Fritata je italijansko jelo koje je svojim izgledom najviše nalik kajgani ili omletu. Ipak, od njih se razlikuje po tome što, osim jaja, možete da dodate bilo šta drugo u fritatu, a zatim i da je zapečete u rerni.
Italijanski naziv frittata potiče od reči friggere što znači “pržiti” i prvobitno je bio opšti termin za prženje jaja u tiganju (“na oko”, kajgane i sl). Van Italije, fritata se dugo smatrala ekvivalentom za omlet, a u skorije vreme postala je izuzetno popularna širom sveta.
Ono što je sjajno kod ovog jela jeste činjenica da se ne morate strogo pridržavati preporučenih sastojaka već improvizovati i dodavati sveže i sušeno povrće, meso i začine po ukusu! Zbog toga je idealan doručak, večera ili lagani ručak, čak i za kulinarske početnike!
#1 Fritata – recept za brz i ukusan doručak
Evo prvog predloga recepta sa jednostavnim i raznovrsnim sastojcima. Po želji, neki od sastojaka možete i zameniti ili izbaciti. Bitno je samo da imate osnovni sastojak – jaja!
Sastojci
8 jaja
1 praziluk
100 g svežeg spanaća
100 g zelene tikvice
200 g šampinjona
100 g pančete
200 g Iriškog kačkavalja
40 g rendanog parmezana
so i biber po ukusu
1/2 kašičice suvog bosiljka
1/2 kašičice origana
30 g Moja Kravica maslaca
30 ml maslinovog ulja
svež bosiljak za serviranje
Priprema
Naseckajte praziluk. Operite i očistite spanać, a zelenu tikvicu narendajte. Pečurke operite i iseckajte na listiće. Umutite jaja sa solju i biberom.
U dubok tiganj dodajte Moja Kravica maslac, pa propržite praziluk. Nakon nekoliko minuta dodajte pančetu i propržite je. Zatim ubacite spanać, tikvicu i pečurke, posolite i pržite dok sastojci ne dobiju zlatnu boju. Začinite origanom i bosiljkom, pa pospite parmezanom.
Zagrejte rernu na 220 °C. Prelijte umućenim jajima povrće i dodajte maslinovo ulje. Zatim posolite i stavite u rernu.
Ukoliko nemate tiganj sa drškom otpornom na toplotu, prebacite u pleh i pecite u rerni dok ne porumeni (oko 10 minuta).
Pospite narendanim kačkavaljem dok je fritata još topla. Servirajte sa svežim bosiljkom i sosom od paradajza.
Ova fritata sa povrćem sjajno će se slagati uz Moja Kravica kiselo mleko!
#2 Fritata – recept Džejmija Olivera
Kada je u pitanju ova fritata, recept je zasigurno jedan od najboljih koje ćete pronaći na internetu jer dolazi direktno iz kuhinje engleskog kuvara Džejmija Olivera koji se specijalizovao za jednostavne i brze recepte u želji da približi zdravu hranu svima.
Ukoliko želite recept za doručak neodoljivog ukusa, ne tražite više. Isprobajte ovaj već danas!
Sastojci
- 600 g krompira
- 1 veza mladog luka
- 1 glavica brokolija (375 g)
- 1 crvena paprika
- 1 kašičica dimljene paprike
- 8 velikih jaja
- 40 g čedar sira
- 80 g mešavine potočarke, spanaća i rukole
- ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema
- Zagrejte rernu na 200 °C.
- Sipajte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganj koji može da ide u rernu, prečnika 28 cm, na srednje jakoj vatri.
- Operite 600 g krompira i isecite na kockice od 1 cm, dodajući ih u tiganj.
- Očistite i sitno iseckajte vezu mladog luka, dodajte u tiganj.
- Odstranite tvrdi deo brokolija (375 g), sitno iseckajte preostali deo stabljike i dodajte u tiganj.
- Odstranite semenke iz crvene paprike, sitno je iseckajte i dodajte u tiganj.
- Začinite sa prstohvatom morske soli i crnog bibera, dodajte 1 kašičicu dimljene paprike, pa kuvajte 15 minuta ili dok krompir ne postane zlatno smeđ, povremeno mešajući.
- Isecite brokoli na manje cvetiće i dodajte u tiganj pred kraj.
- U činiji umutite 8 velikih jaja, narendajte 30 g čedar sira i začinite solju i biberom. Dobro izmešajte.
- Grubo iseckajte polovinu mešavine potočarke, spanaća i rukole (40 g) i umešajte u tiganj, zatim prelijte smesom, okrećući tiganj da bi ravnomerno prekrila dno.
- Narendajte preostalih 10 g čedar sira preko svega i još kratko propržite, zatim stavite u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i ne stegne se.
- Izvadite fritatu iz tiganja na dasku za sečenje i isecite na kriške. Preostalu mešavinu potočarke, spanaća i rukole (40 g) začinite sa 1 kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja i poslužite uz fritatu.
Uživajte!
#3 Niskokalorična fritata iz tiganja za jednu osobu
Ukoliko ste na dijeti ili jednostavno pazite na unos kalorija, evo jednog zdravog recepta za jednu osobu koji će vam se sigurno dopasti!
Sastojci
- 2 jaja
- 1 mala tikvica ili pola veće
- 5 srednjih šampinjona
- nekoliko listića sušenog paradajza
- 3 kašike heljdinih pahuljica
- malo soli
- Ella sir
Priprema
- Tikvicu oljuštite i izrendajte, zatim je malo posolite i pomešajte sa heljdinim pahuljicama. Ostavite smesu sa strane dok pripremate druge sastojke.
- Šampinjone naseckajte na tanke listiće, a sušeni paradajz na kockice. Zasebno ulupajte jaja.
- Zagrejte tiganj i dodajte kašiku kvalitetnog ulja. Kratko propržite šampinjone.
- Dodajte rendanu tikvicu s heljdinim pahuljicama u tiganj. Pržite uz stalno mešanje oko pola minuta.
- Rasporedite smesu ravnomerno preko dna tiganja i skinite višak s ivica da se formira uredan krug.
- Zalijte smesu jajima, pospite seckanim sušenim paradajzom, smanjite temperaturu i poklopite tiganj.
- Ostavite da se fritata peče dok se jaja skroz ne stegnu, površina ne bude čvrsta, a ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja.
- Pažljivo je preručite na tanjir, ukrasite omiljenim zelenišem i poslužite uz Ella sir.
#4Fritata iz rerne sa blitvom
Za ljubitelje zeleniša evo jednog jednostavnog recepta. Ukoliko volite blitvu, ova fritata iz rerne će vam postati omiljena!
Sastojci
- 2-3 kriške sitno iseckane slanine
- 1 veći crni luk, isečen na rebarca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 10 krupnih jaja
- 1 veza blitve, isečena na deblje rezance
- So i biber
- Malo ulja
- 3/4 šolje izrendanog Gauda sira
Priprema
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte ulje i propržite slaninicu dok ne postane hrskava. Dodajte iseckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.
- Za to vreme umutite jaja. Dodajte im iseckanu blitvu, izrendan sir, so i biber. Sve dobro promešajte.
- Dodajte smesu sa jajima isprženoj slanini i luku. Pržite kratko fritatu u tiganju, dok se ne formira ivica, a zatim pecite oko 20 minuta dok sredina fritate ne bude dovoljno čvrsta.
- Kada je fritata pečena, prevrnite je na veći tanjir, isecite na četvrtine i služite.
Nadamo se da smo vas inspirisali da unesete duh Italije u svoj dom! Pripremite jaja i sastojke, vođeni našim receptima ili po svom izboru ukoliko ste voljni da eksperimentišete u kuhinji, i prepustite se kulinarskoj magiji!