Pohovani kačkavalj – recepti i saveti za pripremu

Pohovani kačkavalj i pomfrit
  • 4
    Osoba/porcija
  • 20 min.
    Vreme spremanja
  • Lako
    Težina recepta
Sadržaj

Ko ne voli pohovani kačkavalj? Svi uživamo u ovom delikatesu! Hrskava korica i kremasta sredina čine pohovani kačkavalj pravom poslasticom koja osvaja na prvi zalogaj. Iako pržena i pohovana hrana možda nije najzdraviji izbor i ne bi trebalo da bude svakodnevna navika, povremeno je pravo uživanje počastiti se ovim specijalitetom.

Ovom jelu se posebno raduju mališani, ali ni odrasli ne mogu da mu odole. Pratite naša uputstva i obradujte svoju porodicu savršenim pohovanim kačkavaljem iz rerne ili iz tiganja!

Klasični pohovani kačkavalj – recept

Evo jednog jednostavnog recepta za kačkavalj pohovan u prezlama koji se sprema očas posla.

Sastojci

  • 1 Imlek iriški sir (kačkavalj)

  • 2 jaja

  • 100 g brašna

  • 150 g prezle

  • So po ukusu

  • Ulje za prženje


Priprema

  1. Priprema sira: isecite kačkavalj na kriške debljine oko 1 cm.

  2. Priprema pohovanja: u tri odvojene posude stavite brašno, umućena jaja i prezle. Dodajte malo soli u prezle.

  3. Pohovanje: svaku krišku kačkavalja prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, i na kraju u prezle.

  4. Prženje: u tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite kriške kačkavalja dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.

  5. Serviranje: pohovani kačkavalj poslužite odmah dok je još topao i hrskav.

Prijatno!

Pohovani kačkavalj sa šunkom – recept

Ljubitelji mogu dodati i šunku pohovanom kačkavalju i obogatiti mu ukus.

Sastojci:

  • Iriški kačkavalj – 300 g
  • šunka – 150 g
  • brašno – 4 – 5 kašike
  • prezle – 50 g
  • jaja – 2 komada

Priprema:

  1. Kako bi kačkavalj ostao čvrst tokom prženja, stavite ga u frižider na oko 30 minuta.
  2. Isecite kačkavalj i šunku na jednake komade, prema vašoj želji.
  3. Između dva parčeta kačkavalja stavite jedno parče šunke, stvarajući tako sendvič od sira sa punjenjem.
  4. Sendviče od kačkavalja prvo umočite u umućena jaja, zatim uvaljajte u brašno, ponovo u jaja i na kraju u prezle. Pržite sendviče u zagrejanom ulju na jakoj vatri sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi.

Poslužite toplo sa svežim paradajzom ili rukolom. Uživajte!

Pohovani kačkavalj iz rerne – recept

Pohovani kačkavalj, pomfrit i sos

Ukoliko niste ljubitelji prženog ili želite malo zdraviju verziju ovog delikatesa, evo i recepta za koji će vam biti potrebna samo rerna!

Sastojci:

  • 4 deblje četvrtaste kriške Iriškog kačkavalja
  • 2 jajeta
  • 2-3 kašike brašna
  • 4-5 kašika prezle
  • 2 kašike ulja
  • so i biber

Priprema:

  1. Rernu zagrejte na maksimalnu temperaturu (ovo može varirati od rerne do rerne, ali preporučuje se 250° C).
  2. U jednoj posudi umutite jaja i ulje, pa dodajte malo soli i bibera. U drugu posudu stavite brašno, a u treću prezle. Kriške sira uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, i na kraju u prezle.
  3. Pohovane kriške sira poređajte u tepsiju i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite oko deset minuta ili dok prezle ne postanu zlatno smeđe. Poslužite uz salatu i prilog po vašem izboru.

Pohovani trouglići kačkavalja sa začinima

Žena razvlači pohovani sir

Evo i kako da pohovani kačkavalj postane ukusno i praktično toplo predjelo za različita slavlja.

Sastojci:

  • 1 Imlek iriški sir (kačkavalj)
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g prezli
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So po ukusu
  • Ulje za prženje

Uputstvo:

Priprema sira: Isecite kačkavalj na trouglove debljine oko 1 cm.

Priprema za pohovanje: U tri odvojene posude stavite brašno, umućena jaja i prezle pomešane sa origanom, belim lukom u prahu, paprikom i malo soli.

Pohovanje: Svaki trougao kačkavalja prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, i na kraju u začinjene prezle.

Prženje: U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite trouglove kačkavalja dok ne postanu zlatno smeđi sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.

Serviranje: Pohovane trouglove kačkavalja sa začinima poslužite odmah dok su još topli i hrskavi.

Ovi pohovani trouglići kačkavalja sa začinima donose jedinstven i bogat ukus koji će obradovati vaša čula. Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.