Mlečni protein – šta je i zbog čega je mlečni protein važan?

Sadržaj

Mlečni protein, logično, prirodno se nalazi u mlečnim proizvodima: mleku, sirevima, naročito surutki (whey protein), jogurtu…

Ipak, korisno je napraviti distinkciju između dva pojma: proteina u mlečnim proizvodima i mlečnog proteina.

Kada kažemo protein u mleku, mislimo na prirodno prisutne proteine u prehrambenim proizvodima, a kada upotrebljavamo izraz “mlečni protein”, obično se upućuje na vrlo dragocene sušene sastojke, koji imaju sijaset funkcionalnih i nutritivnih prednosti, a ekstrahovani su iz mlečnih proizvoda.

Zbog benefita koje donose, često se konzumiraju kao dodaci ishrani.

Ukoliko i vi želite da povećate unos proteina – ovaj tekst poslužiće vam kao odličan vodič kroz jednu od najzastupljenijih vrsta belančevina! Sve o mlečnom proteinu, benefitima koje donosi i fenomenalnom napitku koji smo kreirali na njegovoj bazi, saznajte u nastavku.

Šta je mlečni protein?

Kao što smo naveli, to je nutrijent isušivanjem ekstrahovan iz mlečnih proizvoda, a njegov sastav je uglavnom sasvim čist protein.

O tome šta je protein generalno, kakvi sve izvori mogu biti i koje benefite donosi, saznaćete u ovom tekstu, gde smo se temeljno pozabavili proteinima, njihovim izvorima i benefitima.

Ono što mlečni izdvaja u odnosu na druge, jeste to što se poput drugih proteina životinjskog porekla, smatra visoko kvalitetnim, ali i to što su u pitanju specifične vrste proteina koje dominiraju njegovim sastavom – kazein – protein kravljeg mleka i whey – protein surutke, koji imaju fantastične benefite, a ne mogu se naći u drugim namirnicama.

Kazein – najzastupljeniji protein u mleku

Osim što je protein, kazein je i supstanca kojoj dugujemo zahvalnost za sireve koje jedemo. Naime, upravo kazein mleku daje sposobnost zgušnjavanja, pa tako i dobijanja sireva i drugih tvrdih ili gustih mlečnih proizvoda.

Protein iz mleka ima oko 80% kazeina i 20% whey proteina.

Zavisno od vrste mlečnog proizvoda, zavisi i odnos pomenutih vrsta belančevina. Ipak, kazein se definitivno smatra glavnim gradivnim nutrijentom mleka.

Koje su njegove glavne karakteristike?

Potrebni su sati za apsorpciju ovog proteina, jer spada u sporo-otpuštajuće. Odličan je za sve koji vode računa o izgledu svoje figure, za sve rekrativce, sportiste, pa i bilo koga ko želi da izgradi ili ojača mišiće, zbog toga što pomaže formaciju i očuvanje mišićne mase.

Zbog spore apsorpcije i drugih karakteristika, kazein sportisti najčešće koriste kao noćni protein, koji konzumiraju pre spavanja, te se on tokom noći razlaže i apsorbuje u organizmu.

Poznat je i kao mlečna belančevina koja dugo održava sitost, a spada u kompletne proteine, koji sadrže sve aminokiseline koje obično ulaze u sastav proteina.

Whey protein surutke – popularni mlečni protein

Većina nutricionsita upravo whey izdvaja kao jednu od belančevina najvišeg kvaliteta. Za razliku od kazeina – ona se apsorbuje vrlo brzo. Naziva se i “protein surutke”. Zbog visoke popularnosti koju je stekao proteklih godina, ovaj mlečni protein bio je i predmet više studija, pa se danas smatra jednim od najistraženijih suplemenata na svetu.

Studije su dokazale da može pomoći osnaživanje i izgradnju mišića, a istovremeno podstaći gubljenje masti u organizmu.

Osim toga, pokazalo se da pored belančevine, ovaj protein iz surutke sadrži i druge nutrijente, među kojima mnoge poseduju potentne biološke efekte.

Kada govorimo o whey-u, mislimo na suplement, ali on je naravno, prisutan i u mlečnim proizvodima, svojim prirodnim izvorima.

Kad otvorite svoj omiljeni Imlek sir pa vidite malo tečnosti koja ga prekriva, znate na šta mislimo?

E, to je surutka, i tu je whey – protein surutke!

Ipak, ovde je pristuna vrlo mala količina, i zato se whey najčešće konzumira kao suplement, obično u formi praha. Mana ovog proteina je što neće prijati osobama koje su intolerantne na laktozu.

Pre nego što počnete da ga konzumirate, uradite test i otkrijte da li ste intolerantni. O svim načinima testiranja na laktozu možete se informisati u ovom tekstu. No, vratimo se na naše omiljene belančevine i saznajmo nešto o benefitima koje donose organizmu.

Benefiti mlečnog proteina

Iako kazein i whey važe za različite vrste, postoje benefiti koji su zajednički svim mlečnim belančevinama. Evo i nekih od njih.

Zbog ovoga sportisti vole mlečne proteine

Proteini iz mleka imaju antikataboličke efekte – sprečavaju razgradnju mišića.

Ubrazavaju oporavak mišićnih tkiva posle treninga i povreda, a istovremeno preveniraju da do njih dođe. Mlečni proteini idealni su saveznici svakog ko radi na izgradnji mišića, ili njihovom uvećavanju, jer pomažu nihovu formaciju i ojačavanje. Uz trening, naravno, daju najbolje rezultate, ali rezultati redovne konzumacije mogu se videti i kod ljudi koji ne praktikuju često fizičke aktivnosti.

Devojka trenira u šorcu i majici

Mlečni protein može potpomoći redukciju masti iz organizma

Istraživanja su utvrdila da kazein i whey potpomažu gubitak masti iz organizma, pa ove belančevine treba da konzumirate i ukoliko želite da izgubite kilograme!

Rezultati studija su utvrdili da je grupa koja je konzumirala kazein imala 3x bolje rezultate mršavljenja i gubitka masti iz organizma od placebo grupe. Zanimljivo je da određena istraživanja ukazuju i na to da je u ovom apsektu kazein efektniji od whey proteina.

Visok kvalitet belančevina iz mleka odličan je za balansiranu ishranu

Mislite da vašoj ishrani nedostaje protein i nikako ne stižete da inkorporirate dovoljnu količinu belančevina u svaki obrok?

Eto još jednog važnog benefita proteina iz mleka.

Dovoljno je da samo jednom tokom dana unesete ovaj kvalitetan dodatak ishrani i tako doprinesete balansu svakodnevne ishrane. Kao što smo pomenuli, ove belančevine važe za visokokvalitetne proteine, koji su puni korisnih aminokiselina.

Sadrže svih 9 aminokiselina koje su potrebne organizmu da bi funkcionisao optimalno!

Kako odabrati idealan suplement sa mlečnim proteinom?

Svaki dodatak ishrani treba birati pažljivo. Oni mogu biti manje ili više kvalitetni, bolji ili lošiji za apsorpciju. Osim toga, suplementi mogu da sadrže sasvim različite količine nutrijenta, dolaziti u različitim agregatnim stanjima, i konzumirati se sasvim jednostavno, ili pak na vrlo komplikovan način.

Kako onda odabrati idealan suplement sa mlečnim proteinima?

Upravo uzimajući u obzir svaki od navedenih faktora!

Kako bi imao maksimalan efekat, mlečni protein morao bi da bude što kvalitetniji! Apsorpcija i bioraspoloživost kao drugi na listi kriterijuma, veoma su važni.

Osim što forma mlečnog proteina mora da bude što bolja za apsorbovanje, isto važi i za količinu u kojoj je prisutan u određenom suplementu. Mnogi brendovi se takmiče plasirajući na tržište suplemente sa što većom količinom proteina, kako bi privukli kupce da se odluče baš za njihov proizvod. Istina je da organizam neretko ne može apsorbovati tolike količine, pa je potpuno bespotrebno unositi ih.

Osim toga, suplement mlečnog proteina koji odaberete morao bi da bude što jednostavniji za konzumaciju. Zašto biste, na primer, kupovali protein u prahu, a potom sami smišljali načine kako da ga konzumirate i trošili vreme na pravljenje, najčešće smutija i šejkova, kada vas sve to već čeka spremno na polici obližnjeg marketa?

Protein šejk – za dnevnu dozu kvalitetnog mlečnog proteina

Naš Protein šejk predstavlja sjajan način da svom organizmu obezbedite idealnu količinu mlečnog proteina na dnevnom nivou.

Proteinski šejk u čaši pored tegova za trening

Ima 30 g mlečnog proteina, što je i optimalna doza koju naš organizam može u potpunosti da apsorbuje.

Laka dostupnost našeg šejka, koji ćete naći u svim dobro snabdevenim marketima, kao i lakoća konzumiranja – bukvalno ga možete popiti odmah nakon što ga kupite – čine ga idealnim za sve sportiste, rekreativce, zaposlene, pa i za svakoga kome je svaki minut dragocen, zbog užurbanog tempa savremenice.

Sadrži 100% mlečni protein, pa tako pruža i sve benefite belančevina o kojima smo pisali u prethodnom delu teksta. Osim toga – uspeli smo da ga učinimo potpuno lišenim laktoze, te ga sasvim bezbrižno mogu konzumirati i svi intolerantni na mlečni šećer!

Dolazi u tri klasična slatka ukusa, među kojima će svako pronaći favorite.

Dobro ste pogodili – u čokoladnom, ukusu vanile i ukusu jagode.

Sigurno već znate i koji će vam biti omiljeni?

Iskoristite sve benefite sjajnog mlečnog proteina, i dopustite najboljem proteinskom šejku da postane vaš saveznik za dolazak do izvajane figure, ali i balansirane ishrane.

Uvrstite ga u vaš svakodnevni jelovnik i obezbedite svom organizmu visokokvalitetan mlečni protein. Živeli!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.