Burek sa mesom – recept i saveti za pripremu

Burek sa mesom serviran na drvenoj dasci sa priborom za jelo pored.
  • 8
    Osoba/porcija
  • 90 min.
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
  • 5
    Prosečna ocena
Sadržaj

Burek sa mesom je, ako pitate bilo kog stanovnika Bosne, jedini pravi burek, a sve ostalo su samo pite koje mogu biti sa različitim sastojcima. Vodeći se ovom tvrdnjom, pripremili smo vam recept za burek sa mesom po originalnoj recepturi sa domaćim korama.

Sastojci

  • 600 g mlevenog junećeg mesa

  • 2 glavice crvenog luka

  • 1 šolja vode

  • 8 šolja belog brašna

  • 1 šolja ulja

  • so

  • biber

  • Moja Kravica maslac


Priprema

    1. Sipajte brašno u veću posudu, pa dodajte so i vodu po potrebi. Snažno mesite testo bar 5 minuta dok ne počne da se odvaja od prstiju. Pospite brašno na glatku površinu i na nju prebacite testo. Zatim mesite još nekoliko minuta dok ne dobijete jednolično i glatko testo.

    2. Kada ste umesili testo za kore izdelite ga na osam delova jednake veličine i svaki zasebno formirajte u malu loptu.

    3. Maslac i ulje sipajte u dublju posudu i dobro izmešajte da se sjedine. U tu smesu potopite loptice testa. Ne moraju da budu sasvim prelivene, ali se postarajte da su dobro premazane sa svih strana. Pokrijte ih i ostavite da odleže bar 15 minuta.

    4. Dok čekate da loptice testa budu spremne, možete početi s pripremom mesa. Iseckajte sitno luk i dodajte ga u mleveno meso. Po želji posolite i pobiberite, a zatim dodajte filu i jednu šolju vode. Voda se dodaje kako bi se meso uparilo tokom pečenja i da bi fil bio sočan iznutra, a korica ostala hrskava spolja. Dobro sve izmešajte i ostavite pokriveno na hladnom mestu.

    5. Namastite radnu površinu i uzmite prvu lopticu testa, pa je rukama rastanjite i razvlačite lagano što je više moguće. Kada je testo sasvim istanjeno preklopite prvo gornju trećinu, a zatim donju, tako da dobijete pravougaoni oblik. Zatim levu trećinu dobijenog pravougaonika preklopite ka sredini, pa poklopite desnom trećinom, tako da finalni oblik bude kvadrat. Dok ovo radite, postarajte se da su vam ruke sve vreme dovoljno masne.

    6. Dobijenu savijenu koru stavite u stranu i ponovite istu proceduru sa narednom lopticom testa. Kada razvijete koru prvi kvadrat stavite po sredini druge kore i prekrijte delom fila sa mlevenim mesom. Nakon toga smotajte koru po istom principu. Ponavljajte proceduru sve dok ima fila i loptica testa.

    7. Kada umotate i poslednju koru, svoj burek sa mesom preokrenite u okruglu tepsiju i pažljivo rasporedite testo tako da dobije okrugli oblik.

    8. Pecite oko 35 do 40 minuta na 200°C, odnosno, dok burek ne porumeni.

Preliveni burek sa mesom

Preliveni burek sa mesom savija se i filuje na način koji ste imali prilike da vidite na početku našeg teksta, ali postoji još jedan korak koji treba uraditi pre nego što ga stavite da se peče. Nakon što se preliveni burek sa mesom poređa u tepsiju, potrebno ga je, kao što mu sam naziv sugeriše, preliti mešavinom razmućenog jaja, Moja Kravica jogurta i ulja, što mu dodatno pojačava ukus i teksturu.

Ravnomerno rasporedite tečnost preko površine bureka i zatim ga pecite dok ne postane zlatno smeđe boje. Rezultat je bogat i kremast preliveni burek sa mesom koji ima savršeno hrskavu koru i sočne unutrašnje slojeve. Evo i preciznijeg recepta:

Broj porcija:

8 porcija

Vreme pripreme:

Ukupno: 1 sat i 40 minuta

Sastojci

Za testo:

  • 500 g brašna (tip 400 ili 500)
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja

Za fil:

  • 500 g mlevenog mesa (najbolje mešano, svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice aleve paprike (po želji)
  • 3 kašike ulja

Za preliv:

Priprema:

  1. Priprema testa:
    • U veliku činiju sipajte brašno i so. Postepeno dodajte mlaku vodu i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo.
    • Podelite testo na četiri jednaka dela. Svaki deo oblikujte u lopticu.
    • Loptice premažite uljem i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da odstoje 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. Priprema fila:
    • U tiganju zagrejte ulje i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast.
    • Dodajte mleveno meso, so, biber i alevu papriku. Pržite dok meso ne bude potpuno skuvano i smeđe. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi.
  3. Razvlačenje testa:
    • Na čistoj radnoj površini posipajte malo brašna. Uzmite jednu lopticu testa i razvucite je oklagijom što tanje možete.
    • Pažljivo razvlačite testo rukama dok ne postane prozirno. Pazite da ne pokidate testo. Ako se desi da se pokida, možete ga zakrpiti sa malo testa sa strane.
    • Ponovite ovaj postupak sa preostale tri loptice testa.
  4. Formiranje bureka:
    • Na razvučeno testo ravnomerno rasporedite četvrtinu pripremljenog fila. Preko fila razvucite sledeći sloj testa. Ponovite postupak dok ne potrošite sve loptice testa i fil.
    • Savijte ivice testa ka unutra kako bi se dobio uredan oblik bureka.
    • Prebacite burek u podmazan pleh za pečenje.
  5. Priprema preliva:
    • U posudi umutite jaja, jogurt i ulje dok se dobro ne sjedine.
    • Prelijte burek ovim prelivom ravnomerno.
  6. Pečenje:
    • Zagrejte rernu na 200°C.
    • Peći burek 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
    • Kada je burek gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga isečete na porcije.

Za potpuno uživanje, poslužite burek sa mesom uz Moja Kravica jogurt ili Balans+ kefir i svežu paradajz salatu.

Pekarski burek sa mesom

Recept za pekarski burek sa mesom ne razlikuje se značajno od pripreme kod kuće, osim što se u pekarama priprema u većim količinama u pekarskim pogonima.

U pekari, proces pripreme obično počinje pripremom nadeva. Za burek s mesom se pravi fil čiji su glavni sastojci fino mleveno juneće meso i seckani luk. Nakon toga, kore se razvlače mašinski ili ručno na velikim površinama, a zatim se slojevi stavljaju jedan na drugi uz dodavanje punjenja između svakog sloja kore.

Nakon što se kore slože, obično se seče na željene porcije, a zatim preliva mešavinom jaja, jogurta i ulja kako bi postao hrskav i zlatno smeđe boje tokom pečenja.

Nakon pripreme, burek se peče u specijalnoj peći koja omogućava ravnomerno pečenje sa svih strana. Ovakve peći često imaju rotirajući sistem koji omogućava ravnomerno pečenje i postizanje savršene hrskave teksture.

Razvlačenje kora za burek.

Burek sa mesom od gotovih kora

Lepota ovog recepta leži u tome što, ukoliko vam se jede burek, a nemate dovoljno vremena za mešanje testa, lako možete pripremiti i domaći burek sa mesom od gotovih kora. Pratite uputstva za fil i slaganje kora koja smo naveli gore, znajući da će vam gotove kore značajno ubrzati proces pripeme. Budite sigurni da će rezultat biti jednako ukusan i slasan!

Ova tradicionalna delicija, sa svojim bogatim i sočnim filom od junećeg mesa zamotanim u hrskavo testo, obećava zadovoljstvo svakog člana porodice i čini svaki trenutak proveden u kuhinji vrednim. Bilo da pripremate preliveni burek sa mesom od gotovih kora ili se odvažite da napravite domaće kore, ovo je savršen izbor za ukusan i zasitan obrok.

Odlična je opcija za bogat doručak ili ukusnu večeru, a uz naš recept za burek sa mesom, kulinarski uspeh je zagarantovan.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

1 komentar na “Burek sa mesom – recept i saveti za pripremu”

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.