Moskva torta – recepti za Moskva šnit tortu koji će vas oduševiti

Sadržaj

Moskva šnit, poznata i kao Moskva torta je jedna od najomiljenijih poslastica širom sveta. Njena bogata i kremasta tekstura i savršen balans kremasto-slatkog i osvežavajućeg ukusa već godinama sve ljubitelje slatkiša ostavljaju bez daha.

Iako se često povezuje sa Rusijom, zbog imena Moskva, ova torta je zapravo nastala u Beogradu.

Priča o Moskva šnit torti počinje 1974. godine u čarobnom beogradskom hotelu Moskva. Recept za ovu božanstvenu poslasticu osmislila je Ana Džepina, prva šefica tada otvorene nove hotelske poslastičarnice. Ona je osmislila recept za koji nije mogla ni da pretpostavi da će u kratkom periodu da očara ne samo beograđane, već i ceo svet.

Originalni recept koji je nastao u srcu Beograda i dalje je tajna, ali se otprilike zna kako treba da se napravi ova preukusna Moskva torta. Postoje različite varijacije recepata i količina sastojaka koji se mogu kombinovati u zavisnosti od ukusa i potrebe, ali kada jednom naučite da pravite ovu tortu, lako ćete kasnije kombinovati mere i ukuse.

Torta Moskva šnit – originalni recept koji će vas oduševiti

Ukoliko prvi put pravite Moskva šnit tortu, budite sigurni da ćete u tome i uspeti! Pratite detaljno uputstva i napravite poslasticu kojom ćete oduševiti sve goste. Možete je pripremiti za rođendan, slavu ili neku drugu lepu priliku i obradovati sve sladokusce čarobnom kombinacijom kiselkastog voća i neodoljivog slatkastog krema. Moskva šnit torta sa ananasom i višnjama je nešto sa čime ne možete da pogrešite.

U nastavku sledi detaljno uputstvo i recept za Moskva tortu koji će vam pomoći da je pripremite po približno originalnom receptu. Kada god vam se prijede Moskva torta recept koji sledi će vam biti pravi spas.

Sastojci:

Za 1 koru (potrebno je napraviti 2 koje će se kasnije podeliti):

  • 8 belanaca
  • 8 kašika sećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike mlevenog pečenog lešnika
  • 1 kašika brašna

Za fil:

Za dekoraciju:

Priprema:

Uključite rernu da se greje, na 190 stepeni.

Priprema voća:

  • Stavite višnje da se odmrznu, ocedite ih, očistite i naseckajte.
  • Naseckajte ananas, lešnike i orahe.

Kore:

  • U duboku posudu dobro umutite belanca sa šećerom dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
  • Kada umutite belanca, postepeno dodajte orahe, lešnike, brašno i mešajte lagano kašikom kako bi fil za kore od belanaca ostao vazdušast.
  • Kada promešate sipajte smesu za kore u pleh koji je obložen pek papirom.
  • Pecite kore na 190 stepeni oko 15 minuta, ali proverite čačkalicom da li je kora gotova pre nego što je izvadite iz rerne. Ukoliko na čačkalici ima tragova testa, potrebno je da se kora još malo peče.
  • Ispecite 2 kore, a kada budu gotove podelite ih na 2 dela tako da ukupno imate 4 kore.

Fil:

  • Stavite posudu na paru, i tako kuvajte prethodno umućena jaja sa šećerom u prahu.
  • U drugoj šerpi stavite 200 ml Moja Kravica mleka da se kuva.
  • U trećoj posudi sjedinite gustin i brašno sa 50 ml Moja Kravica mleka i skuvajte.
  • Skuvani krem sjedinite sa žumancima kuvanim na pari i dodajte vanilin šećer, pa ostavite da se smesa ohladi.
  • U dubljoj posudi umutite Moja Kravica maslac i prethodno ohlađeni fil.
  • U drugu posudu ide Moja Kravica slatka pavlaka koju treba da umutite, pa ⅓ dodajte u fil i mešajte sve dok se lepo ne sjedini.
  • Stavite umućeni fil u frižider dok pripremate ostale sastojke.

Slaganje torte:

  • Stavite prvi patišpanj na podlogu u kojoj želite da vaša Moskva šnit torta bude.
  • Premažite koru sa četvrtinom fila.
  • Na fil pospite naseckane višnje i stavite da malo odstoji pre sledećeg koraka.
  • Višnje kasnije premažite umućenom Moja Kravica slatkom pavlakom i lepo poravnjajte nakon čega možete dodati drugu koru.
  • Koru premažite 1/4 fila pa pospite seckanim ananasom preko kojeg mažete Moja Kravica slatku pavlaku.
  • Stavite treću koru i nanesite treću četvrtinu fila, a preko njega poređajte višnje i ananas.
  • Preko toga pospite naseckane lešnike i orahe, premažite ih Moja Kravica slatkom pavlakom i stavite poslednju koru.
  • Preostalim filom premažite celu tortu, nakon čega će Moskva šnit torta dobiti svoj finalni savršen izgled.

Dekoracija:

  • Dobro umutite šlag.
  • Premažite celu tortu šlagom.
  • Pospite listiće badema preko šlaga.
  • Stavite tortu u frižider da se ohladi, najbolje tokom noći i kasnije je sa lakoćom isecite i poslužite.

Posna Moskva šnit torta – recept

Pravi ljubitelji ove poslastice vole da uživaju u ovoj torti što je češće moguće, pa je zbog toga nastala i posna Moskva torta koja je prilično ukusna i neodoljiva, gotovo kao i ona pravljena po originalnom receptu. U nastavku pročitajte detaljan proces pripreme ove torte.

Sastojci:

Za 4 kore:

  • 500 ml mineralne vode
  • 500 g brašna
  • 500 g šećera
  • 3 kašike meda
  • 250 ml ulja
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 20 kašika mlevenih lešnika

Za fil:

  • 1,4 l soka od ananasa ili pomorandže
  • 5 pudinga od vanile
  • 15 kašika šećera
  • 1 posni margarin
  • 100 g šećera u prahu

Voće:

  • 300 g višanja (dobro ukuvane)
  • 1 manja konzerva ananasa (dobro ukuvan)
  • 100 g lešnika

Dekoracija:

  • 400 g posnog šlaga koji će se koristiti delom i kao fil
  • 350 ml mineralne ili obične vode za šlag
  • Listići badema po želji

Priprema:

Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni.

Kore:

  • U duboku posudu sipajte 500 ml mineralne vode, dodajte ulje, šećer i med i dobro promešajte.
  • U drugoj posudi promešajte brašno, prašak za pecivo, sodu, kakao i mleveni lešnik tako da se sve ravnomerno sjedini.
  • Rastresitu mešavinu postepeno dodajte u prvu posudu sa vodom da se ne bi stvorile grudvice, i mikserom lepo umutite smesu dok se smesa ravnomerno ne sjedini.
  • Dobijenu smesu podelite na četiri jednaka dela.
  • Svaku koru pecite u plehu obloženom papirom za pečenje u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
  • Kada se kora ispeče, izvadite je sa papirom iz pleha i ostavite je na radnoj površini da se skroz ohladi. Ispečene kore su krute, pa morate voditi računa kada ih budete ređali dok filujete tortu.

Fil:

  • U čašu soka za koji ste se odlučili rastvorite puding.
  • Ostatak soka stavite sa šećerom da se kuva, a kada sok provri, dodajte razmućeni puding i skuvajte fil.
  • Umutite margarin i šećer u prahu.
  • Ohlađeni fil sjedinite sa prethodno umućenom smesom od margarina.

Slaganje torte:

  • Dobro umutite šlag.
  • Stavite prvi patišpanj na podlogu u kojoj želite da vaša Moskva torta bude.
  • Trećinom prethodno izmućenog fila premažite prvu koru.
  • Preko fila pospite naseckani ananas.
  • Preko ananasa pospite seckane lešnike.
  • Sve to premažite trećinom umućenog šlaga.
  • Preko šlaga stavite drugu koru koju takođe treba da premažete filom.
  • Preko fila stavite višnje i seckane lešnike koje ćete prekriti šlagom.
  • Stavite treći patišpanj i premažite ga preostalim filom.
  • Pospite seckani ananas, seckane lešnike i premažite sve šlagom.
  • Na kraju stavite poslednji, četvrti patišpanj i celu tortu premažite šlagom.
  • Na kraju možete dekorisati tortu listićima badema.
  • Stavite tortu u frižider da se stegne, i da biste je kasnije sa lakoćom isekli i servirali.

Garantujemo vam da je ovaj recept krajnje jednostavan, te da ne poznajemo nikoga ko je sa njim omanuo. Međutim, ukoliko žurite i ne možete da ispratite sve korake, a veoma vam se jede ova poslastica, imamo dobre vesti: Moskva torta sa gotovim korama koje možete kupiti u prodavnici jednako je očaravajućeg ukusa i niko neće primetiti razliku.

Bilo da odlučite da pripremite ovu ukusnu tortu za novogodišnje praznike, slavu, rođendan, ili čak bez nekog posebnog povoda, jedno je sigurno: njeno bogatstvo ukusa će vas oduševiti!

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.