Mini koh
Sastojci:
- 4 jajeta
- Prstohvat soli
- 7 kašika šećera
- 4 kašike griza
- Pola kesice praška za pecivo
- 500ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- Kašika arome vanile
- Karamela za ukrašavanje (opciono)
Postupak: Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti sa malo soli dok ne zapene, pa dodati 4 kašike šećera. Mutiti dok ne dobijete čvrst šam.
Dodati žumanca, griz i prašak za pecivo i sjediniti spatulom.
U podmazane posudice izliti smesu (3/4 posudice napuniti) i peći na 180 stepeni, 20 – 25 min.
Dok se koh kuva skuvati pavlaku, ostatak šećera i vanilu dok ne provri.
Topao koh u posudicama probosti na nekoliko mesta viljuškom i zalivati toplom smesom kašiku po kašiku dok ne potrošite smesu. Kolač ostavite da se prohladi pa ga ukrasite karamelom i služite.
Goveđe ćufte u sosu od šampinjona
Sastojci:
- 500g mlevenog goveđeg mesa (ili mešanog)
- 50g prezli
- 2 sitno naseckana bela luka
- 1 jaje
- Kašičica soli
- Kašičica suvih začina (peršun i majčina dušica)
- Pola kašičice bibera
- Par kašika ulja (za dinstanje)
- 200g pečurki, sitno naseckanih
- 30g maslaca
- 2 čena belog luka (izgnječena)
- 3 kašike brašna
- 500ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 200ml goveđe supe
- 1 kašika soja sosa
- Puna kašika sitno naseckanog suvog peršuna
- So i biber po ukusu
Postupak: Pomešati u posudi meso, prezle, beli luk, jaje i začine. Dobro rukama izmešati sastojke pa sa blago nauljenim rukama formirati ćufte (oko 50g po jednoj). Izdinstati ih na malo ulja dok ne porumene sa svih strana i izvaditi ih iz tiganja. U istom tiganju, dodati malo ulja ako treba, izdinstati pečurke dok ne omekšaju pa ih takođe izvaditi iz tiganja. Opet u istom tiganju otopiti maslac, dodati beli luk i kratko prodinstati. Dodati brašno i dinstati dok se isto ne ugreje. Dodati pavlaku za kuvanje, supu i soja sos. Kuvati sos uz mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice dok sos ne proključa. Vratiti pečurke i ćufte u tiganj i ostaviti da se kuva (do 10 min). Posoliti i pobiberiti po potrebi pa dodati sitno naseckani sveži peršun i dobro promešati. Servirati preko pire krompira i služiti toplo.