Ko ne voli pohovani kačkavalj? Svi uživamo u ovom delikatesu! Hrskava korica i kremasta sredina čine pohovani kačkavalj pravom poslasticom koja osvaja na prvi zalogaj. Iako pržena i pohovana hrana možda nije najzdraviji izbor i ne bi trebalo da bude svakodnevna navika, povremeno je pravo uživanje počastiti se ovim specijalitetom.
Ovom jelu se posebno raduju mališani, ali ni odrasli ne mogu da mu odole. Pratite naša uputstva i obradujte svoju porodicu savršenim pohovanim kačkavaljem iz rerne ili iz tiganja!
Klasični pohovani kačkavalj – recept
Evo jednog jednostavnog recepta za kačkavalj pohovan u prezlama koji se sprema očas posla.
Sastojci
1 Imlek iriški sir (kačkavalj)
2 jaja
100 g brašna
150 g prezle
So po ukusu
Ulje za prženje
Priprema
Priprema sira: isecite kačkavalj na kriške debljine oko 1 cm.
Priprema pohovanja: u tri odvojene posude stavite brašno, umućena jaja i prezle. Dodajte malo soli u prezle.
Pohovanje: svaku krišku kačkavalja prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, i na kraju u prezle.
Prženje: u tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite kriške kačkavalja dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
Serviranje: pohovani kačkavalj poslužite odmah dok je još topao i hrskav.
Prijatno!
Pohovani kačkavalj sa šunkom – recept
Ljubitelji mogu dodati i šunku pohovanom kačkavalju i obogatiti mu ukus.
Sastojci:
- Iriški kačkavalj – 300 g
- šunka – 150 g
- brašno – 4 – 5 kašike
- prezle – 50 g
- jaja – 2 komada
Priprema:
- Kako bi kačkavalj ostao čvrst tokom prženja, stavite ga u frižider na oko 30 minuta.
- Isecite kačkavalj i šunku na jednake komade, prema vašoj želji.
- Između dva parčeta kačkavalja stavite jedno parče šunke, stvarajući tako sendvič od sira sa punjenjem.
- Sendviče od kačkavalja prvo umočite u umućena jaja, zatim uvaljajte u brašno, ponovo u jaja i na kraju u prezle. Pržite sendviče u zagrejanom ulju na jakoj vatri sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi.
Poslužite toplo sa svežim paradajzom ili rukolom. Uživajte!
Pohovani kačkavalj iz rerne – recept
Ukoliko niste ljubitelji prženog ili želite malo zdraviju verziju ovog delikatesa, evo i recepta za koji će vam biti potrebna samo rerna!
Sastojci:
- 4 deblje četvrtaste kriške Iriškog kačkavalja
- 2 jajeta
- 2-3 kašike brašna
- 4-5 kašika prezle
- 2 kašike ulja
- so i biber
Priprema:
- Rernu zagrejte na maksimalnu temperaturu (ovo može varirati od rerne do rerne, ali preporučuje se 250° C).
- U jednoj posudi umutite jaja i ulje, pa dodajte malo soli i bibera. U drugu posudu stavite brašno, a u treću prezle. Kriške sira uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, i na kraju u prezle.
- Pohovane kriške sira poređajte u tepsiju i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite oko deset minuta ili dok prezle ne postanu zlatno smeđe. Poslužite uz salatu i prilog po vašem izboru.
Pohovani trouglići kačkavalja sa začinima
Evo i kako da pohovani kačkavalj postane ukusno i praktično toplo predjelo za različita slavlja.
Sastojci:
- 1 Imlek iriški sir (kačkavalj)
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 150 g prezli
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica aleve paprike
- So po ukusu
- Ulje za prženje
Uputstvo:
Priprema sira: Isecite kačkavalj na trouglove debljine oko 1 cm.
Priprema za pohovanje: U tri odvojene posude stavite brašno, umućena jaja i prezle pomešane sa origanom, belim lukom u prahu, paprikom i malo soli.
Pohovanje: Svaki trougao kačkavalja prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, i na kraju u začinjene prezle.
Prženje: U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite trouglove kačkavalja dok ne postanu zlatno smeđi sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
Serviranje: Pohovane trouglove kačkavalja sa začinima poslužite odmah dok su još topli i hrskavi.
Ovi pohovani trouglići kačkavalja sa začinima donose jedinstven i bogat ukus koji će obradovati vaša čula. Prijatno!