Bajadera - recepti za bajadere na 3 načina
Sadržaj
Domaća bajadera - recept za klasične bajadere Bela bajadera sa kokosom - recept Kikiriki bajadera - omiljeni slatkiš za ljubitelje kikirikijaBajadere su sitni kolači koji se često služe na slavama, ali i drugim svečanim trpezama. Za veliku popularnost bajadera zaslužan je raskošan ukus kojim dominiraju orasi i čokalada, ali i lep izgled koji svaku svečanu trpezu čini reprezentativnijom.
Još jedna velika prednost bajadera je u tome što su prilično jednostavne za pripremu. Uz recepte koje smo pripremili za vas, a u kojima vas detaljnim instrukcijama vodimo korak po korak kroz pripremu bajadera na čak 3 različita načina - pravljenje ovih sitnih kolača i za vas će postati lak i jednostavan zadatak.
Domaća bajadera - recept za klasične bajadere
Bajadere, slasne klasične poslastice, predstavljaju pravu deliciju za sve ljubitelje čokolade i orašastih ukusa. Ovaj recept nas vodi unazad u vreme kada su se ovakve čarobne poslastice pravile s pažnjom i ljubavlju u porodičnim domovima za sve važne i svečane prilike.
Klasične bajadere su neodoljiva kombinacija hrskave čokoladne kore, bogatog fila od lešnika i savršeno balansiranog ukusa koji će vas podsetiti na starinske kolače koje su pripremale naše bake. U ovom receptu ćemo vas korak po korak voditi kroz pripremu ovih slasnih bajadera, kako biste mogli uživati u njihovom izvanrednom ukusu i zadovoljstvu koji prati svaki vaš zalogaj.
Sastojci:
- 250 ml vode
- 650 grama šećera
- 200 grama Moja Kravica maslaca
- 250 grama mlevenih oraha
- 250 grama omiljenog mlevenog kesa (možete nabaviti već mleven ili samostalno samleti keks u secku ili blenderu)
- 100 grama čokolade
Za glazuru:
- 20 grama Moja Kravica maslaca
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 3 kašike mleka
- 3 kašike ulja
Priprema:
- U većoj šerpi, stavite šećer i vodu da provri. Nakon ključanja, sklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe, mleveni keks i maslac. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu;
- Smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, dobro promešajte kako biste dobili čokoladni deo, dok drugi deo ostaje beli;
- Prvo rastanjite čokoladni deo smese, a zatim ostavite da se malo ohladi. Nakon toga, prelijte preko njega beli deo smese;
- Ostavite da se potpuno ohladi i stegne;
- Sada pripremite glazuru: U manjoj posudi, otopite čokoladu za kuvanje, dodajte maslac, mleko i ulje. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku glazuru;
- Prelite glazuru pre prethodno pripremljenim bajaderama;
- Ostavite da se glazura dobro stegne.
Na kraju, isecite bajadere što pravilnije, a po običaju - na pravougaone oblike i poslužite ih gostima same ili kombinujte sa drugim slavskim kolačima.
Prijatno!
Bela bajadera sa kokosom - recept
Brz je za pripremu i ne zahteva pečenje, a izdvaja se neobičnim izgledom i fenomenalnim ukusom. Ako volite kokos - bela bajadera će lako postati jedan od vaših omiljenih i najradije pripremanih sitnih kolača. Kokos bajadere će se posebno isticati na svakoj svečanoj trpezi i jedan su od onih kolača za koji će vam gosti sigurno tražiti recept. Evo i kako da napravite bele kokos bajadere!
Sastojci:
- 300 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 grama Moja Kravica maslaca
- 2 decilitra Moja Kravica mleka
- 300 grama mlevenog keksa
- 200 grama kokosa
Za glazuru će vam biti potrebno:
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 2 kašike Moja Kravica mleka
- 1 kašika ulja
Priprema:
- Rastopite šećer, Moja Kravica maslac i vanilin šećer u 2 decilitra Moja Kravica mleka dok ne provri.
- Dodajte mleveni keks i kokos u provrelu smesu. Dobro promešajte, zatim prelijte u pleh i ostavite da se ohladi.
- Na kraju, prelijte čokoladnom glazurom i uživajte u ukusnom desertu.
Kikiriki bajadera - omiljeni slatkiš za ljubitelje kikirikija
Spoj tradicionalnih sastojaka i neodoljivih ukusa kikirikija čini ovu bajaderu jedinstvenom i potpuno neodoljivom. Priprema se bez pečenja, a svaki zalogaj pruža pravu simfoniju najlepših ukusa. Ove bajadere su po sastojcima i načinu pripreme vrlo slične klasičnim, samo što se umesto oraha koristimo kikirikijem.
Sledite korake kroz recept za kikiriki bajadere i brzo ćete i vi uživati u ovom slatkom kulinarskom remek-delu!
Sastojci:
- 200 grama šećera
- 150 ml vode
- 130 grama Moja Kravica maslaca
- 100 grama mlečne čokolade
- 200 grama kikirikija
- 250 grama mlevenog keksa
Za čokoladnu glazuru:
- 200 grama mlečne čokolade
- 150 grama tamne čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
- 1,5 kašika ulja
Priprema:
- Kikiriki podelite na dva dela - jedan deo sameljite, a drugi sitno iseckajte.
- U dubokoj šerpi, stavite vodu i šećer da proključa. Odmah dodajte iseckan puter i iseckanu mlečnu čokoladu, a onda mešajte dok se sve sastojci potpuno otope. Sklonite sa šporeta.
- Dodajte mleveni keks i pripremljeni kikiriki, pa sve dobro izmešajte dok se svi sastojci ravnomerno sjedine.
- Uzmite pleh dimenzija oko 28x16 cm i obložite ga papirom za pečenje. Prebacite smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Stavite u frižider kako biste omogućili da se smesa stegne.
- Na pari otopite mlečnu čokoladu i prelijte je ravnomerno preko smese od kikirikija. Blago prodrmajte pleh kako biste ravnomerno rasporedili čokoladu. Vratite u frižider.
- Dok se bajadera hladi, na pari otopite tamnu čokoladu i koristeći kašiku, napravite nepravilne šare preko mlečne čokolade.
- Ostavite bajaderu da se stegne tokom celog dana. Nakon toga, zajedno s papirom, podignite je iz pleha i prebacite na poslužavnik.
- Sada možete seći bajaderu na komade po svojoj želji. Kockice dimenzija 3x3 cm su odličan izbor i garantuju ukusan zalogaj.
Bonus savet za najukusnije bajadere:
Bajadere isecite na željene oblike čim se ohlade i napravite razmak između njih, kako se ne bi lepile. Onda ih odložite na mračno i suvo mesto i tu držite dan, dva pre nego što ih poslužite. Ovako će one biti najukusnije!