Šta je organska hrana i koje su njene prednosti

Organska hrana je termin koji koristimo da objedinimo namirnice koje su nastale u organskoj proizvodnji, odnosno koje su nastale određenim i kontrolisanim procesom. Organske namirnice se uzgajaju u potpuno prirodnom okruženju, a tokom njihovog uzgoja se ne smeju dodavati različite hemikalije, hormoni, antibiotici ili genetski modifikovani organizmi.

Generalno, organska hrana mora biti lišena svih vrsta aditiva i pri proizvodnji i pri pakovanju i dristribuiranju namirnica. 

Najčešća organska hrana koju ljudi kupuju jesu: voće, povrće, meso i mlečni proizvodi. Na potrebe tržišta za kvalitetnim namirnicama organskog porekla, Imlek je odgovorio Bello porodicom proizvoda od organskog mleka.

O  tome kako nastaju organski proizvodi, kako izgleda proces proizvodnje i zašto organske namirnice treba staviti ispred onih koji to nisu otkrivamo u tekstu koji sledi. 

Gde se i kako uzgaja organska hrana? 

Da bi određene namirnice bile klasifikovane kao organske, potrebno je da se uzgajaju u posebno propisanim uslovima. Kao što smo naveli u uvodu, ona je lišena hemikalija koje se koriste za uzgoj biljaka, kao i antibiotika i hormona koji su češće u upotrebi prilikom uzgoja životinja. 

Za organski gajeno povrće i voće koristi se stajsko đubrivo, lišeno svih pesticida i aditiva koji se dodaju kako bi se podstakao rast biljnih kultura.  

Organski proizvodi biljnog i životinjskog porekla takođe se gaje u kontrolisanim prirodnim uslovima. To znači da se biraju nezagađeni krajolici prirode, i da se vodi računa o zemljištu i vodama koje će se koristiti za uzgoj. 

Ono što je, takođe, važno napomenuti jeste da uzgajanje hrane u skladu sa prirodom, odnosno organsko uzgajanje, vraća prirodi njena dobra, pa se tako za uzgoj organske hrane troši daleko manje prirodnih resursa, smanjuje se zagađenje vazduha, i strogo se vodi računa o životnoj sredini. 

Na koji način vodimo računa o životnoj sredini koristeći EKO ambalaže pročitajte ovde.

Uzgajanje mikro bilja

Organsko mleko Bello - u dosluhu sa prirodom

Proizvodi iz porodice Bello nastali su kao naš odgovor na vašu potrebu da sebi priuštite najprirodniji ukus organski dobijenog mleka. 

Bello organsko mleko, kao i organski jogurt iz ove grupe proizvoda dobijeni su od sirovog organskog mleka. Njega daju krave koje uživaju u slobodnoj ispaši i životu na farmi prekrivenoj organskom travom. Takođe, ove krave se hrane organskom stočnom hranom, a zemljište na kom se nalaze nije tretirano hemijski.

Zakon o organskoj proizvodnji Republike Srbije, u skladu sa EU normama, jasno propisuje pravila koja je potrebno ispratiti kako bi se proizvod nazvao organskim. Bello organic mleko proizvodi se prema svim tim načelima, i zasluženo nosi oznake Organic, BIO i ECO, koje mogu nositi isključivo potpuno organski proizvodi.  

Organsko mleko Bello, kao i svi proizvodi od njega nam dolazi sa organske farme muznih krava u Čurugu nadomak Novog Sada, što je najveća organska farma muznih krava u čitavoj Evropi. 

Da li organski proizvodi imaju veći broj nutrijenata? 

S obzirom na to da se organski proizvodi uzgajaju u posebnim uslovima, postavlja se pitanje da li voće, povrće, mleko, jaja i meso nastali organskim putem imaju veći broj nutrijenata, nego iste ove namirnice koje nisu dobijene organskom proizvodnjom. 

Ovom temom bavila su se različita istraživanja, kako bi se uvidelo da li je i zašto je organska hrana bolji izbor od one koja to nije.  Kada su se organske namirnice uporedile sa onima koje to nisu rezultati su pokazali da namirnice organskog porekla jesu nutritivno bogatije.

Organski gajene biljke bogatije su antioksidansima i vitaminima 

Više različitih studija došlo je do zaključka da organska hrana generalno sadrži antioksidanse i određene mikronutrijente u većoj meri nego neorganska hrana. Tako je recimo izneta teza da organski proizvodi imaju više vitamina C i cinka. 

Sve o važnosti vitamina C možete pročitati u tekstu na ovom linku

Kada su antioksidansi u pitanju, neke studije pokazuju da su za čak 69% prisutniji u organskim, nego u neorganskim namirnicama. 

Konkretno, rađena su istraživanja na organski gajenom bobičastom voću i organski gajenom kukuruzu, a rezltati su pokazali da u ovim organskim namirnicama ima 58% više antioksidanasa i 52% više vitamina C. 

Dalje, istraživanja su pokazala da ukoliko biste konzumirali samo organsko voće, povrće i žitarice, obezbedili biste dodatne antioksidanse u svojoj ishrani - efekat bi bio kao da ste pojeli još jednu porciju voća/povrća u toku nedelje. 

Antioksidansi su u većem broju zastupljeni u organskoj hrani zato što ova hrana nije prskana pesticidima i drugim hemijskim supstancama, te sama mora da se brani od negativnih spoljnih uticaja zbog čega proizvodi veći broj antioksidansa. 

Organske namirnice imaju niži nivo nitrata

Istraživanja su pokazala da organske namirnice imaju 30% manje nitrata nego neorganska. Ovo je važno zato što je nauka dovela u vezu visok nivo nitrata sa povećanim rizikom od nastanka kancera i pojave stanja koje se naziva methemoglobinemija - bolest koja pogađa mališane, i koja dovodi do smanjene mogućnosti tela da apsorbuje kiseonik.

Upravo smanjeno odsustvo ove štetne supstance, jeste ono što mnogi izdvajaju kao jedan od benefita organske hrane. 

Organsko mleko, mlečni proizvodi i meso imaju kvalitetnije masne kiseline 

Organsko mleko i mlečni proizvodi dobijeni organskom proizvodnjom mogu sadržati veći nivo omega 3 masnih kiselina i nešto viši nivo vitamina E. 

Ovaj podatak se pokazao kao tačan i kada se ispitivalo organski uzgajano meso. U čak 67 studija pokazano je da organsko meso ima viši nivo omega 3 masnih kiselina, i nešto niži nivo zasićenih masti koje konvencionalno meso ima u većoj količini. 

Imajući u vidu da je veći unos omega 3 masnih kiselina vrlo blagotvoran za naš organizam, i da smanjuje rizik od karidovaskularnih bolesti, jasno je da organski dobijene namrinice životinjskog porekla zaista imaju blagu prednost u odnosu na neroganske. 

Osnovna prednost: organska hrana ima manji broj hemikalija

Kao što postoje studije koje su istakle nutritivne benefite organske hrane, tako postoje i one koje ne pronalaze velike razlike kada je u pitanju broj nutrijenata, ipak ono oko čega se svi slažu i što je neosporno najveća prednost koju organska hrana ima - to je odsustvo veštačkih aditiva i hemikalija. 

Kako i sama istraživanja pokazuju, konzumiranje organske hrane zaista smanjuje izloženost našeg organizma različitim pesticidima i antibioticima koji se dodaju za uzgoj biljaka i životinja. 

Jagode u rukama

Organski proizvodi prodaja - kako da znate da kupujete zaista organsko?

Organski proizvodi se prodaju na sve većem broju lokacija: od standardnih supermarketa, zdravih hrana, do posebnih radnji namenjenih samo za ovakvu hranu. Ipak, jedina garancija da kupujete zaista organski proizvod jeste deklaracija, koju vam savetujemo da pročitate kako biste znali da li je ono što kupujete zaista organsko. 

Ovo se odnosi na sve upakovane proizvode koje možete pronaći na tržištu, vodite računa o tome šta je napisano, jer možete pronaći neke od tri moguće varijante: 

  • 100% organsko - proizvod potpuno napravljen od organskih sastojaka
  • Organsko - bar 95% sastava je organsko 
  • Napravljeno sa organskim sastojcima - znači da je oko 70% sastojaka organsko 

Ovo su brojke prihvaćene u Americi, a kojih se pridržavamo i mi u Evropi. Što se tiče konkretno naše zemlje, koristimo logo na kome piše “Organski proizvod” kako bismo označili organsku hranu sa naših prostora. 

Prednost koju organska hrana ima je svakako netretiranost hemikalijama, kao i pun, autentičan ukus namirnica koji podseća na neka minula vremena. Ipak, glavna mana je činjenica da morate biti oprezni pri izboru zaista organskih proizvoda, i da birate kome verujete. 

Kao brend sa dugogodišnjom tradicijom u donošenju kvalitetnih i zdravih namirnica na vašu trpezu, Imlek je tu da vam pruži i organsko i zdravo i ukusno!

Izvori

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-organic-food

https://www.healthline.com/health-news/organic-food-good-for-you-profitable-for-farmers-060115