Dolaze vam gosti i želite da napravite posluženje koje je jednako prijatnog ukusa i izgleda, ali nemate mnogo vremena?
Punjena jaja su pravi izbor za ovakve situacije! Brzo se prave, lepo izgledaju i neodoljivog su ukusa. Savršena su kao deo uskršnje trpeze, ali i za one dane nakon Uskrsa, kada ne znate šta da radite sa viškom kuvanih jaja. Možete pripremiti punjena jaja sa pavlakom, dodatkom šunke, senfa ili majoneza. Za koju god opciju da se odlučite, biće pun pogodak!
U nastavku vam predstavljamo jedan klasični recept za punjena jaja, a onda i njegove brojne varijacije.
Sastojci
10 jaja
3 kisela krastavčića
2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
100 grama majoneza
kašičica senfa
so
mirođija
Priprema
Obarite jaja i stavite ih u hladnu vodu da se brže ohlade.
Ohlađena jaja ocedite od vode i osušite.
Očistite ljusku i presecite jaja na pola.
Izvadite žumanca i ispasirajte u činiji viljuškom.
Dodajte majonez, pavlaku, senf, sitno iseckane krastavčiće, malo mirođije i soli po želji.
Izmešajte nadev i napunite svaku polovinu belanceta njim.
Služite punjena jaja rashlađena kao predjelo.
Grčka punjena jaja – recept
Za ova punjena jaja, recept se ne razlikuje mnogo od originalnog, ali ukusom će vas odvesti u Grčku i navesti da maštate o moru.
Sastojci:
- 6 jaja
- ¼ šolje majoneza
- 1 do 2 kašičice senfa
- 2 kašike Grekos sira
- 1 kašika sitno seckanih maslina
- 2 kašike sveže mlevenog origana (može i sušeni)
- so i biber
- aleva paprika
Priprema:
Ovaj recept će vam oduzeti jednako vremena za pripremu kao prvi. Jednostavno umesto pavlake jajima dodajte Grekos punomasni sir, a mirođiju i krastavčiće zamenite sitno seckanim maslinama i sveže mlevenim origanom. Ukoliko nemate svež, možete koristiti i sušeni origano. Po ukusu i želji dodajte biber i alevu papriku.
Jaja punjena bosiljkom i paradajzom
Za ova punjena jaja biće vam potrebni sitno seckani suvi paradajz i bosiljak za aromu koja će oduševiti sve goste ili ukućane.
Sastojci:
- 12 jaja
- ¼ šolje majoneza
- 2 kašike sitno seckanog sušenog paradajza
- 2 kašike senfa
- 1 kašika bosiljka
- 1 sitno seckani mladi luk
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- So i biber
Priprema:
Kao i u prethodnim receptima, žumance dobro izmešajte sa ostalim sastojcima i time napunite prethodno očišćena i presečena jaja. Preporučujemo svež bosiljak zbog osvežavajuće arome koju daje, ali ukoliko nemate gde da ga nabavite, poslužiće i sušeni.
Poslužite ova punjena jaja uz mocarelu ili Grekos grčki jogurt.
Punjena jaja – recept sa spanaćem
Evo jednog savršenog prolećnog predjela koje može biti šarmantan deo uskršnje ili slavske trpeze, ali i brz doručak ili zdrava večera.
Sastojci:
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 500 g spanaća
- 100 g Moja Kravica krem sira
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
- so (po ukusu)
Priprema:
- Prvi korak nakon što skuvate jaja već znate, ohladite ih, očistite i presecite na pola.
- Spanać operite, očistite od peteljki i skuvajte u kipućoj vodi.
- Kuvani spanać ocedite, te odložite da se malo ohladi. Zatim ga štapnim mikserom izmiksajte. Ukoliko niste našli svež spanać, možete koristiti i zamrznuti.
- U činiji ispasirajte žumanca i izmešajte sa ostalim sastojcima.
- Dodajte spanać postepeno kako nadev ne bi bio previše vlažan.
- Ovom smesom napunite jaja i ostavite u frižider da se rashlade.
Punjena jaja sa šunkom – recept
Ovo je još jedan jednostavan recept za punjena jaja za čiju pripremu vam neće biti potrebno više od 20 minuta vremena. Jaja punjena šunkom jedan su od omiljenih specijaliteta na slavama i drugim specijalnim prilikama, a njihova jednostavnost pripreme i upotreba kvalitetnih sastojaka raduju sve domaćice.
Sastojci:
- 6 jaja
- 100 grama šunke
- 100 grama Iriškog kačkavalja
- 80 grama Moja Kravica maslaca
- 3 kisela krastavčića
- biber
Priprema:
Nakon što skuvate, oljuštite i isečete jaja na pola, izmutite Moja Kravica maslac i izmešajte ga sa sitno iseckanom šunkom, biberom i narendanim kačkavaljem. Napunite belanca nadevom i izrendajte s vrha žumance.
Punjena jaja sa koprivom, spanaćem i tahinijem
Ova ukusna punjena jaja pravi su užitak za nepce i savršena zdrava opcija za predjelo.
Sastojci:
- 6 jaja
- dve šake listova spanaća
- dve šake listova koprive
- 6 listova blitve, srednje veličine
- 200 grama Iriškog sira
- 2 kašike tahini paste od susama
- prstohvat kumina
- mleveni biber
- himalajska so
- kašičica ili dve ulja od susama
Priprema:
- Operite listove spanaća, koprive i blitve, skuvajte, ocedite i sitno naseckajte.
- Dodajte im skuvana žumanca, tahini od susama i kravlji sir.
- Začinite biberom, posolite, dodajte kumin i ulje od susama.
- Sve dobro izgnječite i promešajte malom viljuškom, dok ne dobijete homogenu smesu.
- Oblikujte loptice veličine žumanca rukom. Biće vam potrebno oko pola kašike smese za jedno žumance. Postavite u udubljenje gde je bilo žumance.
- Poslužite punjena jaja uz dodatak sira. svežih rotkvica ili zelene salate.
Jaja punjena krem sirom – najbrži recept
Ova punjena jaja su krajnje jednostavna za pripremu i možete ih spremati čak i kao zdravu užinu za svoje mališane ili doručak za decu.
Sastojci:
- 6 jaja
- Krem sir Moja Kravica
Priprema:
Obarite jaja i stavite da se ohlade. Kada se ohlade isecite na pola, izvadite žumanca i pomešajte sa krem sirom. Špricem ili kesom za šlag sa nastavkom napunite ravnomerno smesom od žumanaca i krem sira. Servirajte punjena jaja uz mladi luk, salatu ili rotkvice i uživajte!
Prijatno!
Kako skuvati jaja – saveti
Kuvanje jaja možda deluje kao jednostavan zadatak, ali postoje različiti trikovi i saveti kako to učiniti pravilno, da biste dobili savršeno kuvana jaja koja ćete lako čistiti i preseći na pola. Evo nekoliko korisnih saveta:
- Izbor jaja – kuvajte jaja koja su barem nedelju dana stara jer se sveža jaja teže ljušte nakon kuvanja.
- Temperatura jaja – jaja izvadite iz frižidera nekoliko minuta pre kuvanja da dostignu sobnu temperaturu, što može pomoći u sprečavanju pucanja.
- Kuvanje – stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom tako da voda bude oko 2,5 cm iznad jaja. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok voda ne počne da ključa.
- Dodavanje soli – veruje se da dodavanje soli u vodu u kojoj se kuvaju jaja sprečava pucanje ljuske, a ako do toga ipak dođe, pomoći će da belance ne iscuri u vodu ili da iscuri što manje.
- Vreme kuvanja – nakon što voda proključa, smanjite vatru i pustite jaja da se kuvaju. Za mekano kuvana, kuvajte 4-6 minuta. Za srednje kuvana, kuvajte 6-8 minuta. Za tvrdo kuvana jaja, kakva punjena jaja treba da budu, kuvajte 8-10 minuta.
- Hlađenje – nakon kuvanja, odmah prebacite jaja u posudu sa hladnom vodom ili ih isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja. To će takođe pomoći u lakšem ljuštenju.
- Ljuštenje – nakon što se jaja ohlade, lupite ih nežno o tvrdu površinu i oljuštite ih. Počnite sa širim krajem jajeta, gde se obično nalazi vazdušni džepić.
- Skladištenje – jaja čuvajte u frižideru i pojedite ih u roku od jedne nedelje.
Nadamo se da su vam naši recepti za punjena jaja izmamili vodu na usta, a da će vam saveti za kuvanje pomoći da usavršite ovu veštinu!