Slatkiši bez laktoze – Recepti za ukusne kolače i torte bez laktoze

Sadržaj

Da li uživate u ukusu slatkiša?

Neodoljivi dezerti sa čokoladom ili sočnim voćem koje se topi pod nepcima – ima li većeg zadovoljstva za čula?

Ali kakav osećaj imate posle toga?

Ukoliko osećate nelagodu u stomaku posle uživanja u slatkišima koji u svom sastavu imaju mleko i mlečne proizvode – velike su šanse da ste intolerantni na laktozu.

Ne brinite, to ne znači da sebi morate uskratiti zadovoljstvo. Sve omiljene slatkiše možete pripremiti i bez laktoze! Nastavite sa čitanjem i uz malo truda i kreativnih ideja u svoju kuhinju unesite ukusne recepte koji će jednako prijati vašim čulima, ali i stomaku!

Slatkiši bez laktoze – ne morate ostati bez slatkih zadovoljstava

Svi koji su intolerantni na laktozu, navikli su da u svoju ishranu ne unose mlečne proizvode, pa je i izbor slatkiša znatno sužen.

Ipak, teško da nešto može zameniti specifičnu aromu i teksturu koje mleko daje poslasticama. Zato smo za sve ljubitelje poznatog ukusa mleka, ali i recepata koji uključuju ovu važnu namirnicu, u našu ponudu uvrstili ukusno mleko bez laktoze.
Moja Kravica mleko bez laktoze formulisano je kako bi svi mogli da uživaju u poznatim benefitima mleka bez ikakvih stomačnih nelagoda.

Ako niste sigurni da li ste intolerantni na mlečni šećer, pročitajte tekst u kojem smo detaljno obradili ovu temu i dali vam odgovore na važna pitanja u vezi sa testiranjem na intoleraciju!

Vratimo se našim slatkim receptima koji će prijati vašem stomaku!

Čokoladni mafini – neodoljivi slatkiši bez laktoze

prikaz čokoladnih mafina u papirnim kalupima

Čokoladni mafini bez laktoze?

Moguće je.

Svi ljubitelji čokolade mogu uživati u punoj aromi mafina bogatog ukusa. Recept koji smo pripremli za vas priprema se veoma brzo i odličan je izbor da sebi zasladite dan, ali i da iznesete posluženje pred goste.

Izuzev neodoljivog ukusa, ove kolačiće krasi i sjajan izgled u malim porcijama.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 180 ml Moja Kravica mleka bez laktoze
  • 100 ml ulja
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 170 g brašna
  • 150 g šećera
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 30 g kakaoa

Za manje od pola sata, na vašem stolu naći će se prava čokoladna rapsodija u kojoj će uživati sva vaša čula!

Kolač sa malinama i kokosom – osveženje na vašoj trpezi

Ima li šta lepše od uživanja u ispijanju omiljene kafe uz kolač?

Ako ste jedni od onih kojima je ova kombinacija među omiljenim užicima, onda će kolač sa sočnim malinama biti pravi izbor za neodoljivo slatki ritual!

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 250 ml ulja
  • 200 g kristal šećera
  • 2 kašičice vanila arome
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • 50 g kokosa u prahu
  • 175 ml Moja Kravica mleka bez laktoze
  • 150 g svežih ili zaleđenih malina
  • šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

U velikoj činiji umutite jaja, pa dodajte ulje i šećer i ekstrakt vanile. Zatim u drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kokos. Nakon toga u vlažne sastojke naizmenično dodajte mleko i miksturu brašna i kokosa, uz mešanje. Pripremite specifičan kalup za kuglof i dobro ga premažite uljem, pa sipajte oko četvrtinu smese.

U smesu koja vam je ostala u činiji dodajte maline, pa lagano izmešajte, tako da se voće ne izgnječi. Sve što je preostalo jeste da ostatak smese ravnomerno rasporedite u pleh. Rernu zagrejte na 160-180 °C i pecite sat vremena i 15ak minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Ukoliko primetite da testo brzo dobija boju, možete ga prekriti aluminijumskom folijom, kako kolač ne bi zagoreo i ravnomerno se ispekao sa svih strana.

Prijatno!

Čokoladna torta bez laktoze – hedonistički užitak u omiljenim aromama

Prikaz čokoladne torte bez laktoze

Pripremate slavlje i potrebna vam je ukusna torta bez laktoze koja će se svima dopasti?

Ako znate da je neko od gostiju intolerantan na laktozu, potrebno je da i on na meniju pronađe poslasticu za sebe. Kako ne biste trošili vreme na spremanje dva dezerta, uz malo truda kreirajte slatkiš bez laktoze koji će oduševiti sve zvanice!

Sastojci za tortu:

  • 175 g brašna
  • 60 g kakao praha
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 120 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 120 ml Moja Kravica mleka bez laktoze
  • 120 ml maslinovog ulja blagog ukusa
  • 1 kašika arome vanile
  • 60 ml vruće vode

Sastojci za preliv:

  • 150 g crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašika maslinovog ulja blagog ukusa

Priprema:

Za pripremu ove torte neophodan vam je okrugli kalup od 20 cm koji ćete obložiti papirom za pečenje. U veliku posudu sipajte brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo. Promešajte i dodajte šećer, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine.

Nakon toga napravite udubljenje u smesi i dodajte jaja, mleko, maslinovo ulje, vanilu, te lagano prekrijte ispunjeno udubljenje. Zatim u smesu postepeno sipajte vruću vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Napravljenu smesu sipajte u kalup, pa ubacite u rernu zagrejanu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Ukoliko niste sigurni da li je torta ispečena proverite sa čačkalicom koja nakon što je umetnete do dna torte treba da izađe čista.

Kada je torta spremna, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Preliv napravite tako što ćete uz mešanje istopiti čokoladu i maslinovo ulje na zagrejanoj ringli. Možete koristiti i mikrotalasnu pećnicu i mešati smesu svakih 20 sekundi do potpunog topljenja.

Ostavite da stoji 15 minuta pa prelijte tortu čitavom površinom. Za dekoraciju možete koristiti narendanu čokoladu ili crveno voće.

Sa ovako pripremljenom poslasticom moći ćete da poslužite desetoro ljudi. Uživajte u slavlju, a sigurni smo da će ukusna torta bez laktoze biti zvezda večeri i doprineti užitku svih zvanica!

Mafini sa bananom – mali zalogaji za veliki užitak

Banane su voće koje tokom cele godine možete naći na rafovima prodavnica. Baš zato, kolače i torte bez laktoze sa ovom slatkom voćkom možete tokom cele godine imati na svojoj trpezi i uživati u njihovom punom ukusu.

Bilo da pripremate lagani dezert za celu porodicu ili samostalno želite da uživate u dezertu bez laktoze, ovi mali zalogaji idealni su za vas!

Sastojci:

  • 2 banane
  • 1 veće jaje
  • ½ šolje Moja Kravica mleka bez laktoze
  • ¼ šolje ulja
  • 1 šolja brašna
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ravna kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g kuglica od crne čokolade

Priprema:

Umutite jaja, dodajte mleko, ulje i izgnječene banane. Postepeno mešajte varjačom dok se sve ne sjedini. U drugoj posudi promešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Promešajte, pa sjedinite sa vlažnim sastojcima i promešajte mikserom srednjom brzinom.

Smesu ravnomerno rasporedite u kalupe za mafine u koje ste prethodno stavili i korpice i podelite čokoladne kuglice tako da ih u svakom kalupu ima jednako. Za najbolji efekat neophodno je da čokoladne kuglice utisnete što dublje u testo. U zagrejanu rernu na 190 °C ubacite pleh i pecite 18-20 minuta, sve dok ne porumeni.

Nadamo se da ste nakon čitanja recepata uvideli da je uživanje u dezertima moguće i bez laktoze. Sigurni smo da će se kolači i torte bez laktoze sa naše liste dopasti i onima koji nemaju intoleranciju na laktozu.

Mi smo tu da svaki vaš slani i slatki recept podržimo dobro poznatim sastojcima. Ukoliko želite da se upoznate i sa drugim predlozima i receptima za ishranu bez laktoze, pogledajte naš tekst i pronađite svoju dozu inspiracije za kulinarske majstorije.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.