Pekan orah – šta je američki orah i kako ga uključiti u ishranu?

Sadržaj

Pekan orah, poznat i kao američki orah, ukusna je namirnica i odličan izvor hranljivih materija.

Da li ste ga nekada probali?

Punog je ukusa, te je veoma cenjem u kulinarstvu. Nešto je slađi od klasičnog oraha i nema gorčinu po kojoj je orah poznat. Hrskav spolja, a mesnat iznutra – njegova tekstura je takva da se topi pod nepcima, te nema razloga da ga ne uključite u svoje obroke i uživate u svim benefitima koje nudi.

Nastavite sa čitanjem našeg teksta, upoznajte se sa pekan orahom, zdravstvenim benefitima koje donosi i brzim i lakim receptima u kojima je ova namirnica jedan od glavnih sastojaka!

Šta je pekan orah i koje nutrijente sadrži?

Pekan orah pripada porodici oraha i sličnog je izgleda kao običan orah.

Poznat je po svom punom mesnom ukusu, slatkastom šmeku i izostanku gorčine koja je prisutna kod običnih oraha. Baš zato, veoma je cenjen u svetu kulinarstva, te ga profesionalni kuvari često dodaju kao tajni sastojak koji daje poseban ukus svakom jelu.

Osim što se dodaje glavnim jelima, često se konzumira i samostalno, kao zdrava užina. Njegov jedinstven ukus nije jedini razlog zbog koga je ova namirnica popularna. Kod nas je ovaj plod poznat od davnina, a poslednjih godina sve više ljudi interesuje, kako za njegovo uključivanje u ishranu, tako i za uzgoj i sadnice pekan oraha.

Ono što je američki orah dovelo na sam vrh lestvice zdravih i ukusnih namirnica jeste njegov bogat nutritivni sastav.

Makronutrijenti u pekan orasima

Preporučena dnevna doza pekan oraha je oko 28 grama (otprilike 7 celih pekan oraha) i u toj količini on sadrži sledeće makronutrijente:

Proteini2.5 g
Masti20.5 g
Ugljeni hidrati4 g

U 28 grama američkih oraha ima 196 kalorija.

Već prilikom prvog pogleda na tabelu, možemo zaključliti da američki orah u odnosu na druge makronutrijente sadrži veliki procenat masti, čiji najveći deo čine monozasićene i polizasićene masne kiseline, izuzetno zdrave za naš organizam.

Što se ugljenih hidrata tiče – od 4 grama, koliko sadrži jedna porcija, čak 3 grama, zapravo su dijetetska vlakna – nerastvorljiva i rastvorljiva. Iako nisu hranljive materije, vlakna imaju važnu ulogu za ljudski organizam, o čemu će kasnije biti reči.

pekan orah u ciniji

Mikronutrijenti u pekan orasima

Jedan od važnih pokazatelja nutritivnog bogatstva određene namirnice jesu mikronutrijenti u koje se ubrajaju vitamini i minerali, preko potrebni našem organizmu za normalno funkcionisanje.

U ukusu američkih oraha možete uživati sa saznanjem da u svoj organizam unosite važne vitamine i minerale!

U preporučenoj dnevnoj dozi od 28 grama, nalazi se:

Vitamin B116 % preporučene dnevne količine
Bakar38 % preporučene dnevne količine
Cink12 % preporučene dnevne količine
Magnezijum8 % preporučene dnevne količine
Fosfor6 % preporučene dnevne količine
Gvožđe4 % preporučene dnevne količine

Osim navedenih vitamina i minerala, pekan orasi sadrže i druge nutrijente poput vitamina E, vitamina B2 i B6 u manjim količinama.

Poznato je koliko vitamini i minerali utiču na naše zdravlje, te se sada sigurno pitate koji su to zdravstveni benefiti koje nam donose pekan orasi.

Kako pekan orah utiče na zdravlje – benefiti američkog oraha

Upravo zbog bogatog sastava i nutrijenata koje sadrži, američki orah je zdrava namirnica, naravno, ako se konzumira u optimalnim, odnosno preporučenim količinama.

Zbog visokog sadržaja monozasićenih masnih kiselina, ova namirnica može imati pozitivno dejstvo na srce i krvne sudove, kao i na regulisanje, odnosno smanjivanje lošeg holesterola (LDL).

Takođe, redovna konzumacija pekan oraha može pozitivno uticati na moždane funkcije i poboljšati pamćenje. Zahvaljujući sadržaju vlakana, pekan orasi imaće pozitivnog uticaja na digestivni trakt i pružati osećaj sitosti dugo nakon obroka.

obrok sa pekah orasima

Pekan orah recepti – uključite američki orah u ishranu

Želite da uključite pekan orahe u svoju ishranu, ali niste sigurni kako?

Veoma jednostavno – ova ukusna namirnica očaraće vas u različitim kombinacijama. Mi vam u nastavku predstavljamo tri brza, jednostavna i preukusna obroka sa još jednom namirnicom uz koju se pekan orasi sjajno uklapaju.

U pitanju je naš Grekos grčki jogurt – kremasto zadovoljstvo za sva čula!

Grekos grčki jogurt – kreirajte kombinacije po vašoj meri

Bilo da vam treba ukusan doručak ili pak želite da napravite pauzu i obradujete svoja nepca novim ukusima – naš grčki tip jogurta je pravi izbor za vas.

Nudimo vam klasičan Grekos punog ukusa, a za sve ljubitelje slatkih ukusa, tu su grčki voćni jogurti koje možete pronaći u brojnim ukusima.

Ljubitelji ste kajsija ili su vaš favorit jagode?

Možda želite da se na čas preselite u tropske krajeve?

Probajte ukuse koje vam nudimo i sigurni smo da ćete pronaći svog favorita koji će se uklopiti uz pekan orahe, druge namirnice, ali i zadovoljiti vaša čula bez ikakvih dodataka!

Ovsena kaša sa pekan orasima za zdrav početak dana

Zdrav, zasitan i ukusan doručak nešto je što svako od nas želi, a pekan orasi u pravoj kombinaciji, doneće vam baš to.

Sastojci:

  • 150 g Grekos jogurta
  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 1 banana
  • 3-4 naseckana pekan oraha

Priprema:

Prelijte ovsene pahuljice kremastim Grekos grčkim jogurtom i ostavite da odstoji pola sata do sat vremena. Izgnječite jednu bananu i naseckajte pekan orahe, te ih na kraju ubacite u kašu.

Voilà!

Na trpezi imate zdrav i ukusan doručak u kom ćete uživati svim čulima.

Neodoljiva užina sa Grekos grčkim jogurtom i pekan orasima

Brza, a tako ukusna užina sa grčkim jogurtom Grekos i pekan orasima oduševiće vas rapsodijom ukusa koju donosi.

Priprema se veoma jednostavno, te smo sigurni da će brzo postati vaša omiljena užina u kojoj ćete uživati svim čulima.

Sastojci:

  • 150 g Grekos grčkog jogurta sa šumskim voćem
  • 5 svežih malina
  • Šaka narendane crne čokolade
  • Šaka naseckanih pekan oraha
  • Kašika kokosa u prahu

Priprema:

Sipajte grčki jogurtu u činiju, dodajte sve sastojke, pa potom pospite kašikom kokosa u prahu. Po izboru možete promešati sastojke ili ih poređati tako da svaki zalogaj donosi nešto novo.

Uživajte!

Brz i ukusan obrok za poneti

Treba vam jednostavan i brz obrok, koji će ujedno probuditi sva vaša čula i rešiti vas gladi?

Ne brinite, čak i kada žurite da završite sve dnevne obaveze, ukusan i hranljiv pekan orah može biti deo vašeg obroka i sjajan način da zastanete i napravite pauzu.

Za ovaj brz i ukusan obrok, potrebna su vam svega dva sastojka, a užitak će biti neprocenjiv.

Sastojci:

  • 150 g Grekos voćnog jogurta sa kajsijama
  • Šaka naseckanih pekan oraha

Priprema:

Naseckajte pekan orahe i pomešajte ih sa neodoljivo kremastim Grekos voćnim jogurtom. Kajsija je oproban i nepogrešiv izbor za ovaj recept, a po vašem ukusu, ovo sočno zadovoljstvo možete napraviti i sa drugim ukusima koje nudimo.

Užitak je zagarantovan!

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa pekan orasima – namirnicom izuzetnog ukusa i još boljeg sastava, te da ste spremni da ih uključite u svoju ishranu i uživate u svemu što donose!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.