Bajadera – recepti za bajadere na 3 načina

Sadržaj

Bajadere su sitni kolači koji se često služe na slavama, ali i drugim svečanim trpezama. Za veliku popularnost bajadera zaslužan je raskošan ukus kojim dominiraju orasi i čokalada, ali i lep izgled koji svaku svečanu trpezu čini reprezentativnijom.

Još jedna velika prednost bajadera je u tome što su prilično jednostavne za pripremu. Uz recepte koje smo pripremili za vas, a u kojima vas detaljnim instrukcijama vodimo korak po korak kroz pripremu bajadera na čak 3 različita načina – pravljenje ovih sitnih kolača i za vas će postati lak i jednostavan zadatak.

Domaća bajadera – recept za klasične bajadere

Bajadere, slasne klasične poslastice, predstavljaju pravu deliciju za sve ljubitelje čokolade i orašastih ukusa. Ovaj recept nas vodi unazad u vreme kada su se ovakve čarobne poslastice pravile s pažnjom i ljubavlju u porodičnim domovima za sve važne i svečane prilike.

Klasične bajadere su neodoljiva kombinacija hrskave čokoladne kore, bogatog fila od lešnika i savršeno balansiranog ukusa koji će vas podsetiti na starinske kolače koje su pripremale naše bake. U ovom receptu ćemo vas korak po korak voditi kroz pripremu ovih slasnih bajadera, kako biste mogli uživati u njihovom izvanrednom ukusu i zadovoljstvu koji prati svaki vaš zalogaj.

Sastojci

  • 250 ml vode

  • 650 grama šećera

  • 200 grama Moja Kravica maslaca

  • 250 grama mlevenih oraha

  • 250 grama omiljenog mlevenog kesa (možete nabaviti već mleven ili samostalno samleti keks u secku ili blenderu)

  • 100 grama čokolade

  • Za glazuru:

  • 20 grama Moja Kravica maslaca

  • 100 grama čokolade za kuvanje

  • 3 kašike mleka

  • 3 kašike ulja

Priprema

  1. U većoj šerpi, stavite šećer i vodu da provri. Nakon ključanja, sklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe, mleveni keks i maslac. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu;

  2. Smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, dobro promešajte kako biste dobili čokoladni deo, dok drugi deo ostaje beli;

  3. Prvo rastanjite čokoladni deo smese, a zatim ostavite da se malo ohladi. Nakon toga, prelijte preko njega beli deo smese;

  4. Ostavite da se potpuno ohladi i stegne;

  5. Sada pripremite glazuru: U manjoj posudi, otopite čokoladu za kuvanje, dodajte maslac, mleko i ulje. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku glazuru;

  6. Prelite glazuru pre prethodno pripremljenim bajaderama;

  7. Ostavite da se glazura dobro stegne.

Na kraju, isecite bajadere što pravilnije, a po običaju – na pravougaone oblike i poslužite ih gostima same ili kombinujte sa drugim slavskim kolačima.

Prijatno!

Bela bajadera sa kokosom – recept

​​Brz je za pripremu i ne zahteva pečenje, a izdvaja se neobičnim izgledom i fenomenalnim ukusom. Ako volite kokos – bela bajadera će lako postati jedan od vaših omiljenih i najradije pripremanih sitnih kolača. Kokos bajadere će se posebno isticati na svakoj svečanoj trpezi i jedan su od onih kolača za koji će vam gosti sigurno tražiti recept. Evo i kako da napravite bele kokos bajadere!

Sastojci:

Za glazuru će vam biti potrebno:

  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 2 kašike Moja Kravica mleka
  • 1 kašika ulja

Priprema:

  1. Rastopite šećer, Moja Kravica maslac i vanilin šećer u 2 decilitra Moja Kravica mleka dok ne provri.
  2. Dodajte mleveni keks i kokos u provrelu smesu. Dobro promešajte, zatim prelijte u pleh i ostavite da se ohladi.
  3. Na kraju, prelijte čokoladnom glazurom i uživajte u ukusnom desertu.

Kikiriki bajadera – omiljeni slatkiš za ljubitelje kikirikija

Spoj tradicionalnih sastojaka i neodoljivih ukusa kikirikija čini ovu bajaderu jedinstvenom i potpuno neodoljivom. Priprema se bez pečenja, a svaki zalogaj pruža pravu simfoniju najlepših ukusa. Ove bajadere su po sastojcima i načinu pripreme vrlo slične klasičnim, samo što se umesto oraha koristimo kikirikijem.

Sledite korake kroz recept za kikiriki bajadere i brzo ćete i vi uživati u ovom slatkom kulinarskom remek-delu!

Sastojci:

  • 200 grama šećera
  • 150 ml vode
  • 130 grama Moja Kravica maslaca
  • 100 grama mlečne čokolade
  • 200 grama kikirikija
  • 250 grama mlevenog keksa

Za čokoladnu glazuru:

  • 200 grama mlečne čokolade
  • 150 grama tamne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja
  • 1,5 kašika ulja

Priprema:

  1. Kikiriki podelite na dva dela – jedan deo sameljite, a drugi sitno iseckajte.
  2. U dubokoj šerpi, stavite vodu i šećer da proključa. Odmah dodajte iseckan puter i iseckanu mlečnu čokoladu, a onda mešajte dok se sve sastojci potpuno otope. Sklonite sa šporeta.
  3. Dodajte mleveni keks i pripremljeni kikiriki, pa sve dobro izmešajte dok se svi sastojci ravnomerno sjedine.
  4. Uzmite pleh dimenzija oko 28×16 cm i obložite ga papirom za pečenje. Prebacite smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Stavite u frižider kako biste omogućili da se smesa stegne.
  5. Na pari otopite mlečnu čokoladu i prelijte je ravnomerno preko smese od kikirikija. Blago prodrmajte pleh kako biste ravnomerno rasporedili čokoladu. Vratite u frižider.
  6. Dok se bajadera hladi, na pari otopite tamnu čokoladu i koristeći kašiku, napravite nepravilne šare preko mlečne čokolade.
  7. Ostavite bajaderu da se stegne tokom celog dana. Nakon toga, zajedno s papirom, podignite je iz pleha i prebacite na poslužavnik.
  8. Sada možete seći bajaderu na komade po svojoj želji. Kockice dimenzija 3×3 cm su odličan izbor i garantuju ukusan zalogaj.

Bonus savet za najukusnije bajadere:

Bajadere isecite na željene oblike čim se ohlade i napravite razmak između njih, kako se ne bi lepile. Onda ih odložite na mračno i suvo mesto i tu držite dan, dva pre nego što ih poslužite. Ovako će one biti najukusnije!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.