Princes krofne recepti – kako se prave najbolje princes krofne

Sadržaj

Princes krofne – savršeno kremasti zalogaji koji nestanu sa stola za svega nekoliko minuta!

Da li ste ih probali?

Kremasti fil za princes krofne sa jajima i vazdušasto testo pripremljeno na poseban način, čine ovu poslasticu jednom od omiljenih u krugu slatkoljubaca širom sveta!

I zaista, teško koji ljubitelj domaćih slatkiša može da odoli princes krofnama, ili da se zadrži na samo jednoj.

Ukoliko uživate u njihovom ukusu, volite da isprobavate nove recepte u kuhinji i želite da napravite domaće princes krofne, nastavite sa čitanjem našeg teksta i pronađite detaljne recepte korak po korak!

Recept za princes krofne – kako se prave princes krofne po koracima

Ovaj dezert nastao je u Francuskoj i brzo osvojio ceo svet ukusom koji budi sva čula. U svetu su poznatije pod nazivom profiterole, a i kod nas se nekada koristi ova reč francuskog porekla. Testo može biti neutralnog ukusa, te se negde prave i kao slani specijaliteti, dok se na našim prostorima uglavnom jedu slatke.

Za sve koji žele da se oprobaju u pripremi ove poslastice, pripremili smo originalni recept za princes krofne po koracima.

Ako ste nekada uživali u ovom slatkom specijalitetu i želite da se prisetite ukusa detinjstva, onda je ovaj osnovni recept najbolji način da pripremite prave bakine princes krofne. Pogledajte kako se pravi ova poslastica, na koji način se dobija kremasti fil i specifično vazdušasto testo.

Testo za princes krofne – recept po jednostavnim koracima

Iako je testo neutralnog, do blago slatkog ukusa, njegova uloga u čitavom specijalitetu je veoma važna.

Bakine princes krofne traba da budu dovoljno vazdušaste i spolja pomalo grube, a izgledom i ukusom ne treba da podsećaju na druga peciva i hlepčiće. Važno je da pratite količinu sastojaka i napravite originalne princes krofne na jednostavan način!

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomešajte vodu, maslac i šećer i stavite na ringlu do ključanja, te sklonite sa šporeta.
  2. U smesu dodajte prosejano brašno i mešajte žicom dok se ne sjedini, pa ostavite smesu da se ohladi oko 5 minuta.
  3. Dodajte jaje po jaje i nakon svakog jajeta mešajte varjačom.
  4. Smesu sipajte u špric za kolače, ili dresir kesu sa osnovnim nastavkom, pa istiskujte na pleh obložen pek papirom. Veličina istisnute smese treba da bude prečnika oko 5 cm. Ostavite prostora među testom da bi naraslo.
  5. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C, 30 – 40 minuta u zavisnosti od jačine šporeta. Dok se testo peče, veoma je važno da ne otvarate rernu kako bi gotove krofnice bile vazdušaste, odnosno kako testo ne bi “spalo”.
  6. Nakon što je gotovo, isključite rernu i blago je odškrinite i ostavite tako da se rerna hladi. Nakon 10 minuta ih izvadite, presecite na pola i napravite fil. Po vašem izboru možete praviti prvo fil pa testo.

Fil za princes krofne – recept za kremasto punjenje

Mnogi obožavaju ove poslastice, upravo zbog krema koji ima sladak ukus vanile i topi se pod nepcima pri svakom zalogaju. Za njegovu pripremu važno je poštovati sve korake i koristiti kvalitetne sastojke, kako biste dobili savršeno kremasti fil bogatog ukusa.

Sastojci za fil za princes krofne sa jajima:

Priprema:

  1. 500 ml mleka stavite da se greje na srednjoj temperaturi.
  2. U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte vanilin šećer, kristal šećer i brašno, te dobro promeštajte.
  3. Preostalih 300 ml mleka sipajte u promešane sastojke i sjedinite sve.
  4. U mleko koje se greje na šporetu dodajte smesu i kuvajte uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne.
  5. Sklonite sa šporeta i pokrijte, te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Poslednji korak je dodavanje maslaca sobne temperature (blago otopljenog) u ohlađenu smesu i onda sve dobro umutite mikserom.
  7. Presecite na pola testo koje ste prethodno pripremili i filujte. Za filovanje možete koristiti špric, radi boljeg doziranja i izgleda poslastice. Isto tako, krem možete stavljati i ručno.

Mali trikovi za najbolje princes krofne neodoljivog ukusa

Tajna za najbolje originalne princes krofne leži u pravilnom odabiru, doziranju i pripremi sastojaka. Da bi testo bilo vazdušasto, a fil dovoljno čvrst i preukusan, važno je da birate kvalitetne i sveže namirnice.

Imlek mlečni proizvodi su odgovor na vaše zahteve. Moja Kravica maslac poznat je kao rado viđen gost u slatkim i slanim specijalitetima, pa ni ova poslastica nije izuzetak. Iako mnogi recepti za krofne i druge specijalitete sadrže ulje ili margarin kao sastojke, maslac je zdravija, ali i ukusnija varijanta, posebno kada govorimo o slatkišima. O tome zašto je bolje da odaberete maslac umesto margarina, pročitajte u našem tekstu na tu temu.

Recepti za princes krofne ne mogu proći bez Moja Kravica mleka bez masti koje će između ostalog učiniti da krem za princes krofne bude prepoznatljive teksture i ukusa. Osim toga, spisku dodajemo i Moja Kravica slatku pavlaku koja je odličan izbor za sve koji žele da podignu pripremu recepta na viši nivo i jednostavno poboljšaju ukus svake poslastice!

Izuzev kvaliteta sastojaka, izdvojićemo još neke važne savete za uspešno pripremljen francuski specijalitet:

  • Odnos vode, maslaca, brašna i jaja je vrlo važan za pripremu testa, te ovo nije jedan od onih recepata koje možemo praviti otprilike. Ukoliko se odnos sastojaka na neki način promeni, iz rerne može da izađe potpuno drugačije testo nalik hlepčićima ili određenom pecivu.
  • Naknadna promena odnosa sastojaka, odnosno testa, nije dobro rešenje. Ukoliko vam treba više ili manje krofnica, proporcijalno smanjite količinu svih sastojaka.

Kada pratite ove male savete i pripremu po koracima, vaš domaći recept za princes krofne biće pravo zadovoljstvo za sva čula!

Princes krofne sa pudingom i slatkom pavlakom – učinite fil još kremastijim

Ovaj slatki specijalitet sa slatkom pavlakom ne razlikuje se mnogo od klasične, osnovne recepture koju smo istakli iznad. Ipak, nešto drugačija priprema testa i još kremastijeg fila, razlog je zbog koga je mnogima baš ova verzija dezerta omiljena.

Pogledajte recept koji smo izdvojili za vas!

Sastojci za testo:

Priprema testa:

  1. U jednu posudu sipajte vodu, maslac, šećer i prstohvat soli i stavite da se kuva.
  2. Kada provri, dodajte brašno uz konstantno mešanje, kako biste dobili homogenu masu.
  3. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  4. U drugoj posudi umutite žumanca, te ih sipajte u ohlađenu smesu, uz mućenje mikserom.
  5. Kada smesa postane homogena, pomoću šprica istiskujte na pleh obložen pek papirom.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 20 minuta, a potom smanjite na 180 °C i pecite još 15-20 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Ne otvarajte rernu tokom pečenja. Kada krofnice budu gotove, malo odškrinite vrata i ostavite 10-ak minuta da se prohlade, pa ih potom izvadite, presecite na pola da budu spremne za filovanje.

Sastojci za fil za princes krofne sa pudingom:

Priprema:

Pre pripreme ostavite maslac da se otopi na sobnoj temperaturi.

  1. Puding u prahu umutite sa malo mleka, šećerom i vanilinim šećerom.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva.
  3. Kada provri, dodajte smesu sa pudingom i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite puding da se prohladi.
  4. U drugoj posudi promešajte margarin i šećer u prahu i umutite ih mikserom.
  5. U puding koji se prohladio dodajte ovu smesu i mešajte do sjedinjavanja.
  6. Slatku pavlaku umutite tako da bude vazdušaste teksture poput šlaga.
  7. Rasečene krofnice filujte prvo pudingom, a potom i slatkom pavlakom.
  8. Stavite “kapice” na fil i po ukusu ih pospite šećerom u prahu.

Uživajte!

Princes krofne sa čokoladom – podignite ukus dezerta na viši nivo

Da li volite čokoladu i uživate u dezertima koji je sadrže?

Onda je ova poslastica idealan izbor za vas! Za čokoladne princes krofne, recept se takođe ne razlikuje značajno od osnovnog, te vam u nastavku dajemo način pripreme čokoladnog fila i osnovne informacije za izmene u pripremi testa.

Obradujte svoja čula pravom rapsodijom čokoladnih ukusa!

Sastojci za testo:

Priprema testa:

Priprema testa je gotovo ista kao kod klasičnih princes krofni, izuzev kakaoa koji ovoj smesi daje poseban ukus. Prateći recepte za testo za princes krofne koje smo već istakli, napravite razliku u jednom koraku.

Pre nego što dodajete brašno smesi, promešajte ga sa kakaom u prahu i ostatak pripreme nastavite po već istaknutom redosledu.

Sastojci za fil:

Priprema fila po koracima:

  1. Stavite mleko da se kuva.
  2. U drugoj posudi dobro umutite žumanca sa šećerom.
  3. Izdvojite oko 100 ml vrućeg mleka i sipajte u žumanca.
  4. Dodajte brašno i konstantno mešajte.
  5. Sjedinjene sastojke sipajte u kipuće mleko i kuvajte par minuta uz neprestano mešanje.
  6. Kada sklonite sa ringle, dodajte izlomljenu crnu čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
  7. Ostavite fil da se ohladi.
  8. Umutite slatku pavlaku tako da bude čvrsta i promešajte fil sa njom, dok se svi sastojci dobro ne sjedine i pred vama bude kremasta masa tamno braon boje.
  9. Dekorišite po želji šećerom u prahu ili sitno naseckanom čokoladom .

Nadamo se da je naš tekst pomogao da pronađete najbolje princes krofne po vašoj meri, da vas je detaljno uputio u to kako se prave originalne princes krofne, ali i neobične varijacije ovog dezerta.

Sa filovima uvek možete eksperimentisati i po svom ukusu modifikovati sastojke. Ipak, kada pričamo o testu, tu nema mesta eksperimentisanju, već je od ključnog značaja pratiti korake i količinu sastojaka.

Kada odaberete kvalitetne sastojke i pratite korake pripreme, recepti za princes krofne biće uspešni, a svi koji probaju vaš specijalitet, uživaće u svakom zalogaju!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.