Kari sos recept – kako se pravi kari sos?

Sadržaj

Kari sos je jedan od onih sosova koji donosi bogatstvo začina i neodoljiv ukus, a ujedno je i neverovatno svestran, pa se može koristiti u raznim varijacijama i kao dodatak mnogim jelima. Poznat i cenjen širom sveta, nastao je u Indiji, gde su začini ključan deo svakodnevne ishrane. Vremenom, ovaj sočan i aromatičan preliv je pronašao svoje mesto i u mnogim drugim kuhinjama, prilagođavajući se različitim kulturama i ukusima.

Njegova kombinacija začina, začinskog praha i kremaste teksture čini ga savršenim dodatkom raznim jelima. Bilo da ga koristite kao za meso, povrće, ili pirinač, kari uvek dodaje bogatstvo ukusa. Posebno je voljen u kombinaciji sa piletinom, jer stvara bogat, dubok i složen ukus.

Recepti za kari sos koje smo vam pripremili u nastavku su savršeni za one koji žele jednostavan, brz i ukusan sos koji može da obogati svako jelo. Bez obzira na to da li ćete da ga koristite kao preliv za piletinu, povrće ili kao namaz za sendviče, odličan je način da dodate aromu i teksturu vašim omiljenim obrocima. Uživajte u bogatstvu ukusa i uživajte u svakom zalogaju uz ovaj namaz!

Kari sos recept

Kari sos je pravi klasik za sve ljubitelje začinjene hrane, a uz njegov bogat i složen ukus, postaje savršen dodatak svakom obroku. Ovaj sos donosi dubinu ukusa i kremastu teksturu koja će obogatiti vaše jelo.

Jednostavan za pripremu, sa osnovnim začinima i sastojcima koji su lako dostupni, kari sos je odličan izbor kada želite brzo, ali veoma ukusno jelo. Njegovo bogatstvo začina i kremasta konzistencija čine ga savršenim za sve vrste mesa, naročito piletinu, ali i za vegetarijanske opcije.

Ukoliko se pitate kako se pravi kari sos, evo jednog jednostavnog recepta koji će biti savršen prilog svakom jelu. Ako volite začinjenu i aromatičnu hranu, kari sos recept ćete lako pripremiti i on će biti vaš novi omiljeni dodatak. Isprobajte ovaj recept i uživajte u neodoljivim zalogajima hrane.

Sastojci

  • 2 kašičice kari praha

  • kašičica kurkume (opciono, za jaču boju i aromu)

  • 1 mala kašika kvasca u prahu (opciono, za bogatiji ukus)

  • kašičica mlevenog kvasca ili sušenog korijandera (opciono, za dodatan začinski sloj)

  • 1 kašičica mlevenog kvasca ili komadića đumbira (opciono, za svežinu)

  • 1 čen belog luka, sitno iseckan

  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana

  • 2 kašičice Moja Kravica maslaca

  • 200 ml kokosovog mleka

  • 200 ml povrtnog bujona ili voda

  • kašičica soli (po ukusu)

  • mala kašika meda ili šećera (opciono, za blagu slatkoću)

  • 2 kašičice limunovog soka (opciono, za osvežavajući finalni ukus)


Priprema

  1. U maloj posudi pomešajte kari prah, kurkumu, kvasac i đumbir (ako koristite sve začine). Ova mešavina začina je osnova vašeg kari sosa i daje mu karakterističan ukus.

  2. U dubokom tiganju ili šerpi zagrejte Moja Kravica maslac na srednje jakoj vatri.

  3. Ubacite sitno iseckani crni i beli luk, i propržite ih dok ne postanu staklasti i mirisni, otprilike 2-3 minute. Pazite da luk ne pregori.

  4. Stavite prethodno pomešane začine u tiganj sa lukom. Dobro promešajte, kako bi svi začini pustili svoj miris i da se ravnomerno pomešaju sa lukom.

  5. Kuvajte ih 1-2 minuta, dok ne postanu mirisni, ali pazite da ne zagore.

  6. Dodajte kokosovo mleko sa začinima i lukom. Mešajte da se dobro sjedini.

  7. Zatim dodajte povrtni bujon (ili vodu sa kockom bujona) i sve dobro promešajte. Ostavite da sos kuva na srednjoj vatri 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok ne postane gust i bogat.

  8. Ubacite so, med (ili šećer) i limunov sok. Mešajte dok se sve ne sjedine.

  9. Probajte sos i po potrebi stavite još soli, šećera ili limunovog soka prema svom ukusu. Ako želite jaču pikantnost, možete dodati i malo čilija ili ljutih začina.

  10. Kada sos postane gusta, kremasta konzistencija, skinite ga sa vatre. Po želji, možete ga blendati za još lepšu teksturu, ali nije neophodno.

  11. Poslužite toplo uz meso, testeninu, ili bilo koje jelo koje želite začiniti ovim bogatim kari sosom.

  12. Možete dodati i kvasac za dublji, bogatiji ukus ili malo Moja Kravica pavlake za kuvanje za kremastiji sos.

  13. Za još bogatiji sos: Dodajte paradajz ili paradajz pire u fazi dodavanja tečnosti.

Ovaj sos je ukusan i svestran, savršen za unapređenje mnogih jela. Uživajte u ovom začinskom sosu koji dodaje dubinu ukusa svakom obroku!

Recept za kari sos za piletinu

Kari sos za piletinu je ukusan, kremast i bogat začinima koji dodaju dubinu i složenost svakom obroku. Bilo da ga koristite kao preliv za piletinu, ili kao sos za bilo koje jelo, pravi je izbor za sve koji vole začinjenu i ukusnu hranu.

Moja Kravica mleko u ovom receptu daje sosu savršenu kremastu konzistenciju, ublažava začine i čini ga prijatnim za sve uzraste. Jednostavan za pripremu i sa nekoliko osnovnih sastojaka, idealan je dodatak i svim drugim omiljenim jelima sa piletinom ili drugim mesom, pružajući im bogatstvo i dubok, aromatičan ukus. Uživajte u ovoj brzoj i ukusnoj varijanti sosa, koji je savršen za svaki obrok!

Sastojci:

  • 1 kašičica kari praha
  • 1/2 kašičice kurkume
  • kašičica mlevenog kvasca (opciono)
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 mala kašika Moja Kravica maslaca
  • 300 ml Moja Kravica mleka
  • 100 ml povrtnog bujona (ili voda sa kockom povrtnog bujona)
  • 1 kašičica soje sosa (opciono, za bogatiji ukus)
  • mala kašika meda ili šećera (opciono, za balansiranje začina)
  • So i biber po ukusu
  • malo limunovog soka (opciono, za svežinu)

Priprema:

  • U srednje velikom tiganju zagrejte Moja Kravica maslac na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, pa pržite dok ne postanu staklasti i mirisni, otprilike 2-3 minuta. Pazite da luk ne pregori.
  • Dodajte kari prah, kurkumu i (ako koristite) mleveni kvasac u tiganj sa lukom. Dobro promešajte da se svi začini sjedine sa lukom i pržite još 1-2 minuta dok ne postanu mirisni. Ovaj korak pomaže da začini puste svoj puni miris i ukus.
  • Dodajte povrtni bujon (ili vodu sa kockom bujona) i dobro promešajte. Pustite da sve zavri i kuvajte još 2-3 minuta.
  • Postepeno dodajte Moja Kravica mleko, stalno mešajući kako biste osigurali da se svi začini i tečnost dobro sjedine. Povećajte temperaturu kako bi počelo da krčka.
  • Dodajte so, biber, sojin sos i po želji med ili šećer da balansirate začine.
  • Kuvajte još 5-7 minuta na srednjoj vatri dok sos ne postane gust i kremast. Po potrebi, dodajte još so, biber ili limunov sok za dodatnu svežinu.
  • Poslužite ga topao, kao dodatak uz piletinu, ili bilo koje jelo po vašem izboru. Takođe možete ga koristiti kao preliv za pečene krompire ili u sendvičima.
  • Za pikantniji ukus: Dodajte svežu čili papričicu ili prah čilija u fazi dodavanja začina.
  • Za kremastiju varijantu: Možete dodati Moja Kravica pavlake za kuvanje ili Moja Kravica krem sira pred kraj kuvanja, što će socu dati dodatnu kremastost.

Kari sos za piletinu sa Moja Kravica mlekom je brz, ukusan i kremast, a uz minimalan broj sastojaka možete napraviti bogat i aromatičan sos koji će obogatiti svaki obrok. Pripremite ga i uživajte u jednostavnom, ali punom ukusu!

Ovo je više od običnog sosa – to je namaz koji može u potpunosti transformisati obrok. Dodaje dubok, složen ukus koji će oduševiti svakog ljubitelja začinjene hrane. Njegova svestranost i lakoća pripreme čine ga savršenim dodatkom svakom jelu, bilo da je to brzi ručak ili elegantna večera.

Isprobajte ovaj recept i otkrijte kako jednostavan sos može postati nezamenjiv u vašoj kuhinji, obogaćujući svaki obrok sa svojim bogatstvom začina i kremastom teksturom. Uživajte u svakom zalogaju i budite sigurni da će ovaj namaz zauzeti mesto na vašoj trpezi!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.