Ishrana bez laktoze – Ukusni i jednostavni recepti

Sadržaj

Ishrana bez laktoze je preporučen način ishrane za sve pojedince koji su intolerantni na mlečni šećer – laktozu.

Opšte je poznato da mleko i mlečni proizvodi sadrže laktozu, zbog čega postoje alternative u vidu mleka i jogurta bez laktoze. Međutim, da li ste znali da razne namirnice koje redovno konzumiramo takođe mogu sadržati ovaj mlečni šećer?

Zato je, ukoliko ste intolerantni na laktozu, vreme da počnete da čitate deklaracije na pozadini proizvoda koje kupujete!

Iznenadićete se koliko njih sadrži određenu koncentraciju mleka, pa tako i laktoze.

Upravo zato odgovaramo na pitanje kako izgleda ishrana bez laktoze, koji su to ukusni i jednostavni recepti za obroke bez laktoze koje na jednostavan način možete pripremiti u svojoj kuhinji.

Šta je intolerancija na laktozu i zbog čega nastaje?

U ovom tekstu smo detaljno razjasnili šta je laktoza i kako se vari, pa ga obavezno pročitajte ukoliko su vam potrebne detaljnije informacije.

No, opet ćemo se kratko podsetiti.

Ljudi sa intolerancijom na laktozu nisu u stanju da u potpunosti svare šećer u mleku. Kao rezultat mogu se javiti:

  • dijareja
  • bolovi u stomaku
  • gasovi
  • nadimanje
  • grčevi
  • mučnina
  • povraćanje

Intolerancija na laktozu nastaje usled nedovoljno enzima – laktaze, koji je zadužen za varenje mlečne laktoze u apsorbujuće monosaharide, glukozu i galaktozu. O načinima za utvrđivanje intolerancije, više detalja možete pročitati u tekstu: “Test na intoleranciju laktoze”.

Proizvodi bez laktoze koje bi trebalo da imate u kuhinji za pripremu ukusnih recepata

Ukoliko ste intolerantni na laktozu, to ne znači da ne možete uživati u svojim omiljenim obrocima.

Recepti bez laktoze podrazumevaju namirnice bez laktoze koje će vam omogućiti da jedete sa istim zadovoljstvom, a koje vam neće izazvati neželjene reakcije o kojima smo govorili.

Koje su to namirnice bez laktoze koje trebate imati u kuhinji?

Mleko bez laktoze – alternativa sa istim hranljivim vrednostima

Mlečni proizvodi bez laktoze su odlična zamena za regularne proizvode od mleka. Uz njih možete napraviti vaša omiljena jela bez laktoze, koja vam neće izazvati neželjene reakcije.

Kada je u pitanju svakodnevna ishrana bez laktoze, dovoljno je imati Moja Kravica mleko bez laktoze u frižideru kako biste napravili vaše omiljeno jelo, jer nema značajne razlike u odnosu na regularno mleko.

Ima ukus mleka, strukturu i hranljive sastojke kao i mleko na koje ste navikli – sadrži puno važnih nutrijenata kao što su kalcijum, fosfor, vitamin B12 i riboflavin koji predstavljaju esencijalne namirnice za sveobuhvatno zdravlje organizma.

Međutim, kada su u pitanju recepti bez laktoze treba imati u vidu da je mleko bez laktoze uobičajeno slađe od običnog.

Zašto je mleko bez laktoze slatko?

Kao što smo govorili u tekstu iznad, laktaza, enzim koji se dodaje ovom mleku kako bi ljudi mogli lakše da ga svare i apsorbuju, razlaže laktozu na dva jednostavna šećera – glukozu i galaktozu. Budući da jednostavni šećeri imaju slađi ukus od složenih šećera, samim tim i mleko bez laktoze ima slađi ukus.

Iako ova činjenica ne menja nutritivnu vrednost mleka, možda bi trebalo imati to na umu kada koristite mleko bez laktoze u vašim receptima.

Zbog svega navedenog, intolerantnost na mlečni šećer ne mora biti nužno stvar koja će uticati na vaše gastronomske preferencije.

Zamenite redovno mleko za mleko bez laktoze u vašim omiljenim receptima, i veoma brzo ćete zaboraviti na vašu laktoznu intolerantnost.

Jogurt bez laktoze – prirodni probiotik

Da li ste znali da samo jedna čaša jogurta dnevno zadovoljava oko 50% dnevne potrebe za kalcijumom?

Jogurt je prirodan probiotik koji nastaje fermentisanjem mleka uz pomoć “dobrih bakterija”, a sadrži pregršt hranljivih sastojaka koji deluju blagotvorno ne samo na varenje, već i na čitav organizam – odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala kao što su magnezijum, kalijum i cink.

Ovaj mlečni proizvod sadrži široku paletu vitamina koji su vitalni za normalno funkcionisanje našeg organizma, a to su kompleks vitamina B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), A i E.

Savršeno se uklapa uz sve ukuse – slatko, kiselo, ljuto ili slano, i kao takvog teško ga je izbaciti iz svakodnevne ishrane.

Moja Kravica jogurt bez laktoze je idealna namirnica sa kojom ćete uživati u blagodetima koje ovaj zdravi mlečni proizvod pruža, i nećete lišiti sebe obroka koji zahtevaju jogurt kao jedan od glavnih sastojaka.

Ishrana bez laktoze – koje namirnice mogu sadržati mleko, pa ih treba izbegavati

Kao što smo već napomenuli, mnogi proizvodi koje redovno konzumiramo mogu sadržati male količine mleka. Posebno obratite pažnju kada kupujete sledeće namirnice:

  • Pekarski proizvodi
  • Slatkiši
  • Grickalice
  • Prelivi za salate
  • Prerađeno meso
  • Instant mešavine krompira
  • Nudle
  • Supe
  • Žitarice
  • Instant kafe
  • Suplementi

Iako bi izbacivanje mlečnih proizvoda iz ishrane eliminisalo problem intolerancije na laktozu, zdravlje treba biti na prvom mestu, a mlečni proizvodi su važni izvori kalcijuma, riboflavina i vitamina, stoga nije preporučljivo njihovo izbacivanje iz redovne ishrane.

Važno je naglasiti da većina ljudi sa intolerancijom na laktozu može tolerisati male količine mlečnih proizvoda.

Ukusni recepti za obroke bez laktoze

Pošto ne postoji lek za laktoznu intoleranciju, većina ljudi je kontroliše promenom načina ishrane, odnosno pripremom jela bez laktoze.

Evo koji su to ukusni i jednostavni recepti za omiljene obroke bez laktoze, koje možete pripremiti sebi, svojim ukućanima ili gostima koji ne podnose mlečni šećer.

#1 Palačinke – kuhinjski klasik koji svi obožavaju

Pečene palačinke koje se nalaze na drvenoj dasci

Palačinke su tradicionalni klasik kako domaće tako i svetske kuhinje, kojima se podjednako raduju deca i odrasli.

Ovaj recept za veoma ukusne i mekane palačinke je jednostavan, a priprema je brza i laka uz pomoć nekoliko jednostavnih zamena za uobičajene namirnice.

Evo koji su vam sastojci potrebni za ukusne palačinke primamljivog izgleda:

  • 2 jajeta
  • 200 gr brašna
  • 250 ml mleka bez laktoze
  • 250 ml kisele vode
  • malo soli
  • 1 kašika ulja

Priprema:

  • Umutite jaja sa malo soli, zatim dodajte mleko, kiselu vodu i brašno
  • Dobro umutiti da ne ostanu grudvice
  • Sipati kašičicu ulja u tiganj i zagrejte na umerenoj temperaturi
  • Kutlačom izliti testo po tiganju da prekrije dno
  • Kada počnu ivice da se odvajaju, okrenuti na drugu stranu i peći do 20 sekundi.

Testo za savršene palačinke je gotovo i spremno da ga premažete omiljenim namazom. Napomenućemo da vatra na kojoj se peče ne sme biti prejaka, jer će se onda palačinke zalepiti i postati rupičaste.

#2 Jogurt krofne – neizostavna poslastica svake trpeze

Domaće okrugle krofne

Možda ne postoji slatkiš koji je toliko popularan u čitavom svetu kao što su to krofne. Svakako da krofne nemaju titulu “kralja poslastica” bez razloga, a svaka domaćica ih sprema na sebi svojstven način, od kojih nijedan nije pogrešan.

Ukusni i jednostavni recepti za jela bez laktoze ne mogu biti potpuni bez jogurt krofni. Spremaju se brzo, svi ih vole, a vrlo su ukusne i sutradan.

Ovo su sastojci koji su vam potrebni za pripremu krofni sa jogurtom:

  • 500 gr brašna
  • 2 kašike suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 1,5 dl mlake vode
  • 1,5 dl jogurta bez laktoze
  • 2 kašike šećera
  • malo soli
  • 2 kašike ulja
  • po potrebi šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • U mlaku vodu dodati kvasac, šećer, malo brašna i sačekati 5 minuta
  • Dodati jaja, ulje, so, jogurt bez laktoze i postepeno dodavati brašno, pa umesiti mekše testo
  • Sipati ulje u posudu, staviti testo i ostaviti da naraste
  • Praviti manje ili veće krofne po želji sa čašom
  • Posuti ih šećerom u prahu

#3 Mafini – biskvit za proslave

Gotovi mufini sa šećerom

Mafini se često poslužuju na rođendanskim proslavama, žurkama, venčanjima i sličnim proslavama, a uobičajeno je da veoma brzo i nestanu!

Evo koji su sastojci potrebni za pravljenje idealnih mafina za svačiji ukus:

  • 2 šolje od 2 dcl jogurta bez laktoze
  • 2 šolje od 2 dcl kristalnog šećera
  • 3 jaja
  • 1 narandža ili limun, po želji
  • 3 nepune šolje od 2 dcl brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 šolje od 2 dcl ulja
  • 1 kesica vanilinog šećera

Priprema:

  • Dobro umutiti jaja i šećer
  • Dodati koricu i sok od limuna ili narandže, pa nastaviti mutiti
  • Dodati brašno, ulje i maslac
  • Peći na 180°C otprilike 25 minuta
  • Po želji posuti prah sa šećerom sa dodatkom vanile

#4 Kiflice – dobar početak dana

Kiflice na stolu su oduvek bile idealne za dobar početak dana, jer su praktično postale sinonim za doručak.

Postoje razne varijacije kiflica, kako slanih tako i slatkih, ali mi smo se odlučili za standardne kiflice čije testo je tako ukusno da vam neće biti potreban nikakav namaz iznutra.

Sastojci koji su vam potrebni za pravljenje mekanih kiflica su:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka bez laktoze
  • 300 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 50 gr svežeg kvasca
  • kesica susama

Priprema:

  • U mlako mleko stavite kvasac i prstohvat soli i šećera
  • U vanglicu sjedinite ulje, jaja, šećer, so, a onda dodajte mleko sa nadošlim kvascem.
  • Zamesite testo brašnom i ostavite 30 minuta da odstoji
  • Testo podelite na tri dela, svaki deo posebno razvucite oklagijom prečnika 45 cm. Isecite na dvanaest jednakih delova ili 16, ukoliko želite manje kiflice
  • Urolajte kiflice, složite na pleh i ostavite 30-ak minuta na toplom mestu
  • Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom.
  • Pecite kiflice u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 18-20 minuta.

#5 Lenja pita – recept za brz dezert

Da li ste znali da je lenja pita dobila ime po tome što ju je veoma lako spremiti?

Ova pita postoji od davnina i obično se pravi sa jabukama, kako nalaže originalan recept, premda danas postoje razne varijacije koje mogu da uključuju višnje, borovnice pa čak i ananas. Odluka je na vama!

Da biste pripremili lenju piti prema originalnoj recepturi, potrebni su sledeći sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša jogurta bez laktoze
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg očišćenih jabuka
  • 2 kašike ulja
  • šećer po želji
  • 2-3 kašike griza

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 200°C
  • U jednu posudu umutiti 3 jajeta, šećer, ulje, brašno, jogurt i prašak za pecivo
  • Umutiti sastojke dobro i napraviti testo, a zatim izrendane jabuke izdinstati sa 2 kašike ulja
  • Dodati griz, šećer i cimet po želji
  • Sipati pola testa u podmazan pleh i peći par minuta
  • Staviti fil, pa preko fila sipati drugi deo testa
  • Kada je pita pečena, posuti šećerom u prahu i iseći na kocke

Naveli smo samo neke od recepata koje većina ljudi voli, a kao što možemo videti iz priloženog, ishrana bez laktoze ne mora nužno biti rigorozno korigovana iako ne podnosite mlečni šećer.

Kao kompanija uvek se trudimo da vam pružimo najbolje za vašu porodičnu trpezu, stoga naše namirnice bez laktoze – Moja Kravica mleko bez laktoze i Moja Kravica jogurt bez laktoze predstavljaju odlične supstitute za naše regularne mlečne proizvode, koje možete konzumirati bez straha od neprijatnih simptoma laktozne intolerancije.

Isprobajte neki od naših preporučenih recepata i recite nam vaše mišljenje. Želimo vam prijatan obrok!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.