Acerola – najbogatije voće vitaminom C i važnost za organizam

Sadržaj

Acerola je karakteristična tropska biljka koja se u priorodi može pronaći na teritorijama Južne i Centralne Amerike, Teksasa i Floride, a često se uzgaja i u suptropskim oblastima Azije i Indije.

Uspeva u toplijoj klimi, a predstavlja žbunastu ili manju drvenastu biljku sa belo-ružičastim cvetovima. Zreli plodovi acerole izgledaju kao trešnja, imaju svetlocrveni plod veličine 1-2 cm, te zbog toga ovu biljku često nazivaju tropska ili karipska trešnja.

Ipak, postoji nešto što ovu biljku posebno izdvaja i čini je jednom od najpoželjnijih širom sveta.

Zašto je acerola tako posebna i važna?

Acerola je poznata po veoma visokom sadržaju vitamina C. Ona se smatra jednim od najbogatijih izvora ovog vitamina u prirodi. Acerola sadrži od 1.000 mg do 4.500 mg vitamina C na 100 g svežeg ploda. To je čak 30 puta više ovog vitamina nego što ga ima u pomorandži, odnosno oko 40 puta više nego u limunu.

Zbog toga je, kada se kaže vitamin C acerola prva asocijacija brojnim ljudima koji su upoznati sa bogatsvom vitamina i minerala koje poseduje ova biljka, i zato je baš ona našla svoje mesto u sastavu jogurta za jak imunitet – Balans + IMUNO.

Osim toga, plod acerole sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam – vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcijum, gvožđe, bioflavonoide, fosfor, kalijum, magnezijum, cink i pantensku kiselinu. Sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize su pokazale da acerola u svom sastavu ima i proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline.

To je razlog zbog kojeg se ova biljka već vekovima tradicionalno koristi u narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta.

Zahvaljujući činjenici da je izuzetno bogata flavonoidima, antocijanu i organskim kiselinama, organizam gotovo potpuno može da iskoristi vitamin C, a pojačana su i nutritivna svojstva.

Kakav je ukus acerole?

Acerola svojim ukusom najviše podseća na južno voće. Zreo plod, u zavisnosti od vrste ove biljke, može biti tamnocrven, svetlocrven ili narandžast. Hrskav je, pikantnog, gorko-slatkog ukusa, a aroma je nalik trešnji ili višnji. Plod je u prečniku manji od dva centimetra i sadrži nekoliko sitnih semenki žute boje, koje nisu jestive.

Biljka cveta gotovo cele godine, pa se na njenim granama u isto vreme mogu naći cvetovi i plodovi. Iz acerole se može dobiti čak 95 % vitamina u tečnom obliku, pa je izuzetno pogodna za pravljenje zdravih i ukusnih napitaka.

Acerola za imunitet – blagotvorna dejstva ove biljke i na vašoj trpezi

Kada je u pitanju acerola vitamin C je sastojak koji je karakteriše i koji je čini tako posebnom, pa se zbog toga ova biljka koristi u brojnim tretmanima, a najčešće se primenjuje upravo za podizanje imuniteta.

Do sada su privilegiju da koriste blagotvorna dejstva acerole imali samo stanovnici predela na kojima ova biljka uspeva u prirodnom okruženju, međutim sada takvu mogućnost imate i vi.

Pitate se kako?

Ukoliko ste ljubitelj Balans+ proizvoda, onda ćete se posebno obradovati činjenici da kompanija Imlek u svom asortimanu ima i Balans+ Imuno jogurt sa ukusom jagode i acerole. Osim toga, Imuno proizvodi obogaćeni su brojnim kulturama koje dokazano imaju pozitivan efekat na jačanje imunog sistema.

Balans+ Imuno proizvodi proizvodi sadrže i kompleks od 3 vitamina (vitamin D3, B6 i B12), koja su izuzetno važna za održavanje pravilne funkcije i jačanje imuniteta, kao i prirodno vlakno inulin, koje ima pozitivan efekat na zdravlje.

Balans+ Imuno proizvodi predstavljaju preventivu, koja se koristi kao deo izbalansirane ishrane, u bilo koje doba dana, jer je ključni faktor za postizanje najboljih rezultata kontinuitet u konzumaciji.

Dečak u crvenoj majici pije jogurt Imlek Imuno

Acerola je pogodna za brojna zdravstvena stanja

Zahvaljujući činjenici da sadrži vitamin C acerola se već vekovima upotrebljava u tradicionalnoj medicini za lečenje anemije, prehlade i gripa. Osim toga, pogodna je u tretmanima za bolji rad srca, kod narušene funkcije jetre, reume, dizenterije, pa i tuberkuloze.

Svoje prednosti acerola je dokazala i kada je u pitanju poboljšanje zarastanja rana, kod visokog nivoa holesterola, ali i kod dijareje, urinarnih infekcija i kašlja.

Acerola predstavlja snažan antioksidans jer zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutralizuje takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a veoma su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva i narušavaju njihovu funkciju.

Na taj način vitamin C štiti organizam od stanja koji se zove oksidacijski stres (stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidanasa).

Imunitet je tokom hladnih dana u velikoj opasnosti

Iako je potrebno svakog dana brinuti o imunitetu, već dolaskom jeseni, dolazi i vreme kada je zaista potrebno pružiti organizmu adekvatan podstrek za pravilno funkcionisanje.

Kako biste zimu i hladne dane pregurali bez prehlada i razboljevanja, nije potrebno da potrošite velike svote novca na sumplemente, kao ni da se vodite komplikovanim savetima. Preventiva ne mora nimalo da bude naporna i komplikovana, ali važno je da postane vaša rutina.

Šta dodatno može oslabiti imunitet?

Promene temperature, smena vlažnih i suvih dana, dug boravak u zatvorenim prostorijama, manjak sunčeve svetlosti, samo su neki od faktora koji takođe mogu uticati na pad imuniteta. Ako tome dodamo i ishranu koja je po nepisanom pravilu teža i nezdravija od letnje, jasno je koliko je imunitet na udaru.

Zbog toga se, kao najbolji način da pripremite organizam za predstojeću sezonu, izdvaja pravilna ishrana. Svesni smo da je zimski period vreme slava i raznih drugih proslava, pa je ukusnoj hrani sa trpeze teško odoleti.

Ni ne morate da se uzdržavate od raznih đakonija, dovoljno je samo da u svoju dnevnu rutinu unesete proizvode koji uspostavljaju ravnotežu metabolizma i jačaju imunitet.

Balans+ Imuno – najbolji izbor u hladnim danima

Kao najbolje rešenje za problem imuniteta nameće se Balans+ Imuno jogurt, koji je karakterističan zbog svojih blagotvornih kultura koje pozitivno deluju na imunitet i pospešuju njegovo jačanje.

Balans+ napici su sjajna preventiva koja se koristi kao deo izbalansirane ishrane, i to svakog dana, jer je ključni faktor kontinuitet u konzumaciji, a idealna doza je dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Balans+ imuno ima i voćnu verziju, sa ukusom jagode i acerole, koja je poznata kao voće s najvećom koncentracijom vitamina C, a dobro je poznato da je vitamin C najvažniji vitamin koji utiče na jačanje imuniteta.

Plod voća acerola na grani

Važnost i značaj vitamina C za zdravlje

Kada se kaže acerola vitamin C je ono što svima prvo padne na pamet, pre svega zbog činjenice da je ova biljka izuzetno bogata pomenutim vitaminom. Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta, posebno u zimskom periodu, kada smo najpodložniji prehladi i gripu.

Posebno je koristan kod osetljive populacije kao što su deca, trudnice i starije osobe, pre svega zbog činjenice da učestvuje u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu.

Povećana potreba za vitaminom C postoji pri povišenoj telesnoj temperaturi, kod zaraznih bolesti, kod osoba sklonih krvarenju, kod anemije zbog nedostatka gvožđa, kod rana i opekotina koje sporo zarastaju, kod jednolične ishrane, kod umora i kod dijetalne ishrane siromašne vitaminom C.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da je acerola veoma sigurna za primenu i da se konzumiranje ovog voća preporučuje svima – i deci i odraslima. Posebne benefite možete iskusiti konzumiranjem Balans+ imuno jogurta sa ukusom acerole, koji je dokazano blagotvoran i idealan je saveznik za pospešivanje imuniteta.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.