Beli sosovi – recepti za ukusne dodatke jelima

Sadržaj

Šta spremate danas?

Piletina, povrće, crveno meso, riba, ali i testenina, biće mnogo ukusnije kada im dodate izvanredan beli sos!

Beli sosovi nastali kombinacijom najrazlličitijih sastojaka veoma su popularni kod nas i ljubitelji kulinarstva neretko ih izvlače kao kec iz rukava, u nameri da kreiraju specijalitet koji budi sva čula.

Ako želite svakom obroku da date poseban šmek i podignete ukus na viši nivo, beli sosovi su put do uspeha! Istražite recepte koje smo izdvojili za vas i unesite novitete u vašu kuhinju.

Beli sosovi svakom jelu daju izbalansiran i pun ukus

Beli sos se može kombinovati sa gotovo svim jelima.

Upotrebom svega nekoliko kvalitetnih sastojaka i za samo par minuta biće gotov i spreman da vašem jelu da ono što mu je nedostajalo.

Zato je čest izbor svih koji žele da upotpune omiljeni specijaltet i bez muke daju potpuno novu dimenziju svom obroku.

Kako bi dobio karakterističnu boju i jedinstven ukus, u beli sos uključuju se različiti mlečni proizvodi. U cilju postizanja neodoljivog ukusa i jedinstvene strukture – Imlek mlečni proizvodi biće vaši najbolji saveznici za pripremu sosova kojima nećete odoleti.

U narednim redovima predstavljamo vam samo neke od varijacija ovih ukusnih dodataka jelima. Ukoliko ste spremni da eksperimentišete, gotovo svi ponuđeni recepti za bele sosove mogu biti unapređeni uz izmenu svega nekoliko sastojaka!

Klasičan beli sos – recept za jednostavan dodatak svim jelima

Beli sos se može kombinovati sa gotovo svim namirnicama i jelima. U nameri da obroku daju kremastu strukturu, izbalansiraju ukus i kreiraju jelo koje se topi pod nepcima, mnogi uključuju klasične bele sosove u svoje obroke.

I ne greše.

Nekoliko sastojaka, brza priprema i sjajan ukus razlog su da ovaj sos postane deo vašeg obroka. Već prilikom prvog zalogaja, bićete sigurni da niste pogrešili.

Sastojci:

Priprema:

Istopite maslac na tihoj vatri, mešajući polako dodajte brašno, malo soli i prstohvat bibera. Zagrevajte dok ne provri, a potom dodajte šolju mleka, ne prestajući da mešate. Kuvajte dok se sos u potpunosti ne zgusne.

Voilà!

Pred vama je najjednostavniji, a opet neodoljivo kremasti sos koji možete kombinovati sa piletinom, pastom, ali i omiljenim crvenim mesom.

Ako vas zanima koji još recepti za sosove mogu da upotpune ukus paste i koji su to sosovi koji se sjajnu slažu sa piletinom, pročitajte naše tekstove na tu temu!

Beli sos za ćufte – kremasti sos izbalansiranog ukusa

Ćufte od mlevenog mesa i začina imaju intezivan ukus u kojem gurmani uživaju. Mnogi ga upotpunjuju paradajz sosom, a tu su i oni koji žele da postignu perfektan i izbalansiran ukus dodavanjem belog sosa.

Osim klasične varijante, uz ćufte se može spremiti i jedinstveni beli sos koji će izbalansirati ukus ovog specijaliteta i učiniti da uživate u svakom zalogaju koji je pred vama.

Sastojci za beli sos za ćufte:

Priprema:

Kada ste napravili ćufte po željenom receptu, vreme je da krenete sa pripremom finog belog sosa. Na tihoj vatri istopite maslac, dodajte brašno i mešajte dok se jedva primetno ne promeni boja. Zatim nalijte 700 ml supe, Moja Kravica kiselu pavlaku, senf i začine po ukusu. Mešajte dok ne postignete željenu gustinu sosa.

Kada je gotov, prelijte ćufte, dekorišite svežim peršunom i uživajte u fantastičnom ukusu!

Za još inspiracije za preukusni beli sos za ćufte, pogledajte naš recept za krem sos za ćufte!

Sos od belog luka – recept za preukusni beli sos za meso

Da li znate da brzo i jednostavno u potpunosti možete izmeniti obrok sa mesom?

Bilo da ste rešili da grilujete belo meso ili pečete svinjske krmenadle u rerni, kada dodate sos od belog luka, postižete savršen ukus kome će teško ko odoleti. Dobra vest je da za ovaj beli sos, recept nije težak, pa ne morate da budete vrhunski kulinarski majstori kako biste ga pripremili.

Sastojci za beli sos za meso:

Priprema:

Sameljite beli luk. Maslac rastopite na tihoj vatri i dodajte beli luk, pa kratko pržite, zatim ubacite Moja Kravica pavlaku za kuvanje i kuvajte nekoliko minuta, na kraju dodajte malo soli i bibera. Moja Kravica pavlaka za kuvanje na sjajan način će sjediniti sve sastojke i učiniti vaš sos pravim kremastim zadovoljstvom, a ako želite da saznate koja će to jela dobiti poseban šmek uz ovaj mlečni proizvod, pročitajte naš tekst o jelima sa pavlakom za kuvanje.

Ukoliko želite da ovom sosu date posebanu notu , preporučujemo vam da dodate oko 50 g narendanog Iriškog sira pred sam kraj pripreme, te sačekajte dok se ne istopi i servirajte sos preko mesa!

Garantujemo da će se tražiti porcija više i da će beli sos za meso biti zvezda vaše trpeze!

Beli sos za ribu – donesite rapsodiju ukusa na tanjir

Riba se može pripremati na različite načine, a osim salate uz koju je možete servirati, beli sos za ribu idealan je način da upotpunite obrok. Zahvaljujući izbalansiranom ukusu i jedinstvenom spoju namirnica, možete biti sigurni da ćete uživati u svakom zalogaju.

Sastojci:

  • 2 žumacenta
  • 180 g Moja Kravica kisele pavlake
  • 3 čena belog luka
  • ½ soka od limuna i rendana kora od ½ limuna
  • 1 kašičica brašna
  • malo bibera i soli
  • ½ kašičica sušene mirođije

Priprema:

Umutite žumanca sa kiselom pavlakom, dodajte izrendanu koru i sok limuna, sitno seckani beli luk, brašno, biber i so. Sve sastojke sjedinite i stavite da se kuvaju na srednjoj temperaturi. Ovi sastojci veoma brzo će se sjediniti i biće spremni za serviranje, a kako ne bi zagoreli, važno je da konstatno mešate.

Za svega nekoliko minuta, vaš sos za ribu je gotov!

Nakon što ga sklonite sa vatre dodajte mirođiju i služite uz ribu.

Prijatno!

Beli sos od mirođije – učinite svaki obrok ukusnijim uz starinski recept

Da li volite mlade krompiriće pečene u rerni?

Uz jednostavan beli sos od mirođije, već sočne krompiriće možete učiniti još ukusnijim!

Nekada su domaćice, sa sličnim sastojcima ovaj sos pripremale kao pravu poslasticu za sve ukućane, a osmesi na licu su zagarantovani kada ugledaju ovaj sos na trpezi.

Jednostavnost i brzina pripreme i danas ga čine omiljenim belim sosom u mnogim domovima.

Sastojci:

  • 100 g Moja Kravica maslaca
  • 3-4 kašike brašna
  • 1 veza mirođije
  • oko 500 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika sirćeta
  • malo šećera

Priprema:

Istopite maslac na tihoj vatri i malo po malo dodajte brašno, Kada smesa postane blede boje, dodajte vec opranu i sitno iseckanu svežu mirođiju. . Veoma kratko pržite, tek toliko da ona pusti svoj miris. Zatim postepeno dosipajte vodu, sirće i malo šećera koji će istaći ukuse. Mešajte dok ne dobijete željenu gustinu.

Servirajte uz tople krompiriće i uživajte!

Moja Kravica pavlake sa ukusima kao najjednostavniji beli sos

Pripremate meso ili pržite ribu?

Možda pravite specijalitet od povrća?

Nemate vremena da kuvate sos?

Sada možete samo da skuvate pastu, procedite je i pomešate sa pavlakom sa ukusom po želji! Isto važi i za piletinu i ćuretinu. Dovoljno je da ih ispržite, a potom premažete našim pavlakama sa ukusima.

Hladni sos na novi način!

Moja Kravica pavlaka sa šunkom i pavlaka sa pečurkama će za tren oka svakom vašem jelu dati bogatiji i puniji ukus i učiniti da uživate u svakom zalogaju. Kada jelu dodate pavlaku po izboru, bez muke, za svega par trenutaka, pred vama će se naći bogato jelo koje će oduševiti sve gurmane!

Ovaj sos je idealna opcija kada vam neočekivano dolaze gosti ili kada jednostavno nemate mnogo vremena za kulinarske majstorije. Sigurni smo da svi imamo ovakvih trenutaka , pa vam preporučujemo da ove jedinstvene proizvode uvek imate pri ruci.

Ako vas zanima sa kojim jelima se najbolje uklapaju, pročitajte naš tekst za brze obroke sa Moja Kravica pavlakama sa ukusima i svoje recepte upotpunite novim i neodoljivim ukusima.

Nadamo se da ste u našem tekstu našli inspiraciju za naredni ručak, a kada u svojoj kuhinji imate kvalitetne i ukusne Imlek mlečne proizvode, možete biti sigurni da će uz malo truda, svi vaši recepti biti pravi uspeh!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.