Neke recepte zovemo „osnovnim” zato što bazičnu ideju možemo da unapredimo mnogobrojnim varijacijama, koje zavise samo od prilike za koju kuvamo i naše mašte. I ovo je upravo jedan takav recept! Ukusno testo spremljeno s maslacem, uz neutralan, zdrav fil od šampinjona i sira predstavlja igralište za našu kreativnost! Već vam je jasno koje sve neverovatne kombinacije možete napraviti s ovakvom osnovom.
Treba vam malo šunke, origana i dašak kečapa za dečiji snek sa pizza ukusom. A uz seckani kulen i čili, dobijete pikantno zadovoljstvo, koje možete da gustirate uz utakmicu i pivo! Blanširani spanać i puno svežeg peršuna pretvoriće ovaj recept u zelenu, prolećnu verziju branča – a mirođija i dimljeni losos, učiniće ga idealnim kad želite da pripremite nešto izazovnije, što biste mogli da servirate uz vino i masline. Bilo kako bilo, čak i ako se držite samo osnovne varijante recepta, uživaćete u ovom rolatu – kremastom unutra i hrskavom spolja!
Sastojci
1 komad lisnatog testa (najbolje domaće, spremljeno s maslacem
400 g šampinjona, opranih i isečenih na listiće
2 čena belog luka
Puna kašika Moja Kravica maslaca
75 ml Moja Kravica Kuhinjica neutralne pavlake za kuvanj
250 g Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira
2 pune kašike parmezana
1 belance
So, peršun, biber, bosiljak
1 žumance za premazivanje
Susam za pospipanje, crni ili svetli
Priprema
Ako koristite zamrznuto testo, izvadite ga da se odmrzava dok pripremate fil.
Zagrejte tiganj i u njega stavite maslac. Naseckajte beli luk sitno, pa ga propržite na maslacu, a zatim propržite i šampinjone. Kad šampinjoni izgube volumen i voda ispari, sipajte Moja Kravica Kuhinjica neutralnu pavlaku, pa ih dobro ukuvajte da se pavlaka zgusne i postne kremasta. Začinite solju, biberom, bosiljkom i peršunom, pa prohladite.
Izmešajte Moja Kravica Kuhinjica sir, belance i parmezan, pa dodajte prohlađene kremaste šampinjone.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Razvucite oklagijom koru od testa, na dobro pobrašnjenoj podlozi, pa formirajte pravougaonik. Premažite filom od sira i šampinjona, urolajte (bez stiskanja), pa prebacite rolat na pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite žumancetom i pospite crnim ili običnim susamom. Neka se peče oko 30 minuta. SAVET: U slučaju da rolat planirate za doručak – fil možete da pripremite i uveče, pa ujutru samo da ispečete rolat. Naravno, u tom slučaju, ne zaboravite da takav doručak poslužite uz Moja Kravica gusti jogurt!