Šerbet – toplo karamel mleko za ublažavanje simptoma prehlade

Kašika sa medom koji curi i čaša mleka u pozadini.
Sadržaj

Šerbet je ime za nekoliko različitih napitaka: za upržen šećer sa vodom ili mlekom; istočnjačko osvežavajuće piće na bazi vode sa medom i začinima, kao i za provrelu vodu za kuvanje kafe.

Na našim prostorima, pod nazivom šerbet uglavnom podrazumevamo upržen, karamelizovan šećer sa mlekom.

U svetu narodne medicine mnogi recepti često prevazilaze generacije i postaju dragoceni, a prenose se iz pokoljenja u pokolenje. Jedan takav “čaroban napitak”, poznat pod različitim imenima, od „bakinog leka“ do „karamelizovanog šerbeta,“ predstavlja pravo blago u borbi protiv prehlada, grlobolje i kašlja.

Ovaj čudesni eliksir, pripreman s ljubavlju, ima duboko ukorenjenu tradiciju u mnogim kulturama i širom sveta je cenjen kao prirodni lek za ublažavanje neprijatnih simptoma respiratornih oboljenja.

Napominjemo da u slučaju prehlade ili gripa uvek treba da obavite pregled sa svojim lekarom, a zatim pratite preporučenu terapiju. Topli napitci poput šerbeta mogu vam pomoći da olakšate simptome, ali vas ne mogu izlečiti.

U ovom tekstu čeka vas recept za savršen šerbet!

Šerbet recept – samo 2 sastojka i laka i brza priprema

Sigurno i mleko i šećer već imate u kuhinji?

Odlično, jer to je sve što će vam biti potrebno za pripremu ukusnog šerbeta!

Sastojci

  • 3 kašike kristal šećera

  • 1 šolja Moja Kravica svežeg mleka

Priprema

  1. Počnite tako što ćete sipati 3 kašike kristal šećera u džezvu ili veće lonče. Zatim, stavite šerpicu na ringlu i pustite da se šećer karamelizuje na srednjoj temperaturi;

  2. Kada se šećer istopi – smanjite temperaturu;

  3. Dok se šećer topi, neprestano mešajte i pazite da ne zagori;

  4. Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre i odmah sipajte šolju svežeg mleka. Šećer će se momentalno kristalizovati i stvrdnuti, ali ga vratite na ringlu i brzo mešajte dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer potpuno ne rastopi u mleku;

  5. Mešajte sve dok šerbet ne postane potpuno homogen, odnosno dok se mleko i šećer potpuno ne sjedine;

  6. Karamelizovano mleko je najdelotvornije kada se konzumira dok je još vruće.

Med i mleko – ukusan napitak sličan šerbetu

Vrlo slično šerbetu, med i mleko je topli, slatki napitak na bazi mleka koji greje, smiruje i može biti odličan izbor pića u slučaju bolnog grla, kašlja ili sličnih simptoma prehlade i gripa.

Osim što je u pitanju topao napitak, med koji je njegov sastavni deo ima antiinflamantorna i antibakterijska dejstva, pa i na ovaj način ostvaruje pozitivan uticaj na zdravlje.

Evo i kako da ga napravite.

Sastojci:

Priprema:

  1. Blago zagrejte mleko, samo toliko da bude prijatno toplo, kako biste sačuvali sve vredne osobine i lekovito dejstvo meda. Nema potrebe da mleko bude vrelo;
  2. Sipajte zagrejano mleko u šolju, a potpom u nju dodajte med i aromu vanile;
  3. Pažljivo promešajte sve kašikom dok se svi sastojci lepo ne sjedine;
  4. Pospite cimetom preko napitka prema vašem ukusu;
  5. Pustite svoj omiljeni film, ušuškajte se i uživajte u ovom toplom napitku!

Kakva su dejstva i efekti šerbeta?

Dok se šećer polako topi u šerbetu, oslobađa se blagi miris koji može blagotvorno delovati kod upaljenih sinusa, začepljenog ili curenja nosa. Lagano udisanje ovog mirisa može doneti olakšanje, slično inhaliranju. Važno je upozoriti da treba biti umeren – dovoljno je nekoliko udaha kroz nos, jer preterivanje može uzrokovati glavobolju.

U slučaju suvog kašlja i iritacije grla, priprema prepečenog mleka je dobar izbor. Ovaj napitak može ublažiti nelagodnost u grlu i pomoći da se ubrza proces sazrevanja kašlja, smanjujući simptome prehlade.

I na kraju – vruće mleko pre spavanja nije slučajno postalo navika koju smo rado primenjivali u detinjstvu. Toplo mleko može opustiti telo, i doprineti kvalitetu samog sna.

Ako vam se dopada ukus prepečenog mleka, možete ga konzumirati i kada niste bolesni. Takođe, umesto šećera, možete dodati nekoliko kapi javorovog sirupa za bolji ukus, ili uživati u čuvenoj kombinaciji meda i mleka.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.