Organska hrana – šta je i koje su njene prednosti?

Sadržaj

Organska hrana je termin koji koristimo da objedinimo namirnice koje su nastale u organskoj proizvodnji, odnosno koje su nastale određenim i kontrolisanim procesom. Organske namirnice se uzgajaju u potpuno prirodnom okruženju, a tokom njihovog uzgoja se ne smeju dodavati različite hemikalije, hormoni, antibiotici ili genetski modifikovani organizmi.

Generalno, one namirnice koje se deklarišu organskim moraju biti lišene svih vrsta aditiva i pri proizvodnji i pri pakovanju i dristribuiranju namirnica.

O tome kako nastaju organski proizvodi, kako izgleda proces proizvodnje i zašto organske namirnice treba staviti ispred onih koji to nisu otkrivamo u tekstu koji sledi.

Šta je organska hrana i kako se uzgaja?

Kao što smo već rekli u uvodu, organska hrana je hrana koja se uzgaja i obrađuje bez upotrebe sintetičkih pesticida, đubriva ili aditiva, i nije genetski modifikovana niti bila izložena zračenju.

Najčešća organska hrana koji ljudi kupuju jesu voće, povrće, meso i mlečni proizvodi.

Da bi određene namirnice bile klasifikovane kao organske, potrebno je da se uzgajaju u posebno propisanim uslovima. Kao što smo naveli u uvodu, kada je tema organska hrana proizvodnja je lišena hemikalija koje se koriste za uzgoj biljaka, ali i antibiotika i hormona koji su češće u upotrebi prilikom uzgoja životinja.

Za organsku proizvodnju voća povrća i žitarica koristi se stajsko đubrivo, lišeno svih pesticida i aditiva koji se dodaju kako bi se podstakao rast biljnih kultura.

Organski proizvodi biljnog i životinjskog porekla takođe se gaje u kontrolisanim prirodnim uslovima. To znači da se biraju nezagađeni krajolici prirode, i da se vodi računa o zemljištu i vodama koje će se koristiti za uzgoj.

Ono što je, takođe, važno napomenuti jeste da uzgajanje hrane u skladu sa prirodom, odnosno organsko uzgajanje, vraća prirodi njena dobra, pa se tako za uzgoj organske hrane troši daleko manje prirodnih resursa, smanjuje se zagađenje vazduha, i strogo se vodi računa o životnoj sredini.

U ovom smislu su ekološka i organska hrana su sinonimi, budući da je ekološka proizvodnja usko povezana sa organskom proizvodnjom.

Ovakav vid proizvodnje se reguliše zakonom, a sva prava i obaveze po pitanju označavanja proizvoda eko oznakama možete pogledati u Pravilniku o bližim uslovima i postupku za dobijanje prava na korišćenje ekološkog znaka, elementima, izgledu i načinu upotrebe ekološkog znaka za proizvode, procese i usluge.

Na koji način vodimo računa o životnoj sredini koristeći EKO ambalaže pročitajte ovde.

Organsko mleko Bello – u dosluhu sa prirodom

Na potrebe tržišta Imlek je odgovorio Bello porodicom proizvoda od organskog mleka u želji da svojim potrošačima i njihovim porodicama priušti najprirodniji ukus organski dobijenog mleka.

Bello organsko mleko, ali i organski jogurt iz ove grupe proizvoda dobijeni su od sirovog organskog mleka. Njega daju krave koje uživaju u slobodnoj ispaši i životu na farmi prekrivenoj organskom travom. Takođe, ove krave se hrane organskom stočnom hranom, a zemljište na kom se nalaze nije tretirano hemijski.

Zakon o organskoj proizvodnji Republike Srbije, u skladu sa EU normama, jasno propisuje pravila koja je potrebno ispratiti kako bi se proizvod nazvao organskim. Bello organic mleko proizvodi se prema svim tim načelima i zasluženo nosi oznake Organic, BIO i ECO, koje mogu nositi isključivo potpuno organski proizvodi.

Organsko mleko Bello, poput svih proizvoda od njega nam dolazi sa organske farme muznih krava u Čurugu nadomak Novog Sada, što je najveća organska farma muznih krava u čitavoj Evropi.

Da li organska hrana ima veći broj nutrijenata?

S obzirom na to da se uzgoj organskih proizvoda odvija u posebnim uslovima, postavlja se pitanje da li voće, povrće, mleko, jaja i meso nastali organskim putem imaju veći broj nutrijenata, nego iste ove namirnice koje nisu dobijene organskom proizvodnjom.

Ovom temom bavila su se različita istraživanja, kako bi se uvidelo da li je i zašto je organska hrana bolji izbor od one koja to nije. Kada su se organske namirnice uporedile sa onima koje to nisu – rezultati su pokazali da organska grupa namirnica jeste nutritivno bogatija.

Organska hrana bogatija je antioksidansima i vitaminima

Više različitih studija došlo je do zaključka da organska hrana generalno sadrži antioksidanse i određene mikronutrijente u većoj meri nego neorganska hrana. Tako je recimo izneta teza da organski proizvodi imaju više vitamina C i cinka.

Sve o važnosti vitamina C možete pročitati u tekstu na ovom linku.

Kada su antioksidansi u pitanju, neke studije pokazuju da su za čak 69% prisutniji u organskim, nego u neorganskim namirnicama.

Konkretno, rađena su istraživanja na organski gajenom bobičastom voću i organski gajenom kukuruzu, a rezltati su pokazali da u ovim organskim namirnicama ima 58% više antioksidanasa i 52% više vitamina C.

Dalje, istraživanja su pokazala da ukoliko biste konzumirali samo organsko voće, povrće i žitarice, obezbedili biste dodatne antioksidanse u svojoj ishrani – efekat bi bio kao da ste pojeli još jednu porciju voća/povrća u toku nedelje.

Organska hrana ima antioksidanse zastupljene u većem broju zato što ove namirnice nisu prskane pesticidima i drugim hemijskim supstancama, te sama moraju da se brane od negativnih spoljnih uticaja zbog čega proizvode veći broj antioksidansa.

Organske namirnice imaju i niži nivo nitrata

Istraživanja su pokazala da organski proizvodi imaju 30% manje nitrata nego neorganski. Ovo je važno zato što je nauka dovela u vezu visok nivo nitrata sa povećanim rizikom od nastanka kancera i pojave stanja koje se naziva methemoglobinemija – bolest koja pogađa mališane, i koja dovodi do smanjene mogućnosti tela da apsorbuje kiseonik.

Upravo smanjeno odsustvo ove štetne supstance, jeste ono što mnogi izdvajaju kao jedan od benefita organske hrane. Zbog svega navedenog, sve češće se može čuti da je organska hrana za bebe, decu i druge osetljive grupe naročito preporučljiva, kako bi se iz namirnica izvukao sav nutritivni potencijal neophodan za pravilan rast i razvoj.

Organsko mleko, mlečni proizvodi i meso imaju kvalitetnije masne kiseline

Organsko mleko i mlečni organski proizvodi najčešće sadrže veći nivo zdravih masti poput omega 3 masnih kiselina i nešto viši nivo vitamina E.

Ovaj podatak se pokazao tačnim i kada se ispitivalo organski uzgajano meso. U čak 67 studija pokazano je da organsko meso ima viši nivo omega 3 masnih kiselina, i nešto niži nivo zasićenih masti koje konvencionalno meso ima u većoj količini.

Imajući u vidu da su omega 3 masne kiseline najpoželjnije i najzdravije masti u ishrani, vrlo blagotvorne za naš organizam, i da smanjuju rizik od karidovaskularnih bolesti, jasno je da organski dobijene namirinice životinjskog porekla zaista imaju blagu prednost u odnosu na neorganske.

Šta NIJE organska hrana?

Iako smo već detaljno objasnili koje su prednosti organske hrane i po čemu je ona specifična i značajna, ostalo je da istaknemo ono što organska hrana nikako ne bi trebalo da sadrži.

Sintetički aditivi i konzervasi nemaju šta da traže u organskoj hrani

Jedino se hrana bez aditiva i konzervanasa tretira kao organska. Kao što postoje studije koje su istakle nutritivne benefite organske hrane, tako postoje i one koje ne pronalaze velike razlike kada je u pitanju broj nutrijenata, ipak ono oko čega se svi slažu i što je neosporno najveća prednost koju ovakva hrana ima – to je odsustvo veštačkih aditiva i hemikalija.

Kako i sama istraživanja pokazuju, konzumiranje organske hrane zaista smanjuje izloženost našeg organizma različitim pesticidima i antibioticima koji se dodaju za uzgoj biljaka i životinja.

Organska hrana se distingvira od konvencionalnih proizvoda odsustvom sintetičkih aditiva i konzervanasa. Ovi dodaci, uobičajeni u standardnoj industrijskoj proizvodnji hrane, uključuju elemente poput veštačkih boja (kao što su tartrazin i azorubin), aroma (kao što su glutamati) i konzervansa (poput benzoata i nitrita). Oni mogu uticati na zdravlje, izazivajući alergijske reakcije, gastrointestinalne smetnje, a neki su povezani sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući kancer.

Kupovinom organskih proizvoda smanjujete unos pesticida i antibiotika u svoj organizam na minimum. Organski proizvodi, koji su usredsređeni na prirodnu proizvodnju bez ovih hemikalija, nude čistiji i potencijalno zdraviji izbor hrane, smanjujući izloženost štetnim supstancama i podržavajući opšte dobro zdravlje.

Antibiotici i hormoni i njihova štetnost

Upotreba antibiotika i hormona rasta u konvencionalnoj proizvodnji hrane izaziva ozbiljne zabrinutosti u vezi sa zdravljem ljudi. Ove supstance se koriste u stočarstvu za kontrolu bolesti i podsticanje rasta, ali mogu doprineti razvoju bakterijskih sojeva otpornih na antibiotike i narušavanju prirodne crevne flore kod ljudi.

Prekomerna upotreba antibiotika u proizvodnji hrane vodi do otpornosti kod životinja i ljudi, kao i do oštećenja korisnih bakterija u našem digestivnom sistemu, što je ključno za opšte zdravlje.

Ovaj rastući problem sve više se prepoznaje kao veliki međunarodni zdravstveni problem. Uticaj na crevnu floru posebno je značajan, jer zdrav digestivni sistem je bitan za celokupno blagostanje i povezan je sa različitim savremenim zdravstvenim problemima.

Organski proizvodi i prodaja – kako da znate da kupujete zaista organsko?

Prodaja organskih proizvoda moguća je na sve većem broju lokacija: od standardnih supermarketa, prodavnica zdrave hrane, do posebnih radnji u kojima se prodaje isključivo ovakva hrana. Ipak, jedina garancija da kupujete zaista provereni proizvod jeste deklaracija, koju vam savetujemo da pročitate kako biste znali da li iza onoga što kupujete zaista stoji organska proizvodnja.

Ovo se odnosi na sve upakovane proizvode koje možete pronaći na tržištu, vodite računa o tome šta je napisano, jer možete pronaći neke od tri moguće varijante:

  1. 100% organsko – proizvod potpuno napravljen od organskih sastojaka
  2. Organsko – bar 95% sastava je organsko
  3. Napravljeno sa organskim sastojcima – znači da je oko 70% sastojaka organsko

Ovo su brojke prihvaćene u Americi, a kojih se pridržavamo i mi u Evropi. Što se tiče konkretno naše zemlje, koristimo logo na kome piše “Organski proizvod” kako bismo označili organsku hranu sa naših prostora.

Prednost koju nosi kupovina organskih proizvoda je svakako netretiranost hemikalijama, ali i pun, autentičan ukus namirnica koji podseća na neka minula vremena. Ipak, glavna mana je činjenica da morate biti oprezni pri prepoznavanju organskih proizvoda i da birati kome da verujete.

Kao brend sa dugogodišnjom tradicijom u donošenju kvalitetnih i zdravih namirnica na vašu trpezu, Imlek je tu da vam pruži i ponudu zdravih i ukusnih organskih proizvoda!

Izvori

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-organic-food

https://www.healthline.com/health-news/organic-food-good-for-you-profitable-for-farmers-060115

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.