pirea, pročitajte naš tekst sa klasičnim i neobičnim receptima za krompir pire.

Kako se sprema spanać i zašto je važno da ga kombinujete sa mlečnim proizvodima?

Kao što smo na samom početku teksta pomenuli, porcija pire spanaća pravi se sa mlečnim proizvodima, koji neutrališu oksalate.

Oksalati su prirodne supstance poznate po tome što smanjuju apsorpsiju važnih minerala i vitamina iz hrane, a kada se konzumiraju dugoročno, utiču na formiranje kamena u bubregu.

Kako to mleko i drugi mlečni proizvodi neutrališu oksalate?

Kada se mlečni proizvodi konzumiraju u isto vreme sa oksalatima (spanaćem u ovom slučaju), kalcijum iz njih vezuje se za hranu bogatu oksalatima i sprečava njegovu apsorpciju. Na taj način, u svoj organizam unećete sve hranljive sastojke iz povrća, bez bojazni od negativnih efekata oksalata. Zato svi vaši recepti treba da sadrže neki od mlečnih proizvoda.

Kada na sve to odaberete kvalitetne namirnice, poput Imlek mlečnih proizvoda, možete biti sigurni da će ukus vašeg obroka biti neodoljiv, a tekstura savršeno kremasta.

Spanać je izuzetno hranljiva namirnica, te je nepogrešiv izbor za sve koji vode računa o ishrani. Prepun je gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik do krvi i podržava imuni sistem. Osim toga, dobar je izvor vitamina A, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i moćnih antioksidanata – luteina i zeaksantina, važnih za dobar vid.

Spada u niskokalorične namirnice, pa je nepogrešiv izbor za one koji žele da uživaju u ukusnom obroku, a vode računa o težini.

Kao što ste mogli da pročitate, za spanać pire, recept nije težak zadatak. Nadamo se da ste u našem tekst saznali kako se pravi spanać pire, koji su neizostavni sastojci za ukusnu i kremastu teksturu, te da ste spremni da ga kombinujete uz omiljene namirnice i napravite jela bogatog ukusa!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.