Od kuhinje u kojoj su naše bake i mame koristile samo jednu vrstu bibera, onaj klasičan crni – došli smo do divne ponude različitih biberastih ukusa za naša jela.
Tu je nežni roze biber koji ponekad završi i u kolačima, ali i upečatljivi beli – zaslužan za oštrinu kineske ljuto-kisele supe. Ima i onih koji su osvežavajući, poput mente, pa i onih koji izgledaju kao mini-šišarke, toliko lepe da vam je žao da ih sameljete!
Na počasnom mestu je svakako i ljubimac svih onih koji vole meso − zeleni biber. Njegova osvežavajuća ljutina je prepoznata od šefova koji na meniju imaju biftek, pa je biftek u krem sosu sa zelenim biberom umalo postao obavezna stavka u restoranima.
Svakako, ovaj ljutkasti sos nije rezervisan samo za najskuplje komade junetine! Treba ga isprobati i sa drugim vrstama mesa, jer sjajno ide i uz svinjsko meso, posebno uz kare
Sastojci
400 g svinjskog karea, isečenog na tanje šnicle
1 puna kašika Moja Kravica maslaca
1 manji crveni luk, sitno iseckan
80 ml pileće supe
120 ml Moja Kravica Kuhinjica neutralne pavlake
1 puna kašika Dižon ili drugog ljutog senfa
1 – 1.5 ravna kašika sveže i krupnije smrvljenog zelenog bibera (zavisi koliko volite da bude ljuto)
So i mleveni crni biber
Za serviranje: prethodno skuvan pirinač ili integralni pirinač
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Začinite šnicle sa obe strane solju i crnim biberom.
Rastopite maslac na dobro zagrejanom tiganju pa ih kratko, samo po minut, propržite sa obe strane – tek da dobiju boju. Stavite ih na tanak pleh prekriven papirom za pečenje, pa ubacite u rernu na 15-20 minuta.
U međuvremenu, u istom tiganju u kome se pržilo meso, propržite crveni luk. Kad je omekšao, sipajte supu i ostavite nekoliko minuta da se tečnost redukuje. Sada dodajte senf, pa sipajte pavlaku i dodajte zeleni biber. Posolite, po želji.
Servirajte meso uz pirinač i sos, a ukrasite svežim ili suvim vlašcem.
SAVET: Kao zamenu za kare, ako volite mekše komade mesa i želite bržu propremu jela – možete da koristite svinjski file. Isecite ga na medaljone debele oko 2 cm i ostavite u rerni samo 5 minuta. Fileu je to dovoljno!