Pileća pita sa lisnatim testom
Sastojci:
- 400g pilećeg belog mesa naseckanog na kockice
- 2 veće šargarepe, sitno naseckane
- 1 veći peršun, sitno naseckan
- Šolja graška
- 75g maslaca
- 1 crni luk, sitno naseckan
- 50g brašna
- 350ml pileće supe
- 250ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- So i biber po ukusu
- Svež peršunov list, 1 kašika sitno naseckana
- Majčina dušica, pola kašike sitno naseckane
- 500g lisnatog testa
Priprema: Obariti piletinu, šargarepu, peršun i grašak u šerpi (15min) pa procediti i ostaviti po strani. Na maslacu izdinstati luk dok ne postane staklast pa dodati brašno. Kratko prodinstati i dodati supu, pavlaku za kuvanje i začine. Kuvati na srednjoj temperaturi dok se smesa blago ne zgusne. Lisnato testo podeliti na dva jednaka dela i razviti ga oklagijom u krug. U vatrostalni tiganj, promera 27cm, postaviti na dno jednu polovinu lisnatog testa i dobro je oblikovati po ivicama tiganja. U tiganj staviti fil od barenog mesa i povrća pa preliti sosom. Preklopiti drugom polovinom lisnatog testa i dobro je pričvrstiti po ivicama za donje testo (pređite viljuškom po obodu tiganja). Napraviti par otvora na sredini testa i peći na 220 stepeni 35 minuta (poslednjih 20 minuta pecite prekriveno sa alu folijom). Ostavite da se prohladi desetak minuta pa služite.
Kolač sa kruškama i orasima
Sastojci:
- 200g brašna
- 130g šećera
- 40g kakao praha
- Kašičica praška za pecivo
- Kašičica cimeta
- Pola kašičice soli
- 1 jaje
- 250ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 110ml ulja
- 90g krupno naseckanog oraha
- 3 kruške
Postupak: Pomešati suve sastojke (brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, cimet i so) u posudi i ostaviti po strani. Umutiti jaje, pavlaku za kuvanje i ulje pa krenuti sa postepenim dodavanjem suvih sastojaka. Dodati 60g krupno naseckanih oraha u smesu, pomešati i izliti u pravougaoni kalup. Oljuštiti 3 kruške, iseći im donji deo i zaroniti ih u smesu. Posuti smesu sa preostalim orahom i peći na 200 stepeni 50min. Po potrebi prekriti kruške folijom u drugoj polovini pečenja kako ne bi izgorele.
Krmenadle sa sosom od jabuka
Sastojci:
- 500ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 2 jabuke
- Malo sveže žafije
- 1/2 kašičice šećera
- Pola kašičice cimeta
- So i biber po ukusu
- 4 svinjske krmenadle
- Malo ulja za dinstanje
- 2 kašike maslaca
- 1 crveni luk, naseckan
- 3 kašike senfa
- 20g brašna
Postupak: Oljuštene jabuke, očistiti od semenki i naseckati na kocke. U manju šerpu sipati pavlaku za kuvanje, ubaciti jabuke i začine (žalfiju, šećer, cimet, so i biber) i kuvati do 20min dok jabuke ne omekšaju. Krmenadle začiniti i na malo ulja izdinstati u tiganju i ostaviti po strani. U isti tiganj dodati maslac i izdinstati luk dok ne postane staklast. Dodati senf i brašno i mešati desetak sekundi. Uliti prokuvane jabuke sa pavlakom (žalfiju izbaciti) i mešati dok se smesa ne zgusne. Začiniti po potrebi i servirati uz krmenadle i prilog po izboru.