Vazdušaste mekike sa jogurtom gotove za 10 minuta i mekike sa sirom

Sadržaj

Mekike sa jogurtom su omiljeni klasik u mnogim domaćinstvima. Nastale su iz jednostavne potrebe da se napravi ukusan obrok koristeći osnovne namirnice koje su bile dostupne u svakoj kuhinji. Bez obzira na to da li ste ih ikada pripremali ili ne, sigurno ste ih barem jednom probali ili čuli za njih. Mekike su najčešće spremljene sa mlečnim namirnicama, jer te namirnice daju mekoću i bogatstvo ukusa, ali se lako mogu prilagoditi različitim ukusima i preferencijama.

Mekike sa jogurtom gotove za 10 minuta savršen su izbor za sve koji žele brz, ali ukusan obrok. Ovaj recept je jednostavan i brz, idealan za one dana kada nemate puno vremena, ali želite da se zasitite nečim ukusnim i domaćim, a u nastavku vam dajemo i odlične recepte za pripremu.

Brze mekike sa jogurtom

Takozvane “jogurt mekike” su savršen obrok koji svaki roditelj mora isprobati, jer su jednostavne, brze i veoma ukusne. Ovaj recept donosi mekane i sočne mekike koje će oduševiti i decu i odrasle. Jogurt im daje posebnu mekoću, dok ih prženje čini da budu hrskave spolja. Savršene su za brz doručak ili užinu, jer se brzo pripremaju, a ujedno su i hranljive. Mekike možete poslužiti same, uz Moja Kravica jogurt, džem ili Grčki sir Grekos, a sigurno će postati omiljeni obrok na vašem stolu. Uz ovaj jednostavan recept, pripremite ukusan obrok koji će svi u kući obožavati!

Sastojci


Priprema

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer.

  2. U drugoj posudi umutite jaje, pa dodajte Moja Kravica jogurt i 2 kašičice Moja Kravica maslaca. Sve dobro promešajte.

  3. Postepeno dodajte tečne sastojke u suve i mešajte dok ne dobijete glatko i mekano testo. Ako je lepljivo, možete dodati još malo brašna, ali pazite da ne preterate, jer mekike treba da budu mekane.

  4. Pokrijte posudu sa testom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori 10-15 minuta. Ovo će omogućiti testu da postane još mekše i lakše za oblikovanje.

  5. Na radnu površinu pospite malo brašna. Uzmite deo testa i oblikujte ga u malu kuglu. Zatim, pritisnite kuglu u oblik diska (oko 1 cm debljine). Možete koristiti čašu da biste napravili ravnomerne krugove.

  6. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite sve. Ako želite, možete oblikovati i manja ili veća okrugla testa prema želji.

  7. U većem tiganju zagrejte dovoljno maslaca na srednje jakoj vatri. Da biste proverili da li je dovoljno zagrejano, spustite malu kuglicu testa u maslac, ako odmah počne da se prži, sve je spremno.

  8. Pažljivo stavljajte mekike u maslac, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

  9. Kada su gotove, izvadite ih i stavite na papirni ubrus.

  10. Poslužite ih tople. Možete ih posuti prah šećerom, ili poslužiti sa džemom, medom, Moja Kravica kiselom pavlakom ili čak Ella sirem – zavisno od toga da li želite slatku ili slanu verziju.

  11. Ako želite da budu još mekše, možete dodati malo Moja Kravica mleka ili više jogurta u smesu.

  12. Ako volite da budu hrskavije, obavezno ih pržite na srednje jakoj vatri, a ne na prejakoj.

Brze mekike sa sirom i jajima

Mekike sa sirom su ukusni obrok koji je savršen za svaki dan, a posebno za brz doručak ili užinu pre posla. Ovaj recept je jednostavan i brz, idealan za one koji nemaju puno vremena ujutro, ali žele ukusan i hranljiv obrok. Kombinacija sira i jaja čini ih kremastima i bogatima ukusom, dok njihova hrskava spoljašnjost pruža savršen kontrast. Bilo da ih poslužite same ili uz neki omiljeni preliv, zasititi će vas i zadovoljiti vaše ukuse. Recepti za mekike su jednostavni, na vama je samo da uživate u pripremi.

Sastojci:

Priprema:

  • U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so. Dobro promešajte suve sastojke.
  • Dodajte Moja Kravica jogurta, jaje i 2 kašičice Moja Kravica maslaca. Zamesite testo, a možete da pogledate i detakljno kako se pravi testo. Ako je previše lepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne preterate, kako bi ostale mekane.
  • Na kraju, dodajte Ella sir i dobro ga pomešajte sa smesom. Sir će dodati bogatstvo ukusa i kremastu teksturu.
  • Na radnu površinu pospite malo brašna i razvucite testo na debljinu od oko 1-1,5 cm.
  • Isecite ga na željene oblike, možete koristiti čašu da pravite krugove ili jednostavno iseći na kvadrate ili pravougaonike.
  • U tiganju zagrejte dovoljno maslaca na srednje jakoj vatri i ubacize kuglice kad se zagreje.
  • Pažljivo ih stavljajte u vruć maslac dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
  • Ako je potrebno, dodajte još maslaca tokom prženja kako bi bile hrskave sa svih strana.
  • Kada su gotove, izvadite ih iz tave i stavite ih na papirne ubruse kako bi upile višak masnoće.
  • Poslužite ih dok su još tople. Savršene su uz Moja Kravica jogurt.

Ovaj recept pruža savršen balans između hrskavog spoljašnjeg sloja i kremaste unutrašnjosti, a uz dodatak sira, postaju prava poslastica za sve ljubitelje domaće kuhinje.

Recept za mekike sa jogurtom i kvascem

Savršen su obrok za sve ljubitelje jednostavne, ali izuzetno ukusne hrane. Ovaj recept je idealan za brzi doručak ili večeru, jer se priprema lako i brzo, a rezultat je mekane, vazdušaste mekike koje će oduševiti svakog ko ih proba. Bilo da ih jedete same ili ih kombinujete sa omiljenim prelivima, mekike recept sa jogurtom i kvascem su ukusan i zasitan obrok za svaki dan. Ovaj recept je brz, jednostavan i sigurno će postati omiljeni obrok u vašem domu!

Sastojci:

Priprema:

  • U malu posudu stavite 100 ml mlake vode, dodajte kašičicu šećera i suvi kvasac. Dobro promešajte i ostavite da stoji 10-15 minuta, dok se ne aktivira.
  • U većoj posudi, pomešajte brašno i so.
  • Dodajte kvasac, Moja Kravica jogurt, jaje (ako koristite) i 2 kašičice Moja Kravica maslaca, pa zamesite testo.
  • Mesite dok ne postane glatko i elastično, otprilike 10 minuta. Ako je previše lepljivo, možete dodati još malo brašna, ali pazite da ne preterate, kako bi bile mekane.
  • Pokrijte posudu sa testom kuhinjskom krpom i ostavite ga da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok se ne udvostruči u veličini.
  • Kada naraste, izvadite ga iz posude i stavite na radnu površinu posutu brašnom.
  • Ako želite da bude još vazdušastije, možete ga ostaviti da naraste duže, oko 1,5-2 sata.
  • Testo razvucite na debljinu od oko 1 cm i secite ga na željeni oblik – možete koristiti čašu da napravite krugove ili jednostavno iseći na kvadrate ili pravougaonike.
  • U tiganju zagrejte dovoljno maslaca na srednje jakoj vatri. Da biste proverili da li je maslac dovoljno vruć, spustite malu kuglicu testa, a ako odmah počne da se prži, sve je spremno.
  • Pažljivo ih stavljajte u vruć tiganj. Pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, otprilike 2-3 minuta sa svake strane.
  • Kada su gotove, izvadite ih iz tiganja i stavite ih na papir.
  • Poslužite ih dok su još tople. Možete ih poslužiti sa džemom, medom, pavlakom ili čak sirom, zavisno od toga da li želite slatku ili slanu varijantu.

Najbolje mekike sa jogurtom, sa sirom i druge ukusne kombinacije su savršen izbor kada želite ukusan obrok ili užinu. Brzo se pripremaju, a rezultat je mekano, sočno i hrskavo jelo koje možete poslužiti za doručak, poneti kao obrok na posao, ili spakovati detetu kao užiunu. Pogledajte kako još može da se pripremi zdrava užina za školu. Svi recepti su jednostavni i zahtevaju samo nekoliko osnovnih sastojaka, pa su idealni za one koji žele ukusno jelo bez puno truda. Mekike su prava poslastica za celu porodicu i garantovano će postati omiljeni obrok u vašem domu!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.