Čorba od zelja je veoma jednostavna za pripremu, a kada budete čuli koliko je zelje zdravo poželećete da ovu čorbicu imate na trpezi tokom cele godine.
Zelje je izuzetno korisna namirnica koju nam priroda daruje u proleće i tada bi je trebalo što češće konzumirati jer sadrži brojne vitamine i minerale. Postoji mnogo ukusnih recepata za zeljem, ali čorbica sa zeljem je jedan od najbržih i najlakših za pripremu. Saznajte kako se pravi najbolja čorba od zelja u nastavku!
Sastojci
2 kašike Moja Kravica maslaca
1 kašika maslinovog ulja
glavica crnog luka srednje veličine
3 mlada luka
3 krompira srednje veličine
2 veze zelja
1 l pileće supe
kašičica soli
prstohvat samlevenog bibera
2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
Priprema
Sipajte maslinovo ulje i maslac u dublju šerpu i zagrejte ih na laganoj temperaturi dok se maslac ne otopi.
Dodajte sitno iseckani crni luk u šerpu, poklopite je i dinstajte luk oko 10 minuta.
Dodajte krompir iseckan na kocke i dinstajte sa lukom još desetak minuta uz par mešanja da ne bi zagorelo.
Sipajte supu, so i biber, te na kraju dodajte i zelje iseckano na trake sa prethodno odstranjenim drškicama.
Neka se čorba od zelja kuva oko 30 minuta. Na kraju, kada krompir i zelje sasvim smekšaju, izblendajte čorbu od zelja štapnim mikserom i dodajte joj kiselu pavlaku.
Dogrejte čorbu i služite je toplu uz tostirani hleb, po želji možete posuti sitno naseckati vlašac pri serviranju.
Prijatno!
Čorbica od zelja – recept idealan za porodični ručak
Čorbica od zelja može biti idealno predjelo koje je savršeno za prolećni porodični ručak. Zato smo za ljubitelje mesa, pripremili jedan recept za čorbu od zelja koji će im se sigurno dopasti. Ova kombinacija svežeg sezonskog zeleniša i domaće slaninice nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
- 2 veze zelja
- malo slanine ili suvog mesa
- pola praziluka
- malo maslinovog ulja
- so i suvi začini po ukusu
- 1 jaje
- 1 kašika Moja Kravica kisele pavlake
- litar vode
- 1 do 2 kašike griza
Priprema:
- Iseckajte praziluk i slaninu (ili suvo meso) i kratko propržite.
- Operite zelje, odstranite mu stabljikicu, naseckajte ga i dodajte u lonac sa prazilukom i suvim mesom.
- Prelijte vodom i dodajte suve začine.
- Neka se vaša čorba od zelja kuva 10 do 15 minuta. Pred kraj dodajte griz, te promešajte i još kratko prokuvajte dok griz nabubri.
- Sklonite sa ringle i odmah ulijte umućeno jaje i dodajte pavlaku. Promešajte i poklopite da što duže bude toplo.
Poslužite toplo, a kao dodatak jelu možete poslužiti pavlaku ili Grekos grčki jogurt, tostirani hleb i omiljenu sezonsku salatu.
Prijatno!
Čorba od zelja sa piletinom – brz i lagan ručak
Osim kao predjelo, čorba od zelja može biti i fantastično glavno jelo. Predstavlja odličan izbor za zdrav ručak koji se sprema za manje od sat vremena.
Sastojci:
- 1 pileći batak
- 3 krompira srednje veličine
- 4 šolje naseckanog zelja
- glavica crnog luka
- jedna zelena paprika
- nana
- rezanci za supu
- so
- jedno jaje
- 4 kašike Moja Kravica kiselog mleka
- sirće
Priprema:
- Stavite pileći batak da se polako kuva u šerpi sa vodom, kada se formira pena prospite vodu i spajte novu pa nastavite kuvanje.
- Dodajte sitno seckani luk, papriku i so.
- Nakon 15-ak minuta kuvanja ubacite krompir isečen na kocke.
- Dok se meso i povrće kuvaju, u drugoj šerpi ugrejte vodu do tačke ključanja i kratko blanširajte isečeno zelje u njoj.
- Nakon blanširanja isperite zelje hladnom vodom.
- Dodajte isprano zelje u čorbu zajedno sa nanom i rezancima za supu, te isključite ringlu jer će se rezanci skuvati u još uvek vreloj čorbi.
- Sada je vreme da napravite hladnu zapršku – umutite jaje i pomešajte sa Moja Kravica kiselim mlekom i nekoliko kapi sirćeta. Dodajte nekoliko kašika vrućeg bujona iz čorbe kako se zaprška ne bi zgrudvala i zatim sipajte sve u čorbu od zelja i dobro izmešajte.
Sada kada ste otkrili čari čorbe od zelja, sigurni smo da jedva čekate da se oprobate u pravljenju svoje! Ohrabrujemo vas da eksperimentišete sa sastojcima i začinima kako biste pronašli svoju idealnu kombinaciju i spremili najbolju čorbu od zelja. Naši Imlek mlečni proizvodi biće vam najpouzdaniji saputnici na vašem kulinarskom putu!