Ćuretina sa mlincima je specijalitet sa naših prostora, preukusno jelo koje kombinuje sočnu ćuretinu i hrskave mlince. Uz kombinaciju različitih začina, umaka, voća ili povrća, možete napraviti kombinaciju koja u potpunosti zadovoljava vaš ukus.
U nastavku teksta vam predstavljamo tri recepta za mlince sa ćuretinom. Prvi način pripreme je po originalnom, tradicionalnom receptu. Drugi recept obogaćuje jelo voćnim ukusima, dok treći predstavlja zdraviju varijantu.
Svi recepti su podjednako ukusni, a na vama je da izaberete koji vam se najviše dopada.
Pročitajte i Naše recepte za jela sa piletinom.
#1 Ćuretina sa mlincima – originalni recept
Ovo kremasto i sočno jelo po originalnom receptu nije teško za pripremu, i može da se pripremi kroz samo nekoliko koraka. Evo i recepta za savršene mlince sa ćuretinom:
Sastojci
Ćureći file 500 g
Mlinci 500 g
Ćureći ili pileći bujon 550 ml
Kocka za supu 1/2
Moja Kravica kisela pavlaka 20% mm
200 g rendane Imlek Gaude
Biber
So
Ulje
Priprema
1. Isecite ćureći file na tanke šnicle, a zatim ih posolite i pobiberite.
Kratko ih propržite sa obe strane dok ne porumene, a nakon toga ih isecite na trake.
Ćureći ili pileći bujon zagrejte, i razmutite u njega pola kocke supe.
Mlince razlomite na manje delove. Jednu polovinu stavite u bujon dok ne omekšaju, zatim ih izvadite i ponovite isti proces sa drugom polovinom mlinaca.
U jednoj posudi pomešajte Moja Kravica kiselu pavlaku i neutralnu pavlaku za kuvanje.
U većoj vatrostalnoj posudi sastojke ređajte sledećim redosledom: malo ulja iz tiganja u kome se meso pržilo, red mlinaca, umućena pavlaka, ćuretina, ponovo pavlaka, red mlinaca, ćuretina, pavlaka.
Preko pavlake dodajte izrendani kačkavalj (150 g). Možete dodati i preostali bujon.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, i pecite između 20 i 30 minuta.
Kada jelo dobije zlatno smeđu boju, izvadite ga iz rerne i preko pospite preostali deo kačkavalja!
Ćuretina sa mlincima u roladi – moderan način pripreme
Ćuretina sa mlincima u roladi je preukusan i veoma zanimljiv recept. Predstavlja posebno zadovoljstvo svima koji su ljubitelji kombinacije slatkog i slanog u istom obroku.
Slatkoća suvih šljiva i grožđa u ovom receptu daje zanimljiv kontrast u teksturi, s obzirom na to da je ćuretina blagog ukusa. Evo detaljnog recepta:
Sastojci:
- 800g ćurećih prsa
- 250 g mlinaca
- 50 do 100 g Moja kravica maslaca
- 100 g suvih šljiva bez koštica
- 2 jabuke
- 300 g očišćenih zrna grožđa, ili 100 g suvog grožđa
- 200 g manjih šampinjona
- 50 ml ulja
- 250 g pančete
- 1 kašičica vegete
- Papir za pečenje
Priprema:
1. Ćureća prsa je potrebno da isečete u odrezak. Zatim ih poparite i pospite kašičicu vegete.
2. Mlince omekšajte u kipućoj vodi tako što ćete ih potopiti na nekoliko minuta, a zatim ocediti. Zatim ih rasporedite preko ćurećeg odreska.
3. Rastopite Moja kravica maslac, a potom ga prelijte preko mlinaca, a po sredini poređajte oguljenu jabuku isečenu na kriške i suve šljive.
5. Zarolajte sve sastojke u roladu i stavite je u vatrostalnu posudu.
6. Preko rolade poređajte pančetu, a luk, šampinjone, grožđe i jabuku isečenu na kriške poređajte oko rolata.
7. Ćureća rolada sa mlincima se peče oko 40 minuta na 200 stepeni. Poslužite je hladnu i isečenu na kriške. Uz nju možete dodati voće ili šampinjone. Uživajte!
Ćuretina sa mlincima bez pavlake
Mlinci sa ćuretinom imaju i manje kaloričnu varijantu – bez pavlake. Ukoliko ste rešili da se hranite zdravo, i za vas postoji opcija da uživate u ovom preukusnom jelu. Evo i recepta:
Sastojci:
- 1 kg ćurećih prsa
- 300 g mlinaca
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- 500 ml pileće supe ili vode
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica peršuna
- 50 g Moja kravica maslaca
Priprema:
1. U zagrejanom tiganju propržite sitno iseckan crni luk. Kada postane staklast, dodajte sitno iseckani beli luk, i pržite sve zajedno još jedan minut.
2. Dodajte ćureća prsa, koja ste prethodno isekli na kockice. Pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
3. Dodajte so, biber i biljne začine, i sve dobro promešajte.
4. Ćuretinu izvadite iz tiganja i stavite je u posebnu posudu. U istom tiganju gde ste je pržili dodajte kašiku brašna i mešajte dok se ne sjedini sa uljem.
5. Polako dolivajte u tiganj pileću supu ili vodu, uz konstantno mešanje. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
6. Mlince razlomite na manje komade i potopite ih u vruću vodu na nekoliko minuta, kako bi smekšali.
7. U veliku vatrostalnu poređajte prethodno oceđene mlince. Preko njih ravnomerno rasporedite komadiće ćuretine, i prelijte ih sa sosom.
8. Preko smese dodajte komadiće Moja Kravica maslaca, i pecite na temperaturi od 180 stepeni, oko 20 minuta.
10. Pre posluživanja, možete da pospete sveže seckani peršun. Prijatno!
Pročitajte i naše druge ideje za zdrav doručak.
Mlinci sa ćuretinom su jelo koje morate da napravite ako ste ljubitelj testenina i volite autentična i tradicionalna jela. Nadamo se da su vam naši predlozi pomogli da odaberete vaš idealan recept!