Sastojci
150 ml Moja Kravica mleka 2,8%mm
1kg belog krompira
50 g Moja Kravica maslaca
1 kašičica soli
Priprema
Dobro očistite i oljuštite krompir i isecite ga na četvrtinu, odnosno na približno iste komade, kako bi se svi komadi u isto vreme skuvali. Stavite ga u šerpu, nalijte hladnom vodom, tako da prelazi otprilike dva prsta iznad krompira. Stavite da se kuva i dodajte so. Znaćete da je krompir kuvan kada ga probodete viljuškom i komad se raspada. Ukoliko ne možete da ga probodete ili on ne krene da se raspada, ostavite još malo da vri na srednjoj temperaturi.
Nakon što je krompir skuvan, upotrebite đevđir za ceđenje i ostavite ga malo kako bi ispustio višak vode, ali ne dozvolite da se potpuno ohladi. Na brži način, viška vode iz krompira se možete otarasiti kratkim vraćanjem na ringlu, nakon što ste ga procedili.
Bez vode vratite krompir i mešajte nekoliko trenutaka i tako ćete ga jednostavno “osušiti”. Nakon toga, probajte delić krompira kako biste ocenili da li je dovoljno slan, pa dodajte naseckan puter i izgnječite oba sastojka, tako da dobijete mekanu smesu. Ukoliko je potrebno, dodajte još soli i sve izmešajte.
Nakon toga, sledi dodavanje toplog Moja Kravica mleka 2,8%mm i mešanje varjačom kako biste došli do idealne teksture.
Nakon pola sata, vaš tradicionalno spremljen pire krompir je gotov.
Prijatno!