Čia puding – recept za puding od čia semena na 5 načina

  • 15 min.
    Vreme spremanja
  • Lako
    Težina recepta
Sadržaj

U potrazi ste za novom zdravom poslasticom koju možete jesti za doručak ili užinu?

Imamo pravi recept za vas! Čia puding je bogat hranjivim sastojcima, a čia jedna od najzdravijih namirnica. Ljubitelji pudinga ovaj desert mogu jesti bez griže savesti jer je pun proteina, omega-3 masnih kiselina i vlakana.

Za vas smo danas izdvojili čak nekoliko načina za pripremu. Ukoliko postite ili iz drugih razloga ne konzumirate namirnice životinjskog porekla, tu je čia puding sa Oaza biljnim napitkom koja u sebi sadrži sastojke 100% biljnog porekla – lagana, zdrava i posna verzija! Takođe možete isprobati i puding od čia semenki sa Moja Kravica mlekom ili pak sa kremastim i zdravim Grekos grčkim jogurtom. Ono što je najbolje kod ovog pudinga – pravi se sam dok vi spavate!

#1 Posni čia puding – recept sa bademom

Ukoliko ste ljubitelj badema ovaj posni čia puding će vas oduševiti. Priprema je jednostavna, a ključni korak je da je započnete dan ranije kako bi čia seme moglo da prenoći.

Sastojci

  • 4 kašike čia semena

  • 250 mililitara Oaza napitka od badema

  • 1 kašika kakaoa

  • 50 grama badema (samlevenih u blenderu)

  • 1 kašika meda

  • mleveni ili seckani badem za posipanje


Priprema

  1. Pomešati čia semenke i kakao, pa preliti napitkom od badema.

  2. Mešati dok se ne razbju grudvice kakaoa, pa dodati kašiku meda i bademe iz blendera.

  3. Sve dobro promešati, pa sipati u čaše za serviranje i odložiti u frižider.

  4. Posle 15 minuta izvaditi, promešati dobro još jednom, pa posuti mlevenim ili seckanim bademima.

  5. Ostaviti da prenoći u frižideru.

Ova hranjiva poslastica biće vam fantastičan proteinski doručak pun vlakana ili pak zdrava užina na poslu. Prijatno!

#2 Čia puding sa kafom

Evo jednog recepta za puding od čia semena za sve one koji ne mogu svoj početak dana da zamisle bez kafe!

Sastojci:

  • 2 šolje Moja Kravica mleka
  • 4 kašike čia semenki
  • 1 šolja jake skuvane kafe (ohladjene)
  • 2-3 kašike meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
  • 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta (opciono)
  • Prstohvat soli
  • Dodaci za serviranje: zrna kafe, šlag, cimet

Priprema:

  1. Priprema kafe: skuvajte jaku kafu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Možete koristiti espreso ili jaku filtriranu kafu.
  2. Mešanje sastojaka: u velikoj posudi, dobro promešajte mleko, ohlađenu kafu, čiu, med, vanilin ekstrakt i prstohvat soli. Sve dobro izmešajte dok se med potpuno ne rastopi i smesa postane homogena.
  3. Ostavljanje da odstoji: pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 3 sata, idealno preko noći. Čia semenke će upiti tečnost i nabubriti, stvarajući gustu, gelastu teksturu.
  4. Serviranje: pre serviranja, dobro promešajte puding da razbijete eventualne grudvice. Podelite puding u čaše ili posude.
  5. Dekoracija i dodaci: dodajte svoje omiljene dodatke kao što su zrna kafe, narendana čokolada, malo šlaga, ili pospite cimetom za dodatnu aromu.

Uživajte u svojoj kremastoj i osvežavajućoj poslastici koja je idealna za početak dana pun energije!

#3 Čia puding sa grčkim jogurtom

Evo još jednog fantastičnog recepta za puding sa čia semenkama koji će vas dugo držati sitim.

Sastojci:

  • 150g Grekos grčkog jogurta
  • 1 šolja Moja Kravica mleka
  • 4 kašike čia semenki
  • 1-2 kašike meda ili javorovog sirupa (prilagodite slatkoću po ukusu)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile (opciono)
  • Sveže ili zamrznuto voće za serviranje (borovnice, maline, kriške banane, itd.)

Priprema:

  1. U srednjoj posudi kombinujte grčki jogurt, mleko, čia semenke, med i vanilu. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Ako želite dodatnu aromu, možete dodati malo cimeta ili muskatnog oraščića.
  2. Nakon što ste sve dobro promešali, pokrijte posudu i stavite je u frižider. Ostavite čia puding da odstoji najmanje 4 sata, a ukoliko je moguće najbolje bi bilo da prenoći. Tokom ovog vremena, čia semenke će upiti tečnost i puding će poprimiti pravu teksturu.
  3. Pre serviranja, puding još jednom dobro promešajte da razbijete eventualne grudvice. Podelite puding u činije ili staklene čaše.
  4. Na vrh svake porcije dodajte sveže ili zamrznuto voće po izboru. Ovo može biti bilo koje voće koje volite, poput borovnica, nara, malina, ili banana. Za hrskavost, možete dodati malo granole ili iseckanih orašastih plodova.

#4 Posni karamel čia puding

Evo još jedne 100% biljne varijante ukusnog čia pudinga za sve sladokusce.

Sastojci za čia puding:

  • 1/3 šolje (oko 60 grama) čia semena
  • 1 šolja (oko 240 ml) Oaza biljnog napitka
  • 1/4 šolje (oko 60 ml) vode
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 do 2 kašike javorovog sirupa (ili po ukusu)
  • Prstohvat soli

Sastojci za karamel od urmi:

  • 1 puna šolja (oko 175 grama) očišćenih urmi
  • 2 kašike putera od orašastih plodova ili semenki
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • Približno 8 kašika Oaza biljnog napitka (dodajte postepeno za željenu gustinu)

Sastojci za karamel od kikiriki putera:

  • 1/4 šolje glatkog prirodnog kikiriki putera
  • 1/3 šolje plus 1 kašika čistog javorovog sirupa
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Priprema čia pudinga: pomešajte čia semenke, biljni napitak, vodu, javorov sirup i vanilu. Ostavite u frižideru da se zgusne, najbolje preko noći.
  2. Priprema karamela: za karamel od urmi, izmiksajte urme, puter od orašastih plodova, vanilu i so u blenderu, dodajući kokosovo mleko dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Za karamel od kikiriki putera, dobro pomešajte kikiriki puter, javorov sirup i so dok ne dobijete karamelastu smesu.
  3. Slaganje i serviranje: Složite čia puding u čaše i prelijte karamelom. Po želji dodajte orašaste plodove ili voće.

#5 Chai Chia puding – recept za topao i aromatičan desert

Volite li chai tea latte? Ako je odgovor potvrdan, obožavaćete i ovu verziju čia pudinga, posebno u zimskom periodu!

Sastojci:

  • 2 kašike (oko 30 grama) čia semenki
  • 1/3 šolje (oko 70 ml) mleka po izboru (Moja Kravica mleko ili Oaza biljni napitak ukoliko postite)
  • 1/2 kašičice mešavine začina za čaj (chai spice mix)
  • 1 kašika (oko 20 grama) javorovog sirupa
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u malu šerpu na srednje nisku temperaturu na šporetu.
  2. Dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine.
  3. Nastavite da mešate dok se puding ne zgusne, što obično traje oko 5-7 minuta.
  4. Probajte puding i po potrebi dodajte još malo sirupa. Ako je pregust, dodajte malo mleka ili biljnog napitka.
  5. Kada je puding gotov, možete ga poslužiti toplog i dodati po želji neki od preliva kao što su seckani orašasti plodovi, cimet, kokos, voće i slično.

Ovaj recept donosi jedinstvenu toplinu i bogatstvo začina čajne mešavine u kombinaciji sa čia semenkama, što ga čini savršenim zimskim ili jesenjim desertom ili doručkom.

Uživajte u svakom zalogaju ovog ukusnog i zdravog pudinga!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.