Špagete karbonare - recepti za karbonare bogatog ukusa

Da li volite italijansku kuhinju?

Ako je odgovor pozitivan - gotovo je sigurno da ste čuli za nadaleko poznate carbonare, pastu čiji ukus budi sva čula, a priprema je veoma jednostavna!

Karbonara je italijanska pasta za koju se veruje da je potekla iz regije Lacio, a budući da u njen sastav ulaze sastojci koji su poznati i kod nas, brzo je postala jedan od omiljenih recepata mnogih gurmana.

Ako želite da znate kako se prave karbonare i koji su sastojci, pročitajte kompletan recept za karbonare na nekoliko načina.

Karbonare - recepti će biti uspešni uz ukusne i kvalitetne sastojke

Prva stavka na koju treba da misli svako ko se oproba u pripremi karbonara jesu sastojci!

Uz kvalitetne i ukusne sastojke za karbonare, recept će biti uspešniji, a vaš sos zadovoljiće ukuse i najprobirljivijih. Za prepoznatljivu kremastu strukturu koju pasta karbonare ima, vaš najveći saveznik biće Moja Kravica pavlaka za kuvanje sa 20 % mm koja će dati adekvatnu gustinu, izbalansiran ukus i sjediniti sve sastojke na odličan način.

Osim toga, neizostavni sastojci za ovu pastu su svakako kačkavalj i dimljena mesnata slanina koja daje specifičan šmek ovom jelu. Kako svaki ljubitelj kulinarstava u svoje omiljene recepte dodaje tajne sastojke koji daju posebnu aromu i ukus jelima, tako i vi možete ovoj pasti dodati sastojke koji će ukus podići na viši nivo!

U nastavku vam predstavljamo osnovni recept, ali i varijacije recepata za ovu pastu, te vam preporučujemo da eksperimetišete i da na vašu trpezu donesete jelo bogatog ukusa.

Ako želite da pronađete inspiraciju za pripremu drugih testenina, pročitajte naš tekst u kome vam predstavljamo neke od najukusnijh sosova za špagete.

Karbonara špagete u tanjiru

Špagete karbonara - recept sa pavlakom za kuvanje

Za špagete karbonara, recept sa pavlakom za kuvanje veoma je jednostavan, te ga i oni koji nemaju puno iskustva u kuhinji, mogu pripremiti uz malo truda.

Potrebno vam je nekoliko sastojaka, priprema je kratka, te upravo ovaj recept može biti vaš kec u rukavu kada vam dolaze nenajavljeni gosti!

Sastojci:

Priprema:

Slaninu naseckajte na kockice, a Gauda sir izrendajte na krupno. Zagrejte ulje na tiganju i stavite slaninu da se prži na srednjoj temperaturi. U isto vreme kuvajte špagete po uputstvu sa pakovanja tako da budu al dente, baš onako kako italijanska tradicija nalaže!

U dubljoj činiji razbijte jaja, umutite ih žicom za mućenje, dodajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku, pa sve dobro umutite, a potom dodajte vodu u kojoj su se kuvale špagete i sve sjedinite.

Nakon što je slanina na ulju postala hrskava, prelijte je smesom sa jajima, promešajte i pustite da vri oko 2 minuta, pa dodajte izrendani kačkavalj i mešajte dok se ne rastopi. Smesu sklonite sa ringle i promešajte sa skuvanim i proceđenim špagetama.

Prijatno!

Recept za karbonare sa pečurkama - dodajte sosu poseban šmek

Naša nacionalna kuhinja poznata je po tome da obiluje jelima sa mnoštvom različitih sastojaka, pa su se tako i za karbonare, recepti dobili brojne varijacije i postali omiljeni među mnogim gurmanima.

Ukoliko ste ljubitelji pečuraka - ovaj recept je idealan za vas!

Sastojci za 3-4 osobe:

  • 400 g špageta
  • 200 g dimljene mesnate slanine
  • 200 g šampinjona
  • 300 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 40 g sušenog paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 2 jaja
  • 2 žumanceta
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • mešavina začina

Priprema:

Slaninu i paradajz iseckajte na kockice, a šampinjone dobro operite, očistite i iseckajte na listove. Beli luk u ljusci propržite na vrelom ulju, te izvadite i stavite sa strane. Na ovaj način ulje će poprimiti šmek belog luka i ućiniti vašu pastu još ukusnijom.

Na to isto ulje dodajte naseckanu slaninu i pržite na srednjoj temperaturi dok ne porumeni, te dodajte naseckane pečurke i sušeni paradajz. Dinstajte dok pečurke ne omekšaju, a tečnost koju ispuste ne ispari. Pred sam kraj dinstanja dodajte Moja Kravica pavlaku za kuvanje, dobro promešajte i ostavite 1-2 minuta da vri, te skinite sa vatre.

U isto vreme, dok se pečurke dinstaju, možete staviti testeninu da se kuva.

Sa strane umutite cela 2 jaja i 2 žumanca, a kada je testenina skuvana i oceđena, prelijte je jajima i dobro promešajte. Potom dodajte smesu od pečuraka, slanine i sušenog paradajza i sve sjedinite mešanjem.

Uživajte u jedinstvenom ukusu!

Pasta karbonara sa piletinom - kombinacija koja budi sva čula

Pileće meso je na našim prostorima veoma popularno, deo je mnogih ukusnih jela i lako se kombinuje sa brojnim namirnicama, pa je svoje mesto našlo i u ovoj neodoljivoj pasti.

Ako tražite inspiraciju za piletinu u najrazličitijim sosovima, pročitajte naš tekst na tu temu i oprobajte se u pripremi jela koja bude sva čula!

Pasta karbonara sa piletinom nije teška za pripremu, a osim osnovnih sastojaka, potrebni su vam još samo piletina, beli i crni luk i na vašoj trpezi naći će se preukusan obrok!

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g testenine
  • 1 pileće belo meso
  • 100 g dimljene mesnate slanine
  • 2 čena belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 200 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 1 jaje
  • 50 g Gauda sira
  • so i biber

Karbonara sa piletinom recept

Priprema:

Slaninu iseckajte na kockice i stavite da se proprži na tihoj vatri, toliko da postane hrskava. Pred sam kraj dodajte sitno seckan crni i beli luk, te pržite dok crni luk ne postane staklast. Piletinu iseckajte na rezance ili sitnije komade i začinite je biberom i solju po ukusu, a potom stavite da se prži dok ne omekša.

Za to vreme, testeninu skuvajte po uputstvu sa pakovanja. Ukoliko ima potrebe, piletini dodajte 100 ml vode u kojoj su se špagete kuvale, dok se prži, kako bi ostala mekana. Kada je piletina gotova, dodajte Moja Kravica pavlaku za kuvanje i pustite nekoliko minuta da se prokrčka.

Sa strane dobro izmutite jaje. Sklonite piletinu sa vatre, i mešajući dodajte umućeno jaje u smesu tako da se adekvatno poveže sa pavlakom i piletinom. Potom dodajte narendan Gauda sir, proprženu slaninu i sve dobro promešajte sa vrućom testeninom.

Uživajte u ukusu!

Karbonare - originalni recept iz sunčane Italije

Iako postoje brojne varijacije, od kojih smo neke naveli u našem tekstu, originalan recept koji se i danas priprema u Italiji izgleda nešto drugačije. Pogledajte koji su to sastojci i način pripreme za manje kremastu, ali pravu itaijansku testeninu!

Sastojci:

  • 350 g špageta
  • 200 g guaniciale slanine (sušeni svinjski obraz)
  • 4 cela jaja
  • 100 g Pekorino sira
  • mleveni crni biber

Priprema:

Stavite vodu za testeninu na ringlu. Dok se voda greje do stadijuma ključanja, pripremajte sos tako što ćete prvo iseckati slaninu na kockice i stavite da se prži na sopstvenoj masti na srednjoj temperaturi.

U činiji umutite 4 cela jaja sa pekorino sirom i dodajte biber. Kako je pekorino već slan, ne treba da dodajete so. Sve dobro umutite žicom ili viljuškom. U ovom trenutku, voda za testenine je verovatno već proključala, pa je vreme da u nju spustite špagete i skuvate ih po uputstvu sa pakovanja, tako da budu al dente.

Skuvane špagete procedite, pa stavite u tiganj i isključite ringlu na kojoj su se kuvale. Tiganj stavite na isključenu, ali toplu ringlu i dodajte pripremljen sos. Energično i brzo mešajte tako da se sos dobro pomeša sa špagetama, ali da se jaja ne isprže. Ovo je ključan momenat u pripremi jela!

Sos treba da bude kremast, ali ne previše tečan i tada je vaša testenina spremna. Sklonite sa ringle i servirajte sa malo narendanog pekorino sira preko!

Imlek mlečni proizvodi svakom vašem jelu daće kremastu strukturu i jedinstven ukus, tako da se svako vaše jelo topi pod nepcima!

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta pronašli inspiraciju za pripremu jednog od najpoznatijih italijanskih specijaliteta - paste carbonara!