Zašto su vrganji toliko fascinantne pečurke? Miris i ukus su svakako prva stavka. Čim ih ubacite u bilo koje relativno obično jelo – ono se pretvara u gastronomski spektakl! Bilo da je reč o supi, potažu, rižotu, lazanji ili pasti – nebitno je. S njima skoro da nikada nema promašaja. Za nas je, naravno, najfascinantnija činjenica da se njihov zemljano-orašasti ukus veoma dobro uklapa uz naše kremaste mlečne proizvode.
Moja Kravica Kuhinjica neutralna pavlaka za kuvanje i ove pečurke, omiljeni sastojak svih svetskih kuvara, definitivno su najbolji prijatelji.
Ovaj potaž od pečuraka vi možete da spremite ili sa šampinjonima ili sa mešavinom šampinjona i bukovača. Ipak, kada dodate i vrganje, to jelo postaje jelo za pamćenje…
Sastojci
Puna kašika maslaca Moja Kravica
Crni luk srednje veličine
2 čena belog luka
Jedan srednji krompir
200 g svežih šampinjona
Povrtna kocka za supu
500 ml vode
Šaka suvih vrganja
150 ml neutralne pavlake za kuvanje Moja Kravica Kuhinjica
So, biber
Priprema
U šerpicu stavite maslac i zagrejte ga, taman dok isečete luk. Ne mora da bude previše sitno iseckan jer ćete ionako kasnije sve da ubacite u blender. Kad luk malo omekša, pečurke, krupnije rezane, ubacite u šerpu i propržite.
Zatim, dodajte kocku za supu, vodu, suve vrganje, krompir sečen na sitne kockice, pa kuvajte oko 15 minuta. Proverite da li je krompir omekšao, tj. da li je skuvan.
Prebacite sve u blender i dobro izblendirajte (može i štapnim mikserom). Zatim, smesu vratite na ringlu. Dodajte so i biber, po ukusu, pa sipajte neutralnu pavlaku Moja Kravica Kuhinjica. Kad provri, sklonite sa šporeta, i nakon toga servirajte.
SAVET: Potaž se uglavnom servira uz tost hleb ili krutone, a mi smo se ipak odlučili za krckave integralne grisine. Potaž i grisini su se super uklopili uz Moja Kravica kiselu pavlaku, koja je bila u činijici sa strane.