Bela čorba – recepti za belu čorbu na 5 načina

Sadržaj

Bela čorba je izvrsna uvertira u jelo, kako u zimskom periodu, zbog topline, tako i u vrelim letnjim danima – zbog mnogo povrća i osvežavajućeg ukusa.

Bela čorba je jedna od najpopularnijih čorbi na domaćim trpezama, a skoro svaka porodica ima i posebnu recepturu za pripremu bele čorbe. Zbog visoke popularnosti ovog (pred)jela – tu je i čitava lepeza različitih receptura!

Istražili smo raznovrsne recepte za belu čorbu, pa je pred vama pravi vodič kroz ovo jelo i sve tajne njegove pripreme!

Klasična bela čorba sa piletinom – recept

Klasična bela čorba sa piletinom je predjelo koje se jednako često poslužuje u svakodnevici, koliko i na svečanim ručkovima ili večerama.

I ne samo kao predjelo!

Bela čorba može da bude i odlično glavno jelo, kada zaželite lagan obrok, koji je pritom nutritivno bogat.

Ovo je najčešći i originalni recept za belu pileću čorbu (mere su za 8 porcija).

Sastojci

  • 1,5 l vode;

  • 600 grama piletine;

  • 2 srednje šargarepe;

  • 100 grama celera;

  • 3 srednja krompira, ili 6 mladih krompirića (ako im je sezona – preporučujemo da ih je koristite za belu čorbu);

  • Malo korena peršuna i pašknata, recimo oko ½ od oba, od manjih primeraka (radi arome).

  • Od začina:

  • 2 kašičice soli;

  • bibera po ukusu;

  • 1- 2 lista lovora (po želji);

  • oko 2 kašičice biljnog začina po želji.

  • Za zapršku:

  • 2 žumanca;

  • Oko 2 decilitra Moja Kravica kisele pavlake.


Priprema

  1. U veću šerpu sipati 1,5 l vode i upaliti ringu na najvišu temperaturu.

  2. Pileće meso dobro oprati pod mlazom vode, ubaciti u šerpu sa vodom i ostaviti da se kuva sa poklopcem.

  3. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, da ne bi iskipelo.

  4. Dodati očišćeno povrće (oljuštene šargarepe, celer, korenje peršuna i paškanata i krompir).

  5. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.

  6. Prohladite meso i povrće neko vreme. Kada se prohladi, rastavite meso od kostiju i iseckajte ga na sitne komade, isto uradite i sa šargarepom, krompirom i celerom. Ostalo povrće nećete koristiti dalje, ne treba vam.

  7. Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte povrće i meso. Kuvajte na srednjoj temperaturi.

  8. Začinite.

  9. Vreme je da pripremite zapršku: u posebnoj činiji viljuškom umutite žumanca i kiselu pavlaku (ne bacaje belanca, možete ih iskoristiti recimo za šnenokle, ili neku drugu poslasticu).

  10. Skinite lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipajte tanak mlaz zaprške. Sve vreme meštajte, da se ne bi dogodilo da se stvore grudvice. Polako ulivajte smesu do kraja, sve vreme mešajući. Idite u dubinu tek kada ulijete svu smesu, pre toga mešajte samo po površini.

  11. Po želji, u čorbu možete dodati malo limuna ili sirćeta na kraju kuvanja, za više kiselosti. Takođe, ovaj trenutak kada skinete čorbu sa ringle je onaj u kome treba da dodate sveži peršunov list ukoliko želite i volite ukus ovog začina.

Bela čorba sa povrćem – recept

U pilećoj beloj čorbi meso se najduže kuva, pa samim tim čorba sa piletinom zahteva više vremena od onog koje je potrebno za pripremu bele čorbe sa povrćem.

Ova bela čorba od povrća gotova je za svega 20-ak minuta!

Ovu čorbu preporučujemo ako je glavno jelo puno mesa ili izuzetno obilno. Bela čorbica od povrća biće savršeno lagano predjelo za takav obrok!

Sastojci:

Priprema:

  1. Oljuštite i iseckajte crni luk, šargarepe, koren celera i koren peršuna, a zatim ih stavite u blender i usitnite. Ugrejte malo ulja u šerpi i dinstajte povrće.
  2. Nakon toga, oljuštite krompir i narendajte ga direktno u šerpu. Dodajte dovoljno vode da prekrije povrće i začinite suvim začinom i solju po ukusu.
  3. Kuvajte oko 20 minuta.
  4. Kada je povrće skuvano, dodajte sitno seckani sveži peršun i bosiljak prema ukusu.
  5. U posebnoj posudi umutite jaje dok ne postane penasto, a zatim dodajte brašno i malo vode. Dobro promešajte da se sastojci sjedine bez grudvica. Prelijte ovu smesu u šerpu sa supom i dobro promešajte. Vratite šerpu na vatru i pustite da provri zbog jajeta.
  6. Sklonite šerpu sa vatre i po želji joj dodajte kiselu pavlaku ili pavlaku za kuvanje. Ako preferirate kiselu pavlaku, možete je direktno dodati u svoj tanjir. To je stvar ukusa.
  7. Uživajte u toplom, bogatom obroku!

Teleća bela čorba sa zaprškom od kiselog mleka

Teleća čorba sa kiselim mlekom je vrlo slična pilećoj beloj čorbi, a namenjena je ljubiteljima telećeg mesa.

Evo kako da napravite ovu ukusnu i bogatu čorbu.

Sastojci:

  • 2 l vode
  • Oko 500 grama teletine (vrat ili but) za bogatu, gustu čorbu koja može biti i ceo obrok. Za ređu čorbu za predjelo je dovoljno i oko 250-300 grama telećeg mesa.
  • 1 šargarepa
  • 50 g celera
  • 1 glavica crnog luka
  • ½ korena šeršuna
  • 100 ml ulja

Za zapršku:

Začini:

  • Kašičica biljnog začina po ukusu
  • Malo bibera
  • Malo soli
  • 1-2 lista lovora
  • Malo svežeg peršuna

Priprema:

  1. Sitno iseckajte teleće meso na male komadiće i propržite ga na vrelom ulju. Dodajte iseckano povrće – crni luk, šargarepu, celer i koren peršuna. Dinstajte sve zajedno desetak minuta uz neprestano mešanje;
  2. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte kašičicu biljnog začina i 2 kašike brašna. Pržite na tihoj vatri dok se sve lepo ne sjedini;
  3. Nalijte 2 litre vode i nastavite da kuvate sve zajedno oko 30 minuta;
  4. U manjoj posudi umutite žumance sa 100 g kiselog mleka. Dodajte ovu smesu u provrelu čorbu i dobro promešajte varjačom kako bi se sve sjedinilo. Vratite čorbu na vatru i kuvajte još 10-tak minuta;
  5. Pospite seckanim svežim peršunom i dodajte par listova lovora. Poklopite i sklonite čorbu sa vatre.

Bela krem čorba – gušća i sočnija

Bela krem čorba je gušća od standardne, a svakako i sočnija. Ako volite kremaste čorbe – morate je probati!

Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • Malo ulja, za prženje
  • Nekoliko pilećih bataka sa karabatakom (zavisno od količine mesa koju volite iskoristite od 2 do 4 bataka i karabataka, a ako ste za manje masnu čorbu – belo meso takođe je opcija za ovu krem čorbu)
  • 2-3 krompira
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • ½ celera
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 250 ml Moja Kravica mleka
  • 250 ml Pavlake za kuvanje
  • 1 žumance

Začini:

  • So
  • Biljni začin, po ukusu
  • 1 veza peršuna

Priprema:

  1. Sitno iseckajte svo povrće (šargarepu, paškanat, koren peršuna, celer, crni luk i krompir) na male kockice i pržite ih na malo ulja. Posolite prema ukusu. Pržite na niskoj temperaturi oko 10 minuta.
  2. Dodajte meso (odvojite batake od karabataka) u šerpu. Prelijte sa 1,5 litara tople vode, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi sve dok meso potpuno ne omekša.
  3. Kada je meso skuvano, izvadite ga iz čorbe, uklonite kožicu i isecite ga na deblje, ali uže trake. Izvadite malo povrća iz čorbe rešetkastom kašikom, a preostalo povrće izmiksajte štapnim mikserom.
  4. Vratite iseckano meso i izvađeno povrće u čorbu.
  5. U drugoj posudi dobro promešajte mleko, žumance i pavlaku za kuvanje, tako da se potpuno sjedine.
  6. Sipajte polako u čorbu, sve vreme mešajući.
  7. Stavite na laganoj vatri samo da proključa. Pazite da ne zagori. Dodajte biber i biljni začin po ukusu, a na kraju ubacite seckani peršun.

Vojvođanska bela čorba od jagnjetine

Vojvodina je poznata po autentičnoj kuhinji, u kojoj se prepliću ukusi domaće kuhinje, turske i mađarske, odnosno mešaju orijentalna i austrougarska gastronomska tradicija. Baš takve su i vojvođanske čorbe: kombinuju od svega po malo, a za rezultat daju pravo, autentično bogatstvo ukusa i aroma!

Vojvođanska bela čorba pravi se od jagnjetine, a evo i kako.

Sastojci:

  • 400 g jagnjetine
  • 200 g pilećeg belog mesa
  • ulje ili mast
  • glavica crnog luka
  • 1 veća veza zelja
  • manja glavica celera
  • so
  • biber
  • biljni začin
  • 3 kašike mekog brašna
  • 2 krompira
  • šoljica pirinča
  • 2 jajeta
  • 2 dl Moja Kravica kisele pavlake
  • kašika soka od limuna

Priprema:

  1. Sitnije iseckajte meso. U dubljoj posudi zagrejte ulje ili mast i propržite komadiće mesa. Dodajte sitno seckan crni luk, iseckano zelje i celer koji ste prethodno očistili i iseckali na kockice.
  2. Dolijte dve do tri šolje vrele vode, promešajte, posolite, pobiberite i začinite suvim biljnim začinom. Poklopite posudu i krčkajte na umerenoj vatri sve dok meso ne bude dobro skuvano i omekša. Po potrebi, tokom kuvanja dodajte malo vruće vode ako mnogo ispari tokom kuvanja.
  3. Kada je meso skuvano, pripremite belu zapršku od malo ulja i brašna. Dodajte je u čorbu. Dolijte barem jedan litar vruće vode i kuvajte dok čorba ne provri.
  4. Zatim dodajte krompir isečen na kockice i pirinač. Nastavite kuvanje još dvadeset minuta.
  5. Sklonite čorbu sa ringle i dodajte umućena jaja sa pavlakom i sokom od limuna. Promešajte sve dobro i mešajte sve vreme dok sipate, da izbegnete pravljenje grudvica.
  6. Pospite seckanim peršunom.
Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.