Posni slani mafini se pripremaju brzo i jednostavno. Mogu se jesti kao prilog uz glavni obrok ili kao zdrava užina, ali mnogima su ipak omiljeni za doručak, i to uz šolju omiljenog napitka.
Ukoliko postite, ili iz drugih razloga ne konzumirate namirnice životinjskog porekla, obavezno ostanite do kraja, pročitajte i zabeležite ove recepte! Njihov bogati ukus i jedan tajni sastojak koji ćemo vam uskoro otkriti zasigurno će vas oduševiti!
#1 Posni mafini sa spanaćem – recept
Za početak, evo kako možete napraviti fantastičneposne slane mafine sa spanaćem.
Sastojci
90 ml suncokretovog ulja
2 kašike mlevenog lana (pomešati sa 6 kašika vode)
375 g običnog brašna (možete koristiti i integralno ako želite)
375 g običnog brašna (možete koristiti i integralno ako želite)
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice kajenskog bibera (ili drugog po ukusu)
⅓ kašičice soli
50 g nutritivnog kvasca
170 g zamrznutog spanaća (ili 500 g svežeg spanaća, skuvanog i oceđenog)
350 ml Oaza biljnog napitka
6 cherry paradajza (za dekoraciju)
Priprema
Zagrejte rernu na 190°C i pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama.
U maloj posudi kombinujte mleveni lan i vodu i ostavite nekoliko minuta da lan upije vodu.
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, kajenski biber, so i nutritivni kvasac.
Dodajte lan, ulje, biljni napitak i spanać u suve sastojke i sve dobro promešajte.
Smesu rasporedite u kalup za mafine i na svaki mafin stavite po pola cherry paradajza.
Pecite 20 minuta, dok mafini ne postanu zlatno smeđi.
Ovi slani posni mafini sa spanaćem su odlični kao užina ili za doručak, a mogu se čuvati do 5 dana u zatvorenoj posudi ili zamrznuti do 3 meseca.
#2 Posni pica mafini – recept
Ljubitelji pice će se oduševiti receptom koji sledi. Brz je, lak i neodoljivog ukusa!
Vreme pripreme: 43 minuta
Broj porcija: 12 mafina
Težina: lako
Sastojci
Suvi sastojci:
- ½ šolje pšeničnog brašna (za dizanje testa)
- ½ šolje integralnog brašna
- ½ šolje ovsenih pahuljica
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 2 kašičice suvog origana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašika chia semenki
- ¼ šolje semenki bundeve (i malo dodatno za posipanje)
Mokri sastojci:
- ½ šolje Oaza biljnog napitka
- ¼ šolje maslinovog ulja
Dodaci:
- ¼ šolje kukuruza
- ¼ šolje rendanog veganskog sira
- ¼ šolje seckanih sušenih paradajza
- 2 seckana mlada luka
- 3 isečena cherry paradajza (za dekoraciju)
- ¼ šolje iseckanih maslina (i malo dodatno za dekoraciju)
Priprema
- Zagrejte rernu na 190°C i pripremite kalup za mafine, poželjno sa papirnim korpicama ili namazan uljem.
- Chia semenke pomešajte sa biljnim napitkom i uljem, ostavite da odstoji.
- Suve sastojke pomešajte u jednoj posudi.
- Dodajte mokre sastojke u suve, pa zatim umutite.
- Dodajte sve dodatke i lagano promešajte.
- Rasporedite smesu po kalupima, dekorišite sa cherry paradajzom i maslinama.
- Pecite oko 23 minuta dok mafini ne budu pečeni.
- Ostavite da se ohlade pre serviranja.
Prijatno!
#3 Posni mafini sa ajvarom – recept
Poznajete li nekoga ko ne voli ajvar? Ni mi! Ajvar je mnogima omiljeni deo zimnice koji prvi nestane sa police u špajzu, a evo kako se prave posni slani mafini sa ajvarom kojima možete obradovati svoje ukućane!
Procenjeno vreme pripreme: 55 minuta
Broj porcija: 12 mafina
Težina: lako
Sastojci
- Pšenično brašno: 100 g
- Kukuruzno brašno: 50 g
- Heljdino brašno: 50 g
- So: po ukusu
- Ajvar: 100 g
- Ulje: 50 ml
- Oaza biljni napitak: 200 ml
- Spanać: 100 g, očišćen i opran
- Prašak za pecivo: 1 kašičica
Priprema
- U velikoj posudi prosejte zajedno pšenično, kukuruzno i heljdino brašno sa praškom za pecivo.
- Dodajte so, ajvar i ulje, te sve dobro promešajte.
- Postepeno dodajte biljni napitak dok ne dobijete homogenu smesu.
- Umešajte sitno seckani spanać.
- Rasporedite testo u kalupe za mafine obložene papirnim korpicama.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta. Proverite da li su slani posni mafini pečeni ubodom čačkalicom u sredinu mafina; ako izađe čista, mafini su gotovi.
Ovi mafini su idealni za posnu trpezu, lagani su i veoma ukusni. Oaza biljni napici će testu dati dodatnu mekoću i malo drugačiji, prijatan ukus.
#4 Posni mafini sa tikvicama – recept
Evo i jednog sjajnog recepta za posne mafine sa tikvicama. Kad god vam se prijede nešto zdravo i ne previše komplikovano za pripremu, možete rekreirati ovaj recept. Samo pratite uputstva u nastavku.
Vreme pripreme: 40 minuta
Broj porcija: 12 mafina
Težina: lako
Sastojci
- Ulje: 100 ml
- Oaza biljni napitak: 3 šoljice
- Tikvica: 1 manja
- Belo brašno: 3 šoljice
- Žuto kukuruzno brašno: 3 šoljice
- Prašak za pecivo: 1 kesica
- So: 1 ravna kašičica
- Susam: 30 g
- Morska so: 3 g
Priprema
- Izrendajte tikvicu, posolite je i ostavite da stoji kako bi ispustila višak tečnosti.
- U velikoj posudi, pomešajte ulje i biljni napitak sa brašnom, praškom za pecivo i solju.
- Dodajte pripremljenu tikvicu.
- Sve sastojke dobro izmešajte da dobijete jednoličnu smesu.
- Smesu rasporedite u kalupe za mafine, pospite susamom i pecite na 200°C oko 20 minuta.
Ovi mafini su jednostavni za pripremu i veoma ukusni. Neka vam budu zdrava užina na poslu ili prilog uz vaše omiljeno posno jelo! Kada su u pitanju slani posni mafini, mogućnosti su nepresušne, te neka vam naši predlozi samo posluže kao inspiracija da eksperimentišete sa sastojcima i otkrite vaše nove kombinacije ukusa. Na tom kulinarskom putu Imlek Oaza će vam biti verni saradnik!