Posni slani mafini – recepti za ukusne i brze zalogaje

  • 12 mafina
    Osoba/porcija
  • 35 min
    Vreme spremanja
  • Lako
    Težina recepta
Sadržaj

Posni slani mafini se pripremaju brzo i jednostavno. Mogu se jesti kao prilog uz glavni obrok ili kao zdrava užina, ali mnogima su ipak omiljeni za doručak, i to uz šolju omiljenog napitka.

Ukoliko postite, ili iz drugih razloga ne konzumirate namirnice životinjskog porekla, obavezno ostanite do kraja, pročitajte i zabeležite ove recepte! Njihov bogati ukus i jedan tajni sastojak koji ćemo vam uskoro otkriti zasigurno će vas oduševiti!

#1 Posni mafini sa spanaćem – recept

Za početak, evo kako možete napraviti fantastičneposne slane mafine sa spanaćem.

Sastojci

  • 90 ml suncokretovog ulja

  • 2 kašike mlevenog lana (pomešati sa 6 kašika vode)

  • 375 g običnog brašna (možete koristiti i integralno ako želite)

  • 375 g običnog brašna (možete koristiti i integralno ako želite)

  • 2 kašičice praška za pecivo

  • ½ kašičice kajenskog bibera (ili drugog po ukusu)

  • ⅓ kašičice soli

  • 50 g nutritivnog kvasca

  • 170 g zamrznutog spanaća (ili 500 g svežeg spanaća, skuvanog i oceđenog)

  • 350 ml Oaza biljnog napitka

  • 6 cherry paradajza (za dekoraciju)


Priprema

  1. Zagrejte rernu na 190°C i pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama.

  2. U maloj posudi kombinujte mleveni lan i vodu i ostavite nekoliko minuta da lan upije vodu.

  3. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, kajenski biber, so i nutritivni kvasac.

  4. Dodajte lan, ulje, biljni napitak i spanać u suve sastojke i sve dobro promešajte.

  5. Smesu rasporedite u kalup za mafine i na svaki mafin stavite po pola cherry paradajza.

  6. Pecite 20 minuta, dok mafini ne postanu zlatno smeđi.

Ovi slani posni mafini sa spanaćem su odlični kao užina ili za doručak, a mogu se čuvati do 5 dana u zatvorenoj posudi ili zamrznuti do 3 meseca.

#2 Posni pica mafini – recept

Ljubitelji pice će se oduševiti receptom koji sledi. Brz je, lak i neodoljivog ukusa!

Vreme pripreme: 43 minuta

Broj porcija: 12 mafina

Težina: lako

Sastojci

Suvi sastojci:

  • ½ šolje pšeničnog brašna (za dizanje testa)
  • ½ šolje integralnog brašna
  • ½ šolje ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 2 kašičice suvog origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašika chia semenki
  • ¼ šolje semenki bundeve (i malo dodatno za posipanje)

Mokri sastojci:

Dodaci:

  • ¼ šolje kukuruza
  • ¼ šolje rendanog veganskog sira
  • ¼ šolje seckanih sušenih paradajza
  • 2 seckana mlada luka
  • 3 isečena cherry paradajza (za dekoraciju)
  • ¼ šolje iseckanih maslina (i malo dodatno za dekoraciju)

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 190°C i pripremite kalup za mafine, poželjno sa papirnim korpicama ili namazan uljem.
  2. Chia semenke pomešajte sa biljnim napitkom i uljem, ostavite da odstoji.
  3. Suve sastojke pomešajte u jednoj posudi.
  4. Dodajte mokre sastojke u suve, pa zatim umutite.
  5. Dodajte sve dodatke i lagano promešajte.
  6. Rasporedite smesu po kalupima, dekorišite sa cherry paradajzom i maslinama.
  7. Pecite oko 23 minuta dok mafini ne budu pečeni.
  8. Ostavite da se ohlade pre serviranja.

Prijatno!

#3 Posni mafini sa ajvarom – recept

Poznajete li nekoga ko ne voli ajvar? Ni mi! Ajvar je mnogima omiljeni deo zimnice koji prvi nestane sa police u špajzu, a evo kako se prave posni slani mafini sa ajvarom kojima možete obradovati svoje ukućane!

Procenjeno vreme pripreme: 55 minuta

Broj porcija: 12 mafina

Težina: lako

Sastojci

  • Pšenično brašno: 100 g
  • Kukuruzno brašno: 50 g
  • Heljdino brašno: 50 g
  • So: po ukusu
  • Ajvar: 100 g
  • Ulje: 50 ml
  • Oaza biljni napitak: 200 ml
  • Spanać: 100 g, očišćen i opran
  • Prašak za pecivo: 1 kašičica

Priprema

  1. U velikoj posudi prosejte zajedno pšenično, kukuruzno i heljdino brašno sa praškom za pecivo.
  2. Dodajte so, ajvar i ulje, te sve dobro promešajte.
  3. Postepeno dodajte biljni napitak dok ne dobijete homogenu smesu.
  4. Umešajte sitno seckani spanać.
  5. Rasporedite testo u kalupe za mafine obložene papirnim korpicama.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta. Proverite da li su slani posni mafini pečeni ubodom čačkalicom u sredinu mafina; ako izađe čista, mafini su gotovi.

Ovi mafini su idealni za posnu trpezu, lagani su i veoma ukusni. Oaza biljni napici će testu dati dodatnu mekoću i malo drugačiji, prijatan ukus.

#4 Posni mafini sa tikvicama – recept

Evo i jednog sjajnog recepta za posne mafine sa tikvicama. Kad god vam se prijede nešto zdravo i ne previše komplikovano za pripremu, možete rekreirati ovaj recept. Samo pratite uputstva u nastavku.

Vreme pripreme: 40 minuta

Broj porcija: 12 mafina

Težina: lako

Sastojci

  • Ulje: 100 ml
  • Oaza biljni napitak: 3 šoljice
  • Tikvica: 1 manja
  • Belo brašno: 3 šoljice
  • Žuto kukuruzno brašno: 3 šoljice
  • Prašak za pecivo: 1 kesica
  • So: 1 ravna kašičica
  • Susam: 30 g
  • Morska so: 3 g

Priprema

  1. Izrendajte tikvicu, posolite je i ostavite da stoji kako bi ispustila višak tečnosti.
  2. U velikoj posudi, pomešajte ulje i biljni napitak sa brašnom, praškom za pecivo i solju.
  3. Dodajte pripremljenu tikvicu.
  4. Sve sastojke dobro izmešajte da dobijete jednoličnu smesu.
  5. Smesu rasporedite u kalupe za mafine, pospite susamom i pecite na 200°C oko 20 minuta.

Ovi mafini su jednostavni za pripremu i veoma ukusni. Neka vam budu zdrava užina na poslu ili prilog uz vaše omiljeno posno jelo! Kada su u pitanju slani posni mafini, mogućnosti su nepresušne, te neka vam naši predlozi samo posluže kao inspiracija da eksperimentišete sa sastojcima i otkrite vaše nove kombinacije ukusa. Na tom kulinarskom putu Imlek Oaza će vam biti verni saradnik!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.