Zapečene makarone – recepti za testenine iz rerne

Sadržaj

Hrskave spolja i mekane iznutra, zapečene makarone mame poglede i bude sva čula na kojoj god trpezi da se pojave!

Bilo da ste ljubitelji intezivnijih ukusa ili preferirate neutralnije obroke, zapečena testenina odgovoriće na vaše zahteve. Jednostavna za pripremu, neodoljivo ukusna i primamljivog izgleda, zapečena pasta osvojila je srce mnogim gurmanima.

Ako vam je ponestalo ideja u kuhinji, a tražite recepte koje ćete spremiti uz svega nekoliko sastojaka na brz i jednostavan način, nastavite da čitate naš tekst i pronađite inspiraciju. Recepti koje smo vam pripremili zadovoljiće sva vaša čula!

Ukoliko želite da pronađete neodoljive recepte za špagete, sosove i druge testenine bez pečenja, pročitajte naš tekst na tu temu.

#1 Zapečene makarone sa sirom – recept za ljubitelje klasike

Makarone sa sirom pečene u rerni omiljene su među ljubiteljima klasičnih jela koja se brzo spremaju, te su idealna opcija za brzi ručak.

Potrebno vam je svega nekoliko kvalitetnih sastojaka, malo truda i veštine i na vašem tanjiru će se naći obrok koji budi sva čula! Za recept za zapečene makarone sa sirom potrebne su vam pre svega testenine željenog oblika, a naša preporuka su pene, uz koje ćete dobiti najbolje rezultate.

Neizostavni sastojak za ovaj recept je naravno njegovo visočanstvo – sir!

Za pun ukus i optimalnu slanoću, Grekos sir je idealan izbor. Ovaj sir ćete jednostavno izgnječiti viljuškom, te će filu za makarone dati idealnu teksturu. Intezivan ukus Grekos sira doprineće slanoći testenina i pružiti im savršen ukus kojem ćete teško odoleti!

Sastojci:

Priprema:

Makarone stavite u ključalu i posoljenu vodu da se kuvaju dok ne postanu al dente, po uputstvu koje ćete pročitati na pakovanju. U jednoj posudi umutite jaja, a zatim dodajte Grekos sir i dobro ga izgnječite viljuškom. Ukoliko smesa nije slana po vašem ukusu, dodajte i malo soli, zatim i ulje pa sve dobro promešajte.

Kada su se makarone skuvale, procedite ih toliko da ostane malo vode, zatim stavite u nauljanu tepsiju i prelijte smesom tako da je svuda ima ravnomerno. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 20 minuta. Zapečene makarone sa sirom su gotove kada poprime zlatno braon nijansu korice. Ukoliko volite više pečene, pojačajte rernu pred sam kraj obrade. Ova količina dovoljna je za 3 osobe.

Poslužite ih tople i uživajte u neodoljivom šmeku sira!

#2 Zapečene makarone sa mlevenim mesom – zasitan obrok bogatog ukusa

Da li uživate u jelima pripremljenim sa mlevenim mesom?

Ako je vaš odgovor da, onda je recept za zapečene makarone sa mlevenim mesom pravi izbor za vaš dnevni meni. Nekoliko sastojaka i jednostavni koraci za pripremu učiniće zapečene makarone sa mesom vašim omiljenim receptom.

Sastojci:

Priprema:

Prvi korak u pripremi jeste kuvanje testenine po uputstvu sa pakovanja. Naša preporuka je da odaberete pene ili popularne elbou makarone. Zatim operite, očistite i narendajte šargarepu.

Dobro zagrejte ulje, pa stavite mleveno meso da se prži uz mešanje. Kada malo promeni boju, dodajte narendanu šargarepu, začinite po ukusu, sipajte malo vode i dinstajte 15-ak minuta na srednjoj temperaturi.

Kada su makarone skuvane, ocedite ih tako da ostane malo vode, pa više od pola njih stavite u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu činiju, a preko rasporedite meso. Zatim sipajte paradajz sok, pa ostatak makarona. U jednoj posudi umutite jaja, dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i jogurt, dobro izmešajte pa prelijte makarone. Ovaj završni korak savršeno će sjediniti sve sastojke i zapečenim makaronama sa mlevenim mesom dati neodoljiv ukus!

Zagrejte rernu na 180 °C i pecite oko 30 minuta. Kada gornji sloj poprimi tamniju nijansu, vaša zapečena testenina sa mlevenim mesom je spremna!

#3 Zapečene makarone sa mlevenim mesom i bešamel sosom – recept za prave gurmane

Još jedna varijacija koju nude recepti za zapečene testenine koja je očarala mnoge, jeste kombinacija mlevenog mesa i bešamel sosa.

Da li ste već probali neki specijalitet sa ovim sosom?

Neodoljivo kremast, punog mlečnog ukusa, bešamel sos probudiće sva vaša čula, a još kada se pomeša sa mlevenim mesom i testeninom – postiže se pun pogodak!

Sastojci:

  • 500 g makarona
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 1 kašika crvene, mlevene paprike (po ukusu, može i manje)
  • malo ulja

Sastojci za bešamel sos:

Priprema:

Zapečena pasta sa mlevenim mesom i bešamel sosom priprema se na jednostavan način.

Prvi korak je kuvanje testenine – stavite ih u ključalu slanu vodu i kuvajte po uputstvu sa pakovanja dok ne postanu al dente. Nakon toga, sitno iseckajte crni luk i prodinstajte ga na zagrejanom ulju, na srednjoj temperaturi, dok ne poprimi zlatnu nijansu. Ubacite mleveno meso, začinite paprikom i drugim začinima po ukusu, dodajte malo vode i dinstajte dok ne ispari.

U drugu posudu stavite Moja Kravica maslac da se istopi, zatim uz mešanje postepeno dodajte 2 kašike brašna i nastavite sa mešanjem dok ne požuti. Sklonite sa ringle, dodajte mleko, pa vratite na srednju temperaturu i nastavite sa mešanjem dok se smesa ne zgusne poput jogurta.

Skinite sa ringle, u vatrostalnu činiju nalijte skuvanu i oceđenu testeninu (može ostati malo vode), preko naređajte mleveno meso, tako da ga svuda ima i na kraju prelijte bešamel sosom. Trapist isecite na listove, prekrijte celom površinom i stavite da se peče oko 20 minuta na 200 °C.

Uživaćete u neodoljivoj kombinaciji mlevenog mesa i bešamel sosa!

#4 Zapečene pizza makarone – neobična kombinacija ukusa

Kombinacija sastojaka za picu i testenine?

Može!

Poznato je recepti za zapečene makarone dozvoljavaju kombinovanje najraznovrsnijih sastojaka, a ovaj izvanredan recept samo je jedan od primera za to. Zapečena testenina imaće sjajan ukus nalik dobro poznatom italijanskom specijalitetu, a dobra vest je da vam za preukusne zapečene pizza makarone ne treba mnogo veština!

Sastojci:

  • 400 g makarona po izboru
  • 300 g šampinjona
  • 150 – 200 g ćureće šunke (ili druge šunke po izboru)
  • 200 g Trapista
  • kečap po ukusu
  • malo Moja Kravica maslaca
  • 2 jaja
  • 1 čaša Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • malo soli i origana

Priprema:

Prvi korak za recept za pizza makarone jeste kuvanje testenine po uputstvu sa pakovanja. Zatim je procedite i isperite hladnom vodom. Dok se testenina kuva možete pripremiti i termički obraditi ostale sastojke. Šunku narendajte ili iseckajte na kockice, pečurke dobro operite i iseckajte na listiće i krupnije izrendajte kačkavalj.

Na malo ulja izdinstajte pečurke dok se ne “opuste” i malo promene boju, a zatim ih sklonite sa ringle. Skuvanu testeninu, pečurke, šunku i ½ kačkavalja sjedinite i promešajte, pa sipajte u maslacem premazanu tepsiju ili vatrostalni sud. Preko sipajte kečap po želji i pospite ½ preostalog kačkavalja.

Dobro umutite jaja i Moja Kravica pavlaku za kuvanje, posolite sos i sipajte preko makarona. Ova kombinacija daće sjajan ukus ovom jelu i perfektno sjediniti sve sastojke. Kada ste sve prelili, dodajte preostao narendan kačkavalj i pospite origanom.

U rerni zagrejanoj na 200 °C pecite dok specijalitet ne poprimi zlatnu nijansu i dobije prepoznatljivu koricu.

Ukoliko ste u potrazi za još nekim jelima neodoljive arome sa pavlakom za kuvanje, pročitajte naš tekst na tu temu i inspirišite se!

#5 Zapečena testenina sa piletinom i prazilukom – ukus kome nećete odoleti

Da li ste ljubitelji pilećeg mesa?

Piletina je deo brojnih specijieteta sa naših prostora, a mnogima je favorit i u kombinaciji sa pastom.

Hrskava korica zapečene testenine i sočna unutrašnjost ispunjena najfinijim belim mesom čine da već pri prvom zalogaju uživate u ovom specijalitetu.

Sastojci:

  • 400 g elbou makarona
  • 300-350 g pilećeg filea
  • 50 – 100 g Iriskog sira (po ukusu)
  • 200 ml Moja Kravica svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
  • 2 praziluka
  • 2 kašike brašna
  • oko 50 g Moja Kravica maslaca
  • so, biber i drugi začini po izboru

Priprema:

Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi po uputstvu sa pakovanja. Dok se one kuvaju, pripremite praziluk, kačkavalj i piletinu – iseckajte je na kocke i stavite da se dinsta na zagrejanom ulju. Praziluk dobro operite, i iseckajte sitno, te dodajte polu pripremljenoj piletini. Kada se praziluk delimično izdinsta dodajte malo vode, biber, so i druge začine po izboru. Kačkavalj narendajte na krupnije trake.

Ako ste ogladneli od predivne arome praziluka, ne brinite, vaša zapečana testenina sa piletinom je uskoro gotova!

Sve što vam je preostalo jeste priprema sosa, a potom i pečenje. Staviti malo više maslaca tako da kada se otopi prekrije dno tiganja. Na zagrejan maslac, na srednjoj temperaturi dodajte brašno sve vreme mešajući kako ne bi zagorelo. Potom sipajte mleko, mešajte dok se sastojci ne sjedine i dodajte narendan kačkavalj, pa mešajte dok ne postignete adekvatnu gustinu (kao jogurt).

Testeninu, praziluk i piletinu sipajte u vatrostalnu posudu, dobro promešajte i prelijte sosom tako da dospe do svih delova činije i obuhvati sve sastojke. U rerni zagrejanoj na 250 °C pecite dok specijalitet ne poprimi zlatnu nijansu!

Prijatno!

Imlek mlečni proizvodi tu su da svakom vašem receptu daju jedinstvenu teksturu, neodoljiv ukus i isprate vas u svim vašim kulinarskim poduhvatima! Nadamo se da su vam naši recepti probudili apetit i želju za pravim majstorijama u kuhinji.

Sada ste spremni da uz kvalitetne sastojke, malo truda i najprimamljiviji recept za zapečene makarone sa naše liste, kreirate specijaltete neodoljivog ukusa i izgleda!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.