Uskršnja trpeza – Recepti za najukusniji uskršnji ručak

Sadržaj

Kako proslavljate Uskrs?

Ovaj veliki praznik se prema običajima proslavlja u krugu porodice.

Tradicionalna uskršnja trpeza pravo je zadovoljstvo za sve ukućane koji na ovaj veliki praznik uživaju u nizu običaja sa najbližima.

Za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, osim farbanih jaja, neizostavan je i uskršnji ručak – dnevni meni koji će zadovoljiti sve apetite vas i vaših najdražih! Ako niste sigurni šta se sprema za Uskrs, nastavite da čitate naš tekst i pronađite inspiraciju u receptima koje smo pripremili za vas.

Ovaj Vaskrs provedite u dobroj atmosferi uz jela koja će biti pravo zadovoljstvo za vaša nepca!

Uskršnja trpeza – pripremite uskršnji ručak neodoljivog ukusa

Kako bi vaša uskršnja trpeza oduševila sve ukućane, važno je da se posvetite odabiru jela, kupovini i pripremi namirnica nekoliko dana ranije. Tokom praznika je obično velika gužva u prodavnicama, pa je moguće da nećete pronaći sve neophodne namirnice, ako na vreme ne odete u kupovinu.

Da biste u krugu porodice proveli nezaboravan praznik, važno je da za vaš uskršnji ručak koristite kvalitetne sastojke i imate pripremljene recepte koji će biti pravo zadovoljstvo za sva čula!

Mlečni proizvodi su za velika slavlja uvek potrebni kao jedan od glavnih sastojaka brojnih slatkih i slanih specijaliteta. Kako biste bili zadovoljni specijalitetima koje kreirate u kuhinji, potrebno je da koristite kvalitetne i dobro poznate mlečne proizvode. Imlek je tu da svojim dobro poznatim proizvodima odgovori na zahtev svih ljubitelja kulinarstva i pomogne vam da vaši recepti budu uspešni, a vaša jela neodoljivog ukusa!

Za uskršnji ručak, ideje koje smo pripremili za vas nikoga nećete ostaviti ravnodušnim. Nastavite sa čitanjem i pronađite inspiraciju!

Predjela za Uskrs – ručak započnite slanim mezetlukom

Ukusni mali zalogaji pravo su zadovoljstvo za nepca pre nego što vaša čula okupira glavno jelo. Pite, slani rolati, kvalitetno meze… Predjela su na našim prostorima uglavnom izuzetno bogata, pa tako ni ovaj praznik nije izuzetak.

Koja su to uskršnja predjela uz koja će vaša porodica uživati?

Pita sa sirom – neizostavno predjelo na svečanoj trpezi

Vrućoj piti sa sirom teško ko može da odoli!

Možda je jedan od razloga za to što ova pita mnoge podseća na bakinu kuhinju, bezbrižno detinjstvo i buđenje uz dobro poznat miris koji se širi domom. Zato je ovaj veliki praznik idealan da u vaš dom unesete ovaj neodoljiv slani specijalitet.

Recept za pitu sa sirom prenosi se sa kolena na koleno i idealna je opcija za predjelo uz koje će vaša uskršnja trpeza neodoljivo zamirisati! Ukoliko ipak nemate ovaj recept kod sebe, mi vam dajemo jedan od predloga za neodoljivu pitu sa sirom.

Sastojci:

  • 500 g Moja Kravica sitnog sira
  • 500 g kora za pitu
  • 5 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • oko 150 ml ulja
  • 200 ml kisele vode
  • so po ukusu
  • susam

Priprema:

Prvo pripremite fil za pitu, izmutite 5 jaja, dodajte 1 kesicu praška za pecivo i Moja Kravica sitan sir. Sjajna tekstura, neodoljiv ukus i neophodna slanoća sitnog sira, učiniće ovu pitu pravim zadovoljstvom za čula. Ukoliko ste ljubitelji nešto slanijih pita, dodajte so po ukusu. Za premazivanje kora pomešajte ulje i kiselu vodu.

Na radnu površinu stavite prvu koru, premažite je uljem i kiselom vodom. Zatim stavite drugu koru preko nje, ponovite postupak, pa stavite treću, premažite je manjom količinom ulja i kisele vode i na jednu trećinu kore stavite pripremljen fil za kore. Kada ste dobro nafilovali, umotajte u rolnu i stavite na pleh premazan uljem ili obložen pek papirom.

Isti postupak ponovite i sa ostatkom sastojaka. U zavisnosti od toga koje kore ste kupili, uglavnom imate dovoljno materijala za 4-5 rolni.

Kada ste završili rolanje i ređanje na pleh, premažite ih ostatkom fila i pospite susamom po želji. U rernu zagrejanu na 200 °C pecite oko 25 minuta.

Prijatno!

Pripremite meze – zadovoljstvo za sva čula i uskršnja dekoracija trpeze

Meze je neizostavan gost na brojnim prazničnim trpezama, od božićne, preko slavske, pa sve do uskršnje trpeze. Suhomesnati proizvodi, sirevi i kačkavalji pažljivo poređani na oval, osim neodoljivog ukusa krasi i sjajan izgled koji je idealan dodatak prazničnoj dekoraciji.

Pored tanko naseckanih kolutova vama omiljenih suhomesnatih proizvoda dodajte naš Iriski sir neodoljivog ukusa, a centralni deo ovala neka zauzme naš punomasni Grekos sir i pred ukućane iznesite male zalogaje kojima neće odoleti.

Brze i ukusne projice – tradicionalno predjelo neodoljivog ukusa

Ako niste ljubitelji pita, ili ste ih pak pripremili za ukusan doručak, onda je proja idealna opcija za predjelo za uskršnji ručak. Veoma se jednostavno priprema, pa čak iako niste vešti u kuhinji, to vam neće predstavljati problem! U našim receptim sa jogurtom, dali smo vam predlog za pripremu brzih projica, a sada vam predstavljamo tardicionalan recept idealan za ručak za Uskrs!

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja belog brašna
  • 1/2 šolja ulja
  • 1 šolja kisele vode
  • 4 jaja
  • 500 g Grekos sira
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli

Priprema:

Ova proja priprema se izuzetno jednostavno, pa je idelna opcija ako vam za pripremu uskršnjeg predjela nije ostalo puno vremena! Umutite jaja, usitnite sir (ali ne previše) i dodajte preostale sastojke. Dobro promešajte sve i sipajte u pleh premazan uljem. Pecite na 220 °C oko 30 minuta, dok korica ne porumeni.

Glavna jela – bogata uskršnja trpeza uz preukusne recepte

Na red su došla i glavna jela koja svi jedva čekamo!

Pronađite inspiraciju u našim receptima i na trpezu donesite kombinacije koje bude apetite vas i vaših najbližih.

Pileća krem čorba – započnite ručak kremastim zadovoljstvom

Da li ste ljubitelji krem čorba?

Onda je pileća krem čorba idealan izbor za vas i vašu porodicu i jedna od najboljih prolećnih jela. Uz pileću krem čorbu, uskršnja trpeza biće pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje blagih kremastih ukusa, povrća i pilećeg mesa.

Iako u nju ide veliki broj sastojaka, sigurni smo da mnoge od njih već imate u svom frižideru!

Sastojci:

Priprema:

Pre pripreme, povrće dobro operite i sitno iseckajte. U velikoj šerpi ugrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte naseckan beli i crni luk i dinstajte par minuta dok se crni luk malo ne opusti, ali ne dozvolite da pregori ili dobije braon nijansu. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, iseckan štapić celera i papriku, te mešajte minut do dva, dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte Moja Kravica maslac, a kada se otopi sipajte dve kašike brašna i konstantno mešajte jedan minut, a potom sipajte pileći bujon. Ukoliko nemate pripremljen pileći bujon, možete ga zameniti sa 500 ml vode i pilećom kockom za supe. Mešajte nekoliko minuta, a potom sipajte mleko, so, biber i druge začine po izboru, skuvanu piletinu i grašak. Povremeno mešajte i ostavite da se krčka na tihoj vatri nekoliko minuta.

Za nekoliko minuta sastojci će biti adekvatno sjedinjeni, a čorba neverovatno kremasta!

Piletina i krompir sa kiselom pavlakom – kombinacija koja budi sva čula

Piletina i krompir – kombinacija bez premca!

Koliko god puta da ste jeli krompir i piletinu, sigurni smo da vam nije dosadila i da se uvek radujete jednom ovakvom ručku. Ukoliko ovu kombinaciju želite da učinite još boljom i kreirate autentično jelo, uz dodatak naše kisele pavlake, upravo to ćete i postići!

Sastojci:

  • 500 g belog pilećeg mesa
  • 700 g krompira
  • 3 kašičice soja sosa
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • 2 čena belog luka
  • 180 g Moja Kravica kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 20 g Moja Kravica maslaca
  • 4 kašičice ulja

Priprema:

Belo meso isecite na 4 šnicle. Krompir oljuštite, operite i isecite na krugove ujednačene debljine. Čenove belog luka isecite na pola. Belo meso premažite soja sosom, a ukoliko volite pikantne ukuse, dodajte i jednu kašičicu čili sosa. Premazano belo meso ostavite da odstoji dok pripremate preostale sastojke.

Isečen krompir dobro začinite biberom, bosiljkom i drugim začinima po želji i stavite u tepsiju premazanu maslacom, a ostatak maslaca naseckajte preko krompira. Zatim na to stavite četiri parčeta belog luka i preko svakog jednu pileću šniclu. Svako parče mesa prelijte jednom kašičicom ulja.

U rernu zagrejanu na 200 °C stavite tepsiju dobro prekrivenu alu folijom i pecite oko 45 minuta.

Zatim je potrebno da dodate preliv koji će dati poseban šarm ovom ukusnom jelu i doprineti da se on savršeno uklopi u svečani ručak za Uskrs! Jaja dobro umutite, dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i malo soli, pa dobro promešajte. Prelivenu piletinu vratite u rernu ovog puta bez alu folije, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok piletina i krompir ne dobiju rumenu boju.

Ovako pripremljeno jelo sjajno se uklapa uz osvežavajuću salatu sa paradajzom i krastavcem, te vam predlažemo da obavezno pripremite i doprinesete svežini ovog obroka!

Ćuretina sa mlincima – vaskršnji ručak kome nećete odoleti

Ćuretina važi za jedno od najzdravijih belih mesa.

Ako ste jedni od onih koji na trpezi često imaju piletinu i za Vaskrs želite da napravite nešto drugačije, onda je ćuretina sa mlincima pravi vaskršnji recept za vas!

Priprema se jednostavno, te smo sigurni da će biti pravo zadovoljstvo za nepca svih prisutnih, pa vaš vaskršnji ručak možete smatrati pravim uspehom!

Sastojci:

  • 500 g ćurećeg filea
  • 500 mlinaca
  • 550 ml ćurećeg bujona
  • pola kocke za supu (5 g)
  • 200 g Iriskog sira
  • 500 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • biber i so po ukusu
  • ulje za prženje mesa
  • 180 g Moja Kravica kisele pavlaka sa 20 % mm

Priprema:

Ćuretinu isecite na tanke šnicle i ukoliko je potrebno izlupajte kuhinjskih čekićem. Posolite ih i pospite biberom po ukusu. Na zagrejanom ulju ispržite šnicle sa obe strane, toliko da porumene, pa ih sklonite sa vatre i isecite na trake, po širini.

Stavite bujon da proključa i dodajte pola kocke za supu. Ukoliko nemate bujon, biće vam dovoljna ista količina vode i cela kocka za supu. Mlince izlomite na manje komade, ali ne sitnite ih previše. Polovinu mlinaca dodajte u bujon i dobro ih natopite, izvadite ih i ponovite postupak sa drugom polovinom. U jednoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje, a ako ste ljubitelji intezivnijih ukusa i ovde dodajte malo soli.

U vatrostalnu posudu neophodne veličine ređajte sastojke po sledećem redosledu:

  1. Malo ulja u kome je meso prženo
  2. Deo natopljenih mlinaca
  3. Deo umućene pavlake
  4. Deo ćuretine

Zatim ponovite izmenjenim redosledom – ostatak pavlake, mlinaca, pa opet pavlake. Ukoliko vam je ostalo bujona prelijte preko mlinaca. Preko svega dodajte 150 g krupno narendanog Iriskog sira. U rerni zagrejanoj na 200 °C pecite mlince oko 30 minuta, a znaćete da su gotovi kada blago porumene.

Kada su već gotovi, pospite preostalim kačkavaljem i poslužite toplo!

Poslastice za Uskrs – ručak kompletirajte ukusnim dezertom

Kada sve slano nestane sa trpeze, vreme je za slatko!

Zato ne zaboravite da odvojite vreme za pripremu uskršnjih kolača, ali i mesta u stomaku da u njima uživate nakon uskršnjeg ručka.

U zavisnoti od slatkih afiniteta vaših ukućana, kao i broja članova porodice, možete pripremiti jednu tortu ili nekoliko poslastica.

Mi smo mislili na ljubitelje čokolade, ali i one koji uživaju u osvežavajućim voćnim ukusima, te smo vam pripremili recepte za dva preukusna slatkiša!

Čokoladni čizkejk – slatko zadovoljstvo za sva čula

Za ovu uskršnju poslasticu trebaće vam nešto više vremena, ali kada vidite osmeh na licu najdražih, sav trud biće isplativ! Ako članovi vaše porodice uživaju u čokoladnim poslasticama, onda je ova torta pravi izbor za vas.

Ukoliko želite da pronađete inspiraciju za još nekoliko varijacija čizkejka, pročitajte naš tekst sa receptima za čizkejk i unesite pravu rapsodiju ukusa u vašu kuhinju!

Sastojci za prvi sloj:

  • 350 g mlevenog keksa
  • 180 g Moja Kravica maslaca

Sastojci za drugi sloj:

Sastojci za treći sloj:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 ml Moja Kravica slatke pavlake

Priprema:

Mleveni kekes sipajte u jednu posudu i dodajte istopljen Moja Kravica maslac, sve sjedinite, te sipajte na dno kalupa prečnika 20 cm i dobro utapkajte tako da bude ravno i gusto. Stavite u frižider da se ohladi oko sat vremena. Za to vreme, istopite 200 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (oko 30 sekundi) i ostavite malo da se ohladi.

U drugoj posudi umutite 400 ml Moja Kravica slatke pavlake. U trećoj posudi mikserom umutite Ella sir i šećer u prahu, pa u ovu smesu dodajte istopljenu čokoladu i sve promešajte. Smesi dodati umućenu pavlaku za kuvanje, pa nežno premažite prvu ohlađenu koru.

Zatim sve stavite u frižider da se ohladi najmanje 8 h. Nakon toga istopite u mikrotalasnoj 200 g čokolade pomešanih sa 100 ml slatke pavlake i prelijte preko ohlađene torte. Dekorišite po želji, stavite da se ohladi 1-2 h i poslužite.

Oduševljenje svih za trpezom neće izostati!

Voćni mafini – preukusan dezert koji je ujedno i uskršnja dekoracija

Nismo zaboravili na ljubitelje voćnih poslastica, stoga smo za vas pripremili recept za neodoljive voćne mafine koji će brzo nestati sa trpeze! Uz svega nekoliko sastojaka, za veoma kratko vreme dobićete poslaticu koja će brzo nestati sa stola!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 90 g Moja Kravica maslaca
  • 150 ml Moja Kravica jogurta
  • 125 ml Moja Kravica svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
  • 350 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 pakovanje smrznutog crvenog voća po izboru (preporučujemo miks)

Priprema:

Umutite jaja i dodajte šećer, zatim prethodno istopljeni maslac, jogurt i mleko, te vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i sve umutite mikserom. Ovakvu smesu sipajte u kalupe u koje ste prethodno stavili korpice, a voće ravnomerno rasporedite na vrh, tako da svaki mafin ima jednaku količinu voća. Deo bobica možete ostaviti za dekoraciju.

Mafine pecite na 200 °C oko 30 minuta. Spremni su kada narastu i blago porumene. Za dekoraciju možete koristiti šlag i voće, ali i sladoled od vanile i voće.

Uživajte!

Naši mlečni proizvodi decenijama su glavni sastojci recepata koje svi ljubitelji kulinarstva brižno pripremaju u svojim domovim, stoga su neizostavni deo uskršnje trpeze. Nadamo se da ste za uskršnji ručak ideje pronašli u našem tekstu i da vam predloženi recepti neće biti veliki izazov, već da ćete ih uz malo truda i puno ljubavi priremiti za vaše najbliže i ovog Uskrsa!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.