Posne ledene kocke za slatke trenutke sa porodicom

Sadržaj

Posne ledene kocke su poslastica koju svi obožavaju, a naročito tokom posta, kada je potrebno pronaći savršen balans između uživanja u slatkišima i poštovanja pravila posta. Ovaj desert je postao omiljeni izbor mnogih porodica zbog svoje jednostavnosti, osvežavajuće teksture i svestranosti, jer se mogu pripremiti u različitim varijacijama – klasične, bele, sa šumskim voćem ili drugim varijantama.

Ovi kolači su savršen spoj kremaste unutrašnjosti i osvežavajuće baze. Zbog lakoće u pripremi, često se priređuju za slavlja, ali su odlične i za svakodnevnu užinu ili kao poslastica za nenajavljene goste.

Bez obzira na to da li ste u periodu posta ili ne, ove kocke pružaju sladak i ukusan predah, a šumsko voće i razni drugi filovi dodaju im dodatni šarm. Pripremite ih za porodična okupljanja, rođendane, ili jednostavno kao osvežavajući desert za vaš dan.

Klasične posne ledene kocke recept

Prava poslastica koja će očarati sve ljubitelje kremastih i osvežavajućih deserata. Ovaj recept je savršen za sve one koji poste, ali i za sve koji žele da uživaju u ukusu bez namirnica životinjskog porekla. Pripremaju se jednostavno, brzo i uz minimalan broj sastojaka, ali efekat koji ostavljaju je zaista neodoljiv. Savršen spoj bogate kreme i hrskavog biskvita čini ih idealnim desertom za bilo koju priliku.

Bez obzira na to da li postite ili ne, kocke su idealne za sve koji vole da uživaju u ukusnim desertima. Brzo ćete se uveriti zašto su postale omiljena poslastica – u svakom zalogaju kriju savršenstvo, jednostavnost i bogatstvo ukusa.

Sastojci

  • 200 g posnog mlevenog keksa

  • 100 g otopljenog biljnog margarina (ili biljnog maslaca)

  • 2 kašike šećera u prahu

  • 1 l Imlek Oaza biljni napitak od badema

  • 150 g šećera

  • 1 kesica vanilin šećera

  • 100 g mlevenih oraha (po želji)

  • 100 g biljnog margarina

  • 100 g brašna (može se koristiti i gustin umesto brašna)

  • 100 g prah šećera (po želji za dodatnu slatkoću)

  • 100 g crne čokolade (ili posne čokolade)

  • 2 kašike biljnog margarina


Priprema

  1. U veliku činiju stavite mleveni keks.

  2. Dodajte otopljeni biljni margarin i šećer u prahu. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smesu.

  3. Uklopite podlogu u dno posude ili kalupa (preporučuje se da koristite pleh sa dimenzijama 20×30 cm ili slične veličine).

  4. Dobro pritisnite smesu kako bi se podloga ujednačila i učvrstila.

  5. Stavite u frižider dok pripremate fil.

  6. U šerpu stavite Imlek Oaza biljni napitak od badema, šećer i vanilin šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok se šećer ne otopi.

  7. U posebnoj činiji pomešajte brašno sa malo hladnog Imlek Oaza biljnog napitka da se dobije glatka smesa bez grudvica.

  8. Polako sipajte ovu smesu u zagrejan Imlek Oaza biljni napitak, neprestano mešajući da biste izbegli stvaranje grudvica.

  9. Nastavite da mešate dok fil ne počne da se zgušnjava. Kada postane gust, sklonite sa vatre.

  10. Dodajte biljni margarin i mlevene orahe (ako koristite) i dobro promešajte dok se sve ne sjedini.

  11. Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno ga mešajući kako bi se stvorila glatka tekstura.

  12. Ohlađeni fil izlijte na prethodno pripremljenu podlogu od keksa i poravnajte ga.

  13. Stavite u frižider i ostavite da se ohladi najmanje 2-3 sata, kako bi se fil stegao i povezao sa podlogom.

  14. U maloj šerpi otopite čokoladu i biljni margarin na laganoj vatri, mešajući dok se ne stvori glatka smesa.

  15. Ovom glazurom prelijte ohlađene kocke i ostavite da se stegne.

  16. Kada se glazura ohladi i stegne, isecite kocke na željenu veličinu i uživajte u savršenom desertu!

Posne bele ledene kocke

Posne bele ledene kocke su prava poslastica koja oduševljava svojim kremastim i osvežavajućim ukusom, a sve to bez upotrebe sastojaka životinjskog porekla. Ovaj desert je savršen za vreme posta, ali i za sve prilike kada želite da uživate u nečemu laganom i ukusnom. Brzo se priprema, a rezultat je sočan, kremast i jednostavno neodoljiv desert koji će svi voleti.

Kombinacija laganog biskvita, Imlek Oaza biljnog napitka i svežih sastojaka čini ove ledene kocke savršenim izborom za proslave, slavlja, ali i kao poslasticu za svakodnevno uživanje. Bez obzira na to da li postite ili ne, ove posne bele ledene kocke su odličan način da zadovoljite želju za nečim slatkim i osvežavajućim, u bilo koje doba godine.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml Imlek Oaza biljni napitak od badema
  • 50 ml biljnog ulja (suncokretovo ili drugo po izboru)
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 400 ml Imlek Oaza biljni napitak
  • 3 kašičice škroba
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g biljnog margarina (ili biljnog maslaca)
  • 100 g posnog kokosa (po želji)
  • 150 g biljne čokolade (bela, veganska)
  • 2 kašičice kokosovog ulja (opciono, za glazuru)

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilu i prstohvat soli.
  2. Dodajte Imlek Oaza biljni napitak, biljno ulje i dobro promešajte da dobijete glatku masu.
  3. Izlijejte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh (dimenzija otprilike 20×30 cm) ili obložite papirom za pečenje.
  4. Pecite biskvit u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postane zlatno smeđi i dok čačkalica ne izađe suva.
  5. Ostavite biskvit da se ohladi, a zatim ga iseckajte na kocke.
  6. U šerpi pomešajte Imlek Oaza biljni napitak od badema, skrob, šećer i vanilu. Mešajte sve sastojke dok se škrob ne rastvori i ne dobijete glatku smesu.
  7. Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte, stalno mešajući, dok se krema ne zgusne (oko 5-10 minuta).
  8. Kada se zgusne, sklonite sa vatre, dodajte biljni margarin i posni kokos (ako ga koristite) i dobro promešajte dok se sve ne sjedini.
  9. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  10. Ohlađeni biskvit prelijte pripremljenim belim kremom.
  11. Poravnajte krem sa lopaticom kako bi se ravnomerno razmazao.
  12. Ostavite da se ohladi u frižideru oko 2 sata, da bi se svi slojevi stegli.
  13. U maloj šerpi otopite belu čokoladu na tihoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte kokosovo ulje i promešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
  14. Prelijte ohlađene kolače belom čokoladom i ponovo stavite u frižider da se stegne.
  15. Kada se sve stegne, izrežite na kocke i služite hladne.

Recept za posne ledene kocke sa šumskim voćem

Kocke sa šumskim voćem su pravo osveženje koje morate da probate. Ovaj savršen desert kombinuje kremastu teksturu i osvežavajuće voćne note, a sve to bez upotrebe sastojaka životinjskog porekla. Savršen su izbor za vreme posta, ali i kao ukusna i zdrava poslastica za svaku priliku – od porodičnih okupljanja do nenajavljenih gostiju.

Brzo i jednostavno pripremljene, ove kocke će oduševiti svakog, a šumsko voće daje im dodatnu dozu svežine i prirodne slatkoće. Ovaj recept je idealan za sve ljubitelje voćnih poslastica koji žele da uživaju u nečemu zdravom, a istovremeno ukusu i teksturi koja podseća na letnje uživanje. One su pravi izbor kada želite da se počastite nečim slatkim i neodoljivim.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml Imlek Oaza biljni napitak od badema
  • 50 ml biljnog ulja (suncokretovo ili drugo po izboru)
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 400 ml Imlek Oaza biljni napitak
  • 3 kašičice škroba
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g posnog kokosa (po želji)
  • 100 g biljnog margarina ili maslaca
  • 300 g šumskog voća (borovnice, maline, jagode, kupine – sveže ili zamrznuto)
  • 2 kašičice šećera (po želji)
  • 150 g biljne čokolade (bela, veganska) ili čokoladni preliv
  • 2 kašičice kokosovog ulja (opciono, za glazuru)

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilu i prstohvat soli.
  2. Dodajte Imlek Oaza biljni napitak i biljno ulje, te sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu.
  3. Izlijte smesu u podmazan pleh (dimenzija otprilike 20×30 cm) ili obložite papirom za pečenje.
  4. Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postane zlatno smeđi i dok čačkalica ne izađe suva.
  5. Ostavite biskvit da se ohladi, a zatim ga iseckajte na kocke.
  6. U šerpi pomešajte Imlek Oaza biljni napitak, skrob, šećer i vanilu. Mešajte sve sastojke dok se skrob ne rastvori.
  7. Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte, stalno mešajući, dok se krema ne zgusne (oko 5-10 minuta).
  8. Kada se zgusne, sklonite sa vatre, dodajte biljni margarin i posni kokos (ako ga koristite) i dobro promešajte dok se sve ne sjedini.
  9. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  10. Ako koristite zamrznuto šumsko voće, stavite ga u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne odmrzne i pusti sok.
  11. Ako koristite sveže voće, samo ga operite i sitno iseckajte.
  12. Dodajte šećer po želji i kuvajte voće 5-10 minuta dok ne omekša i postane kompaktnije. Ostavite da se ohladi.
  13. Ohlađeni biskvit prelijte sa kremom i rasporedite po celoj površini.
  14. Na krem stavite voćni sloj, ravnomerno rasporedite voće po kremu.
  15. Ostavite da se ohladi u frižideru najmanje 2 sata, kako bi svi slojevi bili dobro stegnuti.
  16. U maloj šerpi otopite belu čokoladu sa kokosovim uljem (ako ga koristite), mešajući dok ne postane glatka.
  17. Prelijte ohlađene kolače glazurom od bele čokolade.
  18. Ostavite u frižideru još 30 minuta da se čokolada stegne.
  19. Kada se sve stegne, izrežite na kocke i služite hladne.

Posne ledene kocke su pravi izbor za sve one koji žele da uživaju u slatkim trenucima sa porodicom, bilo da su u periodu posta ili jednostavno žele zdraviju verziju omiljenih poslastica. Kroz različite varijacije, poput klasičnih, belih ili onih sa šumskim voćem, ove kocke nude mnogo mogućnosti za prilagođavanje ukusa i želja svakog člana porodice.

Uživajte u slatkim trenucima sa porodicom, stvarajte lepe uspomene i neka posne ledene kocke postanu vaša omiljena poslastica koju ćete često pripremati, ne samo tokom posta, već i tokom celog godine. Pogledajte i recepte za druge preukusne posne kolače koji će vas očarati.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.