Bajadere su sitni kolači koji se često služe na slavama, ali i drugim svečanim trpezama. Za veliku popularnost bajadera zaslužan je raskošan ukus kojim dominiraju orasi i čokalada, ali i lep izgled koji svaku svečanu trpezu čini reprezentativnijom.
Još jedna velika prednost bajadera je u tome što su prilično jednostavne za pripremu. Uz recepte koje smo pripremili za vas, a u kojima vas detaljnim instrukcijama vodimo korak po korak kroz pripremu bajadera na čak 3 različita načina – pravljenje ovih sitnih kolača i za vas će postati lak i jednostavan zadatak.
Domaća bajadera – recept za klasične bajadere
Bajadere, slasne klasične poslastice, predstavljaju pravu deliciju za sve ljubitelje čokolade i orašastih ukusa. Ovaj recept nas vodi unazad u vreme kada su se ovakve čarobne poslastice pravile s pažnjom i ljubavlju u porodičnim domovima za sve važne i svečane prilike.
Klasične bajadere su neodoljiva kombinacija hrskave čokoladne kore, bogatog fila od lešnika i savršeno balansiranog ukusa koji će vas podsetiti na starinske kolače koje su pripremale naše bake. U ovom receptu ćemo vas korak po korak voditi kroz pripremu ovih slasnih bajadera, kako biste mogli uživati u njihovom izvanrednom ukusu i zadovoljstvu koji prati svaki vaš zalogaj.
250 ml vode 650 grama šećera 200 grama Moja Kravica maslaca 250 grama mlevenih oraha 250 grama omiljenog mlevenog kesa (možete nabaviti već mleven ili samostalno samleti keks u secku ili blenderu) 100 grama čokolade Za glazuru: 20 grama Moja Kravica maslaca 100 grama čokolade za kuvanje 3 kašike mleka 3 kašike ulja
Sastojci
U većoj šerpi, stavite šećer i vodu da provri. Nakon ključanja, sklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe, mleveni keks i maslac. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu; Smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, dobro promešajte kako biste dobili čokoladni deo, dok drugi deo ostaje beli; Prvo rastanjite čokoladni deo smese, a zatim ostavite da se malo ohladi. Nakon toga, prelijte preko njega beli deo smese; Ostavite da se potpuno ohladi i stegne; Sada pripremite glazuru: U manjoj posudi, otopite čokoladu za kuvanje, dodajte maslac, mleko i ulje. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku glazuru; Prelite glazuru pre prethodno pripremljenim bajaderama; Ostavite da se glazura dobro stegne.
Priprema
Na kraju, isecite bajadere što pravilnije, a po običaju – na pravougaone oblike i poslužite ih gostima same ili kombinujte sa drugim slavskim kolačima.
Prijatno!
Bela bajadera sa kokosom – recept
Brz je za pripremu i ne zahteva pečenje, a izdvaja se neobičnim izgledom i fenomenalnim ukusom. Ako volite kokos – bela bajadera će lako postati jedan od vaših omiljenih i najradije pripremanih sitnih kolača. Kokos bajadere će se posebno isticati na svakoj svečanoj trpezi i jedan su od onih kolača za koji će vam gosti sigurno tražiti recept. Evo i kako da napravite bele kokos bajadere!
Sastojci:
- 300 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 grama Moja Kravica maslaca
- 2 decilitra Moja Kravica mleka
- 300 grama mlevenog keksa
- 200 grama kokosa
Za glazuru će vam biti potrebno:
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 2 kašike Moja Kravica mleka
- 1 kašika ulja
Priprema:
- Rastopite šećer, Moja Kravica maslac i vanilin šećer u 2 decilitra Moja Kravica mleka dok ne provri.
- Dodajte mleveni keks i kokos u provrelu smesu. Dobro promešajte, zatim prelijte u pleh i ostavite da se ohladi.
- Na kraju, prelijte čokoladnom glazurom i uživajte u ukusnom desertu.
Kikiriki bajadera – omiljeni slatkiš za ljubitelje kikirikija
Spoj tradicionalnih sastojaka i neodoljivih ukusa kikirikija čini ovu bajaderu jedinstvenom i potpuno neodoljivom. Priprema se bez pečenja, a svaki zalogaj pruža pravu simfoniju najlepših ukusa. Ove bajadere su po sastojcima i načinu pripreme vrlo slične klasičnim, samo što se umesto oraha koristimo kikirikijem.
Sledite korake kroz recept za kikiriki bajadere i brzo ćete i vi uživati u ovom slatkom kulinarskom remek-delu!
Sastojci:
- 200 grama šećera
- 150 ml vode
- 130 grama Moja Kravica maslaca
- 100 grama mlečne čokolade
- 200 grama kikirikija
- 250 grama mlevenog keksa
Za čokoladnu glazuru:
- 200 grama mlečne čokolade
- 150 grama tamne čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
- 1,5 kašika ulja
Priprema:
- Kikiriki podelite na dva dela – jedan deo sameljite, a drugi sitno iseckajte.
- U dubokoj šerpi, stavite vodu i šećer da proključa. Odmah dodajte iseckan puter i iseckanu mlečnu čokoladu, a onda mešajte dok se sve sastojci potpuno otope. Sklonite sa šporeta.
- Dodajte mleveni keks i pripremljeni kikiriki, pa sve dobro izmešajte dok se svi sastojci ravnomerno sjedine.
- Uzmite pleh dimenzija oko 28×16 cm i obložite ga papirom za pečenje. Prebacite smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Stavite u frižider kako biste omogućili da se smesa stegne.
- Na pari otopite mlečnu čokoladu i prelijte je ravnomerno preko smese od kikirikija. Blago prodrmajte pleh kako biste ravnomerno rasporedili čokoladu. Vratite u frižider.
- Dok se bajadera hladi, na pari otopite tamnu čokoladu i koristeći kašiku, napravite nepravilne šare preko mlečne čokolade.
- Ostavite bajaderu da se stegne tokom celog dana. Nakon toga, zajedno s papirom, podignite je iz pleha i prebacite na poslužavnik.
- Sada možete seći bajaderu na komade po svojoj želji. Kockice dimenzija 3×3 cm su odličan izbor i garantuju ukusan zalogaj.
Bonus savet za najukusnije bajadere:
Bajadere isecite na željene oblike čim se ohlade i napravite razmak između njih, kako se ne bi lepile. Onda ih odložite na mračno i suvo mesto i tu držite dan, dva pre nego što ih poslužite. Ovako će one biti najukusnije!