Prirodne maske za lice sa jogurtom – benefiti i recepti

Sadržaj

Prirodne maske za lice prema dosadašnjim saznanjima potiču još iz vremena Starog Egipta, a i sama Kleopatra ih je obožavala!

Od Drevnog Egipta, preko Stare Kine i Viktorijanske ere do danas, svet i društvo potpuno su se promenili, ali potreba za lepim, negovanim izgledom ostala je ista.

Iako su danas najčešći izbor za negu produkti kozmetičke industrije, u čiji sastav uglavnom uulaze veštački sastojci, popularnost prirodnih maski ne jenjava.

Čak se poslednjih godina primećuje i trend većeg okretanja prirodi i potrebe čovečanstva za ponovno spajanje sa svojim izvornim okruženjem. Vreme u prirodi, zdrava ishrana, pa i nega prirodnom kozmetikom u sve većoj meri postaju izbor savremenih ljudi, a praktikovanje zdravih navika svako obavlja na “svoj” način.

Da li ste znali da se na različitim krajevima sveta upotrebljavaju drugačije namirnice za pripremu prirodnih maski za lice?

Ove namirnice biraju se skladno podneblju, ali i tradiciji.

Dok je u Kini pirinčano mleko najpopularniji proizvod za kućnu negu, u Africi šea buter, kod nas su to med, jaja i jogurt, namirnice koje su tipične za naše podneblje. Kod nege iz kuhinje najbolje od svega je što sve potrebne sastojke uglavnom imamo u kuhinji!

Osim recepata za savršena jela, dame iz celog sveta tako od baka nasleđuju i one za pripremu blagotvornih maski za lice, koje čine prava čuda za njihovu kožu! Prirodne maske za lice zato su i deo rituala, pa i tradicije i kulture jednog društva.

U tome je i najveća lepota prirodnih maski za lice – one su mnogo više od “obične” nege.

No, pređimo na glavnu stvar – omiljene prirodne maske za lice sa jogurtom i njihove benefite.

Balans+ probiotski jogurt u službi lepote – benefiti maske sa jogurtom

Već znate da je klinički dokazano da Balans+ probiotski jogurt poboljšava varenje posle samo 10 dana konzumacije, a zdrav sistem organa za varenje umnogome utiče i na zdravlje čitavog organizma, pa čak i na osećaj zadovoljstva.

Naš jogurt ima i fenomenalan ukus, blago-kiselkast, koji odlično ide uz najrazličitije obroke, te je već mnogima postao sastavni deo doručka i večere.

Ono što možda niste znali je to da Balans+, osim što je saborac u kvalitetnoj ishrani, može biti i savršen dodatak u rutini nege!

Jogurt je jedna od najpopularnijih namirnica za pravljenje prirodnih maski za lice.

Pre nego što saznate najbolje recepte za maske za lice sa jogurtom, važno je da znate i zbog kojih se tačno benefita on koristi u svrhu nege, odnosno šta možete očekivati od prirodne maske za lice sa jogurtom.

Maska za lice sa jogurtom – osvežavajući efekat

Kada je u pitanju jogurt, maska za lice na kožu će delovati, pre svega – osvežavajuće.

Posebno ako jogurt uzmete direktno iz frižidera i napravite hladnu masku za lice. Tada će ona delovati i kao neka vrsta adstrigenta – suziće pore i smanjiti nadutost. Tako se jogurtom u maski postiže svež i odmoran izgled, pa je zato on posebno dobar u ulozi jednog od sastojaka jutarnje prirodne maske za lice, kod koje je osvežavajući efekat posebno važan.

Devojka koja je na polovini lica namazala jogurt

Prirodna maska – jogurt za blagi piling lica

Jogurt u maski uradiće i blagi piling – eksfolijaciju, odnosno prirodno odstraniti mrtve ćelije sa površinskog sloja kože. Na ovom efektu jogurt se može zahvaliti sastavu bogatom mlečnom kiselinom, čiji se ekstrakt često koristi i u veštačkoj kozmetici, baš u svrhu eksfolijacije. Tako jogurt nežno otapa mrtve ćelije i za sobom ostavlja čisto lice.

Prirodna maska sa jogurtom za hidrataciju kože lica

Kad koži zafali hidratacije, ona to obično pokazuje suvoćom, beživotnim izgledom, perutanjem i sličnim simptomima. Jogurt može rešiti i ovaj problem. Naravno – ne u potpunosti, ali barem će na kratko olakšati “muke” suve kože lica. Naime, mlečna mast, pa i kiselina, imaju i moć hidratacije.

Jogurt u maski kao agent protiv manjih nepravilnosti

S obzirom da jogurt sadrži i cink, kao i druge minerale, on je dobar i za upalne procese na koži, te može rešiti i manje nepravilnosti kao što su površinske akne ili blage iritacije.

Osim toga, jogurt sadrži i antioksidanse koji su poznati kao borci protiv slobodnih radikala, te može sprečiti da oni nanesu dalju štetu koži. Mlečna kiselina ima i antigljivična svojstva, pa jogurt može biti sjajan saborac u borbi protiv gljivičnih infekcija kože lica.

Maska za lice sa jogurtom posle sunčanja

Sigurno Vam je baka barem jednom pred putovanje na more napomenula da se obavezno namažete jogurtom ako izgorite!

Naime, cink iz jogurta može umiriti kožu i sprečiti osećaj “gorenja” kože i blagog svraba koji je čest simptom sunčanih opekotina. Cink može potpomoći i redukciju crvenila i upale kože, pa i izbalansirati prirodne masti kože. Ipak, savetujemo da se u ovom segmentu ne oslanjate na jogurt. Opekotine radije sprečite, nego lečite!

Probiotici za lice – novi trend u svetu kozmetike

Sigurno ste poslednjih godina primetili novi trend u svetu kozmetičke industrije i to da sve više kozmetičkih proizvoda ima probiotsko svojstvo. Svi blagotvorni efekti probiotika iz jogurta po digestivni trakt već dugo su poznati, ali dejstvo probiotika u službi lepote tek se otkriva!

Naime, probiotici mogu potpomoći borbu protiv akni, upale, eckema, rosacee, pa čak i psorijaze. Osim toga, oni mogu imati pozitivnog efekta na jačanje prirodne kožne barijere, a što je ona jača – to će manje vode koža izgubiti, te biti hidriranija.

Dobre bakterije osnaživanjem kože mogu potpomoći i njenoj prirodnoj produkciji kolagena, te tako posredno uticati na prevenciju pojave bora i ublažiti postojaće znake starenja.

Naravno – nema te veštačke, a ni prirodne maske za lice koja će imati ogromne efekte i dovesti kožu lica do savršenstva, pa to svakako ne može učiniti ni maska sa jogurtom. Ipak, ovaj ritual može učiniti kratkotrajne, pozitivne promene, a Vaša koža će vam na uključivanju jogurta u negu biti zahvalna!

Pa, kako napraviti te divne, prirodne maske za lice sa jogurtom?

Prirodne maske za lice sa jogurtom – recepti i ideje

Recepti za prirodne maske za lice uglavnom sadrže svega nekoliko prirodnih sastojaka i odlikuju se vrlo jednostavnim načinom pripreme. Svaki recept, zavisno od sastojaka, rezultiraće maskom koja može imati sasvim različite efekte po kožu lica, a i preporučljive su za drugačije tipove kože.

Neki od recepata posebno se izdvajaju po popularnosti koju uživaju. Nekoliko dobrih recepata za prirodne maske za lice sa jogurtom saznajte u narednim pasusima!

Kafa i jogurt – maska za čišćenje i hidrataciju lica

Ukoliko imate osećaj kao da Vaša koža traži čišćenje i uklanjanje mrtvih ćelija sa površinskog sloja kože lica, a istovremeno i hidrataciju – predlažemo bogatu masku za lice koja će omekšati kožu, uraditi blagi piling, te je očistiti i bogato nahraniti istovremeno.

Struktura turske kafe idealna je za piling, a kafa odlično na kožu deluje i kao prirodni stimulator cirkulacije i osim za čišćenje, dobra je i za ispravljanje sitnih nepravilnosti na licu.

Sastojci za masku za lice sa jogurtom i kafom

Za ovu masku potebno je svega nekoliko sastojaka:

  • ¼ Šolje Balans+ probiotskog jogurta,
  • Kašičica meda,
  • Kačićica turske kafe

Priprema i nanošenje maske za lice sa kafom i jogurtom

Kašičicu kafe dodajte u jogurt i promešajte. Smesa ne bi trebalo da bude previše vodenasta, ali ni gusta. Dodajte u smesu i kašičicu meda i izmešajte dok se med u potpunosti ne sjedini sa ostalim sastojcima.

Nanesite masku na lice nežnim, kružnim pokretima. Ostavite je na licu desetak minuta i isperite prijatnom, mlakom vodom. Pri ispiranju možete koristiti nežne, kružne pokrete – ovo će dodatno “ispilingovati” lice. Što je Vaša koža osetljivija – preporučuje se da prema njoj budete nežniji. Obrišite lice čistim peškirom i nanesite hidratantnu kremu.

Prirodna maska za lice sa jogurtom i avokadom za suvu kožu

Devojka koja prsima nanosi prirodnu masku za lice od jogurta

Suva koža zahteva posebno bogatu negu, a nema sumnje da će joj maska sa avokadom, koji i sam ima raskošan nutritivni sastav, i jogurtom posebno prijati i nahraniti je. Evo kako da je napravite.

Sastojci za masku za lice sa jogurtom i avokadom

Za ovu masku potebno je svega nekoliko sastojaka:

  • ¼ Šolje Balans+ probiotskog jogurta,
  • Kašičica maslinovog ulja,
  • ½ Avokada.

Priprema i nanošenje maske za lice sa avokadom i jogurtom

Izgnječite polovinu avokada viljuškom dok ne dobijete kašastu smesu. Sipajte zatim kačičicu maslinovog ulja i dobro promešajte. Dodajte malo Balans+ jogurta i mešajte smesu dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Nanesite masku na lice kao kremu. Ova maska nije dovoljno gusta da bi nepomično stajala na koži, pa savetujemo da legnete tokom nošenja maske i držite glavu u horizontalnom položaju. Ne nosite ništa u čemu bi vam bio problem da se isflekate. Držite masku na licu do 20 minuta, a zatim temeljno isperite mlakom vodom.

Maska sa kiselim mlekom i žumancetom za negovanje kože lica

Ukoliko imate osećaj da Vaša koža lica pati od nedostatka prekopotrebnih nutrijenata i imate želju da je nahranite i pružite joj tretman kakav zaslužuje – priuštite joj prirodnu masku za lice od Balans+ kiselog mleka i žumanca!

Žumance će prodreti kroz površinski sloj kože lica taman toliko da je nahrani proteinom i zajedno sa kiselim mlekom delovaće tako da za sobom ostavi nežnu i mekanu kožu lica.

Sastojci za masku za lice sa žumancetom i kiselim mlekom

Za ovu masku potebno je svega nekoliko sastojaka:

  • ¼ Balans+ kiselog mleka,
  • 1 žumance,
  • Kašičica meda

Priprema i nanošenje maske za lice sa kiselim mlekom i žumancetom

Izgnječite žumance viljuškom. Sipajte zatim kačičicu meda i dobro promešajte. Dodajte malo Balans+ kiselog mleka i mešajte smesu dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Nanesite masku na čisto lice nežnim, kružnim pokretima. Ovo će podstaći cirkulaciju, blago izmasirati lice i omogućiti mu da bolje upije sve blagotvorne sastojke, dok će kiselo mleko nahraniti kožu, a probiotici iz njega dodatno je ojačati.

Držite masku na licu oko 10 minuta. Isperite je mlakom vodom, obrišite lice i nanesite hidratantnu kremu.

Važna napomena o prirodnoj kućnoj nezi

Kao što se kod veštačke kozmetike nikad ne može znati kako će čija koža odreagovati, tako je i kod prirodne. Iako važi za bezbednu i blagotvornu, nega lica iz kuhinje nekad može zasmetati Vašoj koži lica. Preciznije – moguće je da će joj neka namirnica ili njen sastav manje ili više prijati.

Ukoliko osetite i najmanje peckanje, svrab ili sličnu neprijatnost tokom nanošenja ili držanja maske na licu – odmah isperite masku. Takođe, pratite kako Vaša koža reaguje na namirnice nakon korišćenja maski. Tako ćete najbolje otkriti koje namirnice joj prijaju, a koje smetaju, a možda osmislite i svoj recept prirodne maske za lice koju ćete obožavati!

Koliko često treba nanositi prirodne maske za lice?

Zavisno od tipa kože, preporučuje se da prirodne maske za lice upotrebljavate u različitom intenzitetu. Osetljiva koža lica, kao i problematična, uglavnom je manje tolerantna na eksperimentisanje sa kozmetičkim ritualima, dok su normalna, suva i masna koža lica najčešće najzahvalnije za tretiranje.

Optimalni intenzitet nanošenja prirodnih maski za lice je jedanput nedeljno, ali mnogima će prijati i češće, nekima ređe. Slušajte svoju kožu – ona će najbolje umeti da Vam kaže šta joj najviše prija i u kolikoj meri.

Pa, koju masku ćete Vi prvo pripremiti?

Dok je držite, mogli biste i da pojedete voćku, pustite omiljenu muziku ili upalite mirišljavu sveću. Ovako se ritual nege upotpunjava i doseže svoj vrhunac, a nikad dosta prirodnih rituala nege i brige o sebi, zar ne?

Prirodni rituali nege i briga o sebi kroz zdrave navike

Svaka dama zaslužuje negovan i lep izgled.

Zaslužuje vreme za sebe, za podsticanje svoje unutrašnje i spoljašnje lepote. Upravo u tom vremenu, ritualima, posvećivanju sebi i zadovoljstvu koje iz istog proističe je i tajna obožavanja i čestog primenjivanja navika koje stvaramo radi nege, među kojima su i same prirodne maske za lice.

Odavno nam je jasno da je lepa, čista i blistava koža samo jedan od razloga zbog kojih žene kroz celu istoriju i u svim krajevima sveta brinu o svojoj unutrašnjoj i spoljašnjoj lepoti. Karakteristike savremenog načina života dodatno nas uveravaju u to da je svakoj dami s vremena na vreme potrebno da napravi “pauzu” i uživa u miru i brizi o sebi, a da je nega kozmetikom samo dodatak sveukupne nege.

To je onih čuvenih i svima potrebnih “5 minuta za sebe”.

Ipak, za potpun osklad lepote i dobrog osećaja u svojoj koži, prirodne maske nisu dovoljne.

Zdrava ishrana prirodnim i blagotvornim namirnicama takođe je jedan od apsekata brige o svom biću i ona je neizmerno važna, a predstavlja polaznu tačku svake nege i lepog izgleda – jer je ključna za zdravlje!

Lepota i zdravlje, tvrde nutricionisti i kozmetolozi – nesumnjivo su povezani.

Eto još jednog razloga da već danas počnete sa novim prehrambenim navikama – zbog lepote!

Da li ste znali da dobra ishrana, osim na zdravlje i lepotu kože, utiče i na to kako se osećate, pa čak i na osećaje sreće i zadovoljstva?

Jedna od namirnica koja će vam pomoći da dosegnete dugo željeni balans organizma svakako je i Vaš omiljeni Balans+ probiotski jogurt. Redovna konzumacija Balans+ probiotskog jogurta imaće višestruka, pozitivna dejstva na Vaš digestivni trakt, pa posredno i na čitav organizam. Osim toga, ispijanje Balans-a obezbediće korisne nutrijente Vašem organizmu, kakvi su recimo protein i cink.

Eto sjajnog načina da upotpunite svoj beauty ritual!

Dok držite masku na licu, popijte ostatak Balans+ jogurta – 500 gr je optimalna dnevna doza koju preporučujemo! Dopustite svom novom ritalu nege da učini svoje i izbalansirajte svoj dan!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.