Ako ste se dvoumili između ovog recepta i recepta za Zaher tortu, biće vam teško da donesete odluku. U oba recepta idu fino umućena sveža jaja, omekšali maslac, puno kvalitetne čokolade…Jedini način da se odlučite između ove dve poslastice jeste da se zapitate da li će vam uz ovoliko čokolade nedostajati i džem od kajsija? Ako hoće, onda treba da napravite Zaher tortu.
Ili pak NE! Možete i ovaj kolač da servirate uz džem od kajsija, ili uz sveže kajsije kad im je sezona! Bilo kako bilo, znaćete da čokolada i maslac uvek pobeđuju kad su zajedno.
Sastojci
4 jaja (razdvojiti belanca i žumanca)
200 g Moja Kravica maslaca
100 g šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
Pola praška za pecivo
500 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake
100 g mlečne čokolade
100 g čokolade za kuvanje ili crne čokolade
Priprema
U jednoj posudi umutite maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi. U drugoj dobro izmešajte žumanca i šećer, pa sipajte u maslac i promešajte da se sjedini. U ovo dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa izmešajte. Umutite čvrst sneg od belanaca i dodajte ga u testo, ali kašikom. Pecite u kalupu za tortu na 180°C. Koru izvadite iz rerne da se potpuno ohladi.
Moja Kravica Kuhinjica slatku pavlaku sipajte u posudu i zagrejte, ali pazite da ne proključa. Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na komade. Mešajte dok se čokolada ne istopi i prelijte preko ohlađene kore. Stavite kolač u frižider da se potpuno ohladi, pa isecite i poslužite.
Savet: Čokoladni kolač perfektno ide ne samo uz kajsije i džem od kajsija već i uz sladoled od vanile. Ne propustite da isprobate tu kombinaciju!