Torta Napoleon, poznata ponekad i kao Bonaparta torta je kraljica među tortama, sa svojim slojevitim korama i bogatim kremastim ukusom, pravi je užitak za sva čula. Ova slavna torta potiče iz francuske kuhinje, gde je prvobitno stvorena kao luksuzna poslastica za dvorska okupljanja i posebne svečanosti. Torta Napoleon je dobila ime po Napoleonu Bonaparti, mada legende o njenom poreklu variraju, od onih koje govore da je bila njegova omiljena poslastica, do priča koje je povezuju sa italijanskom verzijom torte Mille-feuille.
Danas, torta Napoleon uživa veliku popularnost širom sveta i često se sprema za sve vrste slavlja, od prazničnih okupljanja do rođendana. Ljudi je toliko vole zbog njenog jedinstvenog spoja hrskavih kora i kremastih slojeva koji se tope u ustima, stvarajući savršen balans teksture i ukusa.
Recepti za Napoleon tortu postoje u raznim varijacijama, a u nastavku vam predstavljamo nekoliko verzija ovog klasičnog recepta, kao što je tradicionalna torta Napoleon, torta Napoleon sa lešnicima za ljubitelje orašastih plodova i bogata čokoladna torta Napoleon. Pripremite se da oduševite svoje goste i obogatite vašu trpezu ovim neodoljivim poslasticama!
Torta Napoleon – ukusna i raskošna
Torta Napoleon je poslastica koja osvaja na prvi zalogaj. Sa svojim slojevitim, hrskavim korama i bogatim kremastim punjenjem, ova torta je sinonim za raskošan ukus. Kada želite da se počastite nečim posebnim, Napoleon kolač je uvek pravi izbor. Njena priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je nezaboravan – slastan desert koji svako mora da isproba i koji svi obožavaju. Ukoliko vam privlačno zvuči ruska Napoleon torta, recept je vrlo jednostavan, i ako pratite korake, sigurno ćete je lako napraviti.
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 250 g Moja Kravica maslaca (hladnog)
- 2 jaja
- 100 ml hladne vode
- 1 kašika sirćeta (alkoholnog ili jabukovog)
- Prstohvat soli
Za krem:
- 1 l Moja Kravica mleka
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina (kukuruznog skroba)
- 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g Moja Kravica maslaca (omekšalog)
- 100 ml Moja Kravica slatke pavlake (po želji, za dodatnu kremastost)
Priprema:
- Priprema testa za kore:
- U velikoj posudi prosejte brašno, dodajte prstohvat soli. Hladan Moja Kravica maslac iseckajte na male komadiće i dodajte u brašno. Umešajte Moja Kravica maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
- U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte vodu koja je hladna i sirće, pa ovu tečnost postepeno dodajte u brašno sa Moja Kravica maslacem. Mesite dok se svi sastojci ne sjedine u glatko testo. Pazite da testo ne mesite predugo kako bi kore ostale mekane.
- Podelite testo na 8-10 jednakih delova, formirajte kuglice, pokrijte ih folijom i ostavite u frižideru da odstoje najmanje 1 sat.
- Priprema kora:
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Svaku kuglicu testa razvaljajte na tanku koru, veličine okruglog pleha ili tepsije. Prebacite kore na papir za pečenje i pecite ih pojedinačno u zagrejanoj rerni 7-10 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe. Kore će biti hrskave. Ponovite postupak sa svim korama.
- Jednu koru zapecite malo više dok ne postane tamnija (kasnije ćete je smrviti i koristiti za dekoraciju).
- Priprema krema:
- U manjoj posudi umutite žumanca sa šećerom, brašnom, gustinom i malo hladnog Moja Kravica mleka (oko 100 ml) dok ne dobijete smesu bez grudvica.
- Ostatak Moja Kravica mleka (900 ml) stavite u šerpu na srednje jaku vatru i zagrejte do ključanja. Kada Moja Kravica mleko počne da vri, smanjite vatru na minimum i polako ulivajte smesu sa žumancima, stalno mešajući kako se ne bi stvorile grudvice.
- Kuvajte krem na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (oko 5-7 minuta). Kada je krem gust, sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanile. Ostavite krem da se ohladi do sobne temperature.
- Kada je krem ohlađen, u njega postepeno dodajte omekšali Moja Kravica maslac i mutite mikserom dok ne dobijete lagan i penast krem. Po želji, dodajte Moja Kravica slatku pavlaku i umutite još jednom kako bi krem bio još kremastiji.
- Slaganje torte:
- Na odgovarajući tanjir ili poslužavnik stavite prvu koru i ravnomerno je premažite kremom. Nastavite sa ređanjem kora i krema dok ne potrošite sve kore i krem. Na vrhu torte završite slojem krema.
- Usitnite tamniju, hrskaviju koru koja je ispečena kako bi se torta Napoleon lepo dekorisala sa svih strana.
- Hlađenje i serviranje:
- Napoleonov kolač pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi kore omekšale i upile krem.
- Pre serviranja, tortu možete ukrasiti dodatnim mrvicama od kore, rendanom čokoladom, bademima ili voćem po želji.
Napoleon torta sa lešnikom recept – hrskava i slojevita
Kada želite ukusan i hrskav svaki zalogaj, onda je ova poslastica dobar izbor. Napoleon recept je zanimljiv i možete uspeti da ga pripremite i bez mnogo iskustva. Ova varijanta klasične Napoleon torte obogaćena je hrskavim i aromatičnim lešnicima, koji savršeno dopunjuju slojeve laganih kora i kremastog fila.
Kombinacija fino pečenih kora i kremastog lešnikovog punjenja čini ovu tortu savršenom za svečanosti i posebne prilike, ali i za svaki trenutak kada želite da se zasladite nečim posebnim. Recept koji vam donosimo je jednostavan za pripremu, a rezultat je desert koji svaki zalogaj pretvara u uživanje. Isprobajte ovaj recept za Napoleon tortu sa lešnikom i otkrijte zašto je svi vole!
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 250 g Moja Kravica maslaca (hladnog)
- 2 jaja
- 100 ml hladne vode
- 1 kašika sirćeta (alkoholnog ili jabukovog)
- Prstohvat soli
Za krem:
- 1 l Moja Kravica mleka
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina (kukuruznog skroba)
- 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g Moja Kravica maslaca (omekšalog)
- 150 g pečenih lešnika (sitno mlevenih)
- 100 ml Moja Kravica slatke pavlake (po želji, za dodatnu kremastost)
Za dekoraciju:
- 50 g pečenih lešnika (grubo seckanih ili mlevenih)
- Rendana čokolada ili šećer u prahu (po želji)
Priprema:
- Priprema testa za kore:
- U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. Hladan Moja Kravica maslac iseckajte na male komadiće i dodajte u brašno. Sjedinite rukama Moja Kravica maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
- U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte hladniju vodu i sirće, pa postepeno dodajte ovu tečnost u smesu sa brašnom i Moja Kravica maslacem. Mesite dok se svi sastojci ne sjedine u glatko testo, ali ne predugo da kore ne bi postale tvrde.
- Podelite testo na 8-10 jednakih delova, formirajte kuglice, prekrijte ih i ostavite u frižideru da odstoje najmanje 1 sat.
- Priprema kora:
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Svaku kuglicu testa razvaljajte na tanku koru. Prebacite kore na papir za pečenje i pecite ih pojedinačno u zagrejanoj rerni 7-10 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe. Kore će biti hrskave. Jednu koru ispecite malo duže dok ne postane tamnija (njoj ćete kasnije usitniti i koristiti za dekoraciju).
- Priprema krema:
- U manjoj posudi umutite žumanca sa šećerom, brašnom, gustinom i malo hladnog Moja Kravica mleka (oko 100 ml) dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Ostatak Moja Kravica mleka (900 ml) stavite u šerpu i zagrejte do ključanja. Kada Moja Kravica mleko počne da vri, smanjite vatru na minimum i polako ulivajte smesu sa žumancima, stalno mešajući.
- Kuvajte krem na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Kada je krem gust, sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanile. Ostavite krem da se ohladi do sobne temperature.
- Kada je krem ohlađen, u njega postepeno dodajte omekšali Moja Kravica maslac i mlevene lešnike, pa mutite mikserom dok ne dobijete lagan i penast krem. Po želji, dodajte slatku Moja Kravica slatku pavlaku i umutite još jednom za dodatnu kremastost.
- Slaganje torte:
- Na tanjir ili poslužavnik stavite prvu koru i premažite je slojem krema. Nastavite sa ređanjem kora i krema dok ne potrošite sve kore i krem. Na vrhu torte završite slojem krema.
- Usitnite tamniju, hrskaviju koru i pospite je po vrhu i stranama torte. Zatim pospite seckanim ili mlevenim pečenim lešnicima za dodatnu hrskavost i bogatstvo ukusa.
- Hlađenje i dekoracija:
- Torta Napoleon treba da se ostavi u frižideru najmanje 6 sati, kako bi kore omekšale i upile krem.
- Pre serviranja, tortu možete dodatno ukrasiti rendanom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.
Čokoladna Napoleon torta recept – slatka i neodoljivo ukusna
Ako ste ljubitelj čokolade, čokoladna torta Napoleon je desert koji jednostavno morate da isprobate. Ova dekadentna verzija klasične Napoleon torte donosi neodoljivi spoj hrskavih kora i bogatog, kremastog čokoladnog fila koji se topi u ustima. Savršeno uravnotežena slatkoća i intenzivan ukus čokolade čine je idealnim izborom za sve vrste slavlja – od rođendana do prazničnih okupljanja.
Torta Napoleon osvaja svojim raskošnim izgledom i neodoljivim ukusom, a priprema je mnogo jednostavnija nego što mislite. Pripremite se da oduševite sve ljubitelje čokolade ovim receptom koji svako voli i koji uvek oduzima dah. Ukoliko ste ljubitelj čokolade, istražite i recepte za druge čokoladne torte koje vam mogu biti primamljive.
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 250 g Moja Kravica maslaca (hladnog)
- 2 jaja
- 100 ml hladne vode
- 1 kašika sirćeta (alkoholnog ili jabukovog)
- Prstohvat soli
Za čokoladni krem:
- 1 l Moja Kravica mleka
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina (kukuruznog skroba)
- 200 g tamne čokolade (70% kakao ili više), iseckane na komadiće
- 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g Moja Kravica maslaca (omekšalog)
- 100 ml Moja Kravica slatke pavlake (po želji, za dodatnu kremastost)
Za dekoraciju:
- 50 g tamne čokolade (rendane ili seckane)
- Kakao prah ili šećer u prahu (po želji)
Priprema:
- Priprema testa za kore:
- U velikoj posudi prosejte brašno i malo soli. Hladan Moja Kravica maslac iseckajte na male komadiće i dodajte u brašno. Rukama umešajte Moja Kravica maslac u brašno dok ne dobijete rastresitu strukturu.
- U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte hladnu vodu i sirće, pa ovu tečnost postepeno dodajte u brašno sa Moja Kravica maslacem. Mesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pazite da testo ne mesite predugo kako bi kore ostale mekane.
- Podelite testo na 8-10 jednakih delova, formirajte kuglice, pokrijte ih i ostavite u frižideru da odstoje najmanje sat.
- Priprema kora:
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Svaku kuglicu testa razvaljajte na tanku koru, pa stavite kore na papir za pečenje i pecite ih pojedinačno u zagrejanoj rerni 7-10 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe.
- Jednu koru ispecite malo više (kasnije ćete je usitniti i koristiti za dekoraciju).
- Priprema čokoladnog krema:
- U manjoj posudi umutite žumanca sa šećerom, brašnom, gustinom i malo hladnog Moja Kravica mleka (oko 100 ml).
- Ostatak Moja Kravica mleka (900 ml) stavite u šerpu na srednje jaku vatru i zagrejte do ključanja. Kada Moja Kravica mleko počne da vri, smanjite vatru i polako ulivajte smesu sa žumancima, stalno mešajući.
- Kuvajte krem na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom dodajte iseckanu tamnu čokoladu i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa ne postane glatka i sjajna. Sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanile.
- Ostavite krem da se ohladi, povremeno ga mešajući da se ne stvori korica na vrhu.
- Kada je krem ohlađen, postepeno dodajte omekšali Moja Kravica maslac i mutite mikserom dok ne dobijete lagan i penast čokoladni krem. Po želji, dodajte Moja Kravica slatku pavlaku i umutite još jednom kako bi krem bio još kremastiji.
- Slaganje torte:
- Na tanjir ili poslužavnik stavite prvu koru i premažite je slojem čokoladnog krema. Nastavite sa ređanjem kora i krema dok ne potrošite sve kore i krem. Na vrhu torte završite slojem čokoladnog krema.
- Usitnite hrskaviju koru i pospite je po vrhu i stranama torte. Zatim pospite rendanom tamnom čokoladom ili kakao prahom za dodatnu dekoraciju.
- Hlađenje i dekoracija:
- Tortu pokrijte i ostavite u frižideru kako bi kore omekšale i upile čokoladni krem.
- Pre serviranja, tortu dodatno pospite šećerom u prahu, kakao prahom, ili dodajte još rendane čokolade po želji.
Torta Napoleon je prava neodoljiva opcija ukoliko želite da iznenadite sve kvalitetnim desertom. Ne libite se da se upustite u pripremu, jer je ovo savršena poslastica za sve ljubitelje ekskluzivnih slatkiša! Možete pogledati i druge recepte za torte i pronaći onu koja će zadovoljiti vaša nepca.