Cimet rolnice su najslađi i najmirisniji zalogaji koji će vam razmaziti nepca. Meke, ukusne i slatke ronice su pravi delikates koji svi ljubitelji slatkog peciva obožavaju.
Ova božanstvena poslastica u svojoj zemlji porekla, Švedskoj, ima čak i svoj dan – Dan rolnice sa cimetom. Godine 1999. Šveđani su došli na ideju da posvete dan tradicionalnom i mnogima omiljenom pecivu.
Od kada su se pojavile, rolnice sa cimetom su svojim mirisom i ukusom očarale svakoga ko ih je probao, zbog čega su postale deo tradicije.
Početkom prošlog veka su mnogi počeli da uživaju u njima, ali su tada izmamljivale osmehe samo bogatim ljudima zbog, za to vreme, skupih potrebnih sastojaka. Već sredinom prošlog veka, sa napretkom ekonomije, ovo slatko pecivo postaje jedno od glavnih i najpoznatijih peciva u Švedskoj.
Pužići sa cimetom su popularni i zato što se veoma jednostavno pripremaju. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete uživati u ovom slatkom zadovoljstvu i postati majstor za pripremanje istog.
Cimet rolnice – recept koji svi obožavaju
Rolnice sa cimetom su savršen spoj mekoće, slatkoće i intenzivnog ukusa cimeta. Njihov miris, ukus i jednostavnost pripreme čine ih prosto neodoljivim.
Najbolje cimet rolnice sa prelivom možete jesti u svakom trenutku. Odličan su izbor za doručak, uz šolju toplog mleka ili kafe, a možete ih jesti i kao užinu ili ukusan i jednostavan dezert kojim možete poslužiti neplanirane goste. Recept za cimet rolnice sa prelivom koje će vas oduševiti se nalazi u nastavku teksta, a na vama je samo da ih pripremite.
Sastojci
350 g brašna
1 kesica suvog kvasca
½ kesice praška za pecivo
60 g šećera
30 g Moja Kravica maslaca
1/4 kašičice soli
120 ml Moja Kravica mleka
Za fil:
100 g smeđeg šećera
100 g Moja Kravica maslaca
20 g cimeta
Za preliv:
60 g Moja Kravica maslaca
200 g šećera u prahu
5 kašika Moja Kravica mleka
Priprema
U činiju sipajte mlako Moja Kravica mleko i vodu.
Dodajte kvasac i kašiku šećera pa promešajte, a onda ostavite da kvasac nadođe.
U smesu postepeno dodajte ostatak šećera, so, otopljeni Moja Kravica maslac i jaja pa sve sjedinite.
Ovu smesu dodajte u brašno, umesite testo i ostavite ga da naraste.
Otopite Moja Kravica maslac na tihoj vatri.
U činiji pomešajte rastopljen Moja Kravica maslac, šećer i cimet kako biste napravili preliv za cimet rolnice.
Otopite Moja Kravica maslac.
Pomešajte otopljeni Moja Kravica maslac sa šećerom u prahu i Moja Kravica mlekom.
Preliv za cimet rolnice premažite preko razvijenog testa.
Urolajte testo.
Rolat isecite na komade debljine oko 2 cm.
Tepsiju za pečenje premažite uljem.
Poređajte cimet rolnice u nauljenu tepsiju.
Prekrijte ih čistom krpom i ostavite ih da još malo narastu.
Kad dovoljno narastu, stavite ih u rernu i pecite ih oko 15 min. na 200 stepeni dok ne porumene.
Kada budu gotove i kada se prohlade, kašikom sipajte preliv na svaku od njih.
Kada se rolnice sa cimetom prohlade, možete ih poslužiti.
Uključite rernu da se greje, na 200 stepeni
Priprema testa:
Priprema fila:
Priprema preliva:
Slaganje sastojaka:
Ređanje:
Švedske cimet rolnice – recept
Švedske cimet rolnice su mnogima omiljena varijanta ove poslastice. Postoji nekoliko detalja u kojima se ove cimet rolnice razlikuju od običnih. U ovoj varijanti je ključan kardamom koji se dodaje u testo. U nastavku pročitajte recept za pripremu ove mekane poslastice.
Sastojci
Sastojci za testo:
- 25 g svežeg kvasca
- 2,5 dl Moja Kravica toplog mleka
- 75 g otopljenog Moja Kravica maslaca
- 400 g brašna
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- kašičica kardamoma u prahu
Za fil:
- 60 g istopljenog Moja Kravica maslaca
- 100g smeđeg šećera sa krupnim kristalima
- 4 kašičice cimeta
Za preliv:
- 1 jaje
- 1/2 kašičice vode
- šećer u granulama za posipanje
Priprema
Uključite rernu da se greje, na 250 stepeni.
Priprema testa:
- Rastvorite kvasac u malo toplog Moja Kravica mleka i dodajte kašičicu šećera.
- Pokrijte i ostavite malo da odstoji dok pripremite ostale sastojke.
- U 400 g brašna dodajte šećer, so i kardamom i promešajte.
- Dodajte kvasac, otopljeni puter i preostalo toplo Moja Kravica mleko pa umesite testo.
- Pokrijte providnom folijom ili kesom, pa krpom i stavite na toplom mestu da naraste.
Priprema fila:
- Otopite Moja Kravica maslac na tihoj vatri.
- U činiji pomešajte šećer i ono što čini tako posebnim ove rolnice – cimet.
Priprema preliva:
- Umutite jaje sa pola kašičice vode.
Slaganje sastojaka:
- Umesite i oklagijom razvucite testo na debljinu od oko 1 cm.
- Premažite testo otopljenim Moja Kravica maslacem, pospite šećerom i cimetom.
- Urolajte testo.
Ređanje:
- Rolat isecite na komade debljine oko 1.5 cm.
- Poređajte rolnice od cimeta u papirne korpice ili na papir za pečenje.
- Prekrijte ih čistom krpom i ostavite ih da još malo narastu.
- Premažite rolnice prelivom od jaja i vode i pospite šećerom u granulama.
- Kad dovoljno narastu, stavite ih u rernu i pecite ih oko 6 do 9 min, na 250 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
- Kada se pužići sa cimetom malo prohlade, možete ih poslužiti.
Recept za posne cimet rolnice sa prelivom
Ukoliko želite da napravite posne cimet rolnice recept je krajnje jednostavan. Pravljenje cimet rolnica je pravi ritual koji će ispuniti vaš dom predivnim mirisom. Najbolje rolnice od cimeta privlače ljubitelje poslastica upravo njihovim predivnim mirisom koji se širi još dok se peku.
Ta slatkasta aroma cimeta je neodoljiva i mnoge vraća u detinjstvo, podsećajući ih na tople i srećne trenutke. Svaki zalogaj je prava eksplozija ukusa, neodoljiva kombinacija slatkog, vazdušastog testa i intenzivnog ukusa cimeta u kojima možete da uživate i za vreme posta.
Sastojci
- 300 grama brašna
- 200 mililitara toplog Oaza biljnog napitka
- 10 grama suvog kvasca
- 3 supene kašike šećera
- 50 grama rastopljenog margarina
Za nadev:
- 150 grama margarina
- 4-5 supenih kašika šećera
- 1.5 supena kašika cimeta
Za glazuru:
- 5 supenih kašika Oaza biljnog napitka
- 5 supenih kašika šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema
- U toplom biljnom napitku umutite šećer, zatim dodajte kvasac i ostavite da zapeni. Umešajte rastopljeni margarin, a zatim postepeno dodajte brašno dok se ne dobije homogeno testo. Testo ostavite da odstoji jedan sat da bi se udvostručilo u veličini.
- Razvaljajte testo u obliku pravougaonika, ravnomerno rasporedite pripremljeni nadev po površini, pa pažljivo uvijte u rolat počevši od duže strane. Rolat isecite na komade širine oko 5 cm i ređajte ih u pleh premazan margarinom. Ostaviti isečene rolnice da odstoje još 30 minuta.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C između 25 i 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Izvadite pečene rolnice i odmah ih prelijte pripremljenom glazurom od šećera u prahu, biljnog napitka i vanilinog šećera.
Nakon što ste pročitali ovako divne recepte, treba samo da zasučete rukave i bacite se na pripremu poslastice koja će svojim božanstvenim mirisom obradovati čak i vaše komšije.