Mimoza salata - recepti za mimozu koja se topi u ustima
Sadržaj
Salata mimoza - recept za originalnu mimozu Mimoza salata sa tunjevinom - recept Recept za mimozu sa piletinom - obrok salataMimoza salata je rusko jelo koje je osvojilo srca gurmana širom sveta, a oduvek je bila sinonim za raskoš i bogatstvo ukusa. Mimoza je salata koja se često poslužuje na proslavama i svečanim prilikama, a njena prepoznatljiva dekoracija i raskošan izgled, čine je pravim vizuelnim spektaklom.
Međutim, ono što je najlepše kod mimoze je njena laka prilagodljivost - možete je pripremiti na različite načine, prilagođavajući je sopstvenom ukusu i preferencijama.
U ovom blogu, vodimo vas na ukusno putovanje kroz tri različita recepta za salatu mimoza, od kojih svaki ima jedinstveni šarm i ukus. Bilo da ste već iskusni kuvar ili tek počinjete da istražujete svet ruske kuhinje, ovi recepti će vas inspirisati i probuditi vašu kulinarsku kreativnost.
Salata mimoza - recept za originalnu mimozu
Klasična salata mimoza, napravljena po tradicionalnoj recepturi, vrlo je popularna na na svečanim ručkovima i slavama u našoj zemlji. Ovaj recept za mimozu morate da imate u svom kućnom kuvaru. Spremite domaću mimozu koju ćete obožavati.
Sastojci:
- 4 krompira
- 4 tvrdo kuvana jajeta
- 200 g šunke
- 300 g Imlek Gauda sira
- 2 čaše Moja Kravica kisele pavlake
- Nekoliko kiselih krastavčića
- 100 g majoneza
- So i začin po ukusu
Priprema:
- Prvo, skuvajte krompir u ljusci, zatim ga ohladite i oljuštite. Takođe, skuvajte jaja dok ne budu tvrdo kuvana, ohladite ih i zatim oljuštite.
- Napravite preliv za salatu tako što ćete pomešati kiselu pavlaku, krastavčiće iseckane na kockice i majonez. Dodajte so i začin po ukusu i dobro promešajte.
- Sada ćemo pripremiti slojeve u činiji. Počnite tako što ćete premazati dno činije slojem preliva od majoneza i pavlake.
- Rendajte krompir, posolite ga i prelijte slojem preliva preko njega.
- Rendajte šunku i nanesite je preko preliva u tankom sloju.
- Rendajte tvrdo kuvano jaje, posolite ga, a zatim ga stavite preko sloja preliva.
- Izrendajte Gauda sir i ravnomerno ga rasporedite po prethodno postavljenom sloju.
- Ponovite isti redosled sastojaka još jednom, tako da se stvore slični slojevi.
- Na vrh salate, pospite malo više rendane Gaude.
Mimoza je sada spremna za posluživanje! Uživajte u njenom sočnom ukusu!
Ova salata je ukusna i može se poslužiti kao samostalan obrok, predjelo, slavska salata, ili kao prilog.
Mimoza salata sa tunjevinom - recept
Mimoza se često priprema i sa tunjevinom, što je čini znatno hranljivijom i zasitnijom varijantom. Osim kao prilog, ovako pripremljena salata mimoza lako može da postane i glavni obrok, ukoliko je budete konzumirali u dovoljnoj količini.
Sastojci:
Za salatu:
- 4 krompira
- 4 jaja
- 1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (oko 150-200 g)
- 1 mala konzerva kukuruza (oko 150 g)
- 1 šolja majoneza
- 2-3 kisela krastavčića (po ukusu)
- So i biber po ukusu
Za dekoraciju:
- 2 tvrdo kuvana jaja
- 100 grama Grekos sira
- Masline ili kisele krastavčiće
- Peršun ili zelena salata
Priprema:
- Prvo, skuvajte krompir i jaja. Krompir operite, stavite u šerpu s hladnom vodom i kuvajte dok ne omekša, obično oko 20-25 minuta. Jaja stavite u šerpu s hladnom vodom i kuvajte ih oko 10-12 minuta.
- Kada su krompir i jaja skuvani, ostavite ih da se ohlade. Nakon toga, oljuštite krompir i jaja.
- Krompir narendajte na krupno rende kako biste dobili sloj krompira na dnu posude za serviranje.
- Preko sloja krompira, stavite ravnomerno naseckane kolutove tunjevine iz konzerve.
- Na tunjevinu dodajte sloj kukuruza iz konzerve.
- Na vrhu kukuruza stavite sloj narendanih kiselih krastavčića.
- Prelijte sloj majoneza preko krastavčića. Možete dodati so i biber po ukusu.
- Narendajte tvrdo kuvana jaja i pospite ih preko sloja majoneza kao dekoraciju. Takođe, možete dodati masline ili kisele krastavčiće po želji.
- Na kraju, ukrasite salatu peršunom ili zelenom salatom po sredini, kao i sitno iseckanim Grekos sirom.
- Pre poklapanja posude za serviranje, ohladite salatu u frižideru najmanje 2 sata kako bi se svi slojevi dobro ohladili, a ukusi sjedinili.
I - to je to! Vaša mimoza sa tunjevinom je spremna za uživanje!
Recept za mimozu sa piletinom - obrok salata
Recept za mimozu sa piletinom poslužiće vam odlično u svim onim situacijama kada želite da pojedete obrok-salatu, koji će vas zasititi, a ukusom u potpunosti zadovoljiti.
Sastojci:
Za salatu:
- 2 pileća fileta (oko 300 g)
- 4 velika krompira
- 4 jaja
- 200 g Moja Kravica kisele pavlake
- 2-3 kisela krastavčića (po ukusu)
- 1 mala konzerva kukuruza (oko 150 g)
- So i biber po ukusu
Za dekoraciju:
- 2 tvrdo kuvana jaja
- Masline ili kisele krastavčiće
- Peršun ili zelena salata
Priprema:
- Prvo skuvajte pileće filete. Možete ih skuvati u vodi sa malo soli, bibera i dodatkom nekog začinskog bilja po izboru. Nakon što se skuva, ostavite pileće filete da se ohlade, a zatim ih isecite na male kocke ili trake.
- Skuvajte krompir u ljusci dok ne omekša. Nakon što se skuva, ostavite ga da se ohladi, a zatim oljuštite i isecite na kolutove ili male kocke.
- Skuvajte jaja, ohladite ih i oljuštite ih. Isecite ih na male kolutove ili kocke.
- Sitno iseckajte kisele krastavčiće.
- U velikoj posudi, kombinujte krompir, piletinu, kisele krastavčiće i kukuruz. Dodajte so i biber po ukusu.
- U posebnoj činiji, pomešajte kiselu pavlaku sa malo soli i bibera kako biste napravili preliv za salatu.
- Preliv prelijte preko sastojaka u velikoj posudi i pažljivo promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno sjedinili s prelivom.
- Složite salatu u željenom obliku na tanjiru ili posudi za posluživanje.
- Za dekoraciju, narendajte tvrdo kuvana jaja i pospite ih preko salate. Takođe, možete dodati masline, kisele krastavčiće ili peršun po želji.
- Pre serviranja, stavite salatu u frižider i ostavite tu najmanje 2 sata, kako bi se ukusi sjedinili.