Zvuči skoro neverovatno da neko može da ne voli čuvenu „Ćuretinu s mlincima” – ali zvuči logično da neko bude primoran da je izbegava. Recimo onaj ko pazi na liniju.
Gusti krem sos, masniji i jaki sir, ćuretina spremljena na puteru – pa sve to iskombinovano uz mlince koji se prave od belog brašna! To svakako nije jelo za one koji se pripremaju da obuku kupaći kostim!
Sastojci
Oko 350 g ćuretine – belo meso isečeno na trakice
jedna prepuna kašika maslaca Moja Kravica
Oko 450 g miksa brokolija i karfiola
Mala šargarepa
2-3 čena belog luka ili perca od mladog belog luka
Oko 70 g gorgonzole
Oko 100 ml supe od povrća
Oko 200 ml neutralne pavlake za kuvanje Moja Kravica Kuhinjica
So, biber
Priprema
Meso propržite na maslacu i gledajte da ga ne prepečete, kako bi ostalo sočno. Blago ga posolite i pobiberite.
Kratko izblanširajte šargarepu isečenu na tanke kolutiće, brokoli i karfiol u kipućoj vodi – oko 2 minuta. Neka ostanu čvrsti jer će se još kuvati u rerni i u sosu.
U zemljanu ili vatrostalnu posudu, podmazanu maslacem, rasporedite povrće i blago posolite, a zatim na njega naređajte seckani beli luk (ili perca belog luka). Dodajte i ćuretinu, pa preko nje namrvite plavi sir i sve ravnomerno prelijte sosom.
Pecite na 200 stepeni da se jelo lepo ukuva, dok sir koji je na vrhu ne dobije zlatnu boju (oko 20-30 minuta).
SAVET: Ovo je jelo u kom mere možete da prilagođavate svom ukusu jer ne možete da pogrešite. Takođe, možete da se poigrate sastojcima, pa upotrebite pileći file ili zamenite plavi sir nekim drugim ukusom, poput pekorino kačkavalja.